Coronavirus Science Report #42: Câștigătoarea Nobelului pentru chimie lucrează la un test rapid pentru COVID-1911 min read

De Mihai Ghiduc 09.10.2020

Un test bazat pe CRISPR ar putea fi eficient, au fost publicate date despre remdesivir, au apărut noi dovezi că adolescenții pot fi superspreaderi

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  • O proaspătă câștigătoare a Nobelului a contribuit la dezvoltarea unui test care poate detecta virusul SARS-CoV-2 în doar cinci minute;
  • Gilead a publicat rezultatele finale ale testării Remdesivir. România va avea acces în continuare la medicament;
  • Copiii și, mai ales, adolescenții pot fi superspreaderi – iar aceștia sunt „vinovați” de cele mai multe cazuri de COVID-19;
  • Un studiu românesc arată că o parte semnificativă dintre persoanele asimptomatice ar putea să nu dezvolte anticorpi după vindecare.

Un test COVID-19 care dă rezultate în cinci minute

Proaspătă co-câștigătoare a Nobelului pentru chimie,  Jennifer Doudna este co-autoare a unui studiu publicat în format pre-print„Direct detection of SARS-CoV-2 using CRISPR-Cas13a and a mobile phone”, medrxiv.org care arată că virusul SARS-CoV-2 poate fi identificat, în doar cinci minute, cu ajutorul tehnologiei CRISPR. Pentru dezvoltarea CRISPR/Cas, Doudna, alături de Emmanuelle Charpentier, a primit Nobelul în această săptămână.

Testele bazate pe CRISPR funcționează prin identificarea unui secvențe de ARN specifică virusului. Se poate crea un „ghid” ARN complementar, care se va lega de respectiva secvență, într-o soluție, după care foarfecele CRISPR se activează și taie orice bucată suplimentară de ARN. Acestea eliberează o substanță fluorescentă care se iluminează când este expusă unei raze laser, semnalând prezența virusului.

Cu ajutorul unui singur ghid, pot fi detectați 100.000 de viruși SARS-CoV-2 pe microlitru, iar prin introducerea unui al doilea ghid se ajunge la 100 de viruși pe microlitru. Specificitatea testelor clasice e de un virus pe microlitru, deci testul pe bază de CRISPR nu e la fel de precis. Avantajul este că testul dă rezultate în 5 minute și că poate fi folosit în orice context, ceea ce ar putea ajuta la grăbirea identificării celor bolnavi.

În schimb, două companii care încercau să dezvolte teste bazate pe salivă au anunțat că renunță„Companies ditch plans for rapid spit tests at home.”, nytimes.com pentru că nu s-au dovedit atât de eficiente pe cât și-ar fi dorit.

Date încurajatoare despre Remdesivir

A fost publicat raportul final al testului clinic făcut de Gilead, producătorul remdesivirului, în The New England Journal of Medicine (NEJM),„Remdesivir for the Treatment of Covid-19 — Final Report”, nejm.org care confirmă eficiența acestui medicament. 

Studiul, dublu-orb randomizat, a evaluat 1.062 de pacienți cu infecție în tractul respirator inferior, adică cazuri medii sau grave, care au primit fie injecții cu remdesivir, fie un placebo, timp de zece zile (541 au primit remdisivir și 521 un placebo). Concluzia este că medicamentul este semnificativ mai eficient decât un placebo să că reducere timpului de spitalizare, în medie, cu cinci zile. 

Și procentul deceselor este diferit: 6,7% cu remdesivir și 11,9% cu placebo după 15 zile, respectiv 11,4% cu remdesivir și 15,2% cu placebo după ziua a 29-a, dar studiul nu a evaluat rolul acestui medicament în reducerea mortalității, iar diferențele nu sunt sunt relevante statistic. 

