Slow Forward: AI-ul devine mobil cu Rabbit R1, Humane AI Pin și Samsung Galaxy S24

De Mihai Ghiduc 25.01.2024

În timp ce AI-ul ajunge pe gadgeturi mobile, Apple încearcă să monetizeze un domeniu despre care nu se mai vorbește de vreun an, lansând în sfârșit (așteptata?) cască XR.  

O tendință care reiese clar din mișcările de pe piața tech făcute la începutul acestui an, întrezărită deja de anul trecut, e trecerea inteligenței artificiale pe mobil. Și e primul semn că OpenAI s-ar putea să nu mai conducă ostilitățile pe piața pe care, practic, au inventat-o.

Foto: Samsung

AI mobil. Pe telefon sau pe un gadget nou?

Lansarea noilor telefoane Samsung Galaxy S24,// Detalii pe samsung.com // care au primit o sumedenie de funcții AI care de care mai cool, cu Gemini Pro și Imagen 2 de la Google// „Samsung and Google Cloud Join Forces To Bring Generative AI to Samsung Galaxy S24 Series”, news.samsung.com // în spate, duce AI-ul mobil în mainstream. 

CITEȘTE ȘI: Samsung Galaxy S24: upgrade-ul pe care-l așteptam 

Da, ChatGPT are o aplicație care face mai multe decât varianta de desktop și da – cum îmi repoșa cineva că am uitat să spun în articolul despre S24 –, Google Pixel 8 face aceleași lucruri, chiar mai mult, dar sunt niște diferențe. 

Aplicația ChatGPT e pe bani (20 de dolari/lună), rata de adopție e limitată și nu e integrată cu device-ul, în timp ce Pixel, deși un telefon excelent, e unul de nișă. Iar faptul că Google s-a parteneriat cu Samsung arată că nici nu-și propun să se concureze cu adevărat. Pixel e mai degrabă showroom-ul în care Google își expune (și testează) produsele software.

Samsung este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața mobilelor, AI-ul e integrat cu dispozitivul, va sosi și pe modele anterioare (gamele S23, Z Fold și Flip 5 și tableta Tab 9, dar momentan nu și mai vechi// „No, the Samsung Galaxy S22 isn’t getting Galaxy AI features – here’s why | TechRadar”, techradar.com //) și e posibil să ajungă și pe seria A (poate nu anul acesta). O altă veste este că, la un moment dat, unele funcții AI s-ar putea să necesite abonament, pentru că toată „magia” se petrece în Cloud, dar nu mai devreme de finalul lui 2025.

Circle to search/Încercuiește pentru a căuta, cea mai sexy funcție de pe S24, cu care poți găsi ușor informații despre obiectele, oamenii sau animalele din imagini, va rămâne gratuită. Google a așteptat lansarea S26 pentru a o face disponibilă și pe Pixel 8,// „Google introduces new Circle to Search feature on Android”, blog.google // un alt semn că relațiile comerciale cu partenerii sunt mai importante decât dezvoltarea unei divizii hardware. Probabil că, în curând, și alte telefoane Android vor avea măcar această funcție.

Foto: Rabbit

Între timp, așa cum a arătat-o interesul pentru surprinzătorul Rabbit R1 la CES, există posibilitatea apariției unei game cu totul și cu totul noi de dispozitive mobile, cele dedicate exclusiv sau prioritar AI-ului. Companioni AI, cum e numit dispozitivul portocaliu de 200 de dolari.

CITEȘTE ȘI: 15 produse inovatoare de la CES 2024 

Foto: Humane

Dacă Rabbit R1// Detalii pe rabbit.tech // s-a (pre)vândut ca pâinea caldă, deși nimeni n-a văzut ce știe să facă, un device similar, Humane AI Pin// Detalii pe hu.ma.ne // n-a creat valuri la fel de mari, poate și pentru că prețul pornește de la 700 de dolari. Sunt însă doritori, iar primele comenzi vor începe să fie livrate în martie.

Ca și Rabbit, Pin-ul se vrea un înlocuitor de smartphone, care folosește vocea pentru comunicare, dar n-are nici măcar ecran, ci proiectează ce e nevoie pe palma utilizatorului. Nimeni nu l-a testat în lumea reală, însă. Firma e fondată de doi foști angajați Apple, deci device-ul are ceva din estetica firmei din Cupertino. Chiar și un logo cam prea asemănător.

Foto: Apple

Apple ce face cu AI-ul?

Apropiata livrare a căștilor de realitate mixtă de la Apple, pe 2 februarie,// Detalii pe apple.com // ar putea (re)trezi interesul pentru inovația produsă de această firmă. Pe de altă parte, Vision Pro ar putea arăta și că Apple a pariat pe calul greșit și a pierdut startul în cursa AI. 

