Getty Images

Coronavirus Science Report #41: UE începe procedura de verificare a unui vaccin16 min read

De Ionuț Preda 02.10.2020

Vaccinul de la Oxford intră în procedura care poate duce la aprobarea sa în UE, avem noi semne pozitive de la medicamentele cu anticorpi și aflăm că anumite persoane au un risc crescut de agravare a bolii „datorită” unei moșteniri genetice de la Neanderthali.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Agenția Europeană a Medicamentului începe verificarea datelor despre vaccinul AstraZeneca în sistem de rolling review, o procedură care poate duce la aprobarea mult mai rapidă a unui vaccin sau tratament anti-COVID-19, folosită cu succes pentru aprobarea remdesivirului;
  2. Și alte vaccinuri-candidat sunt promițătoare: cel de la Moderna pare să fie eficient pe bătrâni, iar cel propus de Johnson&Johnson provoacă reacții imunitare puternice cu o singură doză;
  3. Regeneron anunță că medicamentul său pe bază de anticorpi reduce durata simptomelor și cantitatea virală în pacienții nespitalizați, în special cei care au răspunsuri imunitare mai slabe;
  4. O secvență genetică răspândită în Europa și sudul Asiei, moștenită acum mai bine de 50.000 de ani de la Neanderthali, triplează riscul dezvoltării unei forme mai grave de COVID-19;
  5. Un studiu american infirmă posibilitatea ca țânțarii sau alte insecte să poată transmite SARS-CoV-2.

UE începe procedura care ar putea rezulta în aprobarea vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început, pe 1 octombrie, prima verificare a datelor unui vaccin anti-COVID-19 aflat în curs de dezvoltare, o procedură care s-ar putea încheia cu aprobarea de urgență a unui vaccin-candidat pentru uz general. Instituția europeană a anunțat„EMA starts first rolling review of a COVID-19 vaccine in the EU Share”, europa.eu că a început să evalueze datele depuse de AstraZeneca pentru vaccinul AZD1222, într-o procedură denumită „rolling review” – în care informațiile despre un vaccin sau tratament sunt verificate imediat după ce acestea sunt trimise, chiar dacă testele acestora sunt încă în derulare. Procedura este folosită pentru a reduce semnificativ durata de aprobare în cazul unei crize medicale și va continua până când vor fi strânse suficiente date pentru aprobarea sau respingerea candidatului.

Instituția europeană punctează faptul că începutul procedurii nu garantează că vaccinul va fi și aprobat, iar asta va depinde exclusiv de dovezile privind siguranța și eficacitatea acestuia. O procedură similară a fost folosită pentru aprobarea relativ rapidă a tratamentului cu remdesivir, în luna iulie, la doar câteva săptămâni după primele dovezi că ar fi eficient în tratarea bolii. AZD1222 se află din luna august în faza a III-a de testare, care implică teste pe voluntari la scară largă.

Vaccinul Moderna pare eficient pe bătrâni, dar nu va fi disponibil înainte de primăvara 2021

Rezultatele unui studiu de siguranță al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna Inc, mRNA 1273, arată ca acesta este relativ sigur și produce răspunsuri imunitare puternice pentru persoanele în vârstă. Studiul publicat în The New England Journal of Medicine„Safety and Immunogenicity of SARS-CoV-2 mRNA-1273 Vaccine in Older Adults”, nejm.org a fost efectuat pe 40 de pacienți cu vârste de la 56 de ani în sus și a arătat că efectele secundare sunt similare cu cele ale vaccinurilor antigripale administrate în doze mai mari. Printre acestea se numără cazuri moderate de dureri de cap, oboseală, dureri ale corpului, durere la locul injecției și frisoane.

Cu toate acestea, CEO-ul Moderna Stephane Bancel a încercat să tempereze așteptările legate de o eventuală distribuire rapidă a vaccinului, susținând că mRNA 1273 ar putea fi disponibil populației cel mai devreme în martie sau aprilie 2021.„Moderna chief says Covid-19 vaccine won’t be widely available before late March”, cnn.com Totuși, oficialul nu a exclus posibilitatea ca, în cazul unor rezultate promițătoare ale testelor la scară largă, compania să ceară o autorizare de urgență a vaccinului în Statele Unite, pentru a putea distribui în avans doze către către categoriile vulnerabile sau cele expuse constant la SARS-CoV-2, precum personalul medical.

Vaccinul Johnson&Johnson produce un răspuns imunitar puternic cu o singură doză

Și vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson are parte de vești bune, după ce rezultatele unui test mixt de fază I/II arată că o singură doză produce un răspuns imunitar puternic. Conform studiului aferent,„Safety and immunogenicity of the Ad26.COV2.S COVID-19 vaccine candidate: interim results of a phase 1/2a, double-blind, randomized, placebo-controlled trial”, medrxiv.org efectuat pe aproximativ 1.000 de persoane adulte și care nu a fost încă trecut prin procedură de peer review, 98% din voluntari au prezentat anticorpi la 29 de zile de la vaccinare.

Totuși, studiul a inclus doar 15 participanți cu vârste de peste 65 de ani, prea puțini pentru a evalua eficiența vaccinului la această categorie de vârstă. Aceștia au avut și o rată mai scăzută de reacții adverse, de 36%, comparat cu 64% în persoanele mai tinere, ceea ce sugerează că răspunsul imunitar ar putea fi mai slab în rândul acestora. Un aspect pozitiv a fost faptul că nu au fost înregistrate reacții adverse grave.

Majoritatea vaccinurilor aflate în fazele înaintate de testare merg pe varianta unor vaccinări în două doze, motiv pentru care candidatul J&J ar putea avea un avantaj semnificativ în privința distribuției dacă reușește să confirme eficiența și siguranța unei scheme cu o singură doză.

Regeneron susține că medicamentul său cu anticorpi are rezultate promițătoare pe pacienți nespitalizați

Regeneron Pharmaceuticals„‘Provocative results’ boost hopes of antibody treatment for COVID-19”, sciencemag.org a anunțat că tratamentul său experimental anti-COVID-19, un „cocktail” cu administrare intravenoasă format din două tipuri de anticorpi monoclonali denumit REGN-COV2, a reușit să scadă cantitățile virale și să îmbunătățească simptomele în pacienții nespitalizați, în cadrul unor teste efectuate pe 275 de voluntari.

Medicamentul ar avea cel mai pronunțat efect în pacienții care au nivele scăzute de anticorpi, sugerând că ar putea ajuta persoanele al căror sistem imunitar nu este îndeajuns de puternic pentru a combate virusul. În rândul acestora, durata simptomelor a scăzut de la 13 zile, în grupul de control care a primit un tratament placebo, la opt zile pentru grupul care a primit doze puternice și șase zile pentru cei cărora le-au fost administrate doze mai puțin concentrate. În pacienții care au deja un răspuns imunitar puternic, principalul beneficiu observat a fost o reducere mai rapidă a cantității virale din organism.

Anunțul vine la două săptămâni după ce o altă companie farmaceutică, Eli Lilly, a susținut că a avut rezultate la fel de promițătoare pentru un alt medicament pe bază de anticorpi. Deocamdată, niciuna dintre cele două companii nu au publicat rezultatele sub formă de studii.

O moștenire genetică de la Neanderthali crește riscul de a dezvolta forme mai grave ale bolii

Un studiu publicat în Nature„The major genetic risk factor for severe COVID-19 is inherited from Neanderthals”, nature.com arată că un segment de genom moștenit de populații extinse din Europa și Asia de Sud de la Neanderthali, transmis acum mai bine de 50.000 de ani, triplează riscul de a dezvolta forme mai grave de COVID-19. Secvența genetică în cauză a fost identificată de cercetători din Germania și Suedia și este foarte similară cu cea colectată din rămășițele unui Neanderthal din Croația. Variația genetică este întâlnită în aproximativ 16% din europeni și până la jumătate din totalul populației Asiei de Sud, cu cea mai mare precădere în Bangadlesh, unde se estimează că aceasta s-ar găsi în 63% din populație.

Nu este clar de ce moștenirea genetică de la subspecia înrudită afectează riscul de severitate al bolii, dar se știe că o parte dintre genele afectate au un rol în reacția imunitară, iar altele sunt legate de mecanismul prin care virusul atacă celulele umane. Cercetătorul suedez Svante Paabo, un genetician renumit care a condus echipa care a descifrat pentru prima dată genomul Neanderthalilor„Complete Neanderthal Genome Sequenced”, genome.gov în 2010, sugerează că aceste gene ar fi putut proteja membrii speciei de alte boli infecțioase care acum sunt eradicate. El estimează și că această contribuție genetică ar fi putut provoca în jur de 100.000 de morți în exces pe parcursul pandemiei.

Țânțarii nu pot transmite COVID-19

Un studiu american aflat în proces de peer review„Susceptibility of midge and mosquito vectors to SARS-CoV-2 by natural route of infection”, biorxiv.org susține că noul coronavirus nu poate fi transmis prin intermediul țânțarilor, insecte care poartă și diseminează multe tipuri de virusuri pe care le preiau de la oameni sau animale.

Prin experimente de laborator, cercetătorii au descoperit că virusul nu s-a putut replica și nu a supraviețuit în insectele hrănite cu sânge infectat, alese dintre speciile de țânțari cunoscute ca fiind purtătoare de boli. Experimentul a avut aceleași rezultate și pe anumite tipuri de musculițe, autorii ajungând la concluzia că insectele mușcătoare nu prezintă vreun risc de transmitere a SARS-CoV-2 la oameni sau animale.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #40: Favipiravir reduce timpul de spitalizare în cazurile medii de COVID-19 



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2