ESO/M. Kornmesser

Proiectul Galileo și căutarea tehnologiei extraterestre

De Laurențiu Păiuș 11.08.2021

Oamenii de știință își intensifică eforturile de a descoperi semne ale existenței vieții extraterestre inteligente.

Dacă SETISearch for extraterrestrial intelligence, seti.org încearcă să detecteze semnale radio transmise de o eventuală civilizație extraterestră, Proiectul Galileo„The Galileo Project: Daring to Look Through New Telescopes”harvard.edu vine cu o idee complementară.

Acest nou proiect, o colaborare interdisciplinară, își propune să găsească obiecte construite de extratereștri care ar fi în trecere prin Sistemul Solar, fie pentru a studia Pământul, fie în drum spre alt loc din galaxie. Pentru acest lucru, echipa va încerca să obțină imagini de înaltă rezoluție a așa numitelor Fenomene Aeriene Neidentificate, dar și să studieze viitoare obiecte interstelare asemănătoare cu Oumuamua.Primul obiect interplanetar detectat în timpul trecerii prin sistemul solar, wikipedia.org 

La o primă vedere, aceste obiecte ar putea părea ca având origini naturale, dar o studiere mai detaliată ar putea evidenția că unele ar fi, de fapt, obiecte artificiale.

„Datorită descoperirii recente a numeroase planete extrasolare, în jurul stelelor asemănătoare Soarelui, Proiectul Galileo propune că oamenii nu mai pot ignora posibila existență a civilizațiilor tehnologice extraterestre (ETC) și că știința nu ar trebui să respingă dogmatic potențialele explicații extraterestre, din cauza stigmatului social sau preferințele culturale, factori care nu favorizează metoda științifică a cercetării empirice imparțiale. Acum trebuie să «îndrăznim să privim prin noi telescoape», atât la propriu, cât și la figurat”, se spune în descrierea proiectului, pe site-ul oficial.

Reprezentare artistică obiectului Oumuamua. Ilustrație de Pablo Carlos Budassi/Wikimedia Commons.

Ciudatul obiect Oumuamua

În 2017, astronomii descopereau pentru prima dată un obiect care trecea prin apropierea Soarelui, dar care provenea dintr-un alt sistem solar.

A fost descoperit pe 19 octombrie 2017, cu ajutorul unuia dintre telescoapele Pan-STARRS„Pan-STARRS telescopes”, ifa.hawaii.edu din Hawaii și, datorită provenienței sale extrasolare, a fost denumit ʻOumuamua („cercetaș”, în limba hawaiiană).Cel mai adesea este scris Oumuamua.

La momentul descoperirii, Oumuamua se îndepărta deja de Soare, periheliulMomentul în care un obiect se află cel mai aproape de Soare, wikipedia.org având loc cu 40 de zile mai devreme. În ciuda acestui fapt, viteza cu care se îndepărta Oumuamua se mărea.

Atunci când un obiect (asteroid, cometă sau planetă) se apropie de Soare, viteza lui crește sub atracția gravitațională a Soarelui. Odată cu îndepărtarea de Soare, viteza se va micșora, tot sub efectul gravitației solare. Dar Oumuamua, deși se îndepărta de Soare, prezenta o mică accelerație.

Acest tip de accelerație nu este ceva neobișnuit. Astronomii o denumesc accelerație non-gravitațională și este destul de comună în cazul cometelor.Detalii pe wikipedia.org Atunci când se apropie de Soare, nucleul cometar se încălzește, iar o anumită cantitate de materie se va evapora și va fi expulzată în spațiu, acționând ca un mini motor de rachetă și propulsând încet-încet cometa în direcția opusă.

Dar toată această materie evaporată va forma o coadă, semnul distinctiv al cometei. Astronomii  nu au detectat însă o astfel de coadă în cazul lui Oumuamua, ceea ce pentru unii oameni de știință înseamnă că altul era mecanismul care-i permitea obiectului să accelereze.

Vela solară testată de Planetary Society.

A fost Oumuamua o navă extraterestră?

Câțiva astronomii au lansat ideea că Oumuamua ar fi putut fi un obiect construit de o civilizație extraterestră. Spre exemplu, fizicianul Abraham Loeb, profesor la Universitatea Harvard și directorul proiectului Galileo, spune că Oumuamua ar fi putut fi o velă solară,Detalii pe wikipedia.org un obiect foarte subțire, ca o pânză, care ar fi fost împins pur și simplu de lumina solară, astfel putându-se explica ciudata accelerație detectată de astrofizicieni.

Vela solară este un mod de propulsie care poate atinge viteze foarte mari. The Planetary Society,Un ONG american fondat de Carl Sagan, Louis Friedman și Bruce Murray, planetary.org a testat cu succes o astfel de velă pe orbita Pământului. În urma testelor, a reieșit că pânza de 32 de metri pătrați a reușit să ridice apogeul orbitei micuțului satelit pe care-l propulsa doar utilizând lumina de la Soare.

