Foto: Joel Kowsky/NASA

Boeing reușește să trimită în spațiu prima capsulă Starliner cu echipaj uman6 min read

De Paul Petrache 06.06.2024

După o serie de dezvăluiri legate de defecțiunile avioanelor Boeing, care au distrus reputația companiei, aceasta pare să aibă parte de o reușită, cu Starliner.

După mai multe amânări, pe 5 iunie 2024 a fost trimisă cu succes în spațiu prima capsulă reutilizabilă Boeing cu echipa uman. Misiunea, intitulată Crew Flight Test, // Mai multe detalii pe nasa.gov // a fost realizată în parteneriat cu NASA pentru a transporta echipaje pe Stația Spațială Internațională (ISS) și alte destinații de pe orbita joasă a Pământului.

Lansarea nu pare însă lipsită de probleme: într-o postare pe X,// Mai multe detalii despre evoluția misiunii poți urmări pe NASA TV Live // NASA a anunțat că a detectat scurgeri de heliu la nivelul capsulei, dar că misiunea nu este pusă în pericol: „Echipele au identificat trei scurgeri de heliu pe nava spaţială. Una dintre acestea a fost discutată anterior zborului, împreună cu un plan de gestionare. Celelalte două sunt noi, după ce nava spaţială a ajuns pe orbită. Două dintre supapele de heliu afectate au fost închise, iar nava spaţială rămâne stabilă”.

Echipajul de la bord este format din doi astronauți NASA, comandantul de zbor Butch Wilmore și pilotul Suni Williams, prima femeie care să facă parte dintr-o misiune de asemenea anvergură. Cei doi ar trebui să ajungă la bordul Stației Spațiale Internaționale în 24 de ore de la decolare. Potrivit unei postări pe X a Boeing Space,// Mai multe detalii pe x.com // aceștia tocmai și-au încheiat perioada de somn, iar nava e programată pentru andocare la ora 12:15 ET (19:15, ora României). Este a șasea călătorie inaugurală a unei nave spațiale cu echipaj din istoria SUA.

Pentru Boeing, această misiune e importantă din mai multe motive. Pe de-o parte, pentru a depăși dezvăluirile recente despre modurile în care compania a trecut pe planul doi siguranța aeronavelor în goana după profit. Apoi, nava rivalizează cu Crew Dragon a companiei SpaceX, extinzând opţiunile Statelor Unite de a transporta astronauţi către staţia spaţială, în cadrul programului Commercial Crew Program al NASA. Altfel, Elon Musk nu a fost răutăcios de această dată și a felicitat concurența.// Mai multe detalii pe x.com //

CITEȘTE ȘI: Cum și-a distrus Boeing reputația în căutarea profitului

În ultimii ani, mai multe eșecuri, probleme tehnice și întârzieri ale capsulei CST-100 Starliner au făcut ca aceasta să ajungă prima dată la Stația Spațială Internațională abia în mai 2022, dar doar cu marfă la bord. Lansarea acestei misiuni cu echipaj la bord trebuia să aibă loc pe 6 mai, dar a fost anulată cu două ore înainte de decolare. Reprogramată pe 1 iunie, a fost anulată din nou, din cauza unei erori a computerului de la sol. 

Conform oficialilor NASA, echipajul s-ar putea întoarce pe Pământ cel mai devreme pe 14 iunie. „Avem o dată stabilită pentru aterizare care se potrivește cu data de lansare, dar vreau doar să subliniez că nimeni nu ar trebui să fie prea entuziasmat de acea dată. Trebuie să avem multe condiții perfecte înainte de a aduce Starliner acasă și vom aștepta până când condițiile sunt perfecte și ne-am îndeplinit obiectivele de testare înainte de a face asta”, a declarat Ken Bowersox, administrator asociat pentru Direcția de Misiuni Operaționale Spațiale a NASA.

Dacă această misiune va fi un succes, este foarte probabil ca NASA să folosească Starliner pentru misiuni de rutină, prin care să trimită echipaje și marfă pe Stația Spațială Internațională.



Text de

Paul Petrache

Paul nu a vrut să-și scrie singur descrierea, dar restul redacției garantează că e un jurnalist cu experiență. :)

SPAȚIU|OVERVIEW

E posibil ca în 2024 să poți vedea cu ochiul liber o novă, o „stea nouă” în constelația Corona Borealis

De
Deși cunoștințele astronomilor despre novele recurente au crescut considerabil, e greu de anticipat momentul când se va întâmpla asta.
SPAȚIU|FYI

ROSPIN, o inițiativă creată de studenți români, strânge fonduri pentru a lansa un satelit ce ar putea monitorizarea pădurile din țară

De
Proiectul ROSPIN-SAT-1 are nevoie de 150.000 de euro pentru a lansa un satelit care ar putea identifica zonele cu defrișări ilegale sau nevoie de reîmpădurire.
MEDIU|FYI

Bureții din melamină eliberează trilioane de fibre microplastice lunar 

De
Bureții din melamină, cunoscuți și ca „bureți magici”, eliberează trilioane de fibre microplastice în fiecare lună, punând în pericol mediul, arată un nou studiu. Soluțiile recomandate includ fabricarea unor bureți mai denși și utilizarea metodelor alternative de curățare.
MEDIU|FYI

Sateliții ar putea monitoriza deșeurile marine din spațiu

De
Plasticul care poluează apele oceanice și continentale ar putea deveni mult mai ușor de detectat și urmărit prin instalarea unor senzori dedicați pe viitorii sateliți.