Documentarul-portret De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin se lansează în cinematografe

De Mindcraft Stories 16.11.2023

Portretul Norei Iuga, o scriitoare interzisă în comunism pentru „erotism morbid”, debutează pe marile ecrane pe 17 noiembrie.

https://mindcraftstories.ro/images/2023/11/Mindcraftstories_de-ce-mă-cheamă-nora-cand-cerul-meu-e-senin_nora-iuga_documentar_carla-teaha_alina-tarba_wearebasca_UDR-Ovidiu.jpg

Nora Iuga (st.) în dialog cu regizoarea Carla-Maria Teaha. Foto: Ovidiu Udrescu

Documentarul-portret De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin,// Instagram: @nora_iuga_film_documentar/@badunicornstuff // în regia și scenariul Carlei-Maria Teaha și distribuit de Bad Unicorn, aduce în prim-plan pe una dintre cele mai apreciate și, în același timp, controversate scriitoare din România.// Lista completa cu orașele și cinematografele unde rulează filmul se regăsește aici: badunicorn.ro //

Lansat anul acesta la TIFF, prezentat la Anonimul și Astra Film Festival,// Producător: Alina Tarbă, Wearebasca //  filmul de debut la Carlei-Maria Teaha este un portret al celor mai recenți ani din viața Norei Iuga. Poetă, romancieră și traducătoare, Nora Iuga, în vârstă de 92 de ani, este percepută drept un personaj original al culturii contemporane. Artista este recunoscută pentru spiritul ludic și carismă, curiozitatea prin care privește lumea din jurul, umor și autoironie. 

Filmul spune povestea scriitoarei ale cărei cărți au fost interzise de comuniști pentru „erotism morbid” și, în același timp, îți dezvăluie natura acestui erotism și felul în care încă îi influențează Norei scrisul și perspectiva asupra vieții. Un documentar-portret despre un personaj complex de la care, pe parcursul filmului, ai putea afla secretul tinereții fără bătrânețe. 

„Pentru mine fiecare întâlnire cu Nora e o combinație ciudată între sentimentul că stai de vorbă cu bunica ta intelectuală, care îți vorbește, cu naturalețe, despre erotism și alte lucruri intime pe care, în realitate, n-ai fi avut de fapt niciodată curajul să le vorbești cu bunica ta, și o tipă venită din viitor, să ne aducă secretul tinereții veșnice,” spune regizoarea Carla-Maria Teaha.

În documentar, alături de Nora Iuga, apar și personalități culturale precum Mircea Cărtărescu, Ștefan Emanuel Ancuța, Claudia Fitcoschi, Adela Greceanu, Vlad Zografi, Ernest Wichner.

Climate Change Summit anunță primii speakeri și deschide înscrierile pentru cea de-a treia ediție

De
Climate Change Summit, un eveniment amplu, organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și axat exclusiv pe soluții pentru provocările climatice, revine cu a treia ediție. Extins în acest an pentru a include mai multe zile și locații, Climate Change Summit va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Națională din București și în alte locații din Capitală și din țară. 

Studiu CODE Kids: Competențele digitale ajută și la dezvoltarea celor sociale

De
Fundația Progress a publicat rezultatele cercetărilor privind dezvoltarea competențelor IT și soft skills ale copiilor participanți la proiectul CODE Kids. Studiul, desfășurat pe parcursul unui an și patru luni, a arătat progrese semnificative în competențele digitale și sociale ale copiilor din mediul rural.

F-SIDES Chapters aduce educația prin artă mai aproape de tinerii din 10 orașe ale României

De
F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

Școala de vară Telefonul fără fir: Linia verde caută tineri interesați de tranziția verde și media digitală

De
Aceasta va avea loc între 29 iulie și 4 august la Câmpu Cetății, Târgu Mureș. Deadline pentru înscriere: 30 iunie.