Coronavirus Science Report #100: Omicron, mai contagios, dar mai puțin grav?14 min read
Optimism moderat în ceea ce privește Omicron. Virusul SARS-CoV-2 infectează celulele adipoase.
Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:
- Varianta Omicron a coronavirusului a ajuns peste tot, e mai contagioasă, ocolește mai ușor răspunsul imun și ar putea înlocui, în timp, Delta. În Africa de Sud nu s-a observat încă o creștere a numărului cazurilor grave, dar specialiștii, deși dau dovadă de un optimism moderat, avertizează că e prea devreme pentru a trage o concluzie despre severitatea cazurilor date de această tulpină;
- România a relaxat măsurile anti-COVID-19, înaintea Sărbătorilor, în condițiile unei scăderi constante a numărului cazuri;
- Evusheld, un cocktail de anticorpi monoclonali de la AstraZeneca, va fi folosit pentru prevenirea bolii la persoanele imunocompromise, în SUA;
- Un alt medicament bazat pe anticorpi monoclonali, Sotrovimab de la GSK, rămâne eficient și față de varianta Omicron;
- Virusul SARS-CoV-2 infectează țesutul adipos, ceea ce poate explica de ce obezitatea e o comorbiditate în cazul COVID-19.
Încă nu se știe totul despre Omicron
La două săptămâni de la anunțarea descoperirii noii variante, Omicron a ajuns pe tot globul. Măsurile de limitare a răspândirii Conform unui studiu în format pre-print, Africa de Sud a fost sursa tuturor infecțiilor depistate în alte țări, medrxiv.org în condițiile în care noua variantă pare a ocoli răspunsul imun dat de infecții anterioare și vaccinuri, rezultând variante ușoare ale bolii sau infecții asimptomatice.
Mai multe grupuri de savanți au încercat să afle cât de mult afectează noua variantă imunitatea, dar momentan rezultatele apar fie în format pre-print, fie sub formă de comunicate de presă sau chiar postări pe Twitter. „SARS-CoV-2 Omicron has extensive but incomplete escape of Pfizer BNT162b2 elicited neutralization and requires ACE2 for infection”, ahri.org (PDF) arată o scădere masivă a eficacității vaccinului Pfizer/BioNTech, fără însă a-l ocoli de tot. „Pfizer and BioNTech Provide Update on Omicron Variant”, pfizer.com că se observă o scădere a anticorpilor neutralizanți la cei vaccinați cu două doze, dar că boosterul crește semnificativ protecția. Cercetători din Janine Kimpel pe twitter.com și Ciesek Sandra pe twitter.com au postat pe Twitter rezultatele unor studii restrânse care arată o scădere a anticorpilor. Fără a fi vreo concluzie certă sau definitivă, se pare că Omicron ocolește mai bine decât alte variante răspunsul imun, cea mai bună protecție având-o persoanele care au trecut prin boală, dar s-au și vaccinat, și cei care și-au făcut doza booster, eventual schimbând vaccinul.
Între timp, s-a confirmat faptul că Omicron se răspândește mai repede decât alte variante, cu o rată a transmisiei mult mai mare decât în cazul valului Delta și a celor precedente, cel puțin în „Early data on Omicron show surging cases but milder symptoms”, economist.com Totuși, curba cazurilor grave și a deceselor nu pare a urmări un trend similar, ceea ce îi face pe unii cercetători să declare că Omicron provoacă cazuri mai ușoare – avertizând totuși că e prea devreme pentru o concluzie definitivă. Sunt și îngrijorări ridicate de „S.African official says children sick with COVID-19 have mild infections”, reuters.com în țara africană.
În Europa, la 9 decembrie erau 402 de cazuri confirmate de Omicron, inclusiv două în România, dar „Epidemiological update: Omicron variant of concern (VOC) – data as of 9 December 2021 (12:00)”, ecdc.europa.eu spune că niciunul dintre acestea nu este grav. S-a observat însă transmisia comunitară, adică apariția unor cazuri care nu au legătură cu persoane care au călătorit în Africa de Sud. Marea Britanie, care are un sistem de secvențiere a probelor foarte bine pus la punct, a depistat deja peste 800 de cazuri. Agenția britanică de securitate a sănătății „8 December 2021 Risk assessment for SARS-CoV-2 variant: Omicron VOC-21NOV-01 (B.1.1.529)”, gov.uk (PDF) că Omicron va depăși Delta într-o perioadă relativ scurtă, dar nu s-a hazardat în a da un verdict în ceea ce privește gravitatea bolii cauzate de noua variantă. E de așteptat ca, pe măsură ce Omicron se răspândește în noi teritorii, să apară informații mai clare despre acest lucru.
Între timp, lucrurile sunt complicate de apariția unei subvariante a Omicron, pe care cercetătorii au numit-o „Proposal to split B.1.1.529 to incorporate a newly characterised sibling lineag”, github.com (față de BA.1, care e Omicronul original). Dacă anumite teste PCR-RT puteau avertiza că e vorba de varianta Omicron, datorită faptului că una dintre multiplele gene pe care testul le detectează, numită gena S, „Science Brief: Omicron (B.1.1.529) Variant”, cdc.gov acest lucru nu se întâmplă în cazul Omicron BA.2. Ceea ce înseamnă că, uneori, Omicron poate fi confirmat doar prin secvențiere genetică, un proces mult mai lent și care e făcut, în multe țări, doar prin sondaj.
Relaxare înainte de Sărbători
Pe fondul scăderii numărului de cazuri, Guvernul, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, „HOTĂRÂRE nr. 112 din 07.12.2021”, stirioficiale.ro măsurile împotriva coronavirusului începând cu joi, 9 decembrie. Noile modificări elimină carantina de noapte, cresc perioada în care magazinele sunt deschise până la ora 22 și elimină purtarea măștii în exterior (cu excepția spațiilor aglomerate). Persoanele nevaccinate care vor să meargă la cumpărături pot intra în mall-uri pe baza unui test negativ. Același lucru este valabil și pentru hoteluri.
De asemenea, de Crăciun și Revelion nu vor exista restricții de oră pentru petreceri.
Un medicament ce previne COVID-19 a fost aprobat în SUA
Evusheld, un medicament produs de AstraZeneca, bazat pe anticorpi monoclonali, „Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes New Long-Acting Monoclonal Antibodies for Pre-exposure Prevention of COVID-19 in Certain Individuals”, fda.gov pentru a fi folosit la persoanele imunocompromise (care nu au contractat virusul sau nu au avut contact cu o persoană infectată) sau cu istoric de reacții adverse la vaccinuri, ca protecție împotriva coronavirusului. Cei doi anticorpi din Evusheld, tixagevimab și cilgavimab, sunt administrați împreună, în două doze injectabile succesive. Protecția dată de medicament pare a funcționa vreme de șase luni. Administrația americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) avertizează că Evusheld nu e un înlocuitor al vaccinului la persoanele care sunt eligibile pentru cel din urmă.
Sotrovimab rămâne eficient împotriva Omicron
Sotrovimab, un medicament bazat pe anticorpi monoclonali produs de GSK, în proces de autorizare în Uniunea Europeană, este eficient împotriva variantei Omicron, conform unor date preclinice făcute publice de companie „Preclinical studies demonstrate sotrovimab retains activity against the full combination of mutations in the spike protein of the Omicron SARS-CoV-2 variant”, gsk.com Studiul a fost publicat în format preprint pe platforma „The dual function monoclonal antibodies VIR-7831 and VIR-7832 demonstrate potent in vitro and in vivo activity against SARS-CoV-2”, biorxiv.org
Virusul SARS-CoV-2 infectează celule adipoase
„SARS-CoV-2 infects human adipose tissue and elicits an inflammatory response consistent with severe COVID-19”, biorxiv.org încă neverificat prin procesul de peer review, realizat de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, arată că virusul SARS-CoV-2 infectează țesutul adipos și produce un răspuns inflamator asociat formelor severe de COVID-19. Ar putea fi explicația faptului că persoanele cu un grad ridicat de obezitate sunt mai predispuse să facă forme grave le bolii, precum și de ce unii tineri sunt mai vulnerabili.
EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #99: Omicron a ajuns pe toate continentele