NASA/JPL-Caltech/MSSS

20 de imagini spectaculoase de pe Marte22 min read

De Ionuț Preda 25.08.2021

Cum se vede Planeta Roșie din perspectiva vehiculelor care o explorează.

De aproape un sfert de secol, omenirea duce pe Marte vehicule capabile să exploreze planeta vecină, dar și să trimită înapoi imagini tot mai clare cu peisajele de la suprafața ei. Până în aprilie 2021, doar vehiculele trimise de NASA făceau acest lucru, dar acum li s-a alăturat și un rover chinez.

Din seriile de imagini trimise înapoi de camerele de pe rovere, de multe ori captate pe parcursul mai multor zile marțiene, echipele care se ocupă de controlul misiunilor alcătuiesc panorame și fotografii care scot în evidență forme de relief, formațiuni geologice sau pur și simplu peisaje impunătoare de pe Planeta Roșie.

Am selectat, mai jos, 20 dintre cele mai interesante astfel de imagini publicate de NASA de-a lungul timpului, și, ca bonus, una dintre puținele imagini trimise de nou-veniții în cursa roverelor de pe Marte, agenția spațială chineză.

Primul rover, prima panoramă

Imagini Marte

NASA/JPL-Caltech/Arizona State University

Roverele marțiene actuale sunt vehicule impunătoare cu multe roți, camere și brațe, însă nu au fost așa de la început. Primul rover trimis de NASA pe Marte, Sojourner, avea dimensiunile unui cuptor cu microunde și era dependent de o platformă de cercetare staționară, formând împreună misiunea Pathfinder.

Sojourner se vede în poza de mai sus, care este o secțiune a unei panorame făcută pe parcursul a trei zile marțiene de platformă în zona de amartizare Ares Vallis,„Mars Pathfinder”, nasa.gov/ un canal despre care se bănuiește că a fost format de inundațiile dese din trecutul cu apă de suprafață al Planetei Roșii.

CITEȘTE ȘI: Ce au descoperit pe Marte roverele dinaintea lui Perseverance?

Twin Peaks, varianta marțiană

Imagini Marte

NASA/JPL

O altă bucată a panoramei făcute de Pathfinder arată două dealuri mai proeminente la sud-vestul zonei de amartizare. Numite după celebrul serial al lui David Lynch, dealurile au în jur de 30-35 de metri înălțime și se aflau la distanța de între 800 de metri și un kilometru de Pathfinder. Cantitatea mare de roci din apropiere sunt rămășițe ale inundațiilor dese din trecutul regiunii Ares Vallis.

Vârtejuri extraterestre

NASA/JPL-Caltech

Prima imagine din această listă captată de un rover în sine –  anume, Opportunity, care a ajuns pe Marte cam în același timp cu roverul identic Spirit – arată unul din fenomenele meteorologice de pe planeta vecină. „Diavolul de praf”, așa cum este denumit acest tip de vârtej, se formează  asemănător fenomenelor similare de pe Pământ.„Opportunity’s Devilish View from on High”, nasa.gov

Movila spiritului

NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

„Geamănul” lui Opportunity, Spirit, are același nume cu această movilă din craterul Endeavour, pe care inginerii NASA au denumit-o Spirit Mound. Este doar o coincidență, însă, pentru că numele vine de fapt de la o movilă din South Dakota descoperit de celebrii exploratori Lewis și Clarke. Ca să se evite orice confuzie, Opportunity a fost cel trimis să-i facă o poză.

Fața din roci

Imagini Marte

NASA/JPL-Caltech/USGS/Cornell

Între timp, Spirit a făcut poze operațiunilor științifice pe care le executa în pauzele dintre deplasări. În această imagine, a surprins o serie de roci la care a lucrat, de pe un platou numit Home Plate, după pragurile folosite în baseball. Cele două găuri vizibile au fost făcute cu un instrument de abraziune de suprafață al rocilor și conferă ansamblului aspectul unei fețe.

Bolovanii vulcanici

NASA/JPL-Caltech/Cornell/NMMNH

În 2006, în timp ce efectua imagini pentru o nouă panoramă în zona Dealului Husband,Numit după Rick Husband, comandantul navetei Columbia în dezastrul spațial din 2003 Spirit a surprins mai mulți bolovani cu aspect familiar. Sunt parte a unui număr mare de fragmente vulcanice din regiunea Dealurilor Columbia și au o textură similară la suprafață cu cea a formațiunilor de lavă de pe Pământ.

Armura lui Opportunity

Imagini Marte

NASA/JPL/Cornell

La aproape un an după ce a ajuns pe Marte, Opportunity a surprins într-o poză rămășițele scutului termic care a protejat vehiculul de amartizare al roverului. Craterul inițial de impact al scutului se poate vedea în dreapta imaginii. Amartizarea a fost cu noroc; fix lângă scut, se poate observa un meteorit alcătuit în mare din fier și nichel, care a primit numele de Heat Shield Rock.

