Olga Dmitrishena/Getty Images

Coronavirus Science Report #101: Omicron va deveni varianta dominantă în Europa18 min read

De Mihai Ghiduc 17.12.2021

În primele două luni din 2022, Omicron ar putea deveni varianta dominantă, înlocuind Delta. Paxlovid are o eficacitate de 89% la persoanele cu risc crescut de a face forme grave de COVID-19.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Omicron a devenit varianta dominantă în Londra, este prezent în majoritatea țărilor europene și ar putea ajunge cea mai întâlnită variantă de pe continent în primele două luni din 2022;
  2. În Africa de Sud, riscul de spitalizare al adulților infectați cu Omicron e mai mic cu 29% față de valurile anterioare;
  3. A apărut prima explicație științifică a infecțiozității crescute a noii variante, dar și a faptului că această tulpină pare a duce la cazuri mai puțin grave;
  4. Cantitatea de anticorpi produsă de vaccinuri scade în prezența Omicron, însă celulele T ar putea prelua lupta împotriva virusului;
  5. Rezultatele finale ale studiului tratamentului Paxlovid de la Pfizer arată o eficacitate ridicată (89%) împotriva cazurilor grave, spitalizării și deceselor la persoanele cu risc ridicat la COVID-19;
  6. Legevrio (molnupiravir), tratamentul anti-COVID-19 de la Merck, a fost aprobat pentru utilizare de urgență în Danemarca.

Creștere exponențială pentru Omicron

Omicron ar putea deveni varianta dominantă a coronavirusului în Europa la mijlocul lunii ianuarie, estimează președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,„Omicron in Europe: Where have cases of the new COVID variant been detected?”, euronews.com în timp ce o estimare a Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC)„ECDC publishes new risk assessment on further emergence of Omicron variant”, ecdc.europa.eu spune că acest lucru se poate întâmpla în primele două luni din 2022. Momentan, Delta este, în continuare, varianta cea mai întâlnită.

Noua variantă e din ce în ce mai prezentă în tot mai multe țări. Aceasta are o viteză de răspândire mult mai mare, cu o viteză de dublare a numărului de cazuri care poate ajunge și la sub două zile în unele, zone, conform Dr Jenny Harries, directoare executivă la Agenția Britanică pentru Securitatea Sănătății (UKHSA).„Omicron cases doubling in less than 2 days, marking ‘most significant threat since pandemic began’”, inews.co.uk Marea Britanie este, în momentul de față, țara europeană cea mai afectată de Omicron. Joi, 16 decembrie, s-au înregistrat peste 87.000 de cazuri de COVID-19„United Kingdom: Coronavirus Pandemic Country Profile”, ourworldindata.org și se estimează deja că, în Londra, Omicron e varianta dominantă.

Trebuie spus că aceste estimări se bazează pe o secvenționare genetică făcută prin sondaj (și care durează câteva zile) și poate arăta procentul de cazuri de COVID-19 produse de Omicron din total. În Marea Britanie, numărul de cazuri confirmate oficial, până joi, era de „doar” 11.708.„Omicron in Europe: Where have cases of the new COVID variant been detected?”, euronews.com Alte țări afectate sunt Norvegia (cu 1.792 de cazuri confirmate), Danemarca (383 de cazuri confirmate), dar virusul a fost depistat în aproape toată Europa.

În aceste condiții, multe state își schimbă regulile pandemice și iau măsuri suplimentare, fie interne, fie la intrarea în țară. De exemplu, Italia a introdus„Italy Imposes Pre-Departure COVID-19 Test Requirement for All EU Travellers, Extends State of Emergency”, schengenvisainfo.com obligativitatea prezentării unui test pentru toți cetățenii europeni care intră în țară, indiferent de statutul vaccinării.   

Și SUA sunt afectate de Omicron, fiind detectat în majoritatea statelor, conform unui anunț al Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC).„Omicron Variant: What You Need to Know”, cdc.gov Iar lucrurile par a avansa rapid. O analiză a apelor reziduale din comitatul Orange (Florida), o metodă de avertisment timpuriu a prezenței virusului, arată că Omicron e varianta dominantă deja,„Omicron is dominant in wastewater samples in Florida county”, abcnews.go.com chiar dacă n-a fost confirmat încă un caz de infecție în acea regiune. 

Ce se întâmplă în Africa de Sud?

În condițiile acestea, toate privirile sunt îndreptate spre Africa de Sud, prima țară afectată masiv de Omicron, pentru a vedea cum evoluează virusul. În special severitatea cazurilor produse de Omicron e importantă: datele din această țară par a arăta un număr mai scăzut de spitalizări și de decese, care nu urmează trenduri similare valurilor anterioare. Trebuie spus că, până la această dată, a fost confirmat un singur deces produs de Omicron (în Marea Britanie).„Covid: First UK death recorded with Omicron variant”, bbc.com

În Africa de Sud, momentan, numărul deceselor provocate de COVID-19 (fără a se ști cu precizie care variantă e implicată) rămâne scăzut, dar se observă o ușoară creștere a deceselor în exces,„S. Africa, Gauteng Weekly Excess Deaths Rise as Omicron Spreads”, bloomberg.com adică a celor care depășesc media pe o perioadă de câțiva ani.   

O analiză făcută de o firmă privată de asigurări, Discovery Health,„Discovery Health, South Africa’s largest private health insurance administrator, releases at-scale, real-world analysis of Omicron outbreak based on 211 000 COVID-19 test results in South Africa”, discovery.co.za în colaborare cu Consiliul Cercetării Medicale (SAMRC) a fost prezentată într-o conferință de presă, pe 14 decembrie, și aruncă o privire mai clară asupra situației, fără a avea însă greutatea unui studiu.

Cifrele se bazează pe 211.000 de teste efectuate între 15 noiembrie și 7 decembrie, în primele trei săptămâni ale noului val, dintre care 78.000 au fost atribuite variantei Omicron. S-a observat o scădere cu 29% a riscului de spitalizare a adulților infectați, în schimb a crescut cu 20% riscul la copii (însă e vorba de cazuri ușoare, adesea depistate în timpul altor investigații). Studiul a identificat și o scădere a eficacității împotriva infectării cu Omicron a două doze Pfizer/BioNTech, până la 33% de la 80%, în timp ce protecția împotriva spitalizării rămâne ridicată (70%), dar mai scăzută decât la alte variante (93%). De asemnea, persoanele cu infecții anterioare au un risc de reinfectare mai ridicat.

O posibilă explicație a infecțiozității crescute și severității mai scăzute

Un studiu„HKUMed finds Omicron SARS-CoV-2 can infect faster and better than Delta in human bronchus but with less severe infection in lung”, med.hku.hk efectuat de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității Hong Kong ar putea explica de ce rata de infecție a Omicron este atât de mare, dar și de ce severitatea pare mai scăzută. 

Astfel, cercetătorii au izolat virusul și l-au testat pe culturi de celule ex vivoÎn afara organismului. din țesuturile respiratorii. Ei spun că Omicron infectează bronhiileRamnificații ale traheei care duc la plămâni și se multiplică de 70 de ori mai rapid în acestea (în 24 de ore), în timp ce infecția plămânilor e semnificativ mai scăzută (de circa zece ori). 

Celulele T acționează împotriva noii variante

În condițiile apariției Omicron, tot mai multe studii încearcă să afle cum sunt afectate vaccinurile de această variantă și care este riscul de infecții, spitalizare și deces la persoanele vaccinate în fața noii variante. Majoritatea studiilor arată o scădere a anticorpilor, în special la persoanele vaccinate cu doar două doze, în timp ce boosterul readuce protecția la un nivel apropiat de cel împotriva variantei Delta, conform unei analize a Institutului Național de Sănătate din SUA.„Latest on Omicron Variant and COVID-19 Vaccine Protection”, directorsblog.nih.gov

Unele vaccinuri par a fi afectate mai mult decât altele. De exemplu, într-un studiu din Hong Kong,Neutralization of SARS-CoV-2 Omicron variant by sera from BNT162b2 or Coronavac vaccine recipients”, medrxiv.org încă nepublicat într-o revistă de specialitate, au fost depistați anticorpi împotriva Omicron la 20% din cei vaccinați cu Pfizer/BioNTech, dar nu și la cei vaccinați cu Sinovac. Studiul a fost făcut însă pe 25 de persoane pentru fiecare vaccin.

În timpul unei prezentări a Organizației Mondiale a Sănătății care a avut loc miercuri,„Vaccines will likely protect against severe disease from Omicron, new lab studies suggest”, nytimes.com cercetătorii au spus că, deși se observă o scădere a anticorpilor, celulele T care au fost produse de vaccinuri ar putea interveni în cazul unei infecții, protejându-i astfel pe cei vaccinați de forme grave ale bolii, spitalizare și deces.

Eficacitate ridicată pentru tratamentul Paxlovid

Medicamentul Paxlovid, de la Pfizer, reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces, la pacienții cu risc crescut, administrat la trei zile de la apariția simptomelor, conform datelor finale ale unui studiu de fază II/III prezentate de Pfizer pe 14 decembrie.„Pfizer Announces Additional Phase 2/3 Study Results Confirming Robust Efficacy of Novel COVID-19 Oral Antiviral Treatment Candidate in Reducing Risk of Hospitalization or Death”, pfizer.com În cazul în care administrarea se face după cinci zile, riscul scade cu 88%. 

Rezultatele preliminare ale unui alt studiu efectuat de Pfizer, care include de data aceasta pacienți vaccinați și nevaccinați cu risc scăzut de spitalizare, arată o scădere cu 70% a acestui risc. În plus, nu a fost înregistrat niciun deces.

În acest context, Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a formulat condițiile în care poate fi folosit Paxlovid,„EMA Issues Advice for Potential Early Use of Pfizer’s Novel COVID-19 Oral Antiviral Candidate”, pfizer.com dând astfel agențiilor naționale posibilitatea de a aproba folosirea medicamentului înaintea aprobării la nivelul UE. Astfel, medicamentul poate fi administrat persoanelor cu risc de a dezvolta cazuri grave, care nu primesc oxigen suplimentar, de preferat cât mai repede de la diagnostic, în cinci zile de la apariția simptomelor.

Molnupiravir, aprobat în Danemarca

O recomandare similară a EMA a fost făcută pentru Lagevrio (molnupiravir), tratamentul anti-COVID-19 produs de Merck. Danemarca s-a folosit de această oportunitate pentru a aproba„Denmark approves Merck’s COVID-19 pill for at-risk patients”, reuters.com  folosirea acestui medicament la persoanele cu risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii.

Acest medicament nu poate însă fi folosit de femeile însărcinate. Din cauza modului în care acționează – prin introducerea de mutații în coronavirus care-l fac ineficient –, există riscul de a crea mutații în fetus.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #100: Omicron, mai contagios, dar mai puțin grav?



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2