Cristian Radu Nema și Sergiu Nicolaescu. Foto: Cristianradunema/Wikimedia Commons

Cercetătorii întreabă: filmele socialiste voiau succes la box office?12 min read

De Mădălina Cocea 10.11.2022, ultima actualizare: 12.12.2022

O retrospectivă a studiilor românești din luna octombrie: de la cinema la semne de cutremur și de la berze la ciuperci.

Nemuritorii, un film extrem de popular din anii 1970, a fost subiectul unui studiu privind felul în care politicile culturale ale României socialiste erau uneori folosite și adaptate de către creatorii de film și muzică pentru a atinge interesele comerciale. În luna octombrie am mai aflat despre cum pot fi curățate picturile folosind anumite specii de ciuperci, cât de bine înțeleg fermierii români schimbările climatice și câte cuiburi de berze mai sunt în România.

Propagandă vs succes de box-office la Sergiu Nicolaescu

Dacă uneori ți se pare că toate melodiile pop seamănă între ele, ești martorul unui fenomen care poartă numele de „convergență culturală”. Atunci când se întâmplă spontan, și nu impus, fenomenul este unul tipic societăților capitaliste. Practic, pentru ca un produs cultural să se vândă bine, cea mai eficientă strategie este ca acel produs să semene cu ceea ce este deja în top. Dar acest fenomen capitalist a existat și în România socialistă, spunCapitalismul din cultura României socialiste: Studiu de caz – filmul Nemuritorii, cercetare la UBB”, ubbcluj.ro doi cercetători de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, respectiv Universitatea de Vest din Timișoara, care au analizat filmul Nemuritorii, de Sergiu Nicolaescu. 

Și în România socialistă arta părea trasă la indigo, iar opinia generală este că în acest caz, „convergența culturală” se întâmpla în special din cauza directivelor de stat. Operele artistice semănau între ele pentru că ar fi fost rezultatul propagandei, și nu o creație autentică. Dar studiul asupra filmului Nemuritorii mai sugerează o explicație.

Semnatarii studiului au fost interesați, mai ales, de potrivirea perfectă dintre filmul lui Nicolaescu și coloana sonoră a acestuia, bazată pe melodii de la Phoenix. Acestea nu fuseseră scrise special pentru film, dar se potrivesc perfect. Cei doi argumentează că atât Nicolaescu, cât și Phoenix, doar „bifau” politicile culturale de stat, în timp ce interesul era ghidat de succesul la box office și chiar de concurența cu piața neagră de produse culturale străine.

De exemplu, Nemuritorii a fost primul film românesc cu sonorități rock, menit să atragă tinerii, dovedind astfel că motivația alegerii coloanei sonorei a fost interesul publicului. Un alt argument adus de cercetători a fost aspectul grafic al posterului, în care personajul principal apărea asemenea unui star rock. Mai mult, cei doi cercetători rețin faptul că Sergiu Nicolaescu avea intenția clară de francizare, pregătind calea pentru un sequel al filmului – o practică mai potrivită universului Star Wars decât unei societăți comuniste. 

Cercetarea s-a concentrat pe România anilor 1970, însă autorii precizează că metoda și descoperirile lor pot servi la explorarea altor culturi socialiste din Europa de Est. 

Foto: sor.ro

Uite 5.000 de berze!

Experții de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au anunțat„Uite barza! 2022: Peste 300 de cuiburi noi înregistrate în aplicație”, www.sor.ro rezultatele numărătorii naționale a cuiburilor de berze din 2022. În total, au fost înregistrate 5.410 de exemplare, împărțite aproape egal între adulți și pui. După ce au validat observațiile și au înlăturat înregistrările multiple ale aceluiași cuib, specialiștii SOR au contabilizat peste 1.300 de cuiburi noi, dintre care mai bine de un sfert au fost semnalizate pentru prima dată. 

„Uite barza” este cel mai de succes model de știință cetățenească, implicând anual mii de români care fotografiază cuiburi de berze cu ajutorul telefonului mobil. Constanța a fost pe primul loc în topul județelor în care au fost semnalate cuiburi de barză.

Poți ajuta la prezicerea următorului cutremur?

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului monitorizează o serie de semnale care pot prezice un cutremur și îți cer și ție ajutorul. Dacă observi că animalele se comportă neobișnuit, dacă vezi pe cer nori colorați sau care nu se clintesc, dacă ți se pare că aerul este încărcat cu electricitate sau observi focuri care se aprind spontan – atunci îi poți anunța pe cercetători, prin intermediul unei platforme lansate luna trecută de o echipă de cercetători din institut. Atunci când se adună suficient de multe astfel de rapoarte din întreaga țară, este alertat automat un membru al echipei care va verifica manual sesizările. Pe lângă informațiile primite de la public, platforma Phenomenal (Platforma Virtuală de Colectare și Analiză Interactivă a Datelor Geofizice Multidisciplinare)O poți accesa aici, phenomenal.infp.ro pune la dispoziția publicului, în timp real, date detaliate despre cutremurele care au loc în lume și în România. De exemplu, în luna octombrie 2022, în țara noastră au avut loc 31 de cutremure, cel mai mare având magnitudinea 4. În cazul a 11 dintre ele, au existat persoane care au raportat faptul că au simțit cutremurul. 

Fermierii români simt un impact grav al schimbărilor climatice

Un studiu„Climate Change Consciousness: An Exploratory Study on Farmers’ Climate Change Beliefs and Adaptation Measures”, Society & Natural Resources despre cât de bine înțeleg fermierii români schimbările climatice și cum plănuiesc să se adapteze la ele arată că 79% dintre fermierii români chestionați consideră că impactul schimbărilor climatice este grav. Prezentat pe larg de autorul principal pe site-ul Infoclima,Cum înțeleg fermierii români schimbările climatice? Infoclima.ro cercetarea mai relevă faptul că majoritatea fermierilor (72%) consideră că știu cum să implementeze eficient măsurile de adaptare la schimbările climatice. De exemplu, fermierii care se consideră informați cu privire la modul de adaptare la schimbările climatice au de trei ori mai multe șanse să modifice perioada de însămânțare față de restul. Printre fermieri, cea mai populară măsură de adaptare la schimbările climatice ar fi să introducă noi culturi, dar care nu sunt conțin organisme modificate genetic.

Picturi curățate cu specii de ciuperci

Cercetătorii de la Institutul de Biologie lucreazăBiocuratarea picturii murale cu produse ecologice noi bazate pe metaboliti microbieni, Proiect BioCleanMur la o modalitate de a curăța picturile folosind anumite specii de ciuperci. Această tehnică se bazează pe capacitatea fungilor de a descompune materia organică depusă pe suprafața picturilor vechi. Acestea ajung deseori să fie pătate cu ceară, funingine, grăsimi sau să fie acoperite de substanțe mai dificil de îndepărtat. Cercetătorii au reușit să identifice anumite tipuri de fungi care produc enzime, substanțe care grăbesc mult anumite reacții chimice, cu ajutorul cărora depunerile de pe picturile murale pot fi descompuse rapid. Tehnica a fost folosită atât în laborator, cât și pe obiecte de artă murală, cu rezultate spectaculoase în special în ceea ce privește acoperirea cu fum a picturilor. În plus, procedeul a avut succes și în cazul unor depuneri „încăpățânate”.„Brackish and Hypersaline Lakes as Potential Reservoir for Enzymes Involved in Decomposition of Organic Materials on Frescoes, doi.org.



Text de

Mădălina Cocea

„Traduce” știința pe înțelesul publicului și ajută cercetătorii să comunice mai bine cu publicul larg, mediul de afaceri și presă. Povestește de ce și cum face asta pe comunicarestiintifica.ro

ȘTIINȚĂ|FYI

„Soarele artificial” din Coreea de Sud a funcționat pentru 48 de secunde la 100 de milioane °C

De
Unul dintre cele mai puternice reactoare de fuziune nucleară din lume a stabilit un nou record de încălzire al plasmei.
ȘTIINȚĂ|FYI

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”

De
Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Cercetarea românească în martie. O tehnologie clujeană va fi folosită în viitoarele aselenizări

De
Cercetarea românească în martie. O tehnologie clujeană va fi folosită în viitoarele aselenizări
ȘTIINȚĂ|FYI

Sci-Memo: Două transplanturi de organe crescute în porci deschid calea pentru xenotransplantare

De
Un ficat și un rinichi crescuți în porci modificați genetic au fost folosiți în premieră în transplanturi efectuate la pacienți umani.