Telefonul tău inteligent – gadgetul cu cea mai mare amprentă de carbon. Variante sustenabile abia încep să apară30 min read
Peste 80% din populația lumii deține în prezent un smartphone. Nu e de mirare că amprenta de carbon a industriei este foarte ridicată. Soluția este ca producătorii să creeze nu doar telefoane inteligente, ci și durabile.
În doar cinci ani, între 2017-2022, numărul utilizatorilor de smartphone-uri la nivel global s-a mărit cu 49,89%, pentru un total de Detalii: bankmycell.com Iar până în 2025, 72% dintre toți utilizatorii de internet vor folosi doar smartphone-uri pentru a-l accesa, potrivit „Nearly three quarters of the world will use just their smartphones to access the internet by 2025”, cnbc.com Ținând cont de numărul tot mai mare al utilizatorilor de smartphone, e posibil ca predicția lor, făcută în 2019 și considerată la acea vreme îndrăzneață, să fie depășită. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 57,14% (două miliarde de oameni) din baza globală de utilizatori de smartphone-uri accesează în prezent internetul exclusiv prin intermediul telefonului lor.
Ritmul în care lumea se digitalizează crește de la un an la altul și, direct proporțional, crește și cantitatea de e-waste. Această digitalizare globală are impact direct asupra crizei climatice. Mulți utilizatori de smartphone-uri nu sunt, însă, conștienți de amprenta de carbon a dispozitivelor lor, și ar putea crede că grosul emisiilor legate de smartphone-uri provin din încărcare. În realitate, energia folosită pentru a produce un singur smartphone este egală cu energia necesară pentru a-l opera timp de „Assessing ICT global emissions footprint: Trends to 2040 & recommendations”, sciencedirect.com
Așadar, înainte de a-ți schimba smartphone-ul cu unul mai nou și mai potent, poate vrei să iei în considerare să achiziționezi doar o baterie nouă, care costă în jur de 150 de lei. Află mai multe despre emisiile de CO2 ale smartphone-ului tău și ce soluții există pentru a reduce consumul de energie fără a fi nevoie să-l utilizezi mai rar.
Costuri de producție mari, durată de viață mică
Încă de când au început să fie produse, smartphone-urile au fost niște device-uri prea puțin prietenoase cu mediul. Materialele și mineralele folosite pentru a le fabrica nu sunt deloc ieftine. Pentru a găsi materialele valoroase folosite pentru crearea telefoanelor și a altor dispozitive mobile, s-au deschis multe mine. În unele cazuri, pentru un singur telefon sunt folosite până la 60 de materiale diferite.
În ultimii ani, producătorii tind să folosească materiale reciclate pentru „Should you buy a new or a recycled phone?”, everphone.com Potrivit unei cercetări apărută în „Reducing the carbon footprint of ICT products through material efficiency strategies: A life cycle analysis of smartphones”, onlinelibrary.wiley.com contribuția majoră la amprenta de carbon a smartphone-urilor se datorează extracției și procesării materialelor din interior și a fabricării pieselor: 10,7 kg CO2 echivalent/an, atunci când se presupune înlocuirea telefonului la doi ani.
Plăcile cu circuite imprimate O placă cu circuit sau cablaj imprimat are rolul de a susține mecanic și de a conecta electric un ansamblu de componente electrice și electronice, pentru a realiza un produs final funcțional. asamblarea afișajului și a circuitelor integrate însumează 75% din impactul materialelor din care e compus device-ul. Amprenta de carbon crește prin asamblarea (+2,7 kg CO2 echivalent/an), distribuția (+1,9 kg CO2 echivalent/an) și reîncărcarea dispozitivului (+1,9 kg CO2 echivalent/an).
Un smartphone poate genera 86 kg CO2 pe an
Potrivit studiului citat mai sus, amprenta de carbon a smartphone-urilor poate crește dramatic atunci când se ia în considerare energia consumată în timpul folosirii serviciilor de comunicații (+26,4 kg CO2, echivalent/an). Cu alte cuvinte, cu cât un smartphone este folosit mai des, cu atât va produce mai mult dioxid de carbon.
Cercetătorul britanic Mike Berners-Lee afirmă în cartea sa, O poți cumpăra de aici: elefant.ro că atunci când telefonul este folosit o oră pe zi, creează 63 kg de CO2 pe an. Când este folosit în medie timp de 3,5 ore pe zi, creează 69 kg CO2 pe an. Iar când este în uz 10 ore pe zi, va genera 86 kg CO2 pe an.
