Foto: VW Pics-Universal Images / Group via Getty Images

Evenimentele astronomice din 2024: conjuncții, planete la opoziție, ploi de meteori și (poate) comete vizibile cu ochiul liber19 min read

De Laurențiu Păiuș 15.01.2024

Ești pasionat de astronomie? Iată ce fenomene nu trebuie ratate în acest an.

Deși nu se anunță unul foarte spectaculos pentru iubitorii cerului din România, 2023 este totuși un an interesant cu multe fenomene care merită să fie observate. Iată în continuare o listă a câtorva dintre acestea.

Fotografie a unei conjuncții între Jupiter și Venus. Foto: Brahim Faraji / Wikimedia Commons

Conjuncții în 2024

În astronomie, o conjuncție// Găsești o definiție pe britannica.com // înseamnă o apropiere aparentă pe cer a două sau mai multor obiecte. Fie că sunt observabile cu ochiul liber sau printr-un instrument astronomic, conjuncțiile reprezintă un motiv în plus să privești cerul și să-i apreciezi frumusețea. Iată câteva dintre conjuncțiile din acest an pe care vrei să le vezi.

Conjuncție între Marte și Jupiter

Data:14 august

În dimineața de 14 august, începând cu ora 01:30-02:00, va putea fi observată o frumoasă conjuncție între planetele Marte și Jupiter. Condițiile sunt foarte bune, deoarece este destul timp până la răsăritul Soarelui și, deci, te poți bucura liniștit de acest eveniment. Printr-un binoclu sau telescop, la putere mică, cele două planete ar trebui să fie vizibile în același câmp vizual.

Conjuncție/ocultație între Lună și Saturn

Data: 21 august

În dimineața zilei de 21 august,// „Lunar occultation of Saturn”, in-the-sky.org // Saturn și Luna se vor apropia aparent una de cealaltă din ce în ce mai mult pe măsură ce se vor apropia de apus. La un moment dat, Luna va acoperi chiar planeta Saturn. Din păcate, acest lucru se va întâmpla după răsăritul Soarelui, undeva între orele 6:30 și 07:40. Dar, dacă vei folosi un instrument optic, ai putea vedea momentul în care Saturn dispare și apoi apare din spatele discului lunar.

Planete la opoziție/elongație maximă

În funcție despre ce planetă este vorba, cel mai bun moment pentru observarea acesteia este ori opoziția, ori elongația maximă. La planetele interioare, cele aflate între Pământ și Soare, momentul ideal este la elongația maximă (depărtare maximă aparentă față de Soare), în timp ce pentru cele superioare, aflate dincolo de orbita Pământului, la opoziție// Detalii pe wikipedia.org // (momentul în care planeta respectivă, Pământul și Soarele sunt aliniate).

Mercur la elongație maximă

Date: 24 martie, 22 iulie, 16 noiembrie, 9 mai, 5 septembrie și 25 decembrie

În cazul planetelor interioare, sunt două tipuri de elongație: estică și vestică.// „Elongation”, britannica.com //

Mercur va ajunge la elongația estică maximă în zilele de  24 martie, 22 iulie și 16 noiembrie. Aceste zile vor fi și cele mai bune momente din acest an pentru observarea lui Mercur, deoarece va atinge altitudinea maximă deasupra orizontului vestic după apusul Soarelui. Dar, și așa, nu te aștepta să fie foarte sus pe cer, ci mai degrabă undeva destul de jos, greu observabil dacă nu l-ai mai văzut până acum. Deci vei avea nevoie de o zonă cu un orizont vestic liber pentru a încerca să observi planeta Mercur.

Aceeași planetă va ajunge și la elongația vestică maximă în zilele de 9 mai, 5 septembrie și 25 decembrie. Asta înseamnă că planeta va fi situată la vest față de Soare, ceea ce înseamnă că va apărea înaintea astrului zilei, dimineața foarte devreme. Din nou, Mercur nu se va ridica extraordinar de mult deasupra orizontului estic.

Mercur este destul de greu de observat cu ochiul liber chiar și în aceste moment favorabile, așa că poți să-l cauți utilizând un instrument. Dar dacă folosești un instrument optic pentru observarea planetei în aceste zile, trebuie să te rog să fii foarte atent, orice observație în preajma Soarelui este periculoasă, așa că ia-ți toate măsurile de siguranță pentru a te asigura că în instrumentul tău nu va pătrunde niciun pic de lumină directă de la Soare.

