A început Bucharest Science Festival!6 min read

De Mindcraft Stories 25.09.2019

Astăzi a început cea de-a șaptea ediție a Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de popularizare a științei din România, organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și Planeta Științei.

Timp de cinci zile, până duminică, 29 septembrie, inclusiv, sunteți invitați la câteva zeci de evenimente diverse, de la conferințe despre explorarea spațială la vizite la institute de cercetare și lansări de carte ori documentare. Festivalul este organizat în București, Constanța, Galați, Timișoara și Adjud.

Programul complet al evenimentelor este publicat pe site-ul festivalului.

„Eu cred că e mare nevoie la noi de acest tip de evenimente. Toată viața noastră se bazează pe știință, pe tehnologie – fără de care noi nu am fi aici. Obiectivul nostru, cu acest festival, este stimularea curiozității. Încercăm mereu să arătăm – mai ales tinerilor, dar și adulților – că știința este fascinantă! Poate să-ți dea sens vieții, pentru că-ți explică cum funcționează lucrurile din jurul tău. În momentul în care înțelegi realitatea din jurul tău, capeți încredere în propriile forțe și te poți dezvolta mai bine ca om”, ne-a spus Toma Pătrașcu, directorul festivalului și fondator al ASUR.

Și anul acesta, unul dintre partenerii de bază ai festivalului este Agenția Spațială Europeană (ESA), reprezentată de Fulvio Marelli, ambasador ESA pentru promovarea științei, pe care îl puteți asculta joi, de la ora 18:00, în dezbaterea „Planeta Albastră. Pământul văzut din spațiu”, la Centrul Ceh, din București.

Fulvio va descrie modul în care folosim sateliții pentru a înțelege climatul Pămîntului și evoluția sa, ce tehnologii ne stau la dispoziție, care sunt variabilele climatice esențiale și asupra căror elemente trebuie să ne concentrăm cu precădere. Accesul la spațiul cosmic ne oferă un punct de observație privilegiat, iar prezentarea lui Fulvio promite să ne ajute să înțelegem ce am descoperit despre Planeta Albastră cu ajutorul sateliților de teledetecție ai ESA.

ITER: Fuziunea nucleară, energia viitorului

Poate cea mai interesantă temă a acestei ediții este cea a fuziunii nucleare, ca soluție pentru energia viitorului, și a mega-proiectului internațional ITER – în care și România este un partener important și relevant! Centrala nucleară experimentală, construită în prezent în Franța, este cel mai important proiect tehnologic al omenirii din prezent, după cum ne explică și fizicianul român Florin Spineanu, cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR) și, din 2009, reprezentantul României în comitetul de conducere al Fusion for Energy, organismul European responsabil de construcția ITER.

România este direct implicată în proiect: peste 40 de români lucrează în acest moment în Franța la ITER iar cercetătorii români au pus la punct o nouă tehnologie destinată a întări peretele reactorului astfel încît acesta să reziste la condițiile extreme la care va fi supus. În plus, mai multe companii din România contribuie cu echipamente industriale și materiale.

Pe a afla mai multe despre știința fuziunii nucleare și despre importanța ei, nu ratați conferința din această seară de la Libraria Humanitas de la Cișmigiu, cu începere de la ora 19:00.

ȘTIINȚĂ|SCIENCE OF FOOD

Reacțiile Maillard ne fac dependenți de friptură

De Cristina Ioniță 04/06/2020
Te-ai gândit vreodată de ce mâncarea gătită cu ajutorul focului este atât de apetisantă? La un milion de ani după ce omenirea a descoperit această tehnică, un francez i-a dezvăluit secretele.
ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #23

De Mihai Ghiduc 30/05/2020
Epidemia a pornit mai târziu decât credeam, hidroxiclorochina e folosită în continuare în România, deși unele state au interzis-o, iar vaccinul pe bază de tutun e în continuare o posibilitate
ȘTIINȚĂ

Lansarea SpaceX-NASA e un moment crucial pentru viitorul explorării spațiale

De Ionuț Preda 27/05/2020
Pentru prima dată în ultimii nouă ani, doi astronauți vor pleca către Stația Spațială Internațională de pe tărâm american, într-un eveniment care ne va da o idee destul de clară despre cine va cuceri spațiul în viitor.
ȘTIINȚĂ|INFOGRAFIC

Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?

De Mihai Ghiduc 26/05/2020
Peste 100 de companii lucrează la un vaccin care să ne scape de virusul SARS-CoV-2, însă găsirea unuia eficient nu e ușoară. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.