Foto: Apple TV+

The Big Door Prize: Un strop de magie în viața ta8 min read

De Mihai Tița 30.05.2023, ultima actualizare: 08.06.2023

Imaginează-ți că ai fost doctor toată viața, iar un computer îți spune că, de fapt, ți-ai ratat potențialul, care e „Politician”. Dacă nu ești Sorin Oprescu, probabil vei fi bulversat. Ce vreau să zic: încearcă The Big Door Prize.

Dintre actorii mai puțin populari, Chris O’Dowd e unul dintre favoriții mei. De la rolul ingenuu din The Boat That Rocked la cele melodramatice din Love After Love sau Juliet, Naked, O’Dowd are o sinceritate și expresivitate aparte în interpretările sale. N-aveam, deci, cum să ratez The Big Door Prize, noul serial produs de Apple, bazat pe romanul omonim scris de americanul M.O. Walsh, care pornește de la o curiozitate existențială inedită: cum ți-ai schimba viața, dacă ar exista un aparat care să-ți prezică adevăratul potențial?

Dusty Hubbard (O’Dowd) are o viață liniștită. E profesor de istorie la școala din orășel, are talent la fluierat, o soție, Cass (Gabrielle Dennis), cu care se înțelege de minune și o fiică capricioasă, Trina (Djouliet Amara), dar ce adolescentă nu e capricioasă? Iar de ziua lui, primește cadou de la acestea o trotinetă electrică, pe care o folosește cu mândrie în drum spre școală. Numai că comunitatea în care trăiește va fi scurtcircuitată de un gadget-minune, apărut peste noapte, într-un magazin. Aparatul MORPHO, un fel de cabină foto, a cărui formă amintește de jocurile arcade ale anilor 1980, le spune „clienților” ce ar fi trebuit să facă cu viața lor, după ce aceștia introduc numărul de asigurare socială și acesta le scanează amprentele. Brusc, nu mai e nimeni impresionat de noua trotinetă a lui Dusty, pentru că fiecare începe să se simtă tot mai important. La fel și Cass, care a primit un cartonaș pe care scrie „Royalty”.

Pe cartonașul unui elev scrie „Meteorolog”, dar acesta crede că înseamnă că va construi rachete. Cineva chiar ia în serios faptul că menirea lui e să fie arcaș, așa că exersează să tragă cu o săgeată într-un măr așezat pe capul propriului copil – să fie ăsta, oare, un comentariu despre problematica legislație a armelor în Statele Unite? Georgio (Josh Segarra), un fost jucător de hochei NHL, care a deschis restaurantul unde lucrează Trina, a primit „Superstar”, ceea ce e, de fapt, ironic, pentru că în realitate e un personaj care își ascunde regretele personale și singurătatea prin bravado. Pat (Cocoa Brown), directorul școlii, își sparge economiile pe un Harley Davidson și chiar părintele Reuben (Damon Gupton), preotul orașului, începe să aibă îndoieli cu privire la vocația sa. Cel mai amuzant, însă, e bietul om care a primit „Sole survivor” și care, din acel moment, are impresia că oricând se poate întâmpla o tragedie și se izolează de propria familie și prieteni.

Într-o noapte în care nu poate să doarmă, Dusty se ridică hotărât, își pune halatul și pleacă glonte spre magazin, să afle, în cele din urmă, ce-i va spune aparatul. Ce va scrie pe cartonaș, însă, îl va dezorienta și mai mult. De fapt, vom afla cum viața și comportamentul multor dintre personaje vor fi influențate de ceea ce le indică aparatul-minune, iar unul dintre atuurile serialului e tocmai acest joc de schimbare a perspectivelor, pentru că, altfel, dacă întreaga serie ar fi fost despre Dusty și criza vârstei de mijloc, probabil că m-aș fi plictisit destul de repede. De aceea, din punctul ăsta de vedere, dar și a multor momente satirice ori comico-bizare, The Big Door Prize poate să-ți aducă aminte, printre altele, de Atlanta, al lui Donald Glover. Premiza, bineînțeles, ar fi putut fi oricând a unui episod din The Twilight Zone.

În același timp, în contrapartidă cu frustrările existențiale ale adulților, are loc o intrigă secundară, care, iarăși, oferă un plus de interes serialului: Trina l-a înșelat pe fostul ei iubit, care a decedat într-un accident de mașină, cu fratele geamăn al acestuia. Să complice și mai mult situația, Trina dă în vileag secretul relației lor tocmai prin instalația de sunet a școlii, în poate cel mai încărcat de suspans moment al sezonului. Iubitul ei, Jacob, care, de altfel, lucrează în magazinul unde a apărut MORPHO, a primit cartonaș cu „Hero”, însă e printre puținele persoane din oraș care cred că totul e o păcăleală. Până într-o seară, când încearcă să fenteze aparatul de mai multe ori, introducând date false, însă primește, de fiecare dată, același mesaj. Ceea ce poate fi, până la urmă, felul inteligenței artificiale de a glumi cu noi.

Disponibil pe Apple TV+ | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 5/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.