Foto: DPA / Picture Alliance via Getty Images

Slow Forward: Musk ar putea demisiona de la Twitter21 min read

De Mihai Ghiduc 19.12.2022, ultima actualizare: 26.01.2023

Deciziile haotice de la Twitter au pus în umbră alte știri din tech, dar tot e bine să știi că, de la anul, ai putea folosi telefonul în timpul zborurilor

Două evenimente au dominat știrile din tehnologie în ultimele săptămâni: mișcările haotice făcute de Elon Musk la Twitter și contactul publicului larg cu un prim model de inteligență artificială capabil să genereze texte coerente (dar nu neapărat și corecte) pe aproape orice temă.

CITEȘTE ȘI: ChatGPT e o fereastră asupra viitorului și ce-am văzut îmi dă sentimente amestecate 

O serie de decizii politice care vor avea efect luni sau ani mai târziu au avut mai puțină acoperire, în timp ce lansările de noi produse par să fie amânate pentru CES 2023.

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol Slow Forward și să primești un scurt rezumat pe e-mail, abonează-te aici.

Nimeni nu mai înțelege ce vrea Elon Musk

Preluarea Twitter de către Musk a transformat rețeaua socială într-o sursă de scandal, alimentată și de o combinație între fascinația pentru meltdown-ul miliardarului și dependența multora de Twitter.

Pe de o parte, Musk se laudă că face lumină asupra felului în care Twitter a luat o serie de decizii controversate, de la blocarea accesului la un articol despre laptopul lui Hunter Biden la suspendarea contului lui Donald Trump. Pentru asta, Musk a apelat la doi jurnaliști de pe Substack, Bari Weiss și Matt Taibbi. Miliardarul le-a dat acces la documente interne și le-a cerut să publice ce au descoperit, mai întâi, pe Twitter. Până acum au apărut șase seturi din Twitter Files,Detalii pe wikipedia.org fără a aduce însă dezvăluiri senzaționale. 

Pe de altă parte, faptul că Musk a pictat publicarea dezvăluirilor ca o luptă cu „virusul woke” și că a refuzat accesul presei mainstream la fișiere, în timp ce Weiss și Taibbi par a selecta doar ce le convine, face ca dezvăluirile să fie văzute mai degrabă ce o răzbunare. 

Totuși, discuții legate despre limitele prea neclare ale moderării sau despre legătura (aparent) prea strânsă dintre FBI și Twitter-ul pre-Musk ar fi meritat purtate. Doar că atenția tuturor a fost deviată de lupta lui Musk cu presa mainstream. Acesta nu doar că a refuzat să le pună la dispoziție informații, ci a și închis conturile unor jurnaliști americani, după ce a decis (aparent peste noapte) că publicarea pe Twitter a informațiilor despre traseul avionului său privat încalcă regulile comunității. 

Disputa a pornit de la @ElonJet, un cont de Twitter creat de Jack Sweeney, un tânăr de 20 de ani, care posta mișcările avionului privat al lui Musk. Informația este publică și poate fi găsită de oricine, însă Musk a suspendat contul după ce s-a plâns că cineva i-a urmărit mașina (în care nu s-ar fi aflat el, ci fiul lui). 

Au mai fost suspendate alte conturi care urmăreau avioane (ale oligarhilor ruși, de exemplu), cel al lui Sweeney, dar și conturile unor jurnaliști critici cu Musk sau linkurile către rețeaua socială concurentă Mastodon. Cea mai recentă suspendare, cea a lui Taylor Lorenz, s-a petrecut pentru că aceasta i s-a cerut într-un Tweet să răspundă la o întrebare (nespecificată), conform jurnalistei de la Washington Post.Conform unei postări de pe tiktok.com Musk a declarat în schimb că Lorenz are o istorie de „doxing”,Dezvăluirea de date personale, precum numele unei persoane care deține un cont sau adresa personală. În cazul lui Lorenz, acuzația a apărut după ce, într-un articol, a scris cine e în spatele contului @LibsOfTikTok, foarte de succes în zona de dreapta critică cu mișcarea trans.  și că suspendarea ar fi temporară. 

Disputa continuă, însă aparența de haos îi crează probleme lui Musk. Investitorii de la Tesla par îngrijorați de scăderea valorii acțiunilor„Tesla stock tumbles another 4%, capping off rough week for investors”, yahoo.com și cer ca Musk să renunțe la funcția de CEO,„One of Tesla’s biggest investors isn’t real happy with Elon Musk”, mashable.com dacă tot își petrece timpul la Twitter. Musk a și vândut o parte din acțiunile Tesla pe care le deține„Elon Musk sells another huge chunk of Tesla shares”, cnbc.com și a pus pe piață și acțiuni Twitter,„Elon Musk seeks to sell Twitter shares in search of new funds”, ft.com iar lumea începe să se întrebe dacă nu cumva asta înseamnă probleme financiare, mai ales că a refuzat chiar și plata chiriei sediului Twitter.„Musk Shakes Up Twitter’s Legal Team as He Looks to Cut More Costs”, nytimes.com

Mai grav pentru Musk pare faptul că mișcările haotice de la Twitter, și în special asalturile asupra presei, l-ar putea pune în conflict cu autoritățile din UE„Elon Musk Faces Threats From European Lawmakers Over Twitter Bans”, bloomberg.com și SUA.„Twitter ban on journalists riles lawmakers, State Department”, latimes.com Iar dacă în America a curtat (și probabil și-a asigurat) sprijinul republicanilor, europenii ar putea să-i dea niște amenzi serioase.

De exemplu, decizia pe care Twitter a luat-oPromotion of alternative social platforms policy”, twitter.com în noaptea finalei mondialului de fotbal de a interzice promovarea altor rețele sociale, printre care Facebook, Instagram, Mastodon, Post sau Truth Social, în special link-uri la conturile private (poate și pentru că mulți dintre cei care renunță la Twitter își anunță urmăritorii unde pot fi găsiți) intră în conflict direct cu nou adoptatul Regulament UE pentru piețele digitale,„Regulamentul privind piețele digitale: norme pentru controlorii de acces pentru a asigura intrarea în vigoare a piețelor deschise”, europa.eu iar amenda e de 10% din cifra globală din afaceri. Musk are câteva luni de grație, însă, pentru că regulamentul intră în vigoare din mai 2023. Luni, însă, anunțul a dispărut fără urmă de pe Twitter sau de pe site.

Potențiala retragere a lui Musk din funcția de CEO, după ce a făcut un sondaj pe contul său de Twitter, ar mai putea atenua din probleme, deși există temerea că Musk să nu ia tot el deciziile, din umbră. Utilizatorii au votat pentru retragere, dar rămâne de văzut dacă Musk o va și face. Ar fi o înfrângere dură, o cedare după nici un trimestru la conducere, care ar știrbi și mai mult imaginea de „geniu” a miliardarului.

Înalți oficiali din Uniunea Europeană și Statele Unite în cadrul reuniunii Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie desfășurată în College Park, Maryland, pe 5 decembrie 2022. Foto: Uniunea Europeană

4 știri pe care trebuie să le știi

Colaborare mai strânsă SUA-Europa în domeniul tehnologic

Mult mai puțin mediatizată decât aventurile lui Musk a fost întâlnirea din 5 decembrie dintre autoritățile americane și europene în cadrul Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie (CCT, în română, sau TTC, în engleză).„Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie”,  ec.europa.eu Printre decizii se numără proiecte pentru creșterea rezilienței infrastructurii internetului (în special cablurile terestre și submarine), dezvoltarea unor standarde comune pentru inteligența artificială, criptarea post-cuantică, securitatea internetului obiectelor (IoT), sistemele de încărcare pentru vehicule electrice grele, dar și o colaborare mai largă în domeniul semiconductorilor, pentru a atenua actuala criză.

Lege anti-TikTok în SUA

Legislatori americani au propus o lege„Lawmakers Propose Measure to Ban TikTok Over National Security Concerns”, executivegov.com care are susținere bipartizană și care ar putea duce la interzicerea TikTok, din cauza faptului că aplicația este una chineză și are acces la datele americanilor. Legea e inițiată de senatorul Marco Rubio și congressman-ul Mike Gallagher, ambii republicani,Aceștia și-au expus viziunea în washingtonpost.com și democrata Raja Krishnamoorthi, dar e puțin probabil să fie adoptată foarte repede.

CITEȘTE ȘI: Cum răspunde TikTok îngrijorărilor legate de protecția utilizatorilor și a datelor acestora 

Schimbările climatice, în topul căutărilor pe Google în 2023

Pe lista celor mai populare căutări ale românilor prezentată de Google România se situează, pe locul al 10-lea, schimbările climatice, o premieră interesantă (cauzată, cel mai probabil, de vara extrem de secetoasă). Primul loc e ocupat de Ucraina, urmată de recensământ, regina Elisabeta și Rusia. Topul ia în considerare căutările cu cea mai mare creștere față de perioada anterioară, adică cele „trending”, nu volumul total de căutări. În alte topuri, „Ce este Roxadustat?” domină întrebările, Florin Salam e cea mai căutată persoană, iar Team Building domină topul filmelor.

