EyeEm/Guliver/Getty Images

Horoscop. Pot astrele să îți dezvăluie viitorul?

De Andrada Fiscutean 26.10.2020, ultima actualizare: 08.09.2021

Sunt racii familiști și taurii pragmatici? Iată ce spune știința.

Jupiter va începe anul 2021 în Vărsător, iar acest lucru te va ajuta să ieși din tipare și să dobândești o perspectivă altruistă asupra lumii. Vărsătorul se gândește des la ceilalți, astfel că în societate vor circula idei referitoare la bunăstarea tuturor, inclusiv a persoanelor vulnerabile. Site-urile de astrologie spun chiar că 2021 va fi un an în care se va vorbi mult despre egalitate și despre respectarea drepturilor omului.

Hai că nu sună rău deloc. Dar chiar așa să fie?

Un studiu IRES„Românii și superstițiile lor”, ires.ro realizat acum câțiva ani spunea că 61% dintre români urmăresc horoscopul, iar 29% cred că el poate anticipa eficient ceea ce urmează să se întâmple. Pentru mine și pentru alți raci, anul 2021 ar urma să fie presărat cu obstacole. Aflu însă că sunt favorizată. Nativii din zodia mea își vor gestiona bine stresul și vor găsi putere interioară să facă lucrurile să se miște. Mai aflu că voi munci mult la serviciu, dar că voi găsi soluții și pentru viața personală. Ba chiar că e posibil să-mi deschid o afacere.

Citesc mai jos, la leu, și dau peste lucruri care-mi sună și ele cunoscute. Nativii lei vor învăța să se adapteze și să gestioneze stresul. Vor avea un an solicitant, dar și multă energie pentru a rezolva situațiile grele. Trăgând linie, 2021 va fi, și pentru ei, un an prosper.

Deși încearcă să explice lumea înconjurătoare, astrologia nu e totuși o știință și ea nu trebuie confundată cu astronomia. Cititul în stele nu se bazează pe ipoteze demonstrate, așa cum face știința, ci ia de bune mai multe idei din trecut fără să-și propună să vadă lucrurile din perspective critice. 

Cum a început povestea cu horoscopul

Sistemul zodiacal folosit în Europa și America de Nord a apărut cu peste 2.000 de ani în urmă în Babilonia, un teritoriu care astăzi aparține Irakului. Pe vremea aceea, oamenii analizau poziția stelelor pentru a ști când urmează să se schimbe anotimpurile, o informație utilă societăților bazate pe agricultură.

Așa au ajuns să tragă linii imaginare între stele și să formeze zeci de constelații.Lista constelațiilor, astro-urseanu.ro Pe lângă cele zodiacale, mai există Carul Mare, Câinele Mic, Cassiopeia, Porumbelul, Lebăda, Delfinul, Lira, Musca, Păunul și altele. Dar de ce Peștii sunt semn zodiacal, iar Câinele Mic nu? Astronomii babilonieni au ales, pentru zodii, constelații dintr-o anumită zonă, un fel de bandă care străbate cerul.

O listă a contelațiilor. Guliver/Getty Images.

Cele 12 semne zodiacale reprezintă practic 12 constelații care trec prin dreptul Soarelui, rând pe rând, pe parcursul unui an. Doar că, în realitate, banda respectivă de cer are 13 constelații, nu 12, iar persoanele născute în prima parte a lui decembrie ar trebui să cadă în a 13-a zodie,Ofiucus, Ofiucus, wikipedia.org Omul cu șarpele. Legenda spune că Ofiucus era un savant preocupat de medicină, care ar fi trăit în vechiul Egipt. Ar fi avut chiar puteri tămăduitoare (pentru egipteni, șarpele era simbol al tămăduirii) și chiar ar fi înviat oameni.

Uneori, zodia Ofiucus e prezentată ca un update modern al horoscopului, în realitate însă, se știe de constelația asta cel puțin din vremea lui Ptolemeu.

