Alexandre Lopez, „Falconette” - fotografia câștigătoare a secțiunii Endocarst. Credit foto: Alexandre Lopez/SPEOARTA

SpeoArta 2019 – Cele mai spectaculoase fotografii din lumea peșterilor4 min read

De Mindcraft Stories 04.09.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Lumea peșterilor este una dură, ostilă exploratorilor și foarte periculoasă, dar ascunde și o frumusețe brutală (ori de o mare fragilitate, uneori), fie a formațiunilor minerale ori a vietăților rare din adâncuri, fie a momentelor surprinse de speologi în timpul expedițiilor lor.

O frumusețe evidentă și din imaginile din ediția de anul acesta a SpeoArta, una dintre cele mai spectaculoase competiții de fotografie de la noi, specializată pe „arta explorării peșterilor”, din cadrul festivalului cu același nume, la care participă numeroși exploratori români și străini.

„Aflat la a XXXVII-a ediţie, festivalul Speoarta adună în fiecare an speologi şi artişti care prezintă prin fotografie şi film lumea tăcută şi minunată a peşterilor, lume care ar rămâne necunoscută oamenilor dacă cei pasionaţi de explorarea adâncurilor nu ar aduce-o la lumină”, explică organizatorii festivalului.

Vă invităm să admirați, mai jos, imaginile câștigătoare din ediția SpeoArta 2019, dar și să intrați pe site-ul festivalului, pentru a vă delecta cu galeriile foto complete ale secțiunilor (Endocarst, Exocarst, Macro) – apoi cu cele din edițiile trecute! 

Trofeul SPEOARTA:
Cristian Tzecu – „Roberto”

Trofeul POLARIS:
Radu Richman – „Regăsire”
Secțiunea Endocarst
Locul 1:
Alexandre Lopez – „Falconette”
Secțiunea Endocarst
Locul 2:
Cosmin Nistor – „Bent Cold Sidewalk”
Secțiunea Endocarst
Locul 3:
Venot Romain – „Chaland River 1”

Secțiunea Macro
Locul 1:
Rémi Flament – „Yellow and White” (Galben și Alb)

Secțiunea Macro
Locul 2:
Rainer Straub – „Crystal Island” (Insula de cristal)

Secțiunea Macro
Locul 3:
Marek Csukas – „Reincarnation” (Reîncarnare)

Secțiunea Exocarst
Locul 1:
Marius Bătrînu – „Apus”

Secțiunea Exocarst
Locul 2:
Daniel Mirlea – „Răsăritul văzut de pe crestele Dolomiților”

Secțiunea Exocarst
Locul 3:
Cătălin Vezetiu – „Skyfall”

„Lumea minunată a peşterilor este o lume pe care o poţi accesa cu greu, cu mult efort, multe sacrificii, cu multă pasiune şi în condiţii dificile. Mediul subteran, deşi este unul ostil, ascunde frumuseţi fragile şi rare. Prin intermediul Festivalului Speoarta 2019, vă invităm să luaţi contact cu această lume, să o cunoaşteţi şi să o exploraţi alături de fotografi ai endo şi exocarstului.”

 

MEDIU|JURNAL DE NATURALIST

Cerbii, regii încoronați ai pădurii

De
Coarnele sunt un element definitoriu în măsurarea atractivității unui specimen de cerb sau ren. Dar știai că, din punct de vedere științific, sania lui Moș Crăciun n-ar putea fi niciodată trasă de un mascul? Asta pentru că, iarna, acestora le lipsesc cu desăvârșire coarnele. 
MEDIU|MS TALKS

Clădirile viitorului trebuie proiectate pentru a preîntâmpina urgențele climatice

De
Georgia Elliott-Smith, expertă în protecția mediului și construcții sustenabile, una dintre invitatele Climate Change Summit 2023, propune o abordare radicală a problemei schimbărilor climatice, bazată pe diversitate și inovație, și critică practicile tradiționale din managementul de mediu. 
MEDIU|FYI

Prima zi cu o temperatură globală de +2°C peste nivelul preindustrial?

De
Este foarte probabil ca ziua de 17 noiembrie să fi fost prima în care temperatura medie globală a depășit pragul de 2 grade Celsius față de epoca preindustrială, anunță Serviciul European Copernicus.
MEDIU|MAIN STORY

Ambalaje cu valoare adăugată. Ce este Sistemul de Garanție-Returnare?

De
Primul sistem național de garanție-returnare din România postdecembristă devine funcțional din 30 noiembrie 2023. Ambalajele de plastic, sticlă și metal vor avea de acum valoare: 50 de bani bucata.