„Velele solare folosesc lumina soarelui în loc de combustibil de rachete pentru propulsie. Acestea sunt una dintre puținele tehnologii care ar putea fi utilizate pentru călătoriile interstelare”, se precizează pe site-ul The Planetary Society.

CITEȘTE ȘI: În căutarea vieții extraterestre

Chiar dacă această tehnologie este abia la început, ea promite să ofere șansa oamenilor de a putea trimite mici sonde spațiale„Breakthrough Starshot: A voyage to the stars within our lifetimes”, astronomy.com către cea mai apropiată stea de Soare, Proxima Centauri. În comparație cu o rachetă obișnuită, care ar face zeci de mii de ani pe drum, un nanosatelit conectat la o astfel de vela solară ar putea să ajungă la Proxima Centauri în câteva zeci de ani.

Deci, dacă civilizația umană a ajuns la concluzia că acest mod de propulsie este unul eficient în călătoriile interstelare, de ce nu ar fi ajuns la această concluzie și o civilizație extraterestră?

Dar înseamnă asta că Oumuamua chiar a fost un obiect artificial? Cei mai mulți astronomi cred că nu. Doar pentru că nu s-a detectat o coadă nu înseamnă că nu a existat material expulzat de pe Oumuamua în urma încălzirii. Ar putea înseamna doar că acesta a fost eliberat în cantități mici, care nu au fost detectate de telescoape.

Fenomenele aeriene neidentificate

Pe 25 iunie 2021, Serviciile Americane de Informații (Office of the Director of National Intelligence) predau Congresului un raport despre natura așa numitelor Fenomene Aeriene Neidentificate.Preliminary Assessment: Unidentified Aerial Phenomena”, dni.gov 

Concluzia raportului, deși nu una spectaculoasă, este totuși interesantă. Multe dintre aceste obiecte ar putea avea explicații destul de obișnuite (baloane meteorologice, avioane, drone etc). Câteva, însă, nu pot fi explicate, deocamdată.

CITEȘTE ȘI: Pentagonul vrea să cerceteze în detaliu OZN-urile

După interesul arătat de NASA pentru studierea acestor OZN-uri (guvernul american le numește UAP – Unidentified Aerial Phenomena), și proiectul Galileo vrea să studieze în amănunt aceste fenomene.

„După publicarea recentă a raportului ODNI (Biroul directorului de informații naționale) despre fenomenele aeriene neidentificate (UAP), comunitatea științifică are acum nevoie să decidă căutarea în mod sistematic, științific și transparent a potențialelor dovezi ale echipamentelor tehnologice extraterestre. Impactul oricărei descoperiri a tehnologiei extraterestre asupra științei și asupra întregii noastre viziuni asupra lumii ar fi enorm”, se arată pe site-ul oficial al proiectului.

Loeb și colaboratorii vor să construiască telescoape echipate cu detectori care să captureze imagini de înaltă rezoluție cu aceste fenomene neidentificate. Ceea ce nu e foarte clar este cum speră echipa din spatele proiectului să facă acest lucru având în vedere că fenomenele neidentificate nu pot fi prognozate. 

„Este foarte greu să-mi dau seama cum vor stabili o strategie de căutare care ar avea șansa de a vedea vreunul”, spune Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.



Text de

Laurențiu Păiuș

Jurnalist și astronom amator. Este pasionat de tot ce înseamnă explorarea spațiului cosmic. Este inițiatorul a numeroase activități de popularizare a astronomiei.

ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Este inteligența artificială gata să demonstreze teoreme?

De
Noul Chat-GPT o1 de la OpenAI e un model AI conceput special pentru raționamente. Demonstrarea teoremelor matematice rămâne însă o problemă deschisă, deși progresul este semnificativ.
SPAȚIU|OVERVIEW

Sondele spațiale Hera și Europa Clipper sunt gata de lansare. Iată de ce să urmărești aceste misiuni

De
În octombrie, pornesc la drum două misiuni spațiale foarte interesante: una, parte a primului experiment de apărare planetară, cea de-a doua, parte a efortului oamenilor de știință de a afla dacă există viață extraterestră.
SPAȚIU|OVERVIEW

E posibil ca, acum jumătate de miliard de ani, Pământul să fi fost o planetă cu inel

De
O echipă de cercetători a găsit dovezi care vin în sprijinul ipotezei că Pământul ar fi avut în trecut un inel asemănător celor pe care le găsim în jurul planetelor gigante din Sistemul Solar.
SPAȚIU|FYI

Materia întunecată se ascunde, probabil, în găuri negre de mărimea unui atom și greutatea unui asteroid

De
Găurile negre primordiale minuscule care perturbă orbitele planetelor pot fi cheia care va ajuta la dezlegarea misterului materiei întunecate.