Atunci de ce Ofiucus a fost exclus din horoscop? Exista deja o zodie care cuprindea parțial calitățile lui Ofiucus: Scorpionul, iar astrologii din acele vremuri n-au vrut să se repete. Mai mult, anul are 12 luni, 12 este un număr mai frumos decât 13 și era cumva nevoie de o oarecare corespondență între numărul de luni și cel de zodii. Cineva trebuia să dispară, iar acel cineva a fost Ofiucus.

Ofiucus. Guliver/Getty images.

Totuși, deși există 12 luni și 12 zodii, în realitate lucrurile sunt mai complexe. Corect ar fi ca zodia Scorpion să țină 6 sau 7 zile,„The Signs and Constellations of the Zodiac”, harvard.edu pentru că atât durează până trece constelația ei prin dreptul Soarelui. În schimb, Fecioara ar fi normal să țină 45 de zile, Taurul, 39, iar Peștii, 38. Racul e scurt – Soarele are nevoie de doar 21 de zile pentru a trece prin dreptul lui. 

Sunt Gemenii bârfitori și Vărsătorii spontani?

Unii spun că nu cred neapărat că horoscopul poate să prezică ce se va întâmpla mâine sau luna viitoare. Dar cred în schimb în caracteristicile generale ale zodiilor. Berbecii, de exemplu, sunt veseli și hotărâți, poate un pic încăpățânați, în timp ce Capricornii sunt zgârciți, sinceri și loiali.

De-a lungul anilor, cercetătorii au realizat numeroase experimente ca să vadă cât adevăr se ascunde în spatele previziunilor astrologice sau al caracteristicilor generale ale zodiilor.

Un studiu uriaș,„Astrological Signs and Personality Differences”, tandfonline.com la care au participat peste 65.000 de persoane, a încercat să vadă dacă există o legătură între zodii și trăsăturile de personalitate. Psihologul Renier Steyn de la Universitatea din Africa de Sud a aplicat chestionare unor subiecți aflați în căutarea unui loc de muncă și, din păcate, nu a reușit să găsească o corelație între cum sunt oamenii și ce spune despre ei semnul zodiacal sub care s-au născut. 

Studiul ăsta amintește de un alt experiment celebru,„The Killer Horoscope”, ripleys.com realizat în 1968, când un psiholog francez, Michel Gauquelin, a dat anunț într-un ziar local, spunând că oricine trimite o scrisoare poate primi un horoscop personalizat. 500 de oameni participat la experiment, iar fiecare dintre ei a fost anunțat că a primit o astrogramă realizată de un cunoscut specialist. După ce oamenii și-au citit descrierea, 95% dintre ei au spus că li se potrivește. Numai că astrograma era aceeași pentru toți și era făcută pe baza datei nașterii unui criminal în serie. 

S-ar părea totuși că nici astrologii nu sunt foarte siguri pe astrograme, arată un alt experiment„A double-blind test of astrology”, nature.com realizat de cercetătorul Shawn Carlson, care a reunit 28 de astrologi din Europa și din Statele Unite. Ei au primit 100 de astrograme ale unor subiecți pe care au trebuit să le coreleze cu niște teste de personalitate date acelorași persoane. Experimentul, publicat în Nature în 1985, a fost un eșec. Astrologii nu au reușit să facă legătura între astrograme și teste de personalitate: „ipotezaCă ar exista o legătură între cele două a fost clar respinsă”, scrie Carlson.

În fine, pentru cei care cred că sunt morocănoși sau obosiți din cauza lunii pline, există și un studiu referitor la asta. S-ar părea, totuși, că luna nu influențează somnul. O cercetare„Are Children Like Werewolves? Full Moon and Its Association with Sleep and Activity Behaviors in an International Sample of Children”, frontiersin.org făcută de o echipă internațională pe copii arată că durata somnului scade cu doar 1% la luna plină comparativ cu luna nouă, iar comportamentul celor mici nu este afectat. 1% e prea puțin ca să fie semnificativ din punct de vedere statistic.

Există compatibilitate între zodii?

Dar marea întrebare, poate, legată de zodii e dacă există compatibilitate romantică. Dacă, de exemplu, Săgetătorii și Berbecii fac casă bună. Sunt studii care s-au uitat la asta. Unul dintre ele e chiar mare, cuprinde peste 10 milioane de cupluri căsătorite. Concluzia: semnele zodiacale nu influențează decizia de a te căsători cu cineva și nici de a rămâne în acel mariaj. Cercetarea„Ten million marriages: A test of astrological ‘love signs’”, astrologiaexperimental.com (PDF) făcută de profesorul David Voas de la Universitatea din Manchester, a observat totuși că oamenii au tendința să se căsătorească cu persoane a căror dată de naștere e oarecum apropiată de a lor.

„Dacă ar exista chiar și o mică tendință ca Fecioarelor să le placă de Capricorni sau Balanțelor de Lei, ar trebui să o vedem în statisticile privind mariajele”, a spus Voas.„Love is not in the stars”, manchester.ac.uk „Nu există o astfel de dovadă.”

Așadar, dacă ești Balanță, e o pierdere de timp să îți cauți partener din zodiile Vărsător, Gemeni, Săgetător și Leu, mai spune cercetătorul.

Și totuși, de ce apare tendința de a crede în horoscop?

Lumea este haotică, așa că oamenii simt nevoia de pune ordine în lucruri și de a avea predictibilitate, iar horoscopul vine cumva în întâmpinarea acestor dorințe. Poate că, atunci când îl citești, suferi un pic de confirmation bias și îți concentrezi atenția pe lucrurile care par adevărate, ignorându-le pe cele care nu ți se potrivesc. 

Un studiu„People who consult astrologers: A profile”, sciencedirect.com făcut în anii 1990 de psihologul Graham Tyson spune că mulți oameni care citesc horoscopul duc o viață stresantă. Și că stresul lor e de multe ori legat de „rolul social al individului și relațiile sale”, a spus Tyson. „În condițiile unui stres crescut, individul este gata să utilizeze astrologia ca un mecanism de apărare, deși nu ar crede în ea în condiții de stres scăzut”.

Un raport Wunderman Thompson„Unreality”, wundermanthompson.com ajunge la concluzii similare: pe fondul stresului, oamenii își îndreaptă interesul spre magie și spiritualitate. „Ne îndreptăm tot mai mult spre ne-realitate ca o formă de a evadare și de căutare a altor forme de libertate, adevăr și sens”, spune documentul.

Nu e de mirare, deci, că în ultimii ani tot mai multe persoane au început să-și citească horoscopul. Milenialii, spune Asociația Psihologică Americană, sunt cea mai stresată generație,„Stress in America Paying With Our Health”aapa.org iar stresul resimțit de ei se tot acutizează din 2014 încoace.



Text de

Andrada Fiscutean

Jurnalist de știință și tehnologie. A publicat în Ars Technica, Nature, Wired, Motherboard și ZDNet. Colecționează calculatoare est-europene fabricate în anii ‘80 și ‘90.

ȘTIINȚĂ|FYI

Echipa AICitizens din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2024 din Houston

De
Este a doua oară când o echipă românească câștigă prestigiosul concurs de robotică dedicat elevilor.
ȘTIINȚĂ|FYI

Milioane de jucători de Borderlands 3 au ajutat la cercetarea microbiomului intestinal

De
Unul dintre cele mai populare jocuri de tip looter-shooter transformat simplul act de a rezolva puzzle-uri într-un efort de știință comunitară
ȘTIINȚĂ|FYI

„Soarele artificial” din Coreea de Sud a funcționat pentru 48 de secunde la 100 de milioane °C

De
Unul dintre cele mai puternice reactoare de fuziune nucleară din lume a stabilit un nou record de încălzire al plasmei.
ȘTIINȚĂ|FYI

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”

De
Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.