andresr/Getty Images

Coronavirus Science Report #105: Risc crescut de a pierde copilul pentru femeile nevaccinate și infectate

De Mihai Ghiduc 17.01.2022

Femeile nevaccinate și infectate cu COVID-19 au un risc de patru ori mai mare de a pierde copilul la sau după naștere. În România, boosterul se va administra după patru luni.

Iată ce am aflat nou, în ultima săptămână, despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. În Scoția, mamele nevaccinate și care au avut COVID-19 au avut un risc de patru ori mai ridicat de a naște un copil mort sau a-l pierde în prima lună față de restul femeilor care au născut;
  2. Doza de rapel se va administra, din 17 ianuarie, la patru luni de la vaccinarea completă. Recomandarea autorităților este folosirea unui vaccin bazat pe ARN mesager;
  3. Procentul testelor rapide fals pozitive este unul extrem de mic, dar pot exista loturi cu probleme și e important să fie depistate rapid;
  4. Dacă actualul trend se păstrează, valul Omicron ar putea duce în perioada imediat următoare la infectarea a jumătate din populația Europei;
  5. Programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății a trimis peste un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 în 144 de țări;
  6. Persoanele care s-au vaccinat și au făcut ulterior COVID-19, cu o variantă anterioară, sunt mai protejate față de Omicron cu cât distanța dintre vaccinare și boală e mai mare.

Risc crescut pentru femeile însărcinate nevaccinate

Un studiu publicat în Nature,„SARS-CoV-2 infection and COVID-19 vaccination rates in pregnant women in Scotland”, nature.com realizat în Scoția de specialiști de la Universitatea din Edinburgh, arată că riscul de a naște un copil mort sau ca un nou-născut să decedeze în prima lună de la naștere a fost de patru ori mai mare la femeile nevaccinate care au avut COVID-19 față de media națională (22,6 decese la 1.000 de nașteri față de 5,6 la 1.000). De asemenea, riscul de nașteri premature a fost dublu la femeile nevaccinate care au trecut prin boală.

Studiul a luat în calcul toate nașterile din Scoția (144.546 de sarcini la 130.875 de femei) și a observat un nivel mai redus al vaccinărilor la femeile însărcinate. Doar 32,3% din femeile care au născut în octombrie 2021 erau vaccinate, față de 77,4% din populația feminină a Scoției. 

Niciuna dintre femeile care au avut COVID-19 și erau vaccinate (doar 11% din totalul infecțiilor) nu și-a pierdut copilul. Femeile nevaccinate au avut un risc de spitalizare din cauza acestei boli de patru ori mai ridicat decât cele vaccinate.

Studiile făcute pe vaccinurile disponibile în Uniunea Europeană arată că acestea sunt eficiente și sigure în femeile însărcinate. Datele din Scoția confirmă că acestea ar trebui să considere vaccinarea o prioritate.

Booster după patru luni

Din 17 ianuarie, în România,„Doza de rapel – booster”, vaccinare-covid.gov.ro doza de rapel va fi administrată la patru luni distanță de vaccinarea completă, în loc de șase luni, ca până acum. Rapelul va fi făcut cu vaccinuri bazate pe ARN mesager (Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna) sau, la cerere și doar pentru cei care s-a vaccinat cu acest vaccin inițial, cu Janssen – Johnson & Johnson. 

Decizia vine ca urmare a creșterii accelerate a numărului de cazuri de după Sărbători, datorită noului val Omicron, și se bazează pe mai multe studiiDetalii pe facebook.com care arată că administrarea unui booster crește semnificativ protecția împotriva infectării cu noul coronavirus.

De curând, acest lucru a fost confirmat și pentru vaccinul Johnson & Johnson. Conform observațiilor din Africa de Sud,„J&J booster 85% effective against Omicron hospitalisation, South Africa say”, reuters.com protecția împotriva spitalizării e de 85% în primele două luni de la administrare.

Câte teste sunt fals pozitive?

Dacă în ediția anterioară am semnalat că testele rapide dau rezultate fals negative, un studiu publicat în JAMA Clinical Pharmacy and Pharmacology„False-Positive Results in Rapid Antigen Tests for SARS-CoV-2”, jamanetwork.com analizează situația testelor fals pozitive. Cercetătorii au analizat rezultatele testelor rapide administrate, între 11 ianuarie și 13 octombrie 2021, canadienilor, la locul de muncă. Testările se făceau de două ori pe săptămână, pe bază de voluntariat. Dacă rezultatul testului rapid era pozitiv, lucrătorul urma să facă un test RT-PCR în următoarele 24 de ore.

Din cele 903.408 de teste administrate, doar 1322 au fost pozitive, iar 1.103 au fost corelate cu un test RT-PCR. Procentul testelor fals pozitive a fost de 462, care reprezintă 0,05% din totalul testelor, dar nu mai puțin 42% din cel al testelor pozitive. Totuși, 278 dintre aceste rezultate au provenit de la un singur lot de teste, utilizat în două locuri de muncă, aflate la sute de kilometri distanță, între 25 septembrie și 8 octombrie, ceea ce sugerează că respectivul lot avea o defecțiune. 

În concluzie, procentul testelor fals pozitive raportat la totalul testelor administrate rămâne extrem de scăzut, însă este importantă depistarea rapidă a loturilor cu defecte.

Jumătate din Europa, infectată în următoarele săptămâni

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că actualul val Omicron ar putea infecta jumătate din populația Europei în următoarele săptămâni. Estimarea a fost făcută săptămâna trecută, într-o conferință de presă,„Covid: Half of Europe to be infected with Omicron within weeks”, bbc.com pe baza proiecțiilor Institutului pentru Măsurători și Evaluări Sanitare din Seattle,Detalii pe covid19.healthdata.org ca urmare a celor șapte milioane de cazuri înregistrate în prima săptămână a anului 2022. Experții OMS au remarcat o deplasare dinspre vest spre est a noului val și o dublare a cazurilor în două săptămâni și avertizează că discuțiile despre relaxarea modului în care e tratat coronavirusul sunt premature.

Aceste discuții au pornit după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat„Spain’s Sanchez suggests tracking pandemic differently as COVID lethality has fallen”. reuters.com că „trebuie să învățăm să trăim cu virusul” și a deschis discuția despre o nouă metodă de a urmări evoluția COVID-19, asemănătoare celei folosite la gripă, în care nu mai este înregistrat fiecare caz depistat. Agenția Europeană a Medicamentului și OMS au criticat propunerea,„EMA, WHO halt Spain’s plan to treat COVID-19 as flu”, teletrader.com spunând că este prea devreme pentru o asemenea decizie și că pandemia este încă în plină desfășurare.

COVAX a livrat peste un miliard de doze

Programul COVAX al OMS a livrat,„COVAX delivers its 1 billionth COVID-19 vaccine dose”, who.int până la 15 ianuarie 2022, peste un miliard de doze de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 în 144 de țări. Borna de un miliard a fost depășită cu ocazia trimiterii a 1,1 milioane de doze în Rwanda. 

Totuși, deși este un succes și una dintre cele mai mari operațiuni efectuate de OMS, fiindcă majoritatea vaccinurilor se administrează în două doze și că boosterul a devenit necesar, numărul persoanelor vaccinate încă rămâne redus. OMS spune că din cele 194 de state membre, 36 au vaccinat doar 10% din populație și 88 mai puțin de 40%.

Protecția crește cu distanța dintre vaccinare și infecție postvaccinare

Un studiu japonez,„Vaccination-infection interval determines cross-neutralization potency to SARS-CoV-2 Omicron after breakthrough infection by other variants”, medrxiv.org care n-a trecut încă de procesul de peer review, sugerează că persoanele vaccinate care au avut ulterior COVID-19 sunt mai protejate în fața Omicron dacă infecția postvaccinare s-a produs după un timp mai îndelungat de la momentul administrării vaccinului. 

Deși s-a sugerat că acest lucru ar putea fi interpretat ca un avantaj în fața noului val pentru țările care au trecut printr-un un val mare în toamna lui 2021, precum România, numărul infecțiilor postvaccinare a fost unul redus, iar specialiștii avertizează că nu se pot trage concluzii la scară largă din asemenea studii.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #104: Testele rapide pot da rezultate fals negative


Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și încercăm să vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2