Foto: HBO Max

Spy/Master – povestea unei trădări naționale. Un interviu cu scenarista Adina Sădeanu12 min read

De Daniela Vasilache 16.05.2023

„Pe timpul lui Ceaușescu era mai bine”. Sună familiar această propoziție? Noul serial HBO Max, Spy/Master, vine să lămurească cum stăteau lucrurile în comunismul românesc, într-o îmbinare a ficțiunii cu realitatea. Am vorbit cu scenarista Adina Sădeanu pentru mai multe detalii.

După câteva zile încărcate, în care atenția Adinei a fost concentrată la filmări, scenarii și alte proiecte, a reușit să strecoare și un interviu cu mine în programul ei. Am vorbit despre Spy/Master și începuturile ei în lumea scrisului. 

„Filmele de spionaj sunt în continuare interesante. E un gen care nu va avea moarte. Întotdeauna oamenii o să se uită la un film cu spioni”, îmi spune Sădeanu la începutul interviului. 

Spy/Master este un serial de șase episoade care spune povestea consilierului lui Nicolae Ceaușescu, Victor Godeanu (portretizat de Alec Secăreanu), care este, de fapt, un agent dublu. Pentru a-și păstra identitatea secretă și a rămâne în siguranță, Godeanu se folosește de o vizită diplomatică în Germania pentru a fugi din România și a se refugia în Statele Unite. 

Dezertarea lui angrenează serviciile secrete din mai multe țări. Godeanu este ajutat să fugă de către o fostă iubită, agentă Stasi, și de un agent CIA, dar trebuie să se ferească de securitatea românească și agenții KGB, care încearcă să-l prindă.

„Este un serial de spionaj cu foarte mult suspans, dar în miezul evenimentelor care stau la baza poveștii, este construită și inserată o dramă de familie. Victor, când pleacă din țară, își lasă familia în pericol”, spune Sădeanu.

Serialul portretizează o lume dură, care se aseamănă cu trecutul istoric al României, serialul fiind inspirat din cazul Pacepa. 

Foto: Oribital Strangers / HBO Max

Povestea reală care a inspirat scenariul

Ion Mihai PacepaPacepa a murit în februarie 2021. „Ion Mihai Pacepa: acțiuni și efecte. Drumul de la erou la trădător și rolul în slăbirea dictaturii”, romania.europalibera.org a fost general de Securitate și consilierul personal al lui Nicolae Ceaușescu. În 1978, l-a trădat pe președinte și a cerut azil politic la Ambasada SUA în timpul unei misiuni diplomatice în Germania. Odată aprobată cererea lui, Pacepa a plecat în Statele Unite, fapt considerat o lovitură pentru regimul comunist românesc, atât pe plan extern, cât și intern. Alte țări au aflat, cu această ocazie, despre crimele comise de Ceaușescu, ordinele de ucidere sau mutilare, cenzura etc. Totodată, pentru că a considerat că siguranța națională este periclitată odată cu dezertarea generalului, Ceaușescu a înăsprit măsurile din România, în special pe cele care priveau călătoriile în alte țări. 

Pacepa și-a motivat decizia lui de a părăsi țara prin dorința de a nu deveni un criminal politic și a nu mai fi părtaș la atrocitățile regimului comunist din România.

Foto: Peter Varsics / HBO Max

Succesul internațional al serialului

Așa cum reflectează Sădeanu, „fuga lui Pacepa e o poveste foarte interesantă din toate punctele de vedere: uman, istoric, din punct de vedere al epocii respective, al implicațiilor pe care le-a avut asupra României și regimului comunist. Noi ne-am inspirat și am luat din acea poveste doar ceea ce am simțit că servește serialului, dar, bineînțeles, am lăsat imaginația să vină peste realitate și am creat o poveste care se îndepărtează, la un moment dat, de ce s-a întâmplat”.

Serialul a câștigat, în 2020, concursului național „Write a Screenplay For…”. Concursul a fost organizat de Asociația CinemaScope împreună cu HBO Europe, și a avut trei etape. Pentru început, participanții au trimis un outline al poveștii, au primit, apoi, feedback menit să-i ajute să se îmbunătățească, iar faza a treia a presupus sesiuni de grup online sau one-on-one cu tutorii. La final, au fost aleși câștigătorii, iar scenariul scris de Adina Sădeanu, împreună cu Kirsten Peters, a câștigat la categoria miniserie TV. Contractul semnat cu HBO Max a permis scrierea celor șase episoade și producerea lor doi ani mai târziu.

