5 misiuni spațiale de urmărit în 202419 min read
Anul acesta promite niște misiuni spațiale foarte interesante. De la sateliți trimiși să studieze planeta Marte la o misiune spre una dintre lunile planetei Jupiter și până la întoarcerea la locul impactului misiunii DART, 2024 are cu siguranță motive să te țină în priză, dacă ești pasionat de explorarea spațială.
Care sunt cele mai așteptate misiuni spațiale care vor fi lansate în acest an? Cu siguranță vei vrea să le urmărești (măcar) pe cele cinci pe care le-am selectat, care vor fi momentele-cheie pentru explorarea spațială în acest an.
Trebuie să precizez că datele de lansare a rachetelor pot suferi amânări, deoarece pot interveni probleme (legate de rachetă, de încărcătură, de condițiile meteo etc.) care pot afecta programul. Inginerii vor alege întotdeauna să amâne lansarea, decât să piardă racheta într-un accident.
New Glenn – zbor test cu misiunea EscaPADE
În 2021, compania americană Blue Origin a trimis pentru prima dată oameni în spațiu, pe o traiectorie suborbitală, la bordul rachetei New Shepard.
În acest an, flota Blue Origin urmează să primească un nou membru, // Detalii pe wikipedia.org // (dacă New Shepard era numită în cinstea astronautului Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu, New Glenn este botezată după John Glenn, primul astronaut american ajuns pe orbită).
După mai multe amânări, în ultimii ani, se pare că Blue Origin e gata, în sfârșit, să lanseze racheta New Glenn în acest an. La momentul redactării acestui articol, lansarea va avea loc cel mai devreme în luna august.
New Glenn va avea 98 de metri înălțime, un diametru de șapte metri și va fi formată din două trepte. Racheta va fi capabilă să trimită încărcături de 45 de tone pe orbita joasă a Pământului și de 13 tone pe orbita geostaționară de transfer.
Cu această ocazie, New Glenn va lansa // Detali pe wikipedia.org // pentru NASA. Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers este o misiune compusă din două mici sonde spațiale identice care vor studia magnetosfera marțiană și felul în care aceasta interacționează cu vântul solar. Dacă totul merge conform planului și lansarea va avea loc în luna august a acestui an, misiunea EscaPADE, parte a programului Small Innovative Missions for Planetary Exploration (SIMPLEx), va ajunge la planeta Marte undeva în septembrie 2025.
Ca și competitoarea sa, racheta Falcon Heavy, New Glenn va putea să-și refolosească prima treaptă. După ce-și va termina treaba, această primă treaptă se va întoarce și va ateriza pe o barjă în mijlocul oceanului.
Polaris Dawn
După ce a finanțat, a luat parte și a condus // Poți revedea lansarea pe youtube.com // primul zbor orbital privat, omul de afaceri american Jared Isaacman are planuri mari și pentru anul 2024.
În acest an, Isaacman continuă colaborarea cu SpaceX, finanțând și comandând // Detalii pe polarisprogram.com // În acest zbor pe orbita Pământului, Isaacman va fi însoțit de Scott Poteet, un pilot cu 20 de ani experiență în forțele aeriene americane și de două angajate ale SpaceX: Sarah Gillis, specialist al misiunii, și de Anna Menon, care va fi specialist și, totodată, ofițer medical.
Polaris Dawn își propune să testeze efectele pe care zborul spațial și radiațiile cosmice le au asupra organismului uman. În acest scop, capsula spațială Dragon Resilience, va încerca să atingă o orbită cu un apogeu de 1.400 de kilometri, depășind astfel recordul stabilit de misiunea Gemini 11 (1.368 km) pentru o misiune cu echipaj uman care nu a ajuns la Lună. Această orbită va duce capsula spațială prin porțiuni ale centurii de radiații Van Allen,unde vor putea fi efectuate testele.
Cea mai spectaculoasă parte a acestei misiuni va fi atunci când se va încerca o activitate extravehiculară, prima astfel de acțiune realizată de o misiune privată.
Misiunea Polaris Dawn este programată pentru lansare cel mai devreme în luna aprilie, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 de la SpaceX.
Starship, zbor orbital. A treia oară (poate), cu noroc
După ce, în 2023, // Detalii pe spacex.com // a zburat de două ori, în acest an compania SpaceX plănuiește o a treia lansare, în încercarea de a pune Starshipul pe orbita Pământului.
Uriașa rachetă este compusă din două trepte: treapta întâi (sau boosterul) se numește Super Heavy și are rolul de a împinge treapta a doua dincolo de atmosfera terestră, treapta a doua (naveta spațială) se numește Starship și este cea care va ajunge pe orbita Pământului și, în viitor, în diverse zone din Sistemul Solar.
Ansamblul format de cele două trepte se numește tot Starship. Racheta va fi complet reutilizabilă, spre deosebire de altele, care sunt doar parțial reutilizabile sau nu pot fi refolosite. În plus, dacă planurile celor de la SpaceX vor funcționa și Starship va putea fi alimentată pe orbită, atunci aceasta va putea transporta încărcături foarte mari (100 de tone) spre diverse locuri din Sistemul Solar, acolo unde va fi nevoie de ele.