CITEȘTE ȘI: Ce spun studiile despre roxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep

Adio „Airplane mode”?

De la mijlocul lui 2023, companiile aeriene ar putea permite folosirea telefoanelor în avion în timpul zborului, spune Comisia Europeană.„5G on planes, Wi-Fi on the road – Commission decision opens up new opportunities for innovation”, digital-strategy.ec.europa.eu Acest lucru va fi posibil însă doar dacă compania va instala un echipament special, așa numitele pico-celule, ce oferă oportunitatea de a redirecționa apelurile și datele pasagerilor către rețelele mobile terestre, și doar pe telefoane 5G. 

Că veni vorba, 5G va deveni tot mai prezent și în România, acum că cei trei mari operatori, Orange, Vodafone și RCS&RDS și-au primit licențele de la ANCOM.„Rezultatele licitaţiei de spectru pentru implementarea noilor tehnologii”,ancom.ro (PDF)

New and cool: Dell Concept Luna

Anunțat deja de acum un an, conceptul de laptop modular creat de Dell a fost rafinat, iar acum este și mai simplu să-i schimbi componentele. Evident, dacă l-ai putea cumpăra, pentru că ceea ce vezi mai jos este doar un preview asupra viitorului laptopurilor: unul cu componente puține, care pot fi înlocuite ușor, pentru o economie cât mai apropiată de una sustenabilă și circulară.

Recomandările Mindcraft Stories

1. Pentru un internet fragmentat

Noah Smith scrie pe blogul său de pe Substack„The internet wants to be fragmented”, noahpinion.substack.com despre problemele legate de centralizarea Internetului, despre faptul că moderarea, care era făcută la un moment dat de voluntari (pe forumuri sau în alte comunități), e nesustenabilă atunci când este lăsată pe mână platformelor și despre nevoia de fragmentare a internetului (la care, aparent, lucrează involuntar și Elon Musk).

CITEȘTE ȘI: Nu poți lăsa totul la îndemâna unui calculator: moderarea de conținut pe Facebook 

2. Tinerii ludiți

Că tot l-am citat pe Noah Smith, care a spus (parafrazez) „acum 15 ani lumea fugea de lume pe internet, acum refugiul” e în lumea reală, The New York Times„These ‘Luddite’ Teens Are Abstaining From Social Media”, nytimes.com scrie despre Clubul Ludiților, o inițiativă a unor adolescenți americani de a-și petrece timp în afara internetului. Nu că n-ar avea telefoane (au), doar că aleg în mod conștient să nu le folosească.

3. Când AI-ul are nevoie de supervizori umani

Trebuie să citești povestea Laurei Preston, publicată în N+1,„HUMAN_FALLBACK”, nplusonemag.com ca să vezi ce se întâmplă atunci când AI-ul are nevoie de asistență umană. Autoarea, care s-a angajat temporar ca operator pentru Brenda, un chatbot de conversație care răspunde la întrebări despre închirieri de apartamente, pentru a o supraveghea și prelua conversația în caz că o ia pe arătură. Ocazie cu care vei afla ce-i ăla un „prospect” (prescurtarea de la „potențial chiriaș/prospective tenant”). 

4. Hibernarea umană?

Wired„The Hibernator’s Guide to the Galaxy”, wired.com analizează cercetările care se fac pentru a permite omului să intre în starea de hibernare, pentru călătorii spațiale ca-n filmele SF. Ideea ar funcționa chiar și pentru călătorii spre Marte, pentru că un echipaj în hibernare ar reduce necesarul de mâncare, apă și oxigen și ar putea face navele spațiale mai ușoare. Studiile asupra animalelor care hibernează, precum șoarecii și veverițele, arată că aceștia au o mai mare rezistență la radiații, însă, pentru a putea fi aplicate la oameni, cercetări trebuie să depășească numeroase obstacole și să afle cum pot induce hibernarea fără a provoca probleme de sănătate.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

ȘTIINȚĂ|FYI

Sci-Memo: Două transplanturi de organe crescute în porci deschid calea pentru xenotransplantare

De
Un ficat și un rinichi crescuți în porci modificați genetic au fost folosiți în premieră în transplanturi efectuate la pacienți umani.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.