Spy/Master a fost nominalizat anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin, la categoria seriale TV. Este pentru prima dată când acest festival a acordat un premiu pentru seriale. Este o secțiune mai nouă creată datorită popularității tot mai crescute a serialelor, care au devenit o parte importantă a industriei cinematografice. 

Nu este de mirare această nominalizare, având în vedere caracterul internațional al serialului Actorii au naționalități diferite care corespund cu rolul lor din serial și se vorbește în mai multe limbi: engleza, română, rusă, germana. Difuzarea pe platforma HBO Max, va permite vizualizarea serialului de oamenii din întreaga lume.  

„Noi de la început am creat o poveste cu implicații internaționale. Ea este o poveste în esență românească, dar transcende România, de aceea și sunt actori de alte naționalități, pentru că așa o cere povestea”, spune Sădeanu.

De la anchete de investigație la scenarii de film

Pasiunea lui Sădeanu pentru scris a început, de fapt, cu jurnalismul de investigație. Se poate observa această înclinație în serialul Spy/Master sau în filmul Să nu ucizi,Detalii pe cinemagia.ro care urmărește povestea unui chirurg ce încearcă să demaște acțiunile de ucidere a pacienților dintr-un spital care cumpără biocide ineficiente. Cu toate acestea, background-ul profesional al lui Sădeanu nu influențează temele pe care le alege pentru seriale și filme. 

„Este doar această aplecare pentru povești extraordinare, pentru film”, spune Sădeanu. „Dar sigur că pasiunea mea și background-ul din jurnalism mă ajută foarte mult în tot ceea ce înseamnă procesul de research, de investigare, de la personaje până la situații de viață. Pentru că, până la urmă, tot ce scriem sunt felii de viață pe care le recreem sau le imaginăm. Acest spirit investigativ mi-e foarte util în tot ceea ce fac acum, indiferent de ce scriu.”

Trecerea de la jurnalistă la scenaristă a fost una naturală. Sădeanu a fost încurajată de sfatul unei prietene care i-a spus că talentul ei la scris ar ajuta-o la scenarii de film. 

Sădeanu povestește cum i-a rămas „în minte lucrul acesta. Am încercat inițial să văd cum e, dar apoi a devenit o pasiune. De aceea, am făcut foarte multe cursuri în străinătate, cu diverși scenariști. Am fost, am întrebat, am învățat, m-am dus în programe de scris scenarii în Europa și am ajuns aici. Toți acești ani de pregătire și de scris au ajutat”. 

Primele două episoade Spy/MasterDisponibil pe hbomax.com vor fi disponibile la nivel global pe platforma HBO Max, din 19 mai 2023, iar următoarele patru episoade vor fi difuzate săptămânal.



Text de

Daniela Vasilache

Danielei îi place să testeze limitele „imposibilului”, nu se ferește niciodată de complexitate și e mereu pregătită pentru o nouă provocare. Și-a început cariera scriind articole despre artă, dar mai târziu s-a îndrăgostit de lumea științei. A scris timp de un an de zile pentru ZME Science, iar unele dintre articolele ei au fost preluate de presa italiană și ungară.

CULTURĂ|POPCRAFT

E The Penguin, e vagabond, dar n-ai ce-i face

De
Deși apreciez chivernisirea universului Batman cu un spin off cu gangsteri și mafia italiană, noul The Penguin e neconvingător.
CULTURĂ|POPCRAFT

Agatha All Along: Vrăjeală

De
Serialele Marvel devin o adevărată probă de anduranță. Aș propune ca cine le-a văzut pe toate să primească abonament gratuit pentru un an.
CULTURĂ|SCI-FACTS

5 motive pentru care Interstellar e printre cele mai bune lecții de știință de la Hollywood

De
Nu-mi place când trebuie să răspund la întrebări de genul „care e X-ul tău preferat?”, dar când vine vorba de filme răspunsul meu e consecvent – Interstellar.
CULTURĂ|POPCRAFT

Opt ilustrate din lumea ideală a publicității românești post-socialiste

De
Mai ții minte când Connex îți dădea trei secunde gratuite la fiecare apel? Cam atât de săraci eram și nu știam.