Capul St. Vincent

NASA/JPL/Cornell

Una din formațiunile spectaculoase găsite de Opportunity este Capul St. Vincent, o formă de relief asemănătoare unui promontoriu situată pe marginea craterului Victoria. Spre platou, formațiunea conține roci amestecate sau desprinse, în timp ce zona de sub banda vizibilă de roci se transformă brusc într-un strat de rocă solidă. Se bănuiește că banda delimitează fosta zonă de suprafață din regiune, înainte de impactul care a creat craterul Victoria.

Apusul marțian

NASA/JPL/Texas/AM/Cornell

În 2005, Spirit a surprins o poză demnă de filme SF: un apus de Soare în desfășurare, fotografiat din craterul Gusev. Imaginea a fost captată la ora marțiană 18:07 (conform sistemului orar folosit de NASA pentru Marte).„Mars24 Sunclock — Time on Mars”, nasa.gov Din cauza distanței mai mari față de Soare, astrul apare de pe Marte la doar două treimi din dimensiunile observate pe Pământ.

Umbra unui robot marțian

Imagini Marte

NASA/JPL

Poate singura poză cu tentă horror efectuată până acum pe Marte îi aparține lui Opportunity, care și-a surprins propria umbră în timp ce explora craterul Endurance în direcția opusă Soarelui. Din fericire, roverele nu se sperie prea ușor.

Craterul Santa Maria

NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Pentru a-și marca aniversarea a șapte ani petrecuți pe Marte în ianuarie 2011, Opportunity a realizat o panoramă a craterului Santa Maria. Este un crater mai mic situat lângă Endurance, cu un diametru de mărimea unui teren de fotbal. A rămas acolo timp de câteva săptămâni ca să studieze roci pe perioada unei conjucții Pământ-Soare-Marte, timp în care nu putea primi ordine de la centrul de control NASA din cauza faptului că Soarele se situa exact între cele două planete, făcând imposibile comunicațiile.„ Mars in our Night Sky/Solar Conjuction”, nasa.gov

Selfie de pe dune

Imagini Marte

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Trecem și la prima imagine a unui rover aflat încă în funcțiune. Curiosity a amartizat în august 2012 și continuă să transmită date și imagini și în prezent, precum acest selfie realizat la marginea dunelor Namib.

Dacă te întrebi de ce nu apare brațul robotului în selfie, motivul este că aceste imagini sunt alcătuite prin combinarea mai multor poze individuale efectuate de rover în varii poziții, iar inginerii NASA responsabili cu editarea lor aleg să nu includă brațul robotic, pentru mai multă claritate.„Why Don’t We See the Curiosity Rover’s Arm When it Takes a Selfie?”, universetoday.com

Depresiunea roșie

NASA/JPL-Caltech/MSSS

La scurt timp după amartizare, Curiosity a început deja să își flexeze tehnologiile noi, precum camera cu obiectiv de 100mm de la „catarg” (mastcam). De exemplu, în imaginea de mai sus, care arată în detaliu zona situată la sud-vestul regiunii în care roverul a amartizat. Interiorul craterului Gale se transformă, treptat, într-o depresiune, din care ulterior se ridică Aeolis Mons (Muntele Sharp), cu un vârf situat la 5.500 de km înălțime față de baza craterului.

Marte sau Arrakis?

Imagini Marte

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Revenind în zona dunelor Namib, mastcam-ul lui Curiosity a captat o imagine panoramică a suprafeței dunelor de nisip. Se observ două tipuri de ondulații: cele mici, de la suprafața nisipului, care sunt întâlnite și în dunele de pe Pământ, și cele mari, care creează un aspect de val, cu distanțe de aproximativ trei metri una de cealaltă. Cele din urmă nu sunt întâlnite pe Pământ și nici nu erau cunoscute ca o caracteristică distinctă a nisipului marțian înainte de imaginile captate de Curiosity.

Zidul de nisip

NASA/JPL-Caltech

La extremitățile dunelor Namib există pereți abrupți de nisip negru care ajung și la patru metri înălțime. Sistemul de dune mai larg din care face parte și Namib, numit Bagnold, este mutat lent, dar constant de vânturile marțiene, cu aproximativ un metru per fiecare an pământesc. Pentru moment și în viitorul lor apropiat, dunele vor rămâne situate imediat la nord-vest de Mount Sharp.

