James D. Morgan/Getty Images

Coronavirus Science Report #99: Omicron a ajuns pe toate continentele

De Mihai Ghiduc 03.12.2021

În ciuda restricțiilor de călătorie, varianta Omicron e prezentă în 27 de țări de pe șase continente (posibil, și în România)

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Deși încă nu se știu destule lucruri despre transmisibilitatea și virulența variantei Omicron a coronavirusului, tot mai multe state apelează la restricții suplimentare, sperând evitarea unui posibil nou val;
  2. Centrul European pentru Detectarea și Prevenirea Bolilor spune că Omicron ar putea deveni varianta dominantă în primăvară;
  3. Grecia va amenda cetățenii peste 60 de ani care nu se vaccinează, iar Germania discută de obligativitatea vaccinării;
  4. Mai multe state schimbă radical regulile de intrare în țară, ceea ce ar putea afecta călătoriile în perioada Sărbătorilor;
  5. Cercetători englezi și americani au descris mecanismul care duce la apariția cazurilor rare de cheaguri de sânge la persoanele care au primit un vaccin bazat pe adenovirusuri;
  6. Organizația Mondială a Sănătății a decis începerea discuțiilor pentru un acord global care va standardiza răspunsurile țărilor lumii în cazul unei noi pandemii.

Omicron duce la restricții mai dure

În săptămâna care a trecut de la depistarea variantei Omicron, s-au aflat puține lucruri clare despre transmisibilitatea, infecțiozitatea și virulența noi tulpini. Există însă suspiciunea că varianta a devenit cea dominantă în Africa de Sud,„Covid: South Africa new cases double in 24 hours as Omicron spreads”, bbc.com țară care se află la debutul unui al patrulea val de COVID-19, iar existența unor mutații comune cu alte variante care ocolesc ceva mai bine răspunsul imun nu e o veste bună.

Între timp, în ciuda faptului că multe state au impus restricții de călătorie, în special dinspre Africa, Omicron continuă să fie depistat în tot mai multe țări, fiind practic prezentă în acest moment pe toate continentele locuite. Până la 3 decembrie, ora 12, fuseseră confirmate 389 de cazuri în 27 de țări.„hCov19 Variants”, gisaid.org Se presupune că noua tulpină a ajuns în Europa înainte de depistarea ei oficială, conform autorităților sanitare din Țările de Jos,„The omicron variant was in Europe a week before South Africa reported it”, npr.org care au secvențiat noua tulpină într-o probă recoltată cu o săptămână înaintea anunțului făcut de sud-africani.

În România,Se înmulțesc suspiciunile de Omicron în România. Alte trei probe sunt în curs de secvențiere”, digi24.ro trei dintre persoanele care s-au întors din Africa de Sud cu o cursă specială au fost depistate pozitiv cu COVID-19 și există suspiciunea prezenței acestei tulpini la alte trei persoane. Până joi, 2 decembrie, niciunul dintre aceste cazuri nu fusese confirmat ca fiind produs de varianta Omicron.

Grecia și Germania ar putea introduce vaccinarea obligatorie

Ca reacție la apariția noii variante, în condițiile în care Centrul European pentru Detectarea și Prevenirea Bolilor (EADC) spune„Threat Assessment Brief: Implications of the further emergence and spread of the SARS CoV 2 B.1.1.529 variant of concern (Omicron) for the EU/EEA first update”, ecdc.europa.eu că există un risc mare spre foarte mare de a se răspândi și a crea probleme în viitor pe teritoriul Uniunii Europene, putând deveni varianta dominantă în primăvară, mai multe țări au luat decizia de a întări măsurile sanitare.

Grecia va amenda„Covid: Greece to fine over-60s who refuse Covid-19 vaccine”, bbc.com persoanele peste 60 de ani care refuză vaccinarea, începând cu mijlocul lunii ianuarie 2022. Aceștia vor trebui să plătească 100 de euro, dacă nu se programează pentru a-și face prima doză până pe 16 ianuarie. Amenda va fi aplicată lunar.

Germania, care a introdus restricții suplimentare pentru nevaccinați, ar putea introduce obligativitatea vaccinării„Germany could make Covid vaccination mandatory, says Merkel”, theguardian.com începând cu luna februarie. 

Revine testarea obligatorie?

Statele Unite ar putea introduce testarea obligatorie a persoanelor care călătoresc în SUA, cu cel mult o zi înainte, inclusiv a persoanelor vaccinate.„Biden administration considering requiring stricter coronavirus testing for everyone traveling to US”, cnn.com ​​În prezent, testul trebuie să fie făcut cu cel mult trei zile înaintea zborului. De asemenea, ar putea fi introduse și teste după intrarea în SUA, precum și zile de carantină. Măsurile sunt luate în contextul apariției variantei Omicron.

Și Franța va cere un test„France travel restrictions: COVID test required for UK travellers from Saturday”, euronews.com tuturor persoanelor care călătoresc din afara Uniunii Europene, începând cu sâmbătă, 4 decembrie, indiferent de starea vaccinală. Testul trebuie efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie. 

Alte țări, precum Spania și Portugalia, iau măsuri în funcție de evoluția cazurilor din zona din care provin pasagerii. De exemplu, de la 1 decembrie, britanicii nevaccinați nu mai pot intra în Spania,„Spain Tightens Entry Restrictions for UK Nationals”, schengenvisainfo.com chiar și dacă prezintă dovada că au trecut prin boală sau un test negativ.

S-a aflat cum apar cheagurile de sânge de la vaccinurile cu adenovirusuri

O echipă de cercetători de la universități din Marea Britanie și SUA au identificat mecanismul prin care vaccinurile bazate pe adenovirusuri, precum cele produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson, duc, în cazuri rare, la formarea de cheaguri în vasele sanguine, conform unui studiu din Science Advances.„ChAdOx1 interacts with CAR and PF4 with implications for thrombosis with thrombocytopenia syndrome”, science.org

Astfel, adenovirusurile folosite în vaccin, care se face intravenos, pot să ajungă în sânge, în general prin vasele capilare, unde se pot combina cu o proteină din sânge numită factorul 4 plachetar (PF4), care neutralizează acțiunea heparinei, și pot forma compuși stabili. Acești compuși pot determina limfocitele anti-PF4 să reacționeze împotriva proteinei, creându-se un feedback pozitiv care duce, în cele din urmă, la aglomerarea acestora într-un cheag.

Cercetarea a fost făcută în principal pe adenovirusul ChAdOx1 folosit în vaccinul Vaxzevria, de la AstraZeneca, dar au fost studiați și Ad5 și Ad26, folosiți de vaccinurile Sputnik V și Jannsen (Johnson & Johnson), iar mecanismul pare a funcționa într-un mod asemănător.

Acord global anti-pandemic

Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății a decis,„World Health Assembly agrees to launch process to develop historic global accord on pandemic prevention, preparedness and response”, who.int la 1 decembrie, demararea negocierilor pentru un tratat global anti-pandemic. Tratatul ar urma să stabilească pașii de urmat pentru prevenirea viitoarelor pandemii și răspunsul global, în cazul apariției uneia. 

Deși decizia începerii discuțiilor a fost luată în unanimitate (ba chiar s-a stabilit și un termen limită – mai 2024), există însă divergențe legate de forța legală a acestuia. De exemplu, Uniunea Europeană și Marea Britanie și-ar dori un acord care să devină obligatoriu pentru cei care-l semnează, în timp ce SUA sau Brazilia ar prefera mai degrabă un document orientativ.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #98: Variantă îngrijorătoare în Africa de Sud



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2