Ilustrație: ChatGPT 4 cu DALL·E

12 momente virale din 2023. Dacă ești terminally online sigur le știi23 min read

De Isabelle Toma 22.12.2023, ultima actualizare: 24.12.2023

De la Andrew Tate care s-a dat de gol cu o cutie de pizza la TikTok-uri cu Pedro Pascal și de la girl math la emoji-uri cu farfurii goale, ai aici o listă cu toate lucrurile care au marcat internetul în 2023, în caz că (probabil) le-ai uitat deja.

Cred că stau puțin prea mult pe internet, dar cred că și tu o faci. Am făcut o recapitulare pe luni a lucrurilor neașteptate (și mai degrabă neimportante) care au consumat mult prea multă energie pe internet anul acesta. Au fost mai puține meme-uri ca în alți ani, înlocuite însă de tot mai multe trenduri de pe TikTok.

MindcraftStories_1Ianuarie: „Cine e janghina?” apare pe YouTube, iar Andrew Tate se dă de gol

La începutul lunii ianuarie 2023, internetul a râs de Andrew Tate, care a dat de gol faptul că se ascunde în România cu o cutie de la Jerry’s Pizza.// „Cazul Andrew Tate: Cum și de ce îl ironizează Jerry’s Pizza pe milionarul reținut în România”, hotnews.ro // Acesta a postat un clip pe Twitter// Postarea pe X  // (actualul X) că să  o ironizeze  pe activista de mediu Greta Thunderg, dar mai receptivă la informațiile ascunse în acel video a fost Poliția Română. Oare a meritat să râdă de Greta  și să îi arate cum nu reciclează pentru câteva luni la răcoare? Probabil că nu.

Și totuși, cine e janghina? Andrew Tate că nu a reciclat? Greta că s-a certat cu el? Pizzeria că a făcut o postare „subtilă” despre asta pe Instagram?// Vezi postarea pe instagram.com // La întrebare poate să răspundă doar streamerița reallyrux,// Canalul său este twitch.tv/reallyrux // care a lansat în ianuarie, pe YouTube și Twitch, emisiunea „Cine-i janghina?”.// Urmărește pe YouTube // Dacă ești terminally online,// Terminally online este o persoană care devine atât de implicată în rețelele sociale încât se dedică problemelor care nu au nicio relevanță în viața lor de zi cu zi condform urbandictionary.com. Pe scurt, cineva dependent de social media // sigur ai primit sugestii pe YouTube, iar dacă nu, îți recomand să o urmărești în timp ce mănânci. În cadrul emisiunii, Really Rux citește poveștile pline de bârfe și situații amuzante din viața oamenilor din comunitatea ei de pe Twitch, iar la final își ia rolul de judecătoare și decide dacă autorul sau persoanele implicate sunt o janghină (adică vinovați). Și da, emisiunea este inspirată din seria „Am I the asshole” de pe Reddit.

Cifre Articol MindcraftStories_2Februarie: Pedro Pascal rupe TikTok-ul

Mult așteptatul serial The last of us apare în ianuarie pe HBO Max, iar luna următoare e dominată de TikTok-uri cu Pedro Pascal. Acesta este supranumit „the internet’s daddy”, deși nici el nu prea a înțeles de ce.// Vezi pe TikTok // Probabil pentru că a tot jucat tați, iar rolul de tată „adoptiv” a lui Ellie i-a pus capac. Plus faptul că mai bine de jumătate de internet a avut un crush colectiv. Măcar Pedro Pascal s-a bucurat de cele 15 minute de relevanță pentru Gen Z și a profitat de glumă.// Tot pe TikTok //

Citește pe Instagram @ mindcraft.stories

Cifre Articol MindcraftStories_3Martie: Papa Francisc și hainele generate AI

Dacă internetul e deja (prea) plin de imagini AI, e cazul să-ți amintești de începuturi. Imaginea cu Papa Francis într-o geacă albă a făcut înconjurul internetului în martie înainte de a se afla că a fost generată AI. Adevărul este că arăta prea cool că să fie reală.

Cifre Articol MindcraftStories_4Aprilie: Toată lumea vrea să fie Wes Anderson pe TikTok

Pe TikTok, aprilie a fost o lună simpatică. Toată lumea era înnebunită să își prezinte viața în stilul lui Wes Anderson,// Ca în acest TikTok // fie că era o zi obișnuită, ori o expediție. Regula era simplă: filmai cadre simetrice, schimbai puțin colorizarea să fie cât mai aprinsă, și foloseai obligatoriu melodia Obituary de Alexandre Desplat. Dacă adăugai și un font cu serife la început, aveai toate șansele să devii viral.

