Cercetarea românească în martie. O tehnologie clujeană va fi folosită în viitoarele aselenizări16 min read
O companie din Japonia crede că oamenii ar putea locui pe Lună până în 2040 și a încheiat un contract cu companie clujeană pentru o tehnologie implicată în aselenizare. În martie, cercetătorii români au căutat un înlocuitor autohton pentru dieta mediteraneană, au lansat un joc care te ajută să-ți echilibrezi emoțiile și au studiat cum se poate trece granița mai ușor.
De câteva zile, România a intrat în Schengenul aerian. Pentru români, trecerea graniței a devenit mult mai relaxantă, dar cercetătorii europeni caută în continuare soluții pentru ca controalele de securitate de la graniță să fie mai ușoare pentru restul pasagerilor. // Testing the acceptance of smart border control technologies, cordis.europa.eu // la un astfel de proiect de cercetare european, care își propune să înțeleagă de ce nu sunt atât de folosite porțile automate la trecerea frontierei, deși timpul de așteptare este mult mai scurt. Aceste tehnologii smart de control combină scanări ale feței, ale documentelor și alte tipuri de date pentru a grăbi trecerea frontierei, dar atât pasagerii internaționali, cât și forțele de ordine ezită în continuare să le folosească.
Pentru a studia acceptarea socială mai facilă acestor tehnologii, o echipă de cercetare condusă din Grecia a dezvoltat o platformă care monitorizează în timp real acceptarea socială a noilor tehnologii. Totodată, ei au utilizat realitatea virtuală pentru a testa diverse noi tehnologii și proceduri pentru porțile automate de control la frontieră, astfel încât aceste teste să fie făcute fără a întrerupe fluxul normal de pasageri.
Locuitori pe Lună
Compania japoneză ispace crede că până în 2040, pe Lună vor trăi 1.000 de oameni. Și că o tehnologie românească ar putea să îi ajute să aselenizeze în siguranță. Compania românească de tehnologie // Comunicat de presă, cds.ro, via Buletin cosmic // în luna martie un acord cu firma japoneză ispace pentru a-și testa tehnologia avansată de localizare și comunicații pe viitoarele misiuni selenare ale ispace. Tehnologia CDS combină poziționarea precisă cu telecomunicațiile folosind banda ultralargă (Ultra-Wideband) și a fost dezvoltată cu sprijinul Agenției Spațiale Europene pentru aplicații spațiale. Tehnologia urmează să fie testată pe vehiculele selenare ale ispace în condiții reale.
Tot despre transport, de data aceasta pe mare, este vorba și în proiectul european IW-NET, în care este implicată și compania românească Navrom Shipyard. // Improving Europe’s inland waterway transportation system, cordis.europa.eu // își propune să transforme călătoriile pe canalele interioare ale Europei într-o alternativă la transportul rutier. Până acolo, însă, echipa de cercetare trebuie să rezolve câteva probleme ale acestui sector, cum ar fi emisiile ridicate de carbon, lipsa de competitivitate economică și dificultățile de navigație. Printre soluțiile explorate în proiectul de cercetare se numără navele autonome, transportul în convoaie, optimizarea colaborativă a operațiunilor, utilizarea energiei electrice de la mal și cooperarea dintre actorii din industrie. Implementarea unor astfel de tehnologii la scară largă ar putea face transportul pe căile navigabile interioare o alternativă ecologică reală la transportul rutier în Europa. Rezultatele proiectului ar putea conduce la reducerea costurilor transportului pe apele interioare cu până la 15%, creșterea vitezei medii de deplasare cu 10% și scăderea emisiilor de CO2 cu 20%.
Inegalitățile, sub lupă
Majoritatea femeilor din România se opun interzicerii avortului și susțin decontarea procedurii de către stat, arată o cercetare recentă realizată de Claudiu Tufiș, profesor la Universitatea din București, și sociologul Barbu Mateescu pentru Centrul FILIA. // Grija pentru democrație: interesele politice ale femeilor în 2024, Centrul FILIA // arată că rolurile în gospodărie continuă să fie împărțite tradițional, femeile ocupându-se în principal de treburile casnice și de creșterea copiilor. Totuși, femeile cu studii superioare preiau într-o mai mică măsură aceste sarcini. Studiul examinează și accesul femeilor la servicii medicale. Majoritatea femeilor utilizează sistemul public de sănătate, dar pentru cele cu venituri mici sau educație precară, accesul este limitat. De asemenea, femeile tinere par mai vulnerabile la dezinformarea online, având o încredere sporită în surse neoficiale de știri.
Un alt tip de inegalitate, de data aceasta, în domeniul educației, va fi în centrul preocupărilor de la // UBB, parteneră într-un proiect HORIZON care va studia inegalitățile în educație din Europa, NEWSUBB // Deși unele sisteme educaționale europene sunt considerate de top la nivel global, există diferențe semnificative în rezultate, atât în cadrul aceleiași țări, cât și între țări. Proiectul de cercetare în care este implicată universitatea clujeană va centraliza informațiile existente în nouă state europene și va analiza studiile longitudinale existente, pentru a identifica factorii care influențează aceste decalaje. Vor fi dezvoltate instrumente practice pentru decidenții în politicile publice, bazate pe dovezi științifice, care să ajute la fundamentarea unor măsuri concrete de reducere a inegalităților. Proiectul este finanțat cu 2,3 milioane de euro de către UE, la care se adaugă un milion de euro din partea unor parteneri din Marea Britanie și Elveția.
Pentru educația din România, o problemă des semnalizată este aceea că nu îi ajută pe elevi să deprindă „abilități de viață” — mai pretențios spus, abilități socio-emoționale. Chiar și dacă profesorii din învățământul preuniversitar și-ar dori să îi îndrume pe elevi în acest domeniu, le lipsesc resursele. Pentru a rezolva parțial problema, // EduCardia, proiect pentru o educație autentică – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, usv.ro // unei platforme online, EduCardia, care conține un set de activități didactice, gândite special pentru a ajuta elevii să-și dezvolte empatia, abilități sociale, conștientizarea de sine. Platforma este ușor de integrat de către profesori în activitățile obișnuite de predare. Peste 100 de școli și 395 de clase au testat deja aceste instrumente. Inițial, profesorii au evaluat abilitățile actuale ale elevilor, pentru a identifica ariile care au nevoie de dezvoltare. Au urmat activități personalizate, focalizate pe optimizarea abilităților socio-emoționale ale fiecărui elev. Potrivit unui comunicat al universității, rezultatele au fost foarte bune până acum: feedback-ul cadrelor didactice și evaluările ulterioare indică o îmbunătățire semnificativă a acestor abilități-cheie la elevi.
Joc terapeutic: învinge iraționalitatea
Ești un personaj de joc și scopul tău este să învingi Iraționalitatea. Aliatul tău este RetMan, care te ajută să-ți înțelegi emoțiile, să îți dirijezi atenția mai precis și să îți dezvolți gândirea rațională. Acesta este proaspăt-lansatul // Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB – NEWSUBB, news.ubbcluj.ro // dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru antrenarea abilităților emoționale, ca metodă de prevenire și gestionare a tulburărilor mintale la tineri. Jocul încearcă să rezolve problema sănătății mintale precare a studenților, cauzată de stresul academic. Jocul are șapte niveluri, fiecare creat pentru a ajuta jucătorii să dobândească o abilitate unică: primul nivel, de exemplu, îi va instrui cum să citească emoțiile umane și să înțeleagă ce simt ceilalți. Apoi vor porni spre un teritoriu unde pot învăța să se relaxeze și să fie atenți la ceea ce îi înconjoară. A treia misiune a jucătorilor este să cunoască și să cultive gândurile bune, precum și să combată pe cele rele. După ce au cucerit aceste provocări, jucătorii au șansa de a transforma gândurile negative în gânduri bune.
Personajele din joc sunt membri reali ai echipei de cercetare a universității, o decizie pe care au luat-o pentru ca experiența să fie mai autentică. Rezultatele testelor clinice efectuate până acum arată că jocul este eficient în antrenarea abilităților emoționale și poate contribui semnificativ la prevenirea problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor.
Dieta Carpato-Danubiană
Pentru ca sănătatea emoțională să se alinieze cu cea nutritivă, cercetătorii de la Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos din Cluj-Napoca (o alianță între Universitatea din Cluj și Academia Română), vor să creeze dieta “Carpato-Danubiană”, // Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos, inițiat de UBB Med cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității, NEWSUBB // În prima jumătate a acestui an, cercetătorii vor face analize biochimice ale produselor și ingredientele românești, pentru a le găsi pe cele care pot înlocui acele ingredientele specifice altor societăți care sunt mai greu de găsit pe piața din România. Noua dietă ar putea înlocui treptat alimente precum uleiul de măsline sau fructele specifice Mediteranei cu echivalente locale care respectă aceleași beneficii nutriționale. Dieta va fi testată începând cu luna septembrie 2024 în studii clinice pentru a evalua impactul asupra sănătății din perspective multiple: biomedicală, psihologică, comportamentală. Inițiativa vine în contextul în care peste 70% din decesele anuale la nivel global sunt cauzate de boli cronice, iar obezitatea este o problemă transversală care le agravează.