Ilustrație a proteinei Spike cu mutațiile din varianta britanică a virusului. Getty Images

Coronavirus Science Report #55: Efectul noilor tulpini asupra vaccinurilor14 min read

De Ionuț Preda 22.01.2021

Tulpina de coronavirus din Africa de Sud ar putea pune probleme vaccinurilor deja aprobate. Însă, acestea vor reuși să prevină cel puțin cazurile grave.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Anticorpii produși de un vaccin sau de o fostă infecție cu COVID-19 au un efect scăzut împotriva noii tulpini a virusului identificată în Africa de Sud, susțin două noi studii. Totuși, rezultatele sugerează că vaccinurile ar putea, să ajute la evitarea cazurilor mai grave ale bolii pentru cei infectați cu această variantă;
  2. Pfizer și BioNTech au publicat un studiu care arată că vaccinul produs de companii este la fel de eficient în fața tulpinei din Marea Britanie ca în cazul variantelor mai vechi; 
  3. Chiar dacă nivelul anticorpilor scade, cantitatea celulelor de memorie care recunosc virusul și pornesc producția de anticorpi rămâne constantă și la șase luni după infecție, conform unui studiu publicat în Nature;.
  4. O cercetare de amploare din Marea Britanie arată că pacienții spitalizați și ulterior externați din cauza COVID-19 au un risc mult mai ridicat de a reveni în spital în următoarele cinci luni cu afecțiuni cardiace, pulmonare sau diabet decât cei spitalizați cu alte probleme medicale;
  5. Un studiu publicat în Journal of Experimental Medicine susține că SARS-CoV-2 poate infecta creierul, provocând schimbări metabolice ale neuronilor, moartea unor celule și ischemii localizate. 

Vaccinurile și anticorpii monoclonali ar putea fi afectate de tulpina sud-africană

Două studii publicate recent, care nu au trecut încă prin procesul de peer review, sugerează că varianta de COVID-19 identificată în Africa de Sud (numită 501Y.V2) ar putea pune probleme vaccinurilor de la Pfizer și Moderna, dar și tratamentelor cu anticorpi monoclonali.

CITEȘTE ȘI: Noile tulpini ale coronavirusului. Ce știm până acum? 

Varianta poate scăpa anticorpilor neutralizanți

Primul studiu,„SARS-CoV-2 501Y.V2 escapes neutralization by South African COVID-19 donor plasma”, biorxiv.org efectuat chiar de cercetători din Africa de Sud, a testat 501Y.V2 pe plasmă convalescentă recoltată de la 44 de foști pacienți de COVID-19. În 21 de cazuri, anticorpii neutralizanți nu au reușit să distrugă virusul. Iar mostrele care au reușit să neutralizeze această de variantă de SARS-CoV-2 au provenit de la pacienți care au fost spitalizați cu forme mai severe, având astfel o concentrație mai mare a acestui tip de anticorpi. Rezultatele sugerează că persoanele care au avut cazuri mai ușoare ale bolii ar putea fi susceptibile la infecția cu noua tulpină.

Cercetarea nu a testat, însă, efectul pe care alte tipuri de celule ale sistemului imunitar, precum anticorpii non-neutralizanți sau celulele T l-au avut asupra virusului. Totuși, anticorpii non-neutralizanți au reușit să identifice cu succes virusul, chiar și în cazurile în care cei neutralizanți au eșuat.

Autorii au sugerat că această variantă a virusului va pune probleme majorității tratamentelor cu anticorpi monoclonali. Tulpina diferă față de variantele anterioare prin mai multe mutații, dintre care unele au apărut în pozițiile K417 și E484 din domeniul de legare la receptor (RBD) al proteinei S. Anticorpii monoclonali recunosc prezența acestei zone a virusului, așa că eficacitatea lor ar putea di afectată de modificări.. Cercetătorii adaugă că vaccinurile ar putea avea și ele probleme din cauza ratei ridicate de eșec a anticorpilor neutralzanți, dar sunt necesare studii dedicate.

Anticorpii produși de vaccin sunt mai puțin eficienți

Al doilea studiu,„mRNA vaccine-elicited antibodies to SARS-CoV-2 and circulating variants”, biorxiv.org realizat în Statele Unite, a testat plasmă donată de 20 de voluntari care au primit ambele doze ale vaccinurilor de la Moderna (14) sau Pfizer (6) împotriva unor variante ale virusului create în laborator, ce conțin trei dintre mutațiile principale identificate în tulpina sud-africană (E484K, N501Y și K417N). Cercetătorii au observat că activitatea anticorpilor neutralizatori a scăzut „puțin, dar semnificativ” împotriva variantelor care includeau aceste mutații.

