Coronavirus Science Report #30: Cursa testelor pentru acasă15 min read

De Ionuț Preda 18.07.2020

Beneficiile dexametazonei sunt reconfirmate, vaccinul dezvoltat de Moderna are prime rezultate încurajatoare, sunt anunțate teste mai eficiente și ușor de folosit și aflăm că infecțiile precedente cu alte coronavirusuri ar putea provoca o imunitate anti-COVID-19 de lungă durată.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Rezultatele complete ale testului privind dexametazona reconfirmă beneficiile steroidului în cazurile grave de COVID-19.
  2. Vaccinul dezvoltat de Moderna a avut rezultate pozitive în primele teste pe oameni.
  3. Două inițiative din SUA și Marea Britanie intenționează să producă și să distribuie la scară largă teste rapide, eficiente și ușor de administrat pentru COVID-19.
  4. Un studiu publicat în Nature susține că imunitatea la SARS-CoV-2 ar putea exista pe termen lung și pentru cei care au fost infectați cu alte tipuri de coronavirusuri în trecut, prin memoria celulelor T.

Dexametazona e benefică și în rezultatele complete

La o lună după ce rezultatele parțiale ale mega-studiului britanic Recovery au arătat că dexametazona are rezultate semnificative în tratarea cazurilor grave de COVID-19, au apărut și rezultatele complete, publicate pe 17 iulie în The New England Journal of Medicine.„Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19 — Preliminary Report”, nejm.org

În cadrul studiului, 2.104 pacienți au fost selectați aleatoriu pentru a fi tratați cu dexametazonă, în timp ce 4.321 au primit îngrijiri medicale standard. După patru săptămâni, tratamentul a scăzut riscul de deces cu 36% pentru pacienții care necesitau ventilare mecanică și cu 18% în cazul celor care primeau oxigen adițional. Rezultatele confirmă și că medicamentul nu ajută în vreun fel pacienții cu forme mai ușoare de COVID-19.

Vaccinul Moderna dă rezultate în primele teste pe oameni

Moderna se înscrie în rândul companiilor care au obținut rezultate promițătoare în testele inițiale de vaccin anti-COVID-19 pe oameni. Conform datelor publicate pe 14 iulie,„An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2 — Preliminary Report”, nejm.org mRNA-1273 a provocat un răspuns imunitar în toți cei 45 de voluntari sănătoși cooptați în faza I de testare. Acestora li s-au administrat diverse doze ale vaccinului (25, 100 și 250 de micrograme) în două etape, cu o diferență de 28 de zile între injecții.

Autorii studiului susțin că nu au fost observate efecte secundare grave, dar jumătate dintre voluntari au avut reacții precum oboseală, migrene, frisoane, dureri musculare și durere în locul injecției. Efectele adverse au fost mai dese la grupul care a primit cea mai mare doză. Compania anunțase însă deja din luna iunie că va folosi doze de 100 de micrograme pentru testele din fazele II și III, cu scopul de minimiza efectele secundare. Faza a treia de testare a mRNA-1273, care va include 30.000 de voluntari, este programată să înceapă pe 27 iulie.„Moderna will begin late-stage coronavirus vaccine trial on July 27”, cnbc.com

AstraZeneca, pe repede înainte

AstraZenecaa anunțat pe 15 iulie o colaborare „AstraZeneca ties up with IQVIA to speed up studies of COVID-19 vaccine candidate”, reuters.com cu compania de cercetare IQVIA Holdings Inc pentru a accelera procesul de publicare al studiilor clinice pentru vaccinul AZD-1222, considerat de către directorul de cercetare al OMS ca fiind în stadiul cel mai avansat dintre toți candidații de vaccin anti-COVID-19. Printre altele, IQVIA va oferi servicii de monitorizare virtuală a voluntarilor, oferind posibilitatea ca anumite părți ale studiului să fie coordonate de la distanță.

UE vrea să-și asigure vaccinuri de la mai mulți producători

Dacă în ultima perioada am auzit despre cum Statele Unite își asigură cea mai mare parte din stocul de vaccinuri și tratamente promițătoare anti-COVID-19, Uniunea Europeană nu stă cu mâinile în sân și a început negocierile cu mai mulți producători pentru a-și rezerva doze suficiente de vaccin.

Conform surselor Reuters,„Exclusive: EU in talks with Moderna, BioNtech, CureVac to secure possible COVID vaccines”, reuters.com Comisia Europeană ar negocia contracte de cumpărare în avans cu Sanofi, Johnson & Johnson Moderna, Pfizer-BioNTech și CureVac. Discuțiile se află în stadiul cel mai avansat cu primii doi producători, pentru un total de 500 de milioane de doze. În iunie, blocul comunitar a ajuns la un acord cu AstraZeneca pentru rezerva a 400 de milioane de doze, însă o altă sursă a agenției susține că și acesta este în curs de renegociere, pentru a asigura un acces mai egal al statelor membre la numărul de doze

Johnson&Johnson au mai anunțat că se află în discuții cu guvernul Japoniei și Fundația Gates „Exclusive: J&J in talks with Japan, Gates Foundation to lock in deals on COVID-19 vaccine”, reuters.com pentru a asigura distribuirea vaccinului anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă și în afara Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI: Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?

Cursa pentru teste rapide

După ce capacitatea de testare la nivel global a crescut semnificativ în ultima perioadă, atenția se îndreaptă acum către eficiența testelor pentru COVID-19. Conglomeratul american 3M a anunțat pe 14 iulie„3M partners with MIT researchers to develop U.S.-backed rapid coronavirus antigen test”, cnbc.com că a ajuns la un acord cu Institutul de Tehnologie din Massachussetts (MIT) pentru dezvoltarea unui test rapid de antigen,Testele de antigen identifică proteinele care sunt atașate sau parte a unui virus care ar putea oferi rezultate în câteva minute și ar fi în același timp utilizabile fără expertiză medicală. Programul țintește lansarea noului test către sfârșitul lui august sau începutul lunii septembrie.

În același timp, guvernul din Marea Britanie se pregătește să distribuie gratuit milioane de noi teste de anticorpi,„UK plans millions of coronavirus antibody tests after trial success – report”, theguardian.com cu recoltare de sânge din deget, despre care susține că au avut o acuratețe de 98,6% într-un proces de testare derulat în secret în iunie. Testul este dezvoltat de UK Rapid Test Consortium, un parteneriat între Universitatea din Oxford și mai multe companii de diagnosticare din Marea Britanie. Un test cu funcționalitate similară importat de britanici din China în luna martie a fost considerat inexact„U.K. Paid $20 Million for New Coronavirus Tests. They Didn’t Work”, nytimes.com și scos din uz la scurt timp după introducere.

Infectarea anterioară cu alte coronavirusuri ar putea crea imunitate la SARS-CoV-2

Un studiu publicat în Nature„SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls”, nature.com vine să complice și mai mult discuția despre imunitatea la COVID-19. Conform autorilor, celulele imunitare B și T ar putea „memora” coronavirusurile și declanșa o reacție imunitară la mulți ani după infectare, și ar putea recunoaște în același timp SARS-CoV-2 chiar și după o infecție precedentă cu alt tip de coronavirus.

Studiul a fost efectuat pe 96 de voluntari, din care 36 au avut cazuri de COVID-19, 23 au fost infectați cu coronavirusul care a provocat epidemia de SARS din 2003, iar 37 nu au avut vreun istoric medical cu una dintre cele două boli. Întreg grupul supraviețuitorilor de SARS au avut celule T care au recunoscut SARS-CoV-2, în ciuda faptului că nu au fost infectați cu noul coronavirus. Și mai interesant, o memorie a virusului în celulele imunitare a fost identificată și în jumătate din grupul pacienților care nu au suferit de niciuna dintre cele două boli. Autorii sugerează posibilitatea ca aceștia să fi fost infectați cu alte tipuri de coronavirusuri, cel mai probabil de origine animală,În acest tip de pacienți, celulele T au reacționat la fragmente de proteină cu similaritate scăzută coronavirusurilor ce produc răceli, dar care există în betacoronavirusurile de origine animală ce ar putea produce la rândul lor o oarecare imunitate împotriva lui SARS-CoV-2, dar mai multe studii sunt necesare pentru a confirma acest aspect.

Nivelele scăzute de interferon ar putea indica din timp riscul de cazuri grave

Nivelele scăzute de interferon tip 1Proteine care ajută la reglarea activității sistemului imunitar din sânge ar putea indica persoane cu risc de a dezvolta cazuri respiratorii grave de COVID-19, precum pneumonie severă sau sindrom de detresă respiratorie acută.

Un studiu publicat în Science„Impaired type I interferon activity and inflammatory responses in severe COVID-19 patients”, sciencemag.org susține că pacienți în stadii critice sau grave de COVID-19 au înregistrat o producție și activitate scăzută a proteinelor, prezentând în același timp o încărcătură virală persistentă în sânge și un răspuns inflamator exagerat. Autorii sugerează că tratamentele cu interferon ar putea ajuta astfel de pacienți dacă sunt aplicate din timp, mai ales că nivele scăzute de interferon au fost identificate înainte de deterioarea stării medicale a pacienților cu cazuri grave.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #29: COVID-19 afectează și creierul



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2