Cifre Articol MindcraftStories_5Mai: Netflix nu te mai lasă să împarți contul

Lovitura fatală în mai a fost că a trebuit să plătești mai mult pentru Netflix. Sau să plătești pentru prima dată, dacă foloseai contul părinților sau a vreunui ex.// Netflix a anunţat oficial că elimină împărţirea contului (account sharing-ul) în România, gadget.ro //. Împărțirea contului de Netflix a devenit aproape imposibilă, întrucât platforma a decis definitiv să permită folosirea aceluiași cont doar în aceeași casă. În fine, poți folosi același cont cu încă o persoană pentru încă 5 dolari, dar oare chiar merită?

Cifre Articol MindcraftStories_6Iunie: Musk și Zuck vor să se bată în cușcă

În colțul din stânga este CEO Tesla și Twitter (actual X) cunoscut ca Elon Musk, iar în colțul din dreapta, fondatorul Facebook și CEO Meta, Mark Zuckerberg. Ambii sunt pregătiți pentru o luptă în cușcă. Musk l-a provocat pe Zuck la luptă printr-un tweet,// Acest tweet //, cea ce a generat nenumărate meme-uri. Lupta în cușcă nu a mai avut loc, dar la scurt timp Zuck a lansat Threads, un fel de Twitter dar pentru utilizatorii Instagram, deci bătălia s-a mutat în online. Totuși, o luptă corp la corp nu ar fi fost corectă, având în vedere că Zuckerberg are centură neagră în jiu jitsu.

Cifre Articol MindcraftStories_7Iulie: Fenomenul Barbenheimer

Probabil bătălia online dintre filmele Barbie și Oppenheimer a fost mult mai iconică decât orice cage fight ar fi putut avea greii internetului. Din cauză că data lansării celor două filme a coincis, s-a născut fenomenul Barbenheimer.// Citește pe Wikipedia // o combinație a celor două filme: de la afișe// The 11 Best Barbenheimer Posters of Summer 2023, agentsoffandom.com // la trailere fanmade,// Vezi trailer-ul fanmade pe YouTube // la meme-urile de toate zilele.// 33 of the Best Barbenheimer Memes as Barbie and Oppenheimer Still Crush at the Box Officethunderdungeon.com // Ce-i drept, nu știu când au fost ultima dată cinematografele așa pline.

În România, e posibil ca mai multe persoane să fii fost curioase care e faza cu Oppenheimer, cel puțin după datele de la Google Trends.

Citește mai multe pe Instagram @ mindcraft.stories

August: Zepotha, filmul horror care nu există

Ce-mi place la TikTok și la Gen Z e că oricând o să îmbrățișeze un trend cu toată încrederea… Dar chiar să facă peste 13.000 de videouri despre un film horror indie din anii 1980 nu mă așteptam. Artista independentă Emily Jeffri a încercat să își promoveze albumul de muzică numit Soundtrack for an 80’s horror movie pe TikTok și așa a lansat trendul Zepotha. Totul a început la un clip în care își folosea unul din cântecele din album ca melodie de fundal și spunea că ar fi amuzant ca toată lumea să înceapă să comenteze la întâmplare pe TikTok „Hey, semeni cu personajul X din filmul Zepotha”.// În TikTok-ul acesta // Așa s-a ajuns ca internetul să glumească despre cum acest film horror chiar există, doar că e disponibil doar pe casetă VHS. Treaba a mers așa de departe încât a apărut chiar o pagina de Wikipedia// Uite pagina aici: wikipedia.org // despre film, dar care între timp a fost modificată pentru a scoate în evidență faptul că este unul ficțional.

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgSeptembrie: Imperiul Roman vs „girl math”. NPC pe TikTok. Faiăr și farfurii goale

În septembrie am aflat doar lucruri interesante: bărbații se gândesc foarte des la Imperiul Roman, iar fetele au propriul mod de a calcula banii. Cele din urmă și-au tot întrebat prietenii băieți cât de des se gândesc la Imperiul Roman// Vezi pe TikTok // și, ca o conștiință colectivă, se pare că o fac destul de des.

CITEȘTE ȘI: Te gândești la Imperiul Roman? E și nu e o problemă 

Și fetele au o conștiință comună când e vorba de a-și calcula banii – girl math.// Vezi în acest TikTok câteva din regulile girl math // Cea mai simplă explicație e că atunci când faci o achiziție ca fată, mereu poți găsi o cale să îți dai seama că de fapt e gratis. De exemplu, dacă îți cumperi impulsiv un lănțișor care costă 500 de lei, dar tu îl porți aproape zilnic doi ani, atunci împarți suma la numărul de purtări: să zicem că îl porți un total de 500 de zile, deci ar veni un leu/purtare. Deci e aproape gratis, dacă e doar un leu, nu? Girl math! Sau dacă tu îți împrumuți o prietenă, apoi ea te împrumută pe tine și tot așa, creați un „money loop”, deci aveți bani la infinit. Girl math!

În tot acest timp, TikTok-ul a fost invadat de live-uri cu NPC-uri (Non Playable Characters),// Vezi pe TikTok // adică oameni care se prefac că sunt personajele din jocurile video. În funcție de ce  donezi, „personajul” execută o acțiune „programată”. Dacă îi oferi un trandafir pentru o sumă modică de doar câțiva bani, cel de pe live probabil îl va mirosi și va spune „Ce bine miroase!”. Nu toată lumea a reușit însă să rămână în personaj.// Uite-l pe Bahoi nervos pe tiktok.com // 

Și totuși evenimentul lunii septembrie, și poate chiar al anului, a fost mișcarea farfuriilor goale lansată de streamerul Faiăr,// Canalul său este twitch.tv/faiar // mai mult sau mai puțin din greșeală. El a tot susținut că influencerii care fac reclamă la jocurile de noroc o fac „că le e foame” așa că și-a sfătuit audiența să semnaleze acest lucru printr-un simplu emoji cu o farfurie goală lăsat în comentarii. De aici a pornit un întreg scandal cu Dorian Popa, care încă e asociat cu acest tip de campanii, iar câteva emisiuni TV s-au ales cu avalanșe de farfurii goale în comentarii și chiar probleme cu CNA.

CITEȘTE ȘI: Jocurile foamei. Gen Z râde cu farfurii goale de reclamele la păcănele

Citește mai multe pe Instagram @ mindcraft.stories

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgOctombrie: Meta fără reclame, dar contra cost. YouTube blochează adblockerele. Filelist aproape s-a închis.

Content gratuit, când? Mai întâi, Meta anunță că scapi de reclame… pentru suma de doar 10 dolari pe lună. Deci probabil că zici pas. Aproape concomitent, YouTube începe să depisteze adblockerele și să blocheze conturile oamenilor care le folosesc. Singura cale prin care poți scăpa de publicitate rămâne, binențeles, să plătești pentru un cont Premium. 

Citește mai multe pe Instagram @ mindcraft.stories

Ca să fii sigur că totul se plătește pe net, până și Filelist a anunțat că urmează să se închidă, întrucât deținătorul site-ului nu mai putea să se ocupe de el. Bucuria cea mare a internauților a fost că la scurt timp s-a găsit un nou admin.

Citește mai multe pe Instagram @ mindcraft.stories

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgNoiembrie: Influenceri au fost păcăliți de Brânza Regelui, iar Faiăr a făcut un documentar despre frații crypto

Noiembrie a fost luna farselor făcute influencerilor. Nickamepete a păcălit mai mulți influenceri români să promoveze Brânza Regelui,// Vezi farsa pe YouTube // un produs care nu există. Mai degrabă, el a demonstrat cât de dezinteresați sunt influencerii să se informeze despre un produs înainte de a-l promova și de ce poate ar trebui să te gândești de două ori înainte să cumperi ceva doar pentru că cineva de pe net îl laudă.

Citește mai multe pe Instagram @ mindcraft.stories

La final de noiembrie, Faiăr a lansat un documentar,// Disponibil pe canalul său de YouTube // cu ajutorul lui Pete, despre influencerii de pe internetul românesc care încearcă să convingă oamenii că doar prin investiții în crypto și cumpărarea de cursuri de educație financiară se pot îmbogăți. Pete s-a dat jurnalist, pentru a obține interviuri în exclusivitate de la patru dintre cei mai vocali influenceri de „educație financiară” despre care Faiăr a tot discutat pe Twitch.

Citește mai multe pe Instagram @ mindcraft.stories

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpgDecembrie: Threads se lansează în România

Pe ultima sută de metri, Threads a intrat și în Europa cu un soft launch. Dacă scriai „Ticket” în search bar, primeai o invitație care îți reamintea despre lansarea Threads. La scurt timp de la lansarea noii platforme sociale, românii au decis să îi dea o șansă. Dar abia în 2024 va fi clar cât de relevantă o să fie acest Twitter în stil Meta. Momentan e foarte mult haos, de parcă toată România se află pe un mare grup de Whatsapp.



Text de

Isabelle Toma

Este pasionată de social media, mereu la actualitate și plină de curiozități. Se întreabă mereu „Ce mai e nou?”. Ea stă în spatele tuturor postărilor de social media de pe Mindcraft Stories.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
SPAȚIU|OVERVIEW

Telescopul spațial James Webb a detectat prezența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A

De
Telescopul spațial James Webb a confirmat existența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A din Marele Nor al lui Magellan. Descoperirea te ajută să înțelegi procesul cum se nasc și evoluează acestor obiecte cerești dense, rezultate din prăbușirea stelelor mari.
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice. 
SPAȚIU|OVERVIEW

Cometele, vizitatori de departe. Anul acesta, ai putea vedea două

De
Ai văzut vreodată o cometă cu ochiul liber? Nu? Ei bine, anul ăsta ai putea avea două astfel de ocazii. Dintre acestea două, una ar putea fi mai interesantă. Spre sfârșitul anului, o cometă care vine de la marginea Sistemului Solar ar putea fi o priveliște foarte frumoasă.