Mai mult, pentru că aplicațiile instalate pe smartphone sunt dezvoltate adesea pe repede înainte, astfel încât să poată fi introduse pe piață rapid, multe nu sunt optimizate corespunzător, motiv pentru care afectează drastic autonomia bateriei, care se va descărca mai repede, ceea ce va duce la reîncărcări mai frecvente.
Cel mai mic device, cu cel mai înalt grad de poluare
În 2018, o echipă de cercetători de la Universitatea McMaster din Canada a descoperit, pe baza predicțiilor, că industria IT&C ar putea avea o pondere de până la 14% din totalul emisiilor de dioxid de carbon „Assessing ICT global emissions footprint: Trends to 2040 & Recommendations”, ourwebofinconvenienttruths.com (PDF) Studiul a arătat că smartphone-urile au un impact mult mai mare asupra mediului decât computerele, laptopurile și monitoarele.
Peste cinci miliarde din cele 16 miliarde de telefoane mobile (incluzând aici și smartphone-urile) deținute la nivel mondial vor fi probabil aruncate sau depozitate în 2022, au spus experții Mai multe, aici: weee-forum.org o organizație pan-europeană care și-a asumat să gestioneze problema colectării și a reciclării deșeurilor electrice de pe continent. Stivuite una peste alta, aceste telefoane dezafectate s-ar ridica la 50.000 de kilometri de la Pământ, adică de peste o sută de ori distanța până la Stația Spațială Internațională.
Deși conțin aur, cupru, argint, paladiu și alte componente valoroase reciclabile, aproape toate aceste dispozitive nedorite vor fi depozitate, aruncate sau incinerate, provocând daune semnificative mediului. Dacă aceste materiale rare nu vor fi reciclate, va trebui să fie extrase din țări precum China sau Congo.
Peste 44,48 milioane de tone de deșeuri electronice care nu sunt reciclate sunt generate anual la nivel global , conform monitorului deșeurilor electronice din 2020. Valoarea materiilor prime din deșeurile electronice globale generate în 2019 era egală cu aproximativ 57 de miliarde de dolari, Detalii, aici: globalewaste.org
Un dolar – valoarea unui smartphone de 1.000 USD după reciclare
Pe măsură ce vânzările de smartphone-uri au crescut, metalele și materialele prețioase necesare pentru a le produce au devenit tot mai rare. Lipsa de microcipuri, deși afectează cel mai mult industria auto, îi afectează și pe producătorii de smartphone-uri care se străduiesc să satisfacă cererea. Royal Society of Chemistry estimează că șase dintre elementele-cheie folosite la fabricarea telefoanelor mobile se vor epuiza „Elements in danger”, rsc.org Și merită menționat că aceste elemente vor fi necesare și în tranziția către energia verde.
Pe cât sunt de prețioase și de necesare aceste materiale, pe atât de complicată este recuperarea lor prin reciclare. Ai putea crede că, la sfârșitul ciclului de viață, un smartphone de 1.000 de euro va reprezenta o sursă valoroasă de materiale rare și metale prețioase și recuperarea materiei prime poate fi o alternativă dezirabilă și rentabilă la exploatarea minieră. În realitate, modul în care este fabricat un smartphone în prezent îl face aproape imposibil de reciclat. La finalul unui astfel de proces, valoarea unul smartphone de 1.000 de dolari ar putea să scadă la doar un dolar, spune Nathan Wrench, fostul șef al departamentului de inovare durabilă de la Cambridge Consultants, citat de site-ul „Creating a circular smartphone economy”, mobile-magazine.com
Un smartphone cu o durată de viață mai lungă e mai valoros decât unul reciclat
După cum am explicat mai sus, reciclarea smartphone-urilor este necesară atunci când telefoanele ajung cu adevărat la sfârșitul duratei de viață. Însă, în același timp, reciclarea este un mecanism greu de urmărit și de pus în practică, și prea puțin rentabil economic. În schimb, menținerea telefoanelor în uz mai mult timp și, prin urmare, reducerea la minimum a numărului de device-uri care trebuie să fie reciclate, reduce fluxurile de deșeuri și energia folosită în procesele de reciclare.
Prin urmare, extinderea duratei de viață a smartphone-ului ar trebui să fie un obiectiv-cheie pentru toată lumea. În SUA, telefoanele inteligente sunt înlocuite, de regulă, la fiecare trei ani. Potrivit estimărilor Site: therestartproject.org la nivel global, creșterea duratei de viață a unui smartphone cu 33% (de exemplu, înlocuirea lui după patru ani, în loc de trei) ar putea reduce emisiile de carbon anual cu o cantitate egală cu a emisiilor anuale generate de Irlanda. Astfel, în 60 de ani, creșterea duratei de viață a smartphone-urilor de la trei la patru ani ar reprezenta o schimbare de la 20 la 15 device-uri deținute – o scădere cu 25% a numărului de dispozitive utilizate.