CITEȘTE ȘI: Vrei să fii astronom amator? Iată ce trebuie să știi

Planeta Saturn fotografiată de telescopul spațial James Webb. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, M. Tiscareno (SETI Institute), M. Hedman (University of Idaho), M. El Moutamid (Cornell University), M. Showalter (SETI Institute), L. Fletcher (University of Leicester), H. Hammel (AURA), J. DePasquale (STScI)

Saturn la opoziție

Data: 8 septembrie

În această zi, Saturn, din perspectiva Pământului, va fi situat diametral opus față de Soare pe cer, ceea ce înseamnă că va răsări la apusul Soarelui și va apune la răsărit. Odată cu opoziția, Saturn va fi și la cea mai mică distanță de Pământ, deci este momentul ideal de observarea a planetei, deoarece aceasta va fi foarte strălucitoare și va avea diametrul aparent maxim în acest an.

Neptun la opoziție

Data: 20 septembrie

Ultima planetă din Sistemul Solar va ajunge la opoziție în data de 20 septembrie, când va atinge și cea mai mica distanță față de Pământ. Dacă planeta Saturn poate fi văzută și cu ochiul liber, în cazul lui Neptun observațiile se vor face neapărat prin telescop, planeta fiind invizibilă cu ochiul liber. Neptun va răsări odată cu apusul Soarelui.

Uranus la opoziție

Data: 17 noiembrie

Și în acest caz, observația e mai complicată. Ai nevoie de un cer cât mai negru, fără poluare luminoasă, deci cel mai bine ar fi să ieși din oraș. Trebuie neapărat să folosești măcar un binoclu, deoarece Uranus este foarte greu vizibil cu ochiul liber.

Jupiter la opoziție

Data: 7 decembrie

Cea mai mare planetă din Sistemul Solar,  Jupiter va ajunge la opoziție în 7 decembrie, când, așa cumdej știi, va fi și la distanță minimă față de Pământ, deci va fi cea mai bună perioadă pentru observarea acestei planete.

Eclipsă parțială de Lună. Foto: Fallaner / Wikimedia Commons

Eclipse în România

În acest an, din România va fi vizibilă doar o singură eclipsă.

Astfel, în dimineața zilei de 18 septembrie, vom putea observa o eclipsă parțială de Lună. Fenomenul astronomic va debuta în jurul orei 03:40 (în funcție de locul din țară de unde îl observi), cu intrarea Lunii în penumbra Pământului. Pe măsură ce Luna se afundă tot mai mult în această zonă puțin întunecată, partea dreapta sus a discului lunar se va întuneca puțin, încă înainte de eclipsa parțială.

Eclipsa parțială va începe în jurul orei 05:12, atunci când Luna va intra în conul de umbră al Pământului. Nu va intra foarte mult în umbra Pământului, astfel că doar o mică parte din dreapta discului lunar se va întuneca. La această dată, chiar dacă este o oră înaintată (sau devreme, cum vrei s-o consideri), nu ar trebui să fie foarte frig afară, așa că te vei putea bucura de acest fenomen astronomic măcar pe durata fazei de eclipsă parțială, care va dura cam o oră. Luna va apune înainte de terminarea fazei de eclipsă prin penumbră.  

Ploile de meteori din 2023

Ploaia de meteori reprezintă un fenomen destul de spectaculos, dar pentru observarea lui în condiții bune trebuie mers undeva unde cerul nu este foarte afectat de poluarea luminoasă, deoarece majoritatea meteorilor sunt puțin strălucitori și deci greu de observat dacă ai multă lumină în jur.

Iată câteva dintre ploile de meteori de care te vei putea bucura în acest an.

Lyridele

Lyridele reprezintă fragmente desprinse din cometa C/1861 G1 (Thatcher) care, an de an, intră în contact cu atmosfera terestră producând fenomenul luminos numit popular stea căzătoare.

În acest an, curentul meteoric va atinge maximul undeva între 20 și 22 aprilie, dar Luna foarte strălucitoare va strica observațiile în preajma maximului. Însă meteori aparținând acestui current vor putea fi observați începând cu 14 aprilie și până pe 30 aprilie.

