Victor Habbick/Visions/Science Photo Library via Getty Images

Coronavirus Science Report #111: COVID-19 atacă chiar și bărbăția

De Mihai Ghiduc 25.02.2022

Cei care au avut COVID-19 au un libido și o producție de spermă căzută pentru câteva luni. Sanofi susține că noul lor vaccin are eficiență maximă împotriva spitalizării și decesului.

Iată ce am aflat nou, în ultima săptămână, despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Conform unui studiu din Hong Kong, infecția  cu virusul SARS-CoV-2 duce la afecțiuni ale testiculelor și la scăderea producției de spermă și a hormonilor sexuali;
  2. La un an după ce o primă încercare a eșuat, Sanofi va aplica pentru aprobarea unui vaccin clasic cu eficiență de 100% asupra spitalizărilor și deceselor, conform unui comunicat de presă al companiei;
  3. Riscul de deces pentru persoanele nevaccinate din SUA este de 19 ori mai mare decât cel al vaccinaților, spune o analiză a Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC);
  4. Copiii produc de patru ori mai puțin aerosoli decât adulții când respiră, vorbesc sau cântă, însă proporția nu se păstrează și atunci când țipă – cantitățile sunt similare.

COVID-19 afectează producția de spermă

Un studiu făcut la Universitatea Hong Kong,„Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infections by intranasal or testicular inoculation induces testicular damage preventable by vaccination in golden Syrian hamsters”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov pe hamsteri sirieni, a descoperit că infecția cu virusul SARS-CoV-2 duce la afecțiuni ale testiculelor, scăderea producției de spermă, dar și a hormonilor sexuali, cu influență directă asupra libidoului. Situația apare la variantele Delta și Omicron, singurele care au fost testate. 

Cercetătorii spun că au observat afectări ale țesutului, micșorarea testiculelor, număr mai mic de spermatozoizi și o producție scăzută a hormonilor testosteron și inhibin B, apă la patru până la șapte zile de la infectare. Tot ei spun că vaccinarea poate preveni aceste probleme.

Deși studiul e făcut pe animale de laborator, o altă cercetare, din Belgia,„Sperm quality and absence of SARS-CoV-2 RNA in semen after COVID-19 infection: a prospective, observational study and validation of the SpermCOVID test”, sciencedirect.com pe 160 de bărbați bolnavi de COVID-19, a observat o scădere cu 37% a producției de spermă la o lună de la infectare. Procentul se reduce treptat, 22% la două luni, 6% la trei luni, ceea ce arată că ar putea fi o problemă temporară. Vestea și mai bună este că virusul nu se transmite prin spermă.

Sanofi aplică pentru aprobarea unui nou vaccin

Sanofi și GSK au anunțat„Sanofi and GSK to seek regulatory authorization for COVID-19 vaccine”, sanofi.com că vor aplica pentru autorizarea unui nou vaccin anti-COVID-19. Vestea vine la un an după ce compania a luat-o de la capăt cu textele, după ce o primă variantă a vaccinului nu a dat rezultatele scontate.„Sanofi suffers major setback in development of a Covid-19 vaccine”, statnews.com

Conform anunțului, noua versiune, numită temporat VAT08, a avut o eficacitate de 100% împotriva cazurilor severe și spitalizării, 75% împotriva cazurilor moderate spre severe și 57,5% împotriva infecției simptomatice cu SARS-CoV-2, într-un test clinic de faza a III-a în care participanților le-au fost administrate două doze, la trei săptămâni diferență. Vaccinul Sanofi/GSK este bazat pe o abordare mai clasică, folosind proteine, ceea ce ar putea să convingă persoanele care n-au încredere în tehnologia ARN mesenger sau în vaccinurile bazate pe adenoviruși. În plus, vaccinul este stabil la temperatura unui frigider obișnuit.

Comunicatul mai spune că un booster făcut cu noul vaccin, după o imunizarea anterioară cu unul dintre cele disponibile pe piață, crește nivelul anticorpilor între 84 și 153 de ori. 

Sanofi, o companie franceză, a fost prima care a semnat un contract cu Uniunea Europeană pentru livrarea de vaccinuri, în septembrie 2020,„Sanofi and GSK will provide up to 300 million doses of COVID-19 vaccine to the European Union”, sanofi.com dar întârzierile apărute fac ca acum să nu mai fie necesar în cantitățile contractate. Totuși, ar putea fi folosit în numeroase țări din afara Europei, în care vaccinarea este mult în urmă. 

Nevaccinații mor de COVID-19 în procente semnificativ mai mari

Într-o analiză făcută în SUA, cu date culese între aprilie 2021 și finalul anului și făcută publică de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC)„CDC COVID Data Tracker”, covid.cdc.gov sunt evidențiate riscul de îmbolnăvire și deces la persoanele nevaccinate, comparativ cu cele vaccinate. 

La toate categoriile de vârstă, riscul de deces e semnificativ mai mare pentru persoanele nevaccinate. Chiar și la categoriile 18-29 sau 30-49, în timpul valului Delta, unde s-au înregistrat vârfuri de 0,77, respectiv 5,59 cazuri la 100.000 de locuitori la nevaccinați, față de cifre apropiate de 0,1 la vaccinați. Per total, pentru persoanele de peste 18 ani, riscul de deces e de 18 ori mai mare la nevaccinați (9 cazuri la 100.000 de locuitori, față de doar un caz la 250.000 de locuitori la vaccinați), persoanele peste 65 de ani fiind cele mai expuse.

Studiul mai arată că administrarea unui booster crește și mai mult protecția, cel mai evident pentru persoanele în vârstă. 

Copiii elimină mai puțin aerosoli (dar nu și când țipă)

Un studiu publicat în Journal of The Royal Society Interface,„Pre-adolescent children exhibit lower aerosol particle volume emissions than adults for breathing, speaking, singing and shouting”, royalsocietypublishing.org realizat de cercetători de la Universitatea de Medicină Charité din Berlin, a măsurat cantitatea de aerosoli emisă de 16 copii de vârstă școlară și au comparat-o cu cea a adulților. Există teoria că, pentru că aceștia sunt mai mici, emit mai puțini aerosoli, ceea ce ar explica nivelul mai scăzut al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în rândul copiilor.

Cantitatea de aerosoli emisă în timpul respiratului, vorbitului sau cântatului e de patru ori mai mică decât la adulți, însă nivelele sunt mult mai apropiate când e vorba de țipat, a arătat studiul. 

Cum țipatul e generalizat în zona aceea de vârstă, autorii nu consideră că pot face recomandări de sănătate publică pe baza acestor descoperiri. De asemenea, ei precizează că alte criterii, precum felul în care sunt aerisite sălile de cursuri sau numărul de copii din interior sunt de asemenea importante și trebuie luate în calcul de studii ulterioare. 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #110: subvarianta Omicron BA.2 ar putea fi mai periculoasă


Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și încercăm să vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2