Un smartphone are o durată de viață limitată
Extinderea duratei de viață a unui smartphone nu este o treabă ușoară. În primul rând, producătorii au folosit în mod tradițional Află mai multe aici: hartareciclarii.ro pentru a se asigura că dispozitivele funcționează doar pentru un anumit număr de ani, asigurându-și astfel un flux constant de vânzări viitoare.
În al doilea rând, telefoanele nu sunt de obicei concepute pentru a fi reparate sau reutilizate. Asta înseamnă că, adesea, este foarte dificil sau chiar imposibil să schimbi piesele care nu mai funcționează. În practică, o baterie sau un conector care funcționează prost poate însemna sfârșitul duratei de viață a dispozitivului, chiar dacă restul componentelor sale funcționează perfect.
CITEȘTE ȘI: De ce-și strică companiile singure produsele, apoi nu te lasă să le repari?
Prea puțini producători de smartphone-uri dețin în prezent infrastructura necesară pentru a repara telefoanele inteligente. Producătorii sunt, de asemenea, reticenți când vine vorba de a furniza de piese de schimb către terți, menținând în esență un monopol asupra reparațiilor și, uneori, ridicând prețul acestora la niveluri inacceptabile. În consecință, consumatorii nu doar că au acces limitat la servicii de reparații sau recondiționare, ci au și puține cunoștințe despre cât ar trebui să coste acele servicii.
Potrivit unui studiu realizat de Detalii: leuphana.de cu privire smartphone-uri durabile, pentru a elimina deșeurile electronice, reparațiile trebuie să fie ieftine și convenabile pentru producători, furnizori de servicii și consumatori.
Accesul la reparații devine mai ușor
În special în Europa, pe măsură ce țările încep să treacă la economia circulară, producătorii de smartphone-uri caută din ce în ce mai mult să încorporeze designul modular în telefoanele lor. Piesele stricate ale telefoanelor pot fi schimbate individual și apoi recondiționate pentru utilizare în alte telefoane noi, ori în alte aplicații, cum ar fi scanerele de bilete.
O astfel de companie este Site: fairphone.com fondată în 2013 ca o antrepriză socială cu sediul în Amsterdam, care își propune să proiecteze telefoane cât mai eco-friendly și mai corecte cu utilizatorii. Fairphone 4, de exemplu, cel mai recent model al lor, este complet modular, ale cărui componente pot fi lesne înlocuite. Bateria este detașabilă, modulul de camere, difuzorul și placa de baza pot fi înlocuite chiar de către utilizator, cu ajutorul unui set de șurubelnițe. Telefonul suportă orice sistem de operare și, cireașa de pe tort, vine cu o garanție de cinci ani, încă neegalată de niciun alt competitor de pe piață. Aurul și restul metalelor din interior sunt certificate ca provenind din surse etice, în timp ce componentele din plastic sunt din materiale reciclate.
„Dreptul la reparare” ar trebui să se aplice și actualizărilor de software, ceea ce ar înseamna ca producătorii să nu mai pot refuza actualizarea software-ului după o perioadă de timp predeterminată, limitată, de multe ori, la mai puțin de cinci ani. Astfel de modificări ar putea menține telefoanele în uz, care altfel ar deveni inutile.
Alte companii, precum Nokia sau Apple, vin și ele pe piață cu modele de smartphone menite să suscite interesul celor interesați de produse mai prietenoase cu mediul. Într-un un top al celor mai durabile și eco-friendly smartphone-uri, publicat în aprilie 2022 pe „The best green phones: Sustainable and eco-friendly smartphones”, zdnet.com pe primele locuri se află modelele iPhone 13 Pro, seria Samsung Galaxy S22, Fairphone 4, Teracube 2E și Motorola Edge.
iPhone 13 Pro este cel mai „verde” model de până acum. Potrivit raportului de mediu al produsului Apple, iPhone 13 Pro este fabricat cu 99% tungsten reciclat și 98% elemente din pământuri rare reciclate. Este, de asemenea, primul produs Apple care folosește aur reciclat 100%, certificat în placarea plăcii de bază.