Unul din autorii studiului, Dr. Michel Nussenzweig de la Universitatea Rockefeller din New York, a explicat pentru The New York Times „Emerging Coronavirus Variants May Pose Challenges to Vaccines”, nytimes.com că vaccinurile actuale tot ar putea să prevină forme mai grave ale bolii ce necesită spitalizare, în cazul infecției cu noua variantă. Dar există riscul ca acestea să nu poată preveni cazurile moderate sau asimptomatice, care pot transmite virusul în rândul persoanele nevaccinate.

Vaccinul Pfizer/BioNTech pare să protejeze împotriva tulpinei britanice

Vești mai bune vin, însă, de la Pfizer și BioNTech, care au publicat un studiu în variantă pre-print„Neutralization of N501Y mutant SARS-CoV-2 by BNT162b2 vaccine-elicited sera”, biorxiv.org ce arată că vaccinul lor este eficient împotriva variantei de SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie, B.1.1.7. Cercetarea a folosit mostre de sânge de la 16 voluntari vaccinați pe parcursul testelor clinice.

Acestea au fost expuse, în paralel, unei variante a virusului create în laborator cu zece dintre mutațiile specifice B.1.1.7 – incluzând toate cele ale proteinelor de suprafață – și tulpinei de referință pe baza căreia a fost creat vaccinul. Autorii nu au găsit nicio diferență semnificativă statistic în activitatea neutralizatoare a anticorpilor generați de vaccin față de cele două variante.

Celulele imunitare recunosc virusul și după șase luni

Un studiu publicat în Nature„Evolution of antibody immunity to SARS-CoV-2”, nature.com arată că numărul celulelor de memorie B – celule imunitare care stimulează producția de anticorpi – continuă să rămână constant și după jumătate de an de la infecția cu SARS-CoV-2, în ciuda faptului că nivelul de anticorpi dezvoltați împotriva virusului scad gradual în această perioadă.

Cercetarea a implicat 87 de foști pacienți, care au fost evaluați la o lună și la o jumătate de an după infecție. Nivelul de anticorpi detectați a scăzut de cinci ori în această perioadă, dar numărul celulelor de memorie B care recunosc receptorul RBD al virusului a rămas neschimbat, sugerând că acestea sunt capabile să genereze din nou anticorpi în cazul unei tentative de reinfecție.

Probleme de sănătate pentru cei care au avut COVID-19

O cercetare„Epidemiology of post-COVID syndrome following hospitalisation with coronavirus: a retrospective cohort study”, medrxiv.org efectuată de Biroul Național de Statistică din Marea Britanie și Universitatea din Leicester sugerează că persoanele care au fost spitalizate  din cauza COVID-19 au un risc mult mai ridicat de a reveni în spital și de a muri pe parcursul următoarelor cinci luni de la externare decât alte tipuri de pacienți.

Studiul, care nu a trecut încă prin procesul de peer-review, a urmărit 47.780 de persoane spitalizate cu COVID-19 sau cu alte afecțiuni și care au fost ulterior externate, cu vârsta medie de 65 de ani. Pacienții de COVID-19 au fost mult mai predispuși la a reveni în spital cu probleme respiratorii, cardiace sau diabet, iar rata lor de mortalitate a fost de șapte ori mai mari decât cea a altor tipuri de pacienți în aceeași perioadă de timp..

În total, aproximativ 30% din persoanele spitalizate cu COVID-19 au revenit în spital în următoarele cinci luni cu alte afecțiuni, iar 12,5% au murit din cauza acestora. Autorii notează însă că cercetarea nu poate să stabilească o cauzalitate definitivă între COVID-19 și alte probleme de sănătate dezvoltate ulterior.

SARS-COV-2 infectează creierul

Creierul face parte din lista organelor care pot fi infectate de SARS-CoV-2, susține o cercetare publicată în Journal of Experimental Medicine.„Neuroinvasion of SARS-CoV-2 in human and mouse brain”, rupress.org Folosind organoiziOrgane miniaturizate crescute in-vitro, menite să simuleze un organ real care simulează creierul uman și autopsii ale pacienților decedați din cauza COVID-19, autorii au observat că virusul poate infecta neuronii din cortexul cerebral și poate induce schimbări metabolice inclusiv în aceștia și în neuronii învecinați. Simulările au arătat că infecția ar putea duce la moartea celulelor din zonele infectate și chiar și la ischemie.O condiție în care creierul sau anumite părți ale acestuia primesc un aport redus de sânge/ localizată

CITEȘTE EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #54: vaccinul Johnson & Johnson e eficient

 



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2