Rezultatele i-au determinat pe cercetători să se orienteze spre studierea folosirii medicamentului și în cazul persoanelor cu forme mai ușoare ale bolii, dar acest lucru este complicat de faptul că presupune injecții intravenoase. Gilead lucrează însă de ceva vreme la o formă inhalabilă a medicamentului.„Gilead Tests An Inhalable Form of Intravenous Remdesivir”, time.com

În ultima vreme s-a discutat despre faptul că medicamentul este pe terminate în spitalele din România, însă Comisia Europeană a anunțat„Noul coronavirus: Comisia semnează cu Gilead un contract de achiziție comună pentru aprovizionare cu remdesivir”, ec.europa.eu că a semnat un contract cu Gilead pentru 500.000 de doze de Veklury, denumirea comercială a medicamentului, care vor fi distribuite statelor membre.

Superspreaderii răspândesc virusul și aceștia pot fi copii sau tineri

Un studiu publicat în ScienceEpidemiology and transmission dynamics of COVID-19 in two Indian states”, sciencemag.org care a analizat felul în care se transmite virusul SARS-CoV-2 în două state din India, Tamil Nadu și Andhra Pradesh, pe 575.071 de persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri de COVID-19. Concluzia este că un număr mic de persoane, așa numiții superspreaderi, contribuie la răspândirea virusului – 8% erau „vinovați” de 60% dintre noile infecții, în timp ce 71% dintre cei bolnavi n-au infectat pe nimeni.

Studiul a mai arătat că riscul de infecție este mai ridicat în mediul familial, iar copiii și adulții tineri, care au reprezentat o treime din cazurile studiate, sunt un element-cheie în răspândirea virusului. 

Și CDC-ul american a publicat cazul unei fete de 13 ani care alte 11 persoane„Adolescent with COVID-19 as the Source of an Outbreakat a 3-Week Family Gathering”, cdc.gov la o reuniune de familie, ceea ce vine în completarea a tot mai multe evidențe că adolescenții pot fi superspreaderi. 

O parte dintre asimptomatici ar putea să nu dezvolte anticorpi

MedLife a anunțat printr-un comunicat de presă„Un nou set de concluzii preliminare ale studiului desfășurat de MedLife în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina”, medlife.ro rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina, numit „Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG. Există și cazuri în care pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare nu dezvoltă anticorpi”.

Autorii studiului au analizat 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%, ceea ce înseamna că există persoane care nu dezvoltă anticorpi și, probabil, posibilitatea de a nu îi avea scade invers proporțional cu severitatea infecției, fiind semnificativ mai mică la asimptomatici.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #41: UE începe procedura de verificare a unui vaccinText de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|OVERVIEW

(Aproape) Totul despre vaccinul anti-COVID-19

De Mindcraft Stories 01/03/2021
Niciodată în istorie o boală nouă n-a căpătat un vaccin în mai puțin de un an de la apariția ei. Iată tot ce trebuie să știi despre vaccinurile împotriva coronavirusului.
CORONAVIRUS

Vaccinul oral de la Vaxart: Rezultate confuze, investigație, picaj pe bursă 

De Andrada Fiscutean 01/03/2021
O companie din San Francisco, având ca CEO un român, încearcă să creeze un vaccin anti-COVID-19  sub formă de pastilă. Primele rezultate sunt însă ambigue.
CORONAVIRUS|OVERVIEW

COVID de lungă durată: ce știm despre efectele pe termen lung ale bolii?

De Ionuț Preda 26/02/2021
Există multe necunoscute despre problemele medicale care persistă timp de luni după îmbolnăvirea cu COVID-19, dar încep să apară date mai clare despre ele.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #60: Vaccinul Pfizer previne infecțiile asimptomatice și poate fi ținut la frigider

De Mihai Ghiduc 26/02/2021
Condițiile de transport se relaxează, o veste bună pentru accelerarea vaccinării. Însă AstraZeneca ar putea să nu vină în cantități suficiente, iar Johnson & Johnson ar putea apărea abia în mai.