Dia Images via Getty Images

Seismolog: Cutremurul din Turcia a fost de 16.000 de ori mai puternic decât cele normale din regiune11 min read

De Jenny Jenkins 10.02.2023

Profesorul Jenny Jenkins de la Universitatea Durham explică cauzele și știința din spatele cutremurelor devastatoare din Turcia-Siria și a replicilor acestora.

Un cutremur foarte puternic a avut loc pe 6 februarie în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria. Datele seismometrice, care măsoară vibrațiile provocate în sol de undele seismice, sugerează că evenimentul a fost unul de 7,8Detalii pe usgs.gov pe scara de magnitudine a momentului seismic.

Acest articol a fost publicat în The Conversation și a fost tradus cu acceptul autorului.

Undele seismice au fost captate de senzori din toată lumea, propagându-se prin Europa și ajungând chiar și în Marea Britanie.

Vibrațiile provocată de energia care se deplasa dinspre sursă sau epicentru au avut consecințe teribile pentru locuitorii din zonă. Multe clădiri s-au prăbușit, cel puțin 19.000 de persoane au decedat în cele două țări, „Earthquakes in Turkey, Syria: Death Toll Climbs Above 19,000„, wsj.com iar avariile de la diverse gazoducte au provocat incendii de proporții. Un al doilea cutremur major, de magnitudine 7,5, a avut loc în Turcia la câteva ore după primul, în jurul prânzului.

De ce a avut loc cutremurul la granița dintre Turcia și Siria?

Această regiune din Turcia este predispusă la cutremure deoarece se află intersecția a trei dintre plăcile tectonice care formează scoarța Pământului: placa anatoliană, placa arabă și placa africană. Placa arabă se deplasează la nord, către Europa, ceea ce provoacă deplasarea vestică a plăcii anatoliene (cea pe care se află Turcia). Mișcările acestor plăci tectonice creează presiune pe zonele de falie. Cutremurile și vibrațiile solului sunt provocate de eliberarea bruscă a acestei presiuni.

Cutremurul recent a avut loc, cel mai probabil, pe una din zonele majore de falie care delimitează placa anatoliană și cea arabă: fie pe falia Est-Anatoliană sau pe falia transformantă a Mării Moarte. Ambele sunt așa-numite falii de alunecare laterală, fracturi aproape verticale în scoarța terestră, de-a lungul cărora plăcile se deplasează orizontal.

Cutremurul din Turcia

Plăcile tectonice și faliile din regiune. Săgețile arată direcția de împingere a plăcilor. Mike Norton/Wikimedia Commons

„Semnificativ mai puternic” decât seismele precedente

Chiar dacă aceste deplasări ale plăcilor tectonice produc numeroase cutremure în fiecare an, cutremurul de pe 6 februarie a fost deosebit de puternic și devastator deoarece a eliberat o cantitate extrem de mare de energie. Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS) a anunțat„Magnitude 7.8 Earthquake in Nurdağı, Turkey”, usgs.gov că doar trei cutremure cu magnitudine mai ridicată de 6 au avut loc pe o arie de 250 de km distanță de epicentrul acestuia, din 1970 încoace.

La o magnitudine de 7,8, evenimentul de pe 6 februarie este semnificativ mai puternic decât oricare din cele care au avut loc în regiune în trecut, eliberând de două ori mai multă energie decât cel mai puternic cutremur înregistrat anterior în zonă (cu magnitudinea de 7,4).

Seismologii folosesc în prezent scara de magnitudine a momentului seismic,„Moment magnitude, Richter scale – what are the different magnitude scales, and why are there so many?”, usgs.gov care reprezintă cantitatea de energie eliberată de un cutremur (scara Richter nu mai este folosită, deși este câteodată citată eronat în reportajele de presă). Această scară este logaritmică: fiecare treaptă reprezintă o energie eliberată de 32 de ori mai mare decât cea precedentă. Asta înseamnă că o magnitudine de 7,8 eliberează de 16.000 de ori mai multă energieUn calculator al diferențelor de energie în funcție de magnitudinea cutremurelor este disponibil pe usgs.gov decât cutremurele de magnitudine 5 care au loc în mod normal în regiune.