Ploaia de meteori își trage numele de la numele constelației Lyra dinspre care par că vin toți meteorii. Dacă ai noroc de cer senin, poți spera să vezi undeva la zece meteori pe oră în preajma maximului. Deși nu pare mult, gândește-te că într-o noapte obișnuită vei vedea zece meteori pe noapte.

Eta Aquaride

A doua ploaie de meteori pe care te sfătuiesc să o observi și-a luat numele de la steaua Eta Aquarii din constelația Vărsătorul dinspre care par să vină meteorii aparținând acestui current.

Eta Aquaridele sunt fragmentele din probabil cea mai faimoasă cometă – cometa Halley.// Detalii pe wikipedia.org //

Active de la jumătatea lui aprilie până la sfârșitul lui mai, Eta Aquaridele vor avea maximul anul acesta undeva în jur de 5 sau 6 mai. Dacă ai noroc, vei putea vedea undeva la vreo 30 de meteori pe oră.

Perseidele

Perseidele sunt, probabil, cea mai cunoscută ploaie de meteori din an. Acești meteori par să vină din direcția constelației Perseu, de unde și numele ploii.

Perseidele sunt fragmente din cometa Swift-Tuttle// „Comet Swift–Tuttle”, wikipedia.org // și sunt active de la jumătatea lunii iulie până spre sfârșitul lunii august. Anul acesta cele mai bune momente în care vei putea observa acești meteori vor fi serile și, mai ale, nopțile de 11, 12 și 13 august, când vei putea observa în jur de 80-100 de meteori pe oră.

Geminidele

Geminidele sunt rămășițe din asteroidul activ 3200 Phaethon.// Detalii pe wikipedia.org // Acest curent este activ între 4 și 17 decembrie, cu maximul estimat a se produce în noapte dintre 13 și 14 decembrie. Și de această dată, Luna va strica observațiile la maximum.

Cometa Neowise. Foto: WI-Photos / Wikimedia Commons

Comete observabile (poate) cu ochiul liber

Prima cometă care ar putea deveni observabilă destul de greu cu ochiul liber este cometa 12P/Pons–Brooks.// Detalii pe wikipedia.org // Aceasta ar putea fi observabilă începând cu 22 martie, pe cerul de seară, în preajma orizontului vestic. 

Cu puțin noroc, și dacă predicțiile astronomilor se vor adeveri, spre sfârșitul anului ai putea vedea cu ochiul liber în condiții bune cometa C/2023 A3 Tsuchinshan–ATLAS.// Detalii pe wikipedia.org // Mai întâi, la sfârșitul lui septembrie, cometa ar putea fi vizibilă pe cerul de dimineață, răsărind puțin înaintea Soarelui. Apoi, cometa va dispărea câteva zile în spatele Soarelui. Ulterior, undeva între 12 și 20 octombrie, ai putea să o cometa pe cerul de seară. Teoretic, ar putea fi vizibilă chiar toată luna octombrie, dar strălucirea acesteia se va diminua considerabil, astfel că după 20 va fi nevoie de cer negru pentru a o putea vedea în condiții bune.

Trebuie să-ți spun că s-ar putea să nu se întâmple nimic din ceea ce am descris pentru zilele respective. Cometele nu sunt obligate să coopereze și să respecte predicțiile oamenilor de știință. E foarte dificil să calculezi exact ce va face o cometă peste câteva ore, ce să mai spun despre activitatea acesteia peste câteva luni. Așa că tot ce poți face este să aștepți și să vezi ce se va întâmpla. S-ar putea totuși să fie o supriză plăcută.



Text de

Laurențiu Păiuș

Jurnalist și astronom amator. Este pasionat de tot ce înseamnă explorarea spațiului cosmic. Este inițiatorul a numeroase activități de popularizare a astronomiei.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
SPAȚIU|FYI

NASA a reușit să restabilească comunicațiile cu Voyager 1, după cinci luni de încercări

De
Cel mai îndepărtat obiect creat de om a trecut printr-o ședință de troubleshooting efectuată de la 24 de miliarde de kilometri distanță.
SPAȚIU|OVERVIEW

Telescopul spațial James Webb a detectat prezența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A

De
Telescopul spațial James Webb a confirmat existența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A din Marele Nor al lui Magellan. Descoperirea te ajută să înțelegi procesul cum se nasc și evoluează acestor obiecte cerești dense, rezultate din prăbușirea stelelor mari.
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice.