Fenne/Getty Images

De ce să nu-i dai câinelui niciodată ciocolată? 13 min read

De Adriana Moscu 22.03.2023

Chiar dacă gustul ciocolatei este plăcut și pentru și pentru oameni, și pentru câini, cei din urmă n-ar trebui s-o consume niciodată. 

Nu știu dacă ai auzit și tu vorba asta – „Din bucata mea de pâine am hrănit un om și-un câine” – dar uită de ea cât mai repede, pentru că e total greșită. Deși în trecut era un obicei ca oamenii să hrănească animalele de pe lângă casă cu resturile de la masă, specialiștii nu recomandă să adaugi în dieta animalului tău de companie niciun fel de mâncare destinată oamenilor. Asta dacă vrei ca animalul tău să aibă o viață lungă, lipsită de chinuri, să nu devină supraponderal sau, mai rău, să îl otrăvești. Ciocolata, în mod special, trebuie să lipsească cu desăvârșire din dieta unui câine.

Chiar dacă, potrivit Raportului PDSA Animal Wellbeing (PAW) din 2019,Detalii, aici: pdsa.org.uk (PDF) doar 1% dintre proprietari oferă în mod intenționat ciocolată destinată uzului uman, în mod regulat, câinelui lor, e bine să știi ce efecte are asupra animalului, mai ales dacă sunt și copii mici prin preajma lui. Better safe than sorry. De ce nu e indicat, deci, să-ți hrănești câinele cu ciocolată?

https://mindcraftstories.ro/images/2023/03/Mindcraftstories_ciocolata-caine-intoxicatie-otravire-teobromina_Raspuns-Rapid_Jenna-Goodwin-EyeEm-via-Getty-Images.jpg

Jenna Goodwin/EyeEm via Getty Images

Este ciocolata toxică pentru câini?

Pe scurt, da, ciocolata este toxică pentru câini și, când spun acest lucru, mă refer (inclusiv) la ciocolata procesată sub formă de tablete, batoane, bomboane, precum și produsele coapte, cum ar fi biscuiții sau fursecurile cu ciocolată.

Ciocolata este toxică pentru câini deoarece conține o substanță chimică numită teobromină,Mai multe despre teobromină, aici: sciencedirect.com precum și cofeină. Teobromina este principala toxină din ciocolată și este foarte asemănătoare cu cofeina.Ambele substanțe chimice sunt utilizate în scopuri medicinale ca diuretice, stimulatoare ale inimii, dilatatoare ale vaselor de sânge și relaxante ale musculaturii. Câinii nu pot metaboliza teobromina și cofeina la fel de bine ca oamenii. De aceea, câinii sunt mai sensibili la efectele acestor substanțe chimice.

Cât de sensibili? Depinde de mai mulți factori. În cazul teobrominei, pentru a calcula gradul în care poate fi afectat, sunt foarte importante cantitatea și tipul de ciocolată, precum și dimensiunea câinelui.

Diferite tipuri de ciocolată conțin cantități variate de teobromină. De obicei, cu cât un produs conține mai multe substanțe solide de cacao, cu atât mai multă teobromină va fi prezentă și, astfel, produsul va fi mai periculos pentru câine. 

Potrivit medicului veterinar Bogdan Mircea, în ciocolata de menaj (cea neagră) există, în medie, 16 miligrame per gram, ciocolata neagră pentru consum conține 5,5 miligrame per gram, ciocolata cu lapte are 2,4 miligrame per gram, iar ciocolata albă – 0,01 miligrame per gram. 

Dacă câinele ingerează între 100 și 250 miligrame de teobromină per kilogram din greutatea sa corporală, ciocolata poate fi fatală. Deci, dacă câinele tău cântărește 10 kilograme (cum se întâmplă să cântărească și al meu), doar 60-70 de grame de ciocolată pentru gătit i-ar putea fi fatală. Dacă i s-ar da ciocolată cu lapte, același câine ar trebui să mănânce în jur de 500 de grame. 

Chiar și dacă consumă puțină ciocolată, deși și puțină teobromină, iar toxicitatea este puțin probabilă, pot apărea cu ușurință semne de tulburări gastro-intestinale. Pe lângă faptul că ciocolată contribuie la obezitate, desigur, cauzată de grăsimile saturate și zahăr.

Semnele clinice ale intoxicației cu ciocolată la câini

Gravitatea și complexitatea semnelor clinice depind, la rândul lor, de cantitatea și tipul de ciocolată ingerată. Pentru mulți câini, cele mai frecvente semne clinice sunt vărsăturile, diareea, setea crescută, gâfâitul sau neliniștea, urinarea excesivă și ritmul cardiac accelerat, spune dr. Bogdan Mircea. În cazurile severe, simptomele pot include tremor muscular, convulsii și insuficiență cardiacă. 

Complicațiile, cum ar fi dezvoltarea pneumoniei de aspirație (atunci când sunt inhalate în plămâni alimente, acid gastric sau salivă) în urma vărsăturilor, pot înrăutăți prognosticul intoxicației cu ciocolată. 

Mai trebuie să reții că semnele clinice ale intoxicației cu ciocolată pot dura câteva ore până să se manifeste, adică să înceapă să fie vizibile. În cazul în care câinele a ingerat ciocolată pe o perioadă mai mare de timp, semnele pot dura zile întregi, din cauza timpului lung de înjumătățire al teobrominei, explică medicul veterinar. Asta înseamnă că substanța rămâne în sânge pentru o perioadă mai lungă. Teobromina poate fi reabsorbită din vezică, așa că poate fi necesară administrarea intravenoasă a unor fluide, dar și plimbări frecvente pentru a încuraja urinarea.

Pentru a-i spori șansele la supraviețuire, este important să soliciți asistență medicală imediat ce bănuiești că patrupedul a mâncat ciocolată. Asta înseamnă fie să cauți servicii medicale veterinare de urgență, fie să ajungi cu câinele la specialist cât mai repede posibil. Cu cât tratamentul începe mai repede, cu atât prognoza de vindecare este mai bună.

Care este tratamentul pentru otrăvirea câinelui cu ciocolată?

Tratamentul depinde și el de cantitatea și tipul de ciocolată consumată. Dacă este tratată devreme, decontaminarea, inclusiv inducerea vărsăturilor, și administrarea de cărbune activ, pentru a preveni absorbția teobrominei în organism, poate fi tot ceea ce este necesar. Cărbunele activ este folosit în cazurile de otrăvire pentru că poate preveni absorbția toxinelor și nu este absorbit de organism. 

Explicația științifică este că, datorită texturii sale poroase, cărbunele are o sarcină electrică negativă, ceea ce îl ajută să atragă gazele sau toxinele, care sunt încărcate pozitiv, spune dr. Bogdan Mircea. Atunci când este înghițit, acesta se prinde de substanțele chimice din intestin, le neutralizează și ajută la eliminarea lor prin materiile fecale. Totuși, nu este indicat să-l administrezi câinelui fără recomandarea medicului specialist sau în lipsa lui. Tratamentele cu cărbune activ pot fi repetate pentru a reduce resorbția și recirculația continuă a teobrominei.

Frecvent, tratamentul de susținere include terapia intravenoasă cu fluide, pentru a ajuta la stabilizarea câinelui și pentru a ajuta la excreția de teobromină din organism. 

Toți câinii care ingerează o cantitate toxică de ciocolată trebuie monitorizați îndeaproape pentru a observa apariția unor semne de agitație, vărsături, diaree, nervozitate, ritm neregulat al inimii și hipertensiune arterială care, la rândul lor, ar putea necesita administrarea altor medicamente. 

Încearcă să cauți ambalajul de ciocolată, pentru a vedea câtă a mâncat și de ce fel, și  transmite informațiile medicului veterinar. Apropo, se apropie Sărbătorile de Paște și cantitatea de ouă (inclusiv de ciocolată) din casa ta va crește exponențial. Nu în ultimul rând, poate cel mai sigur mod de a-ți ține câinele departe de ciocolată este să-l antrenezi cu comenzi specifice. Pentru cele mai bune rezultate, e bine să apelezi la dresaj profesionist. 

Alte alimente toxice pentru câine

Din păcate, ciocolata nu este singura hrană periculoasă pentru câini. Strugurii, stafidele, nucile de macadamia, ceapa, usturoiul, arpagicul, xilitolul (un îndulcitor artificial, uneori găsit în untul de arahide), porumbul, fructul de avocado și chiar oasele fierte pot fi otrăvitoare pentru câine. Înainte să faci experimente pe el, întreabă veterinarul. Altfel, „too much love will kill you all the time”. 

În fine, nici proprietarii de feline n-ar trebui să se relaxeze când vine vorba ciocolată. Potrivit medicului Bogdan Mircea, nici pisicile nu pot metaboliza teobromina suficient de repede astfel încât să nu devină toxică. 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

ȘTIINȚĂ|FYI

„Soarele artificial” din Coreea de Sud a funcționat pentru 48 de secunde la 100 de milioane °C

De
Unul dintre cele mai puternice reactoare de fuziune nucleară din lume a stabilit un nou record de încălzire al plasmei.
ȘTIINȚĂ|FYI

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”

De
Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.
MEDIU|QUICK QUESTION

După ce au speriat Parisul, ploșnițele „au ajuns” și în Micul Paris. Dar chiar e o problemă?

De
Mai ții minte panica pe care presupusa invazie a ploșnițelor a semănat-o în 2023 printre parizieni? Aceeași situație pare să se repete acum în România. 
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Cercetarea românească în martie. O tehnologie clujeană va fi folosită în viitoarele aselenizări

De
Cercetarea românească în martie. O tehnologie clujeană va fi folosită în viitoarele aselenizări