„Oamenii își doresc produse sănătoase, din surse sigure și, de preferat, locale.” Interviu cu Mircea Bucur (IT Manager Penny România)

De Mihai Ghiduc 28.09.2022, ultima actualizare: 01.10.2022

Pe o piață extrem de competitivă, Penny România investește în extindere și digitalizare, în brandurile proprii și în parteneriatele cu producători locali, pentru produse proaspete și de calitate

Parte a REWE Group, un concern german vechi de aproape 100 de ani,REWE Group a fost înființat în 1927 și mai activează în domeniul turismului și al magazinelor DYI. cu activități în domeniul comerțului alimentar, PennySite oficial: penny.ro a intrat pe piața din România în 2005. A ajuns, în momentul de față, las 315 magazine și 5.800 de angajați și își propune să deschidă 600 de magazine până la sfârșitul acestui deceniu.

Mircea Bucur este IT Manager la Penny România, omul care are grijă ca operațiunile de zi cu zi să aibă loc fără sincope. Am vorbit cu el despre importanța logisticii în deservirea unei rețele extinse de magazine, în condițiile unei piețe extrem de dinamice, despre cum poate ajuta tehnologia atât dezvoltarea afacerii cât și prevenirea risipei alimentare și depre importanța accesului la produse proaspete, locale pentru consumatorul român.

Orange Business Services a devenit un jucător mai puternic pe piața B2B odată cu achiziția, de către Orange România, a pachetului majoritar din acțiunile Orange Romania Communications (fosta Telekom Romania Communications). Cu un portofoliu extins de soluții de smart city, cloud și securitate cibernetică, cu șase centre de date, în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, precum și cu experiența duală de operator și integrator de soluții IT&C, OBS are o poziție unică pe piață, pentru a ajuta clienții să aibă un impact pozitiv în afacerile lor.

Ne-am parteneriat cu Orange Business Services în cadrul campaniei „Oportunități fără limite pentru că Orange devine mai mare – Mai multă inovație pentru afaceri care schimbă lumea”, pentru o serie de interviuri despre afaceri românești care au început poate nu de acasă, dar, oricum, de la mic și au devenit mari, pe primele poziții în topurile companiilor din domeniul lor de activitate.

CITEȘTE ȘI: Cum se vede tehnologia prin lentila Lensa. Interviu cu Nicoleta Dumitrescu (COO) 

Mindcraft Stories: Cât de mare este Penny în momentul de față în România?

Mircea Bucur: În acest moment, Penny în România înseamnă o rețea națională formată din 315 magazine și deservită de patru centre logistice. Anul trecut am inaugurat cel mai recent centru logistic, în Filiași, construit la cele mai înalte standarde și care a primit certificarea BREEAM cu un scor Outstanding (92,89%). 

De asemenea, Penny România înseamnă o echipă de peste 5.800 de colegi, cu ajutorul cărora le oferim clienților noștri cele mai bune servicii și produse. 

M.S.: Ce înseamnă o afacere pe o piață atât de competitivă?

M.B.: Retail-ul, prin definiție, este un domeniu plin de provocări. Într-adevăr, piața a devenit tot mai competitivă în ultimii ani, însă acest lucru nu face decât să ne motiveze să devenim tot mai buni, să înțelegem cât mai bine nevoile consumatorilor și să le satisfacem oferindu-le calitate, prospețime și prețuri avantajoase.

Nu a fost ușor, mai ales în contextul socio-economic pe care îl traversăm, însă munca și dedicarea fiecărui coleg din echipă ne-au ajutat să atingem o performanță de neegalat în cadrul grupului REWE: în 2021, pentru al șaptelea an consecutiv, am fost cea mai performantă piață a grupului. 

Aceleași principii, le aplicăm, bineînteles, și în echipa de IT pe care o coordonez.

M.S.: Centrele logistice sunt extrem de importante pentru un business de retail. Cum faceți ca produsele să ajungă la timp și în cantitățile necesare în magazine?

M.B.: Rețeaua noastră de magazine este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În ceea ce privește planificarea și dezvoltarea rețelei de depozite, am luat în considerare factori precum: distanța între magazine și depozite, expansiunea noilor magazine și capacitatea depozitelor, astfel încât magazinele să fie aprovizionate în timp util și întotdeauna cu produse proaspete.

De asemenea, depozitele sunt dotate cu tehnologie și utilaje performante și testăm în permanență soluții prin care să ne îmbunătățim ritmul actual. 

M.S.: Cât de importantă este tehnologia pentru Penny și ce fel de aplicații specifice folosiți în companie? Sunt aplicații folosite în întreaga rețea sau sunt și aplicații specifice la nivel local?

M.B.: Sigur că tehnologia este foarte importantă pentru echipa Penny, în măsura în care ne ajută să ne eficientizăm procedurile. 

În 2020 am început un nou ciclu strategic pentru următorii nouă ani, bazat pe șapte piloni de dezvoltare, iar unul dintre piloni este chiar digitalizarea. 

Credem și investim constant în digitalizare, fiind un capitol la care ne dorim să fim în pas cu evoluția și cu trendurile internaționale. 

Așadar, am dezvoltat parteneriate cu aplicații de livrare la domiciliu pentru a fi cât mai aproape de clienții noștri. Parteneriatul cu Glovo a început în ianuarie 2021, iar până la finalul anului peste 160 de magazine Penny vor fi pregătite să răspundă comenzilor clienților din cel puțin 70 de orașe. Asocierea cu Bringo reprezintă un pas în dezvoltarea strategiei de omnichannel și prioritizăm parteneriatele online pentru că ne dorim să fim cât mai aproape de comportamentul actual al clienților noștri. 

Cu ajutorul acestor parteneriate și, implicit, al tehnologiei, punem la dispoziția clienților noștri întreaga gamă de produse existentă și în magazinele fizice Penny, de la alimente și băuturi până la jucării și produse pentru bebeluși, îngrijire personală sau casă și grădină.

De asemenea, avem activă și aplicația Penny prin care clienții noștri pot afla informații despre promoții, își pot face o listă de cumpărături, având și opțiunea de a accesa cardul digital. Este o aplicație ușor de folosit și întotdeauna actualizată cu cele mai noi oferte. 

M.S.: În ce constă colaborarea cu Orange Business Services și cât de importantă este?

În multe dintre proiectele noastre, am avut ca partener echipa Orange Business Services, care a arătat disponibilitate și eficiență în identificarea soluțiilor optime pentru proiectele noastre. 

Noi credem în parteneriatele de încredere care se construiesc în timp și, de cele mai multe ori, în cadrul proiectelor cu multe provocări. 

De altfel, domeniul în care activăm noi cam așa este, cu multe noutăți și descoperiri într-un ritm din ce în ce mai alert.

M.S.: Ne puteți spune mai multe detalii despre parteneriatul cu aplicația bonapp.eco?

M.B.: La Penny, sustenabilitatea se regăsește în toate componentele de business. La Penny încurajăm consumul responsabil, cu grijă față de comunități și mediul înconjurător. 

Această colaborare reprezintă o ocazie pentru noi prin care putem reitera valorile în care credem, dar și un demers prin care ne putem implica activ în rezolvarea anumitor probleme, cum ar fi risipa alimentară și mai buna gestionare a resurselor pe care le consumăm zilnic, în cazul de față – cumpărăturile. 

Combaterea risipei de alimente, care astăzi este o problemă mondială, este un proiect prioritar. 

În plus, aplicația este o formă prin care clienții noștri își pot optimiza bugetul pentru cumpărături, salvând timp și bani, un lucru pe care și noi îl încurajăm prin specificul businessului nostru. 

Cu alte cuvinte, prin intermediul aplicației, putem crea oferte pentru diferite produse cu termen limitat de valabilitate (fie preparate proaspete care nu au termen lung la raft, fie produse care au intrat la categoria „vânzare accelerată”). Sigur că acest lucru nu înseamnă un rabat de la calitate, ci doar o formă prin care susținem consumul echilibrat și încercăm să contribuim la reducerea risipei alimentare. Clienții care folosesc aplicația bonapp.eco plasează comanda online și, în funcție de intervalul specificat pentru oferta pe care au ales-o, merg în magazine și își ridică produsele.

Apreciem inițiativa acestui start-upAplicație este disponibilă pe bonapp.eco și ne dorim să continuăm acest parteneriat și, de ce nu, în funcție de ce alte oportunități vor mai apărea în zona de sustenabilitatea, să ne implicăm cât mai activ.  

M.S.: Ofertele promoționale săptămânale sunt extrem de importante pentru Penny. E vorba de un ciclu de aprovizionare și distribuție specific?

M.B.: Ofertele săptămânale reprezintă unul dintre demersurile pe care le facem în calitate de discounter. Ne dorim să venim către clienți cu produse de bună calitate, variate și proaspete, cu care să se încadreze în bugetul de cumpărături săptămânal. 

De asemenea, venim în întâmpinarea clienților noștri cu diferite campanii de loializare. În acest moment, avem în desfășurare o campanie la vasele de gătit Berlinger Haus. Clienții trebuie să strângă puncte bonus, iar dacă folosesc cardul Penny obțin un număr dublu de puncte. De asemenea, pot aduna puncte suplimentare cumpărând produse aflate în promoțiile săptămânale. Cu ajutorul acestor puncte, vasele pot fi achiziționate cu reduceri de 50%. 

Credem că mâncărurile bune se fac cu dragoste, la fel cum la Penny economisim bani, nu dragoste, ceea ce înseamnă că oferim produse de calitate, la un preț corect, dar și o experiență îmbunătățită la cumpărături. 

M.S.: Observ un interes aparte pentru produse sustenabile, pentru produse proaspete (pâine, carmangerie etc.) și pentru acoperirea pieței locale. Puteți să-mi spuneți mai multe despre asta?

M.B.: Într-adevăr, comportamentul consumatorilor s-a schimbat mult în ultimii doi ani, iar aceste modificări sunt determinate în mare parte de pandemie. 

Clienții își doresc produse sănătoase, care provin din surse sigure și, de preferat, locale, în special pentru alimentele de bază. Avem o rețea amplă de parteneri locali cu care colaborăm, reușind să oferim clienților noștri o gamă variată de produse românești. 

De asemenea, de-a lungul timpului, am dezvoltat și o serie de brand-uri proprii care se bucură de succes. De exemplu, Hanul Boieresc cuprinde cea mai mare selecție de produse românești și care acoperă toate categoriile principale de alimente (carne proaspătă, brânzeturi și lactate, fructe și legume, produse de panificație, băuturi etc.). Este important de menționat că pentru categoria de carne avem proveniență 100% românească. 

M.S.: De unde vine presiunea pentru a investi în noi tehnologii? Din piață, din companie?

M.B.: Nu credem că este vorba despre o presiune în legătură cu noile tehnologii. Considerăm că investiția în această direcție este un lucru cât se poate de firesc în contextul actual, pentru că ne ajută să ne dezvoltăm și să ținem pasul cu trendurile globale. 

M.S.: Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți în acest moment?

M.B.: În acest moment, cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm este reprezentată de disponibilitatea echipamentelor. 

Este pentru prima oară în istorie când, la nivel mondial, există capacitate de lucru, dar nu sunt disponibile echipamente care să asigure punerea în operare a proiectelor.

Fie că vorbim de un laptop, un server, chiar și de o placă video, ne confruntăm cu o mare problemă în legătură cu componentele și sistemele, generată de mai mulți factori: criza mondială a semiconductoarelor, dificultăți de transport, manipulare și alte aspecte de acest fel. 

Totuși, spunem cu mândrie că această criză de echipamente nu ne-a oprit din drumul nostru ci, din contră, ne-a făcut să ne concentrăm tot mai mult pe digitalizarea proceselor interne, de exemplu, eliminarea hârtiei, dar și pe integrarea soluțiilor end to end care vor lega multitudinea de fluxuri din companie. 

În multe din aceste proiecte, am avut parteneri de încredere, care au arătat disponibilitate și eficiență în identificarea soluțiilor optime pentru proiectele noastre.


Articol susținut de Orange Business Services.



Interviu de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

Promo

10 noutăți despre vaccinarea anti-HPV în România. Este gratuită pentru fete și băieți și compensată la 50% pentru femei adulte

De
Vaccinarea anti-HPV este importantă deoarece previne infecțiile care pot provoca cancer. O decizie pe care o iei acum îți poate proteja copilul mai târziu în viață de cancerele cauzate de infecția cu HPV.
Promo

Călătorește light, surprinde momente memorabile și Share Your Vibe cu Camera HONOR 90 de 200MP

De
Iubitorii de aventură sunt mereu în căutarea unor modalități de a-și simplifica vacanțele, de a-și eficientiza spațiul din bagaj și de a-și îmbunătăți experiențele.
Promo

O viață fără ochelari, cu ajutorul laserelor și al tehnologiei

De
În deceniile care urmează, din ce în ce mai mulți oameni se vor confrunta cu probleme de vedere. Într-o populație mondială din ce în ce mai îmbătrânită, mai ales în statele dezvoltate, numărul persoanelor care trăiesc cu defecte de vedere este estimat să crească până la jumătatea acestui secol, în ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii în tratamentul acestora.
Promo

„O faptă bună pentru natură”: telefoanele vechi aduse în magazinele Orange până pe 15 martie contribuie la plantarea unui hectar de pădure

De
Orange România îți oferă un voucher de reducere pentru telefoanele vechi aduse în programul “Re”, iar fiecare telefon colectat contribuie la plantarea unui hectar de pădure.