La prima lansare, din aprilie 2023, Starship a ajuns până la altitudinea de 39 de kilometri. Separarea celor două trepte nu s-a putut realiza și racheta a început să se rotească haotic, iar după câteva zeci de secunde, s-a dezintegrat.
Spre sfârșitul anului 2023, pe 18 noiembrie, SpaceX a lansat Starship pentru a doua oară. De această dată, misiunea a decurs mult mai bine față de precedenta. Dacă atunci mai multe motoare au încetat să funcționeze ori imediat după lansare, ori pe parcursul zborului, de această dată, toate motoarele primei trepte au funcționat așa cum trebuie.
În al doilea zbor, separarea celor două trepte a funcționat conform planului. Primul lucru care nu a decurs normal a fost faptul că prima treaptă a explodat la doar câteva minute după ce s-a desprins de treapta superioară.
SpaceX se aștepta la posibilitatea apariției problemelor în timpul separării sau imediat după, deoarece // „SpaceX Starship rocket lost in second test flight”, cnn.com // Într-o separare fierbinte, motoarele treptei superioare sunt pornite cu câteva secunde înainte de separarea celor două trepte. Acest lucru poate pune un stres intens pe fuzelajul primei trepte, ceea ce poate duce la accidente. SpaceX a ales, însă, această variantă de separare pentru a crește performanța vehiculului spațial.
Treapta a doua a continuat zborul și părea că totul se va încheia cu bine, dar nu a fost așa. După opt minute de la lansare, înainte de obținerea inserției orbitale, s-a pierdut contactul telemetric cu Starship. La scurt timp, sistemul de distrugere a vehiculului a fost activat, iar Starship a explodat.
Pentru lansarea din acest an, profilul misiunii rămâne același. SpaceX nu a anunțat, deocamdată, schimbări importante. Astfel, cel mai devreme în februarie, Starship va fi lansată de la complexul Starbase al celor de la SpaceX, din Boca Chica, Texas. Dacă totul decurge conform planului, după ce va împinge treapta a doua în spațiu, Super Heavy se va întoarce și va ameriza la aproximativ 30 de kilometri în largul coastelor Texasului. Naveta spațială, după ce va face aproape o orbită completă, va reintra în atmosferă și, dacă va supraviețui acestei experiențe, va ameriza și ea, în largul insulei Kauai, din arhipelagul Hawaii.
Europa Clipper
Dacă totul decurge conform planului, pe 10 octombrie, o rachetă Falcon Heavy, a celor de la SpaceX va lansa // Detalii pe europa.nasa.gov // inițiată de NASA, de la centrul spațial Kennedy, din Florida.
Europa Clipper este o sondă spațială de 352 de kilograme care va studia unul dintre cei patru sateliți galileeni ai planetei Jupiter, Europa, în încercarea de a afla dacă satelitul natural are într-adevăr condițiile necesare apariției și menținerii vieții.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au găsit mai multe dovezi care indică faptul că sub crusta de gheață care o acoperă în totalitate, Europa ar avea un ocean de apă lichidă. Pe Pământ, oriunde există apă, se găsesc forme de viață, așa că nu-i de mirare că astronomii sunt fascinați de acest satelit natural. În plus, forțele mareice generate de gravitația lui Jupiter încălzesc interiorul Europei suficient de mult pentru a oferi condiții de temperatură bune pentru întreținerea eventualelor forme de viață care ar putea exista în acest ocean.
După lansare, Europa Clipper va petrece o lună jumate pe orbita Pământului, înainte de a-și începe călătoria spre Jupiter. Pentru a ajunge la destinație, însă, Europa Clipper va avea nevoie de imbolduri gravitaționale atât de la planeta Marte, cât și de la Pământ. După ce va efectua toate aceste manevre, sonda spațială va ajunge la destinație în anul 2030.
Sona spațială nu va intra pe orbită în jurul Europei. Oamenii de știință au calculat că e mai bine să plaseze sonda pe orbită în jurul planetei Jupiter și studierea satelitului să se realizeze prin intermediul unor survoluri pe care aceasta le va executa în timpul orbitării celei mai mari planete din Sistemul Solar.
Misiunea Hera
Pe 8 octombrie, o rachetă Falcon 9, a SpaceX, va lansa // Detalii pe esa.int // a Agenției Spațiale Europene.
În septembrie 2022, // Detalii pe nasa.gov // se izbea intenționat de asteroidul Dimorphos, satelit natural al asteroidului 65803 Didymos, în primul test de apărare planetară. NASA a prăbușit sonda pe asteroid pentru a încerca să-i modifice puțin traiectoria, pentru a vedea dacă, în situația în care ar fi nevoie, am putea să schimbăm traiectoria unui asteroid potențial periculos pentru Pământ. În urma impactului, astronomii au putut confirma că testul a fost un succes și că orbita asteroidului fusese într-adevăr modificată.
CITEȘTE ȘI: Cum poate fi evitat impactul unui asteroid cu Pământul?
Acum, Agenția Spațială Europeană va trimite sonda spațială Hera spre 65803 Didymos. Aceasta va măsura cu precizie efectele pe care impactul DART le-a produs în traiectoria acestui asteroid.
Sonda spațială va intra pe orbită în jurul asteroidului 65803 Didymos în 2026. De aici, va analiza compoziția și caracteristicile fizice ale celor doi asteroizi.