Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF.23) își anunță invitații speciali

De Mindcraft Stories 11.06.2024

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns anul acesta la a 23-a ediție, a anunțat invitați speciali din lumea cinematografiei care vor veni la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

Jojo T. Gibbs, una dintre cele mai promițătoare actrițe emergente, va fi oaspete de onoare la festival. Cunoscută pentru rolurile sale din serialul Twenties și filmele Past Lives și Civil War, Gibbs va participa la Gala de Deschidere, unde va fi proiectat filmul Dogman al lui Luc Besson, prezentat inițial la festivalul de film de la Veneția.

Daniele Luchetti, un nume important al cinematografiei italiene, va fi omagiat în secțiunea 3×3 a TIFF.23. Publicul va avea ocazia să-l întâlnească la proiecția filmului Încredere (Confidenza) și să-l vadă primind Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială.

Sibel Kekilli, cunoscută pentru rolul său din Head-On și pentru Game of Thrones, va fi membră a juriului Competiției Oficiale. În juriu se află și producătorul european Konstantinos Kontovrakis, recunoscut pentru filmele precum How to Have Sex sau Triangle of Sadness.

Regizorul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson revine la TIFF, de data aceasta ca membru al juriului Competiției Oficiale. Sigurðsson a deschis ediția de anul trecut cu filmul Confort nordic. Din juriu mai fac parte regizorul Paul Negoescu (Două lozuri, Oameni de treabă) și Markéta Šantrochová, președinta European Film Promotion.

Actrița Catrinel Dumitrescu (Buletin de București) va fi onorată cu premiul de excelență la Gala de Închidere. Fanii ei vor putea participa și la proiecția specială a filmului Căsătorie cu repetiție.

Bogdan Dumitrache, un actor apreciat al Noului Val Românesc, va aduce la TIFF.23 două dintre cele mai recente filme ale sale: 3 kilometri până la capătul lumii, singurul film românesc selecționat anul acesta în Competiția Oficială a festivalului de la Cannes, și Cădere liberă.

Un alt moment important va fi premiera filmului Moromeții 3 de Stere Gulea, alături de actorii Horațiu Mălăele, Olimpia Melinte și alții. Proiecția va avea loc în Piața Unirii. Marina Voica revine la TIFF, de data această în calitate de protagonistă a filmului Fluturi de noapte (r. Andrei Răuțu), selectat în Zilele Filmului Românesc.

Biletele pentru TIFF.23 sunt disponibile online.

Climate Change Summit anunță primii speakeri și deschide înscrierile pentru cea de-a treia ediție

De
Climate Change Summit, un eveniment amplu, organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și axat exclusiv pe soluții pentru provocările climatice, revine cu a treia ediție. Extins în acest an pentru a include mai multe zile și locații, Climate Change Summit va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Națională din București și în alte locații din Capitală și din țară. 

Studiu CODE Kids: Competențele digitale ajută și la dezvoltarea celor sociale

De
Fundația Progress a publicat rezultatele cercetărilor privind dezvoltarea competențelor IT și soft skills ale copiilor participanți la proiectul CODE Kids. Studiul, desfășurat pe parcursul unui an și patru luni, a arătat progrese semnificative în competențele digitale și sociale ale copiilor din mediul rural.

F-SIDES Chapters aduce educația prin artă mai aproape de tinerii din 10 orașe ale României

De
F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

Școala de vară Telefonul fără fir: Linia verde caută tineri interesați de tranziția verde și media digitală

De
Aceasta va avea loc între 29 iulie și 4 august la Câmpu Cetății, Târgu Mureș. Deadline pentru înscriere: 30 iunie.