Nu pare a aștepta mai nimeni cu sufletul la gură să vadă casca XR, iar faptul că aplicații precum Netflix, Spotify sau YouTube nu sunt pregătite// „TechScape: Why Apple’s Vision Pro headset won’t have Netflix, Spotify or YouTube”, theguardian.com // pentru noul sistem de operare spațial  arată că nici partenerii Apple nu văd potențialul.

CITEȘTE ȘI: Revoluția VR se amână. 5 întrebări despre impactul Apple Vision Pro

Cât despre AI, sunt destule semne că, în spatele cortinei, lucrurile se mișcă, cum ar fi discuțiile cu publisherii pentru acces la articole pe care să le folosească un potențial AI propriu,// „Apple Explores A.I. Deals With News Publishers”, nytimes.com // dar întrebarea e cât de repede se va întâmpla această revoluție. 

În condițiile în care, pentru prima dată din 2010, topul vânzărilor de mobile nu mai e dominat de Samsung, ci de Apple,// „Apple Grabs the Top Spot in the Smartphone Market in 2023 along with Record High Market Share Despite the Overall Market Dropping 3.2%, According to IDC Tracker”, businesswire.com // întrebarea pare ciudată. Dar există mereu riscul ca acest moment să fie unul de tip Nokia, care avea și ea vânzări record în anul în care s-a lansat iPhone. 

Cert e că, indiferent dacă o să fie căștile XR, companionii AI sau (a se vedea mai jos) inelele inteligente, 2024 ar putea impune pe piață un nou tip de gadget. Le fel de bine, cel puțin unul din ele ar putea avea soarta Google Glass: mult hype și puțin interes real.  

Foto: Samsung

Alte știri, pe scurt

Samsung va produce Galaxy Ring

Cel mai prost ținut secret, potențiala apariție a unui inel smart Samsung, s-a transformat acum într-o certitudine. Evenimentul Samsung Unpacked s-a încheiat cu un teasing al viitorului Galaxy Ring.// „Samsung is making a Galaxy Ring”, theverge.com // Ce se știe clar e că se va axa pe publicul interesat de fitness și sănătate și că va apărea, probabil, spre finalul anului (sau poate o dată cu noile Flip și Fold 6?).

Windows Copilot Pro va costa 20 de dolari/lună

Deși Microsoft a anunțat că introduce Copilot în produsele sale, nu toate vor fi gratuite. Noul Copilot Pro// Detalii pe microsoft.com // costă 20 de euro și oferă niște avantaje, precum AI în Word, Excel sau Powerpoint, acces prioritar la GPT-4 și GPT-4 Turbo sau imagini în format landscape cu DALL-E 2. Semn că AIaaS (AI ca serviciu) e deja direcția pe care o preferă majoritatea creatorilor modelelor generative.

Prime Video va avea reclame

Amazon a anunțat că, din 29 ianuarie, Prime Video va avea reclame.// „What is Prime Video Ad Free?”, amazon.com // De care poți scăpa dacă plătești încă 2,99 dolari/lună. Asta în caz că simte nevoia să-și facă cineva abonament la Prime într-o țară în care n-ai acces la serviciile de livrare.

Finanțare guvernamentală pentru AI în SUA

Unsprezece agenții guvernamentale americane, coordonate de Fundația Națională pentru Știință,// „Democratizing the future of AI R&D: NSF to launch National AI Research Resource pilot”, nsf.gov // au anunțat lansarea unui proiect pilot care-și propune democratizarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale. Cercetătorii americani n domeniu vor putea aplica la finanțări federale prin acest program

Recomandările Mindcraft Stories

  1. The Verge// „How Google perfected the web”, theverge.com // scrie povestea felului în care goana după o poziție mai bună pe Google, celebra SEO, optimizare pentru „motoarele de căutare” – care de fapt e unul singur –, a făcut ca internetul modern să arate relativ uniform. Dar și despre felul în care AI-ul generativ va schimba felul în care funcționează motoarele (adică  motorul) de căutare.
  2. Amuzant este că și The Guardian// „The tyranny of the algorithm: why every coffee shop looks the same”, theguardian.com // a găsit un algoritm care uniformizează: de data aceasta, cafenelele. E mai degrabă despre globalizare, Instagram și aplicațiile de recomandări, decât despre Google Maps, dar ar putea fi și despre asta.
  3. Dacă te-ai întrebat vreodată cum funcționează fermele de click-uri, fotograful Jack Latham a publicat o carte despre asta, iar Huck// „Inside the weird, shady world of click farms”, huckmag.com // a preluat o parte dintre imagini într-un articol.


Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.