photoman/Getty Images

Coronavirus Science Report #103: Al treilea an al pandemiei

De Mihai Ghiduc 03.01.2022

Noul an vine cu recorduri de cazuri noi, dar și cu speranța că varianta Omicron va da forme mai ușoare a bolii.

Iată ce am aflat nou, în ultima săptămână, despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. În ultimele zile din 2021 s-a depășit, pentru prima dată, pragul de un milion de cazuri noi, la nivel global;
  2. Mai multe state au înregistrat recorduri, în timp ce în România numărul de cazuri noi aproape s-a dublat față de săptămâna precedentă;
  3. Studii făcute pe animale arată că varianta Omicron infectează mai rar plămânii;
  4. Rapoartele medicilor din țările care au contact cu Omicron arată care sunt simptomele cele mai comune date de această variantă;
  5. Două studii CDC confirmă încă o dată că vaccinurile sunt sigure și eficiente la copii.

Record absolut de cazuri noi

În România, ultima săptămână din 2021 a însemnat reînceperea creșterii numărului de cazuri de COVID-19, un posibil semn că valul al cincilea e deja aici. Între 25 decembrie 2021 și 2 ianuarie 2022 s-au înregistrat 8.555 de cazuri noi, de aproape 1,9 ori mai multe decât în săptămâna precedentă.

Între timp, alte țări sunt deja afectate puternic de valul Omicron. Statele Unite ale Americii, Franța, Italia, Spania, Canada, Marea Britanie au înregistrat recorduri absolute de cazuri noi în ultimele zile ale anului. La nivel mondial, pe 27 decembrie au fost înregistrate, pentru prima dată de la debutul pandemiei, mai mult de un milion de cazuri zilnice (aproape 1,5 milioane), iar cifrele au rămas ridicate și în zilele următoare, cu un vârf de aproape două milioane pe 30 decembrie.„Coronavirus Pandemic (COVID-19) – the data – Statistics and Research – Our World in Data”,ourworldindata.org 

Momentan, spitalizările și, în consecință, decesele de COVID-19 nu urmează o tendință similară. 

Varianta Omicorn afectează mai puțin plămânii

Există mai multe explicații ale faptului că numărul cazurilor grave date de valul Omicron e mai scăzut, care par complementare. Varianta ocolește răspunsul imun dat de vaccinare și/sau infecțiile anterioare, însă aceste persoane au deja sistemul imunitar pregătit pentru lupta cu virusul, deci dezvoltă forme mai puțin severe. În plus, mutațiile suferite de noua variantă, deși o fac mai contagioasă, au făcut-o și mai puțin periculoasă. O serie de studii încep să explice de ce se întâmplă acest lucru.

Conform unei cercetări„The SARS-CoV-2 B.1.1.529 Omicron virus causes attenuated infection and disease in mice and hamsters”, researchsquare.com a unor specialiști din SUA și Japonia, care au infectat mai multe specii de cobai de laborator cu variante ale virusului, Omicron are tendința să se dezvolte în căile respiratorii superioare, să afecteze mai puțin plămânii. Cobaii infectați cu omicron au pierdut mai puțin din greutate și au avut o formă mai ușoară a bolii. 

Și alte studii pe animale au ajuns la concluzii similare. Un studiu belgian„​​The omicron (B.1.1.529) SARS-CoV-2 variant of concern does not readily infect Syrian hamsters”, biorxiv.org nu a găsit urme de pneumonie la hamsterii sirieni infectați cu Omicron. Și un studiu britanic,„Convalescence from prototype SARS-CoV-2 protects Syrian hamsters from disease caused by the Omicron variant”, biorxiv.org pe același tip de animale, a găsit Omicron mai puțin periculos. Un alt studiu,„SARS-CoV-2 Omicron-B.1.1.529 Variant leads to less severe disease than Pango B and Delta variants strains in a mouse model of severe COVID-19”, biorxiv.org de la Universitatea Liverpool, a arătat că șoarecii infectați cu Omicron dezvoltă variante mai puțin severe ale bolii. 

Toate aceste studii sunt publicate în format pre-print și n-au trecut încă prin procesul de peer review, dar arată o tendință similară cu cea identificată de un studiu din Hong Kong, publicat la mijlocul lunii decembrie,„HKUMed finds Omicron SARS-CoV-2 can infect faster and better than Delta in human bronchus but with less severe infection in lung”, med.hku.hk care arăta că noua variantă a virusului preferă să se dezvolte în bronhii, nu în plămâni.

Care sunt simptomele Omicron?

Chiar dacă studiile de mai sus nu sunt verificate și pe oameni, ele sunt încurajatoare, mai ales dacă sunt coroborate cu informațiile care vin dinspre serviciile publice de sănătate, care au observat simptome mai ușoare la pacienții din acest val.

O parte dintre pacienți ajung în spital din alte motive și sunt depistați pozitiv la internare, situație care a fost denumită „COVID incidental”.„Some in Hospital With COVID Really There for Other Causes: Fauci, Data”, businessinsider.com Trebuie însă spus că și aceștia pun o presiune suplimentară pe sistemul sanitar, pentru că trebuie să fie izolați de pacienții deja internați cu alte boli, care ar putea avea sistemul imunitar deja scăzut.

Simptomele cel mai întâlnite„How do the symptoms of Omicron differ from previous COVID-19 variants?”, gavi.org sunt asemănătoare răcelii: febră, oboseală, gât inflamat, nas înfundat. La acestea se adaugă, mai rar, dureri musculare și transpirație abundentă în timpul nopții, un simptom care n-a mai fost raportat la alte variante, dar care e destul de comun în bolile ce afectează căile respiratorii superioare.

La copii, vaccinurile sunt sigure și eficiente

Un studiu publicat de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC) despre siguranța vaccinării la copii între 5 și 11 ani,„​​COVID-19 Vaccine Safety in Children Aged 5–11 Years — United States, November 3–December 19, 2021”, cdc.gov arată că după vaccinarea a mai bine de opt milioane de copii, numărul efectelor adverse raportate este extrem de scăzut. Din cele aproape 5.000 de rapoarte înregistrate, majoritatea au fost pentru efecte adverse ușoare și doar în 100 de cazuri s-au înregistrat efecte adverse severe. Au fost raportate doar două decese în această perioadă, ambele aflate sub investigație, dar datele preliminare arată că acestea au fost consecința bolilor de care deja sufereau acei copii. 

Un alt studiu,„Characteristics and Clinical Outcomes of Children and Adolescents Aged 18 Years Hospitalized with COVID-19 — Six Hospitals, United States, July–August 2021”, cdc.gov care a analizat internarea din cauza COVID-19 a copiilor și adolescenților sub 18 ani, în șase spitale americane, în iulie-august 2021, a arătat că, dintre cei 272 de copii care aveau acces la un vaccin (12-18 ani) și au ajuns în spital, doar unul fusese complet vaccinat, ceea ce confirmă faptul că vaccinurile sunt eficiente și la copii și adolescenți.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #102: risc mai scăzut de spitalizare din cauza variantei Omicron


Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și încercăm să vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2