Samsung Galaxy S22 conține 20% plastic reciclat provenit din oceanele lumii, colectat cu plase pentru pescuit. De asemenea, conține material reciclat în modulul difuzorului și în părțile interioare ale tastelor de volum și de pornire. Samsung spune că folosește hârtie 100% reciclată pentru ambalajul telefonului, inclusiv o folie de protecție din plastic reciclat. Totul face parte din programul Samsung Galaxy for the Planet, care include planuri de a încorpora material reciclat în noile produse mobile, de a elimina toate materialele plastice din ambalajele mobile și de a obține zero deșeuri la gropile de gunoi până în 2025.
În 2020, Lenovo (care deține Motorola) și-a anunțat un angajament ambițios, întins pe zece ani, cu privire la sustenabilitatea produselor sale. Potrivit companiei, în prezent, întreaga sa gamă de dispozitive mobile nu conține PVC (un polimer sintetic al plasticului) și BFR (amestecuri de substanțe chimice artificiale). Bateriile telefonului nu au mercur sau cadmiu. În plus, compania folosește 100% conținut de celuloză reciclată în locul pieselor din plastic folosite ca ambalaje.
Schimbarea necesită noi abordări de business
În timp ce telefoanele sunt adesea vândute prin contracte de 18-24 de luni, pe viitor, acestea ar putea fi utilizate prin leasing, o metodă prin care telefonul este returnat la sfârșitul perioadei contractuale. Acest lucru ar permite producătorilor să revendice toate materiile prime din produsele lor și să le recondiționeze pentru o a doua, a treia sau a patra viață.
În același timp, companiile și-ar putea stimula angajații să folosească un singur telefon, în loc să păstreze unul pentru serviciu și unul personal.
Unul dintre competitorii care au început deja să schimbe strategia de afaceri pentru a o face mai sustenabilă este Nokia, care a lansat în toamnă și în România modelul lor cel mai prietenos cu mediul de până acum – Nokia X30 5G, fabricat din aluminiu complet reciclat și 65% plastic reciclat.
„Telefonul oferă inclusiv trei ani de actualizări ale sistemului de operare Android, trei ani de actualizări lunare de securitate și o garanție extinsă de trei ani fără costuri suplimentare. În 2023, Nokia ar putea lansa în România și serviciul Circular, o rețea de upgrade în care telefonul nu este al tău, astfel că nu poate fi vândut sau înstrăinat. După trei luni de la contractarea abonamentului, sunt disponibile fie un upgrade, fie un downgrade al telefonului, sau se poate opta pentru o tabletă și preda telefonul la schimb. După doi-trei ani de folosire, telefonul poate fi reparat și donat, sau îi pot fi extrase componente cheie pentru utilizarea pe alte dispozitive”, a declarat pentru Mindcraft Stories Robert Siewierski, General Manager Europa de Est, HMD Global, la evenimentul de lansare de la București.
Poți reduce amprenta de carbon a smartphone-ului tău
Deși majoritatea emisiilor de carbon nu sunt generate de utilizatorul final, există modalități prin care poți îmbunătăți amprenta de carbon a telefonului. Scopul este reducerea consumului de energie. Închide serviciile pe care nu le folosești, setează ecranul telefonului la rezoluția minimă la care îi poți folosi, activează setările care pun telefonul in stand by peste noapte. Oriunde este posibil, folosește internetul prin Wi-Fi, mai degrabă decât prin rețele de date mobile. Când efectuezi un apel, folosește rețeaua mobilă în loc să suni prin internet.
Responsabilitatea de a gestiona politici și schimbări durabile în industria IT&C revine în primul rând producătorilor, dar necesită și sprijin din partea autorităților publice și a consumatorilor. Guvernele ar trebui să faciliteze prelungirea duratei de viață, prin stimulente și reglementări adecvate.
Să deții și să afișezi cel mai nou model de smartphone a devenit un soi de statement, iar înlocuirea lor în mod regulat este o obișnuință pentru mulți. În fiecare an apar noi smartphone-uri, iar consumatorii sunt încurajați să-și actualizeze modelul actual, indiferent dacă funcționează sau nu defectuos. Ca să renunți la achiziția compulsivă, amintește-ți că asta duce la mai multe smartphone-uri în gropile de gunoi care distrug mediul înconjurător.
Ciclul anual de reactualizare al modelelor contribuie la acest de fenomen. Dacă mărcile de smartphone-uri ar crea noi modele mai rar, consumatorii și-ar păstra telefoanele mai mult timp. De asemenea, abordarea asta ar revitaliza industria de reparații de telefoane și de piese de schimb, rezultând o soluție ecologică și economică.
Schimbarea acestei mentalități în rândul consumatorilor și producătorilor, adoptarea unor soluții eficiente din punct de vedere economic și, în același timp, benefice pentru mediu, sunt esențiale.