SOPA Press/Getty Images

Coronavirus Science Report #54: vaccinul Johnson & Johnson e eficient

De Mihai Ghiduc 15.01.2021

Dacă și faza a III-a va confirma acest lucru, e o veste bună, pentru că acest vaccin se administrează într-o singură doză.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. O echipă de cercetători de la OMS a ajuns în China, unde va investiga originea virusului (dar doar după două săptămâni de carantină);
  2. Vaccinul Johnson & Johnson e sigur și eficient, conform rezultatelor preliminare ale fazei I/II a studiilor clinice;
  3. Tocilizumab și sarilumab ar putea reduce mortalitatea în cazurile grave, arată un studiu britanic care contrazice studii anterioare, dar care nu e încă peer-reviewed;
  4. Și plasma convalescentă ar putea fi eficientă în reducerea cazurilor grave, dacă e administrată la 72 de ore de la apariția simptomelor și cantitatea de anticorpi e ridicată;
  5. Doar unele mutații ale coronavirusului pot afecta răspunsul imun, spune un studiu nou. Una dintre acestea a fost descoperită în Africa de Sud.

OMS investighează originea virusului în China

La un an de la primele cazuri, o echipă internațională de zece cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății a ajuns în China, pe 14 ianuarie, pentru a investiga felul în care a apărut virusul SARS-CoV-2. Aceștia vor trebui însă să stea mai întâi în carantină, vreme de două săptămâni, înainte de a putea merge pe teren.

Doi dintre membrii echipei au rămas însă în Singapore,World Health Organization (WHO) pe Twitter: “Two scientists are still in #Singapore completing tests for #COVID19. All team members had multiple negative PCR and antibody tests for COVID-19 in their home countries prior to traveling.” twitter.com după ce au avut teste pozitive care indicau prezența anticorpilor ImG, iar China le-a interzis accesul. Cei doi vor face teste suplimentare.

Investigația, care vine după luni de negocieri între OMS și China, va începe în Wuhan, în piața de animale bănuită a fi la originea virusului, și va încerca să ia urma virusului de acolo. Specialiștii avertizează însă că ar putea dura luni sau ani până să avem un răspuns clar, iar tensiunile dintre China și țările occidentale, care o acuză că n-a fost deschisă în prezentarea informațiilor despre virus, ar putea complica suplimentar lucrurile.

Vaccinul Johnson & Johