National Aeronautics and Space Administration

10 misiuni spațiale care vor marca anul 202225 min read

De Laurențiu Păiuș 26.01.2022

De la observatoare spațiale care își încep activitatea științifică și zboruri inaugurale pentru mai multe rachete de ultimă generație până la debutul programului Artemis, anul în curs va avea câte ceva din toate.

Anul 2022 se anunță a fi foarte interesant pentru pasionații de explorare spațială. Aceasta nu a fost niciodată mai accesibilă publicului larg. Prin simpla deschidere a unui site web de pe telefon sau calculator, poți vedea în direct momente istorice oferite de misiunile de explorare a ultimei frontiere.

Și pentru că anul acesta sunt programate o mulțime de misiuni spațiale, dar timpul liber pe care-l poți acorda urmăririi lor poate fi unul limitat, am făcut o listă cu cele mai interesante momente din explorarea spațială din 2022.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Artemis-I_NASA-Cory-Huston.jpg

Cory Huston/NASA

MindcraftStories_1Artemis 1

Artemis„NASA Artemis”, nasa.gov este programul prin intermediul căruia NASA vrea să pună din nou astronauți pe suprafața Lunii. De această dată, aceștia vor ajunge aproape de polul sud al Lunii, o zonă care nu a mai fost explorată de oameni în misiunile anterioare. Dar, pentru ca astronauții să ajungă să pună din nou piciorul pe satelitul Pământului, trebuie ca mai întâi misiunea Artemis 1„Around the Moon with NASA’s First Launch of SLS with Orion”, nasa.gov să decurgă bine.

Artemis 1 va fi lansată de uriașa rachetă Space Launch System (SLS),„Space Launch System, America’s Rocket for Deep Space Exploration”, nasa.gov în chiar zborul său inaugural. La momentul redactării acestui articol, lansarea Artemis 1 este programată pentru luna martie, dar este posibil să fie amânată pentru la vară.

Atunci, racheta Space Launch System va trimite capsula spațială Orion,Detalii pe wikipedia.org fără oameni la bord, într-un zbor în jurul Lunii. Capsula va orbita Luna timp de șase zile, după care se va întoarce pe Pământ, amerizând undeva în Oceanul Pacific. Întreaga misiune va dura aproape 26 de zile și va fi complet automată.

Chiar dacă Artemis 1 va decurge fără probleme, vor mai trece cel puțin trei, patru ani până când oamenii vor păși din nou pe suprafața Lunii, în cadrul misiunii Artemis 2. Dacă inițial se vorbea despre 2024 ca fiind anul în care va avea loc reîntoarcerea oamenilor pe Lună, acum se știe că întârzierile în construcția vehiculului care îi va duce pe astronauți din capsula Orion până pe suprafața Lunii și problemele apărute în realizarea unor noi costume spațiale înseamnă că aselenizarea va avea loc, cel mai probabil, după 2025.„NASA’S Management Of The Artemis Missions”, oig.nasa.gov (PDF)

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Starship_Jared-Krahn-Wikimedia-Commons.jpg

Jared Krahn/Wikimedia Commons

Cifre Articol MindcraftStories_2 Starship – test orbital

Starship,Detalii pe spacex.com enormul vehicul spațial creat de compania SpaceX, este una dintre cele mai puternice rachete construite vreodată. Ea este compusă din două trepte: Treapta întâi (sau boosterul) se numește Super Heavy și are rolul de a împinge treapta a doua dincolo de atmosfera terestră, în timp ce treapta a doua (naveta spațială) se numește Starship și este cea care va călători spre diverse destinații din Sistemul Solar, cu oameni sau marfă la bord.

Ansamblul format de cele două trepte se numește Starship și reprezintă o rachetă unică. Starship va fi complet reutilizabilă, spre deosebire de alte rachete, care sunt doar parțial reutilizabile sau nu pot fi refolosite. În plus, naveta spațială este concepută pentru a putea fi alimentată cu combustibil pe orbită, ceea ce înseamnă că va putea trimite încărcături uriașe acolo unde va fi nevoie în Sistemul Solar.

Dacă până acum au avut loc teste în care naveta urca până la o altitudine de zece kilometri, după care cobora orizontal pentru a simula intrarea în atmosferă și încerca să aterizeze vertical, de această dată este programat un zbor orbital. Testul ar trebui să aibă loc, cel mai devreme, în aprilie.

Starship va fi lansată de la complexul Starbase al celor de la SpaceX, din Boca Chica, Texas. Dacă totul decurge conform planului, după ce va împinge treapta a doua în spațiu, Super Heavy se va întoarce și va ameriza la aproximativ 30 de kilometri în largul coastelor Texasului. Naveta spațială, după ce va completa aproape o orbită va reintra în atmosferă și, dacă va supraviețui acestei experiențe, va ameriza și ea, în largul insulei Kauai, din arhipelagul Hawaii.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Sonda-Psyche_NASA-JPL-Caltech.jpg

JPL Caltech/NASA

Cifre Articol MindcraftStories_3Sonda spațială Psyche

O rachetă Falcon HeavyDetalii pe spacex.com a celor de la SpaceX va trimite sonda spațială PsycheDetalii pe wikipedia.org pentru a studia îndeaproape asteroidul metalic 16 Psyche.„In Depth | 16 Psyche”, solarsystem.nasa.gov Lansarea este programată, în momentul de față, pentru 1 august.

16 Psyche se află în Centura de Asteroizi,Detalii pe wikipedia.org are un diametru de 226 de kilometri și este foarte interesant pentru oamenii de știință. Unii cercetătorii sunt de părere că acest corp reprezintă nucleul unei foste planete din Sistemul Solar, expus în urma unei posibile coliziuni care a distrus acea planetă. Însă studii recente arată că această ipoteză ar putea să nu fie adevărată.

Sonda Psyche va intra pe orbita asteroidului la data de 31 ianuarie 2026 și, cu ajutorul ei, astronomii vor încerca să înțeleagă dacă 16 Psyche este într-adevăr nucleul unei foste planete sau dacă s-a format în alt mod.

Indiferent de ceea ce va descoperi sonda despre acest asteroid, va fi cu siguranță ceva foarte interesant, care-i va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine mecanismul de formare a diverselor corpuri din Sistemul Solar.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Landerul-NOVA-C_NASA-Goddard-Rebecca-Roth.jpg

Landerul Nova-C. Rebecca Roth/NASA Goddard

Cifre Articol MindcraftStories_4Nova-C

Nova-C Detalii pe wikipedia.org este un lander (vehicul care ajunge pe suprafața unui corp ceresc) construit de compania Intuitive Machines în cadrul programului Commercial Lunar Payload Services al NASA.

O rachetă Falcon 9 va lansa Nova-C în prima sa misiune (IM-1) spre Lună, cândva în prima parte a anului. Nova-C va aseleniza undeva între Marea Serenității și Marea Crizelor, pe fața vizibilă de pe Pământ. Landerul are la bord mai multe instrumente care vor efectua diverse investigații științifice. Nova-C va avea și câteva rovere pe care le va elibera pe suprafața lunară după aselenizare.

Spre sfârșitul anului, o nouă rachetă Falcon 9 va lansa un al doilea lander Nova-C în a doua sa misiune (IM-2). De această dată, acesta va aseleniza în zona Polului Sud lunar.

În această a doua misiune, Nova-C va avea la bord instrumentul PRIME-1 (Polar Resources Ice Mining Experiment-1)Detalii pe wikipedia.org compus dintr-o sondă pentru recoltarea mostrelor de sol lunar (The Regolith and Ice Drill for Exploring New Terrain – TRIDENT) și un spectrometru de masă pentru analizarea acestora. Apa este foarte importantă pentru o eventuală bază lunară, așa că acest experiment își propune să găsească apă (gheață) în mostrele de sol pe care le va recolta.

CITEȘTE ȘI: De ce e importantă apa de pe Lună pentru NASA?

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Roverul-Rosalind-Franklin_ESA-Mlabspace.jpg

Roverul Rosalind Franklin. ESA/Mlabspace

Cifre Articol MindcraftStories_5 ExoMars RSP

Pe 20 septembrie 2022, o rachetă ProtonDetalii pe wikipedia.org a Agenției Spațiale Ruse (ROSCOSMOS) va lansa misiunea ExoMars Rover and Surface Platform (RSP)„Robotic Exploration of Mars. Mission Overview”, exploration.esa.int într-o călătorie de nouă luni spre planeta Marte.

ExoMars RSP este a doua misiune din cadrul programului ExoMars, realizat în colaborare de Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Rusă. Programul își propune să caute semne de viață în trecutul planetei roșii.

Prima misiuneDetalii pe wikipedia.org a ajuns pe Marte în 2016 și a fost compusă dintr-un orbiter (sondă care intră pe orbita planetei) și un lander. Sonda Trace Gas Orbiter a intrat cu succes pe orbita planetei pe 19 octombrie 2016 și continuă să funcționeze în bune condiții. Din păcate, landerul Schiaparelli s-a prăbușit pe Marte în aceeași zi.

ExoMars RSP este compusă din landerul Kazachok și roverul Rosalind Franklin. Landerul va ajunge la Marte pe 10 iunie 2023. Odată ajuns pe solul marțian, Kazachok va elibera un rover,  care va începe să se deplaseze pe suprafața planetei, începându-și astfel activitatea științifică.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Capsula-Boeing-Starliner_Balon-Greyjoy-Wikimedia-Commons.jpg

Capsula Boeing Starliner/Balon Greyjoy/Wikimedia Commons

Cifre Articol MindcraftStories_6 Starliner – al doilea test orbital

Capsula spațială Starliner,„Boeing: Starliner CST-100 Reusable Spacecraft Capsule”, boeing.com construită de Boeing pentru a transporta astronauți spre și dinspre Stația Spațială Internațională, va realiza anul acesta un al doilea test orbital.

NASA a contractat companiile SpaceX și Boeing pentru a construi capsule spațiale capabile să transporte astronauți spre Stația Spațială și să-i aducă în siguranță la sol. Dacă SpaceX a reușit deja să transporte oameni în spațiu, Boeing s-a confruntat cu probleme încă de la testul care trebuia să certifice capsula ca fiind sigură pentru oameni.

În decembrie 2019, în primul test orbital, fără oameni la bord, o serie de erori de software nu i-au permis capsulei să ajungă la stația Spațială Internațională, așa că, după doar două zile în spațiu, Starliner s-a întors cu bine pe Pământ. Acum, după ce erorile au fost corectate, Boeing este gata să încerce încă o dată să dovedească NASA că vehiculul lor este capabil să transporte astronauți în siguranță.

Astfel, cel mai devreme în luna mai, o rachetă Atlas VDetalii pe wikipedia.org va trimite capsula pe orbită, spre Stația Spațială Internațională. Aceasta va călători și va andoca automat la Stație, pentru a simula o misiune cu echipaj uman. După aproximativ două săptămâni, Starliner se va desprinde de Laboratorul Orbital, va reintra în atmosfera Pământului și va ateriza în vestul Statelor Unite.

Dacă totul decurge bine, cel mai devreme în august, trei astronauți vor urca la bordul capsulei pentru un nou test orbital, de data asta cu oameni la bord.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_New-Glenn_XYZtSpace-Wikimedia-Commons.jpg

Racheta New Glenn/XYZtSpace/Wikimedia Commons

Cifre Articol MindcraftStories_7New Glenn

Anul trecut, compania americană Blue Origin a trimis pentru prima dată oameni în spațiu.

Micuța rachetă New ShepardNumită după astronautul Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu, într-un zbor suborbital, blueorigin.com este capabilă să trimită capsula cu oameni la bord într-un zbor suborbital la o altitudine de puțin peste 100 de kilometri. Apoi, atât racheta cât și capsula se întorc în siguranță pe sol, pentru a fi refolosite la următorul zbor.

În acest an, însă, Blue Origin își va testa noua rachetă. Numită New Glenn,După astronautul John Glenn, primul american care a ajuns pe orbita Pământului, blueorigin.com aceasta va avea 98 de metri înălțime, 7 metri în diametru și va fi formată din două trepte. Racheta va fi capabilă să trimită încărcături de 45 de tone pe orbita joasă a Pământului și de 13 tone pe orbita geostaționară de transfer.

Ca și competitoarea sa, racheta Falcon Heavy, New Glenn va putea să-și refolosească prima treaptă. După ce-și va termina treaba, această prima treaptă se va întoarce și va ateriza pe o barjă în mijlocul Oceanului. Spre deosebire de Falcon Heavy, însă, au apărut informații că Blue Origin intenționează să facă și treapta a doua refolosibilă,Detalii pe wikipedia.org ceea ce ar trebui să scadă foarte mult costul de lansare al acestei rachete.

Axiom Mission 1

Anul trecut, o rachetă Falcon 9 a SpaceX trimitea pe orbita Pământului misiunea Inspiration4 – primul zbor spațial în care toți astronauții erau civili.

În acest an, la sfârșitul lunii mai, o rachetă Falcon 9 va trimite capsula Crew Dragon spre Stația Spațială Internațională, într-un zbor contractat de compania Axiom Space.Detalii pe wikipedia.org La bordul capsulei se vor afla Michael López-Alegría, fost astronaut NASA, împreună cu trei civili: Eytan Stibbe, om de afaceri din Israel, Larry Connor, antreprenor american, și afaceristul canadian Mark Pathy.

Cei patru vor petrece opt zile la bordul Stației, după care vor reveni pe Pământ la bordul Crew Dragon, pentru o amerizare în largul coastelor peninsulei Florida.

CITEȘTE ȘI: 5 proiecte de turism spațial

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_James-Webb_NASA.jpg

Telescopul James Webb. NASA

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgTelescopul Spațial James Webb

Lansat pe 25 decembrie anul trecut, telescopul spațial James Webb a ajuns la destinație – punctul Lagrange 2, o zonă de echilibru între atracția gravitațională a Soarelui și cea a Pământului.

Între timp, telescopul, care fusese pliat pentru a încăpea în rachetă, s-a desfăcut complet. Acum, oamenii de știință trebuie să alinieze cele 18 segmente ale oglinzii principale pentru ca acestea să formeze o singură suprafață reflectorizantă cu diametrul de 6,5 metri.

Odată ce segmentele sunt aliniate și instrumentele care vor analiza lumina vor fi verificate, James Webb va fi gata pentru a-și începe observațiile științifice. Acest lucru se va întâmpla probabil undeva la jumătatea acestui an.

CITEȘTE ȘI: Telescopul spațial James Webb a fost lansat. Iată ce trebuie să știi

https://mindcraftstories.ro/images/2022/01/Mindcraftstories_Misiuni-spatiale-2022-Artemis-1-James-Webb-Starship-Blue-Origin-Asteroizi_Sonda-DART_National-Aeronautics-and-Space-Administration.jpg

Sonda DART. National Aeronautics and Space Administration

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgDART

Anul acesta va avea loc o premieră în explorarea cosmică. Pentru prima data, omenirea va desfășura o misiune de apărare planetară.

Pe 24 noiembrie anul trecut, o rachetă Falcon 9 a lansat misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test)Detalii pe wikipedia.org care-și propune să devieze puțin traiectoria unui asteroid lovindu-l cu o sondă spațială. NASA vrea să vadă dacă această metodă funcționează și în realitate, nu doar pe hârtie, pentru a ști dacă ar putea fi folosită în cazul în care ar fi necesară devierea traiectoriei unui asteroid care s-ar îndrepta direct spre pământ.

CITEȘTE ȘI: Cum poate fi evitat impactul unui asteroid cu Pământul?

Impactul dintre sondă și asteroidul Dimorphos este programat a avea loc pe 26 septembrie. Sonda de 500 de kilograme va lovi asteroidul la o viteză de șase kilometri pe secundă, ceea ce ar trebui să fie destul pentru a-l încetini puțin și a-i schimba astfel traiectoria de deplasare.

Micul satelit LICIACubeDetalii pe wikipedia.org se va separa de sondă și va fotografia momentul impactului.

În afară de cele zece misiuni de care am vorbit mai sus, ar mai trebui menționate și testarea noi rachete Ariane 6 (octombrie),Detalii pe wikipedia.org lansarea landerului lunar Peregrine (iunie)Detalii pe wikipedia.org și începerea observațiilor științifice pentru observatorul spațial IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer).Detalii pe wikipedia.org



Text de

Laurențiu Păiuș

Jurnalist și astronom amator. Este pasionat de tot ce înseamnă explorarea spațiului cosmic. Este inițiatorul a numeroase activități de popularizare a astronomiei.

SPAȚIU|OVERVIEW

E posibil ca, acum jumătate de miliard de ani, Pământul să fi fost o planetă cu inel

De
O echipă de cercetători a găsit dovezi care vin în sprijinul ipotezei că Pământul ar fi avut în trecut un inel asemănător celor pe care le găsim în jurul planetelor gigante din Sistemul Solar.
SPAȚIU|FYI

Materia întunecată se ascunde, probabil, în găuri negre de mărimea unui atom și greutatea unui asteroid

De
Găurile negre primordiale minuscule care perturbă orbitele planetelor pot fi cheia care va ajuta la dezlegarea misterului materiei întunecate.
CULTURĂ|SCI-FACTS

5 motive pentru care Interstellar e printre cele mai bune lecții de știință de la Hollywood

De
Nu-mi place când trebuie să răspund la întrebări de genul „care e X-ul tău preferat?”, dar când vine vorba de filme răspunsul meu e consecvent – Interstellar.
SPAȚIU|FYI

Cards Against Humanity îl dă în judecată pe Elon Musk: SpaceX ar fi construit ilegal pe un teren al companiei, menit să oprească zidul lui Trump

De
Cards Against Humanity îl dă în judecată Elon Musk: SpaceX ar fi construit ilegal pe un teren al companiei, menit să oprească zidul lui Trump