Rocile feliate

JPL/NASA-Caltech

Istoria geologică a Planetei Roșii iese la iveală în mod spectaculos la poalele muntelui Sharp, acolo unde formațiunile de roci sunt erodate pe straturi într-un mod care le face să pară aproape feliate. Denumite colinele Murray, reprezintă rămășițe de roci sedimentare antice îngropate în trecutul îndepărtat al planetei sub dune foarte înalte, a căror structură chimică a fost modificată de apa subterană. Ele au fost exhumate în timp de vânt și erodate până au ajuns în formele găsite de Curiosity.

Un selfie și pe „munte”

Imagini Marte

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Încheiem trecerea prin imaginile lui Curiosity cu încă un selfie, de data aceasta pe „munte”. Cu ghilimelele de rigoare, pentru că este vorba de muntele Mercou, în fapt un afloriment cu înălțime de șase metri situat la poalele muntelui Sharp. În stânga roverului se poate observa o gaură de dimensiuni mici, unde Curiosity a forat o mostră din formațiunea geologică.

Marginea unui crater

NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU

Cel mai recent rover lansat de NASA, Perseverance, a amartizat și el într-un crater. Jezero, din regiunea Syrtis Major, este cel mai probabil un fost lac, teorie susținută de prezența mineralelor argiloase și a unei fost delte. O imagine panoramică a craterului a fost printre primele făcute de Perseverance cu propriul mastcam; în porțiunea de mai sus, se pot observa marginile craterului, al cărui diametru este de 49 de km.

CITEȘTE ȘI: Perseverance explorează Planeta Roșie cu tehnologie din anii ‘90

Drona de pe Marte

NASA/JPL-Caltech

O noutate care a ajuns cu Perseverance pe Marte este drona Ingenuity, care în luna aprilie a devenit primul aparat motorizat care a reușit să zboare pe o altă planetă. Ingenuity este mai degrabă un test pentru viitoarele misiuni, iar zborurile sale sunt de obicei scurte și ating o altitudine de doar câțiva metri. Mai sus, una din camerele Perseverance a reușit să prindă aparatul pe parcursul celui de-al cincilea test de zbor, cu marginea craterului Jezero pe fundal.

Trupa pe Planeta Roșie

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Și Perseverance continuă tradiția selfie-urilor, însă, spre deosebire de predecesorii săi, le poate face cu un amic. Poza de mai sus include drona Ingenuity după ce aceasta a fost lăsată la sol, dar înainte de a-și efectua primul zbor. Este compusă din 62 de imagini individuale, iar în unele din ele roverul se uită direct către dronă.„Perseverance’s Selfie with Ingenuity”, nasa.gov

Bonus: Nou-veniții de pe Marte

China National Space Agency/CNSA

2021 a adus și o premieră: al doilea stat care a ajuns cu un vehicul și, în același timp, un rover pe Marte după Statele Unite. Este bineînțeles vorba despre China, care continuă să opereze roverul Zhurong în zona Utopia Planitia, cel mai mare crater de impact recunoscut de pe suprafața lui Marte, chiar și după trecerea termenului inițial de 90 zile al misiunii. Zhurong a intrat și el pe piața selfie-urilor cu o cameră wireless detașată, iar în poza de mai sus include platforma cu ajutorul căreia a amartizat. N-ar trebui să ne așteptăm, însă, la prea multe alte imagini, având în vedere secretomania atașată misiunilor spațiale chineze în general.

CITEȘTE ȘI: Trei misiuni spațiale ajung pe Marte în această lunăText de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SPAȚIU|FYI

Cea mai mare gaură neagră stelară din Calea Lactee este la doar 2.000 de ani-lumină de Terra

De
Gaia BH3 are o masă de 33 de ori mai mare decât cea a Soarelui, cu mult peste prima gaură neagră identificată vreodată.
SPAȚIU|FYI

Ai fi vrut să vezi eclipsa totală de Soare din SUA? Vor fi două, în curând, în Europa

De
Vânătorii de eclipse din România vor avea două șanse de a vedea eclipse totale pe continent în viitorul apropiat, în diferite regiuni ale Spaniei.
SPAȚIU|OVERVIEW

Cometele, vizitatori de departe. Anul acesta, ai putea vedea două

De
Ai văzut vreodată o cometă cu ochiul liber? Nu? Ei bine, anul ăsta ai putea avea două astfel de ocazii. Dintre acestea două, una ar putea fi mai interesantă. Spre sfârșitul anului, o cometă care vine de la marginea Sistemului Solar ar putea fi o priveliște foarte frumoasă. 
SPAȚIU|OVERVIEW

Furtuni geomagnetice, aurore boreale și HAARP

De
Anul trecut, teorii ale conspirației s-au creat datorită unui fenomen natural rar, dar nu atât de rar ca să nu-l întâlnești de câteva ori într-o viață de om.