Uncanny Order: Haosul ca izvor de inspirație pentru artă și știință la Galeria Mobius

De Mindcraft Stories 10.07.2023

Un punct de convergență între artă și știință se deschide la galeria Mobius din București sub forma instalației Uncanny Order, proiectul al Asociației Qolony. Expoziția dedicată celor curioși de intersecția dintre aceste două sfere va fi deschisă pentru vizitatori între 14 și 31 iulie.

În căutarea echilibrului între aprecierea estetică și înțelegerea științifică, instalația Uncanny Order aduce în prim plan concepte și aplicații ale teoriei haosului, un teritoriu adesea greșit înțeles în sfera artistică și culturală. Deschisă pentru public între 14 și 31 iulie, de miercuri până sâmbătă, între orele 17-20, expoziția va avea vernisajul pe 13 iulie, la ora 19.

Acest proiect artistic-științific reprezintă o încercare de a aduce la lumină aspectele mai puțin cunoscute, dar fascinante, ale haosului – un fenomen prezent în numeroase elemente ale lumii naturale, sociale sau sintetice, de la populații de insecte până la celulele cardiace sau comportamentele sociale de grup.

Foto: Benjamin Bledea

Concepția expoziției este rezultatul colaborării dintre o echipă de artiști formată din Floriama Cândea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu, programatorul Cristian Bălaș și cercetătorii Marian Zamfirescu și Ionuț Andrei Relu. Lucrările lor explorează condițiile și mecanismele sincronizării în diferite contexte, punând accentul pe rolul spectatorului ca factor perturbator, facilitator sau executant al sincronizării.

Prin instalații interactive bazate pe modele matematice din teoria haosului, expoziția Uncanny Order își propune să aducă în discuție diverse teme actuale – de la fragilitatea naturii, la colaborări sociale și atitudini față de moșteniri culturale din alte epoci. Pe parcursul vizitei, publicul va fi ghidat în interacțiunea cu aceste instalații, devenind astfel parte activă în provocarea unor perturbări ale condițiilor inițiale și în determinarea comportamentului lucrărilor de artă.

Foto: Benjamin Bledea

Claudia Chiriță, unul dintre artiștii implicați în proiect, speră ca prin intermediul acestei expoziții, vizitatorii să își însușească o nouă perspectivă asupra rolului pe care îl joacă în diversele tipuri de interacțiune – cu alți oameni, cu natura sau cu tehnologia. „Sperăm să chestioneze și motivele unor aparente ordonări neașteptate ori sincronizări nesperate din viața de zi cu zi. Uneori nu sunt doar coincidențe”, spune ea.

Prin explorarea teoriei haosului într-un cadru artistic, Uncanny Order invită publicul să se apropie de știință, să gândească critic și să înțeleagă cum modele matematice sofisticate influențează dinamica lumii din jur.

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Un punct de convergență între artă și știință se deschide la galeria Mobius din București sub forma instalației Uncanny Order, proiectul al Asociației Qolony. Expoziția dedicată celor curioși de intersecția dintre aceste două sfere va fi deschisă pentru vizitatori între 14 și 31 iulie. În căutarea echilibrului între aprecierea estetică și înțelegerea științifică, instalația Uncanny Order …