Deși pare că energia produsă într-un cutremur emană dintr-un singur punct, numit epicentru, ea este de fapt provocată de mișcarea plăcilor pe o zonă mai mare de falie. Cu cât este mai puternic cutremurul, cu atât este mai mare zona de falie în care s-a produs mișcarea. Pentru magnitudinea de 7,8 a cutremurului din Turcia-Siria, zona în care s-a produs mișcarea a avut cel mai probabil în jur de 190 de km lungime și 25 de km lățime. Ceea ce înseamnă că vibrațiile s-au resimțit pe o zonă foarte largă.

Se estimează că vibrații severe spre violente, suficiente pentru a provoca daune materiale semnificative,„ The Modified Mercalli Intensity Scale”; usgs.gov au fost resimțite de peste 610.000 de persoane din regiunea imediat afectată, până la aproximativ 80 de km nord-est de-a lungul faliei. Trepidații mai ușoare s-au resimțit chiar și în Istanbul (la aproximativ 815 km distanță), Baghdad (800 de km) și Cairo (950 km).

Ce s-a întâmplat cu replicile?

În urma oricărui cutremur major au loc multe seisme mai mici, cunoscute sub numele de replici, care sunt provocate de reajustarea scoarței la schimbările suferite în urma stresului provocat. Acestea pot continua pe o perioadă care variază de la câteva zile până la câțiva ani față de evenimentul principal. În primele 12 ore de la cutremurul inițial din sud-estul Turciei au avut loc trei alte seismeDetalii pe usgs.gov cu magnitudine mai mare de 6. Primul a fost un seism de 6,7 care a avut loc la doar 11 minute după primul șoc. Au mai fost înregistrate și alte sute de replici cu magnitudine mai mică.

A doua replică majoră, cu magnitudine de 7,5 a avut epicentrul mai la nord față de cel inițial, pe falia adiacentă Sürgü. Tehnic, acesta a fost suficient de puternic pentru a putea fi considerat un cutremur separat, însă a fost probabil provocat de seismul inițial, și va provoca la rândul lui propria serie de replici.

Chiar dacă replicile sunt de obicei semnificativ mai slabe decât șocul inițial, ele pot avea consecințe la fel de devastatoare, deoarece pot deteriora și mai mult infrastructura afectată de seismul principal și îngreuna eforturile de salvare.

Traducere de Ionuț Preda


The Conversation este un site independent de știri și comentarii scrise de persoane din comunitatea academică. 

the-conversation-logo

 



Text de

Jenny Jenkins

Profesor asistent la Departamentul de Științe ale Pământului din cadrul Universității Durham, Marea Britanie. Studiază fenomene și caracteristici stranii ale zonelor care se află la granița dintre nucleul și scoarța Pământului.

ȘTIINȚĂ|FYI

Echipa AICitizens din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2024 din Houston

De
Este a doua oară când o echipă românească câștigă prestigiosul concurs de robotică dedicat elevilor.
ȘTIINȚĂ|FYI

Milioane de jucători de Borderlands 3 au ajutat la cercetarea microbiomului intestinal

De
Unul dintre cele mai populare jocuri de tip looter-shooter transformat simplul act de a rezolva puzzle-uri într-un efort de știință comunitară
ȘTIINȚĂ|FYI

„Soarele artificial” din Coreea de Sud a funcționat pentru 48 de secunde la 100 de milioane °C

De
Unul dintre cele mai puternice reactoare de fuziune nucleară din lume a stabilit un nou record de încălzire al plasmei.
ȘTIINȚĂ|FYI

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”

De
Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.