Pe 28 iunie, Ro-Micro 2024 explorează istoria calculatoarelor retro românești la Brașov. Participă și inventatorul lui Intel 4004, Federico Faggin

De Mindcraft Stories 26.06.2024

Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov organizează, pe 28 iunie, conferința Ro-Micro 2024, eveniment dedicat calculatoarelor retro românești. Întâlnirea va aduce laolaltă cercetători, ingineri și entuziaști care vor prezenta aspecte unice ale calculatoarelor personale autohtone, precum CoBra, HC85 și CIP, și va fi incheiată de o prezentare a lui Federico Faggin,  inventatorul primului procesor comercial, Intel 4004.

Calculator CoBra. RetroIT

Ro-Micro 2024 va oferi participanților oportunitatea de a explora istoria calculatorului CoBra, produs în Brașov între 1986 și 1990. George Toacșe, liderul echipei de cercetare care a dezvoltat CoBra, va dezvălui detalii inedite despre model, în timp ce Vasile Prodan, responsabil cu partea de hardware, va discuta despre etapele de la concept la producție. Sorin Cismaș va aduce în atenție continuitatea, la nivel de arhitectură, de la primele microcomputere până la cele mai recente inovații din Silicon Valley.

Promovat sub sloganul „Două computere într-unul singur”, pentru că utilizatorul putea lucra atât în limbajul de programare BASIC, cât și în sistemul de operare CP/M, calculatorul CoBra
trebuia conectat la un televizor, iar în loc de hard disk se foloseau dischete sau casete audio. Oficial, la Brașov au fost produse aproximativ 1.000 de calculatoare CoBra, dar copii neoficiale ale modelului au fost fabricate în căminele Universității Politehnica din București, precum și în alte părți ale României.

Un alt moment important al conferinței va fi prezentarea lui Federico Faggin, inventatorul primului microprocesor comercial din lume, Intel 4004. Faggin va aborda subiecte precum evoluția microprocesoarelor, ecranele tactile sau inteligența artificială și conștiința. În plus, participanții vor avea ocazia să interacționeze cu Faggin într-o sesiune de întrebări și răspunsuri, urmată de o sesiune de autografe.

Pe lângă prezentările tehnice și istorice, evenimentul va include și contribuții din partea colecționarilor de calculatoare istorice românești. Alexandru Floca și Florin Mărcuș vor aduce perspectiva colecționarului, completând astfel o imagine cuprinzătoare asupra evoluției calculatoarelor românești. Înregistrarea pentru eveniment se poate face prin email la adresa info@ro-micro.com.

Climate Change Summit anunță primii speakeri și deschide înscrierile pentru cea de-a treia ediție

De
Climate Change Summit, un eveniment amplu, organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și axat exclusiv pe soluții pentru provocările climatice, revine cu a treia ediție. Extins în acest an pentru a include mai multe zile și locații, Climate Change Summit va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Națională din București și în alte locații din Capitală și din țară. 

Studiu CODE Kids: Competențele digitale ajută și la dezvoltarea celor sociale

De
Fundația Progress a publicat rezultatele cercetărilor privind dezvoltarea competențelor IT și soft skills ale copiilor participanți la proiectul CODE Kids. Studiul, desfășurat pe parcursul unui an și patru luni, a arătat progrese semnificative în competențele digitale și sociale ale copiilor din mediul rural.

F-SIDES Chapters aduce educația prin artă mai aproape de tinerii din 10 orașe ale României

De
F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

Școala de vară Telefonul fără fir: Linia verde caută tineri interesați de tranziția verde și media digitală

De
Aceasta va avea loc între 29 iulie și 4 august la Câmpu Cetății, Târgu Mureș. Deadline pentru înscriere: 30 iunie.