Akio Kon/Bloomberg sau Guliver/Getty Images

Coronavirus Science Report #40: Favipiravir reduce timpul de spitalizare în cazurile medii de COVID-19

De Mihai Ghiduc 25.09.2020, ultima actualizare: 29.09.2020

Favapivir reduce timpul de spitalizare, iar statinele pot reduce severitatea bolii. În vară, s-au îmbolnăvit mai degrabă tinerii, însă aceștia pot să ducă virusul în familie și să-i afecteze pe cei în vârstă.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Medicamentul antiviral Avigan (favapivir) a dat rezultate pozitive în faza a III-a studiilor clinice, grăbind recuperarea cu trei zile în cazurile medii de COVID-19;
  2. Cercetători americani spun că cei care luau statine pentru scăderea nivelului colesterolului au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta forme grave ale bolii;
  3. Deschiderea facultăților și creșterea mobilității ar putea face ca virusul să afecteze din nou mai mult bătrânii, după ce în vară cei mai mulți pacienți au fost tineri, atât în SUA, cât și în Europa;
  4. Johnson & Johnson a început faza a III-a a testelor vaccinului lor, care are avantajul că necesită o singură doză și nu trebuie congelat pentru transport;
  5. Este posibil să avem primul test în care voluntari să fie expuși, în mod controlat, la coronavirus, pentru a grăbi studierea unor vaccinuri.

Favipiravir ajută în cazurile medii de COVID-19

Medicamentul antiviral produs de compania japoneză Fujifilm sub numele comercial de Avigan, gândit inițial pentru gripă, a obținut rezultate promițătoare în faza a treia a studiului clinic efectuat de companie, conform Reuters.Fujifilm’s Avigan shown to be effective in Japanese Phase-3 trial for COVID-19”, reuters.com Cercetarea făcută pe 156 de pacienți din Japonia arată că starea bolnavilor tratați cu Avigan s-a îmbunătățit după 11,9 zile, față de 14,7 pentru cei din grupul placebo. 

Deși nu pare o diferență prea mare, este statistic semnificativă și ar putea, în condițiile unor spitale suprasolicitate, să ajute la evitarea creșterii aglomerației în cazul apariției unor noi valuri de COVID-19. Fuji spune că va cere aprobarea pentru folosirea medicamentului în tratamente, în Japonia, și că va face cercetări suplimentare. Alte țări, precum India sau Rusia, au aprobat deja alte variante ale medicamentului, cu aceeași substanță activă, pentru a fi folosite în tratarea bolii provocate de coronavirusul SARS-Cov-2.

Folosirea statinelor poate reduce severitatea COVID-19

Cercetători de la Universitatea California din San Diego au studiat fișele medicale ale pacienților bolnavi de COVID-19 și au constat că folosirea statinelor care scad nivelul colesterolului reduce severitatea bolii. Studiul a fost publciat în American Journal of Cardiology.„Relation of Statin Use Prior to Admission to Severity and Recovery Among COVID-19 Inpatients”, ajconline.org Cei care luau, în mod activ, statine înainte de a se îmbolnăvi, au avut un risc cu peste 50% mai mic de a dezvolta forme grave de COVID-19. Studiul a fost făcut pe un număr mic de pacienți, așa că descoperirea trebuie însă confirmată prin analizarea unui număr mai mare de cazuri.

O altă echipă de cercetători de la aceeași universitate au explicat mecanismul care duce la această situație: eliminarea colesterolului din membranele celulelor împiedică virusul SARS-CoV-2 să le infecteze. Statinele activează o genă numită CH25H. Aceasta codifică o enzimă care modifică colesterolul în 25-hidroxicolesterol (25HC). Mai departe, 25HC activează o altă enzimă, numită ACAT, care elimină colesterolul „obișnuit” din membrana celulelor. Se pare că SARS-CoV-2, deși se conectează la celule prin intermediul receptorului ACE-2, are nevoie și de prezența colesterolului pentru a pătrunde în celulă. Statinele sunt gândite pentru a elimina colesterolul din sânge, dar acționează și asupra celulelor, ceea ce poate împiedică răspândirea coronavirusului.

Mobilitatea face ca boala să sară de la tineri la bătrâni

Pe perioada verii, atât în Europa, cât și în SUA, s-a observat o creștere a numărului de cazuri în rândul persoanelor tinere. Situația a fost pusă pe seama faptului că aceștia au fost mai activi și că au fost încurajați să fie mai puțin grijulii, pentru că s-au simțit în siguranță, din cauză că nivelul de risc crește odată cu vârsta. 

Un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA„Changing Age Distribution of the COVID-19 Pandemic — United States, May–August 2020”, cdc.gov arată că, deși la începutul pandemiei incidență a fost mai mare în rândul vârstnicilor, acest lucru s-a schimbat în perioada iunie-august, când cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoane de 20-29 de ani. Acest lucru poate influența modul în care se răspândește virusul, pentru că tinerii sunt mult mai activi și dezvoltă forme mai ușoare sau pot fi, adesea, asimptomatici.

Și în Europa, unde este așteptat un al doilea val în această toamnă, situația a fost similară. Spania, o țară în care numărul de cazuri a crescut deja, a fost o situație similară în vară, când cei mai afectați au fost tinerii și cei de vârstă mijlocie.„Spain’s new wave of infections hits the young, middle-aged”, apnews.com 

Un studiu pre-print făcut public recent„College Openings, Mobility, and the Incidence of COVID-19 Cases”, medrxiv.org arată că redeschiderea facultăților, în SUA, unde cursurile se desfășoară fizic, va duce la creșterea incidenței cazurilor. Mai mult, este foarte posibil ca virusul să sară de la tineri la cei mai vârstnici, datorită mobilității crescute din această perioadă. Estimarea este că numărul cazurilor zilnice va crește cu 3.200 din cauza acestor redeschideri.

Johnson & Johnson a început faza a III-a testelor (și alte vești despre vaccinuri)

Primii pacienți înrolați în faza a treia a testelor pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson prin intermediul filiale belgiene Janssen au primit doza de vaccin în această miercuri.„Johnson & Johnson Initiates Pivotal Global Phase 3 Clinical Trial of Janssen’s COVID-19 Vaccine Candidate”, jnj.com

Deși a intrat mai târziu în teste, vaccinul acesta, care folosește un adenovirus pentru a stimula sistemul imunitar, pare a avea niște avantaje: ar fi nevoie de o singură doză pentru a da imunitate, dacă se dovedește că funcționează, și nu trebuie congelat pentru transport, ci doar ținut la frigider, ceea ce ar rezolva o parte dintre problemele logistice care vor apărea când vaccinul va fi trimis în toată lumea.

Marea Britanie pare a fi de acord cu expunerea voluntară la COVID-19 a unor voluntari„UK to test vaccines on volunteers deliberately infected with Covid-19”, ft.com care vor primi vaccinați în prealabil, un tip de teste numit „challenge trials” care n-a fost folosit până acum, pentru că ridică probleme etice. Studiul ar trebui să înceapă în ianuarie. Voluntarii vor primi o doză de vaccin și, peste o lună, vor fi expuși, în condiții controlate, la virusul SARS-CoV-2. Studiul este o consecință a campaniei 1Day Sooner,Site oficial: 1daysooner.org care a înrolat voluntari pentru acest tip de cercetări încă din primăvară.

Tot în Marea Britanie, o cercetare de piață arată că 20% din populație ar refuza un vaccin,Coronavirus: fifth of people likely to refuse Covid vaccine, UK survey finds”, theguardian.com dacă acesta ar fi disponibil. Doar 49 la sută au spus că e „foarte posibil” să își facă vaccinul.

Ediția anterioară: Coronavirus Science Report #39: O hartă a mutațiilor unei proteine SARS-CoV-2 poate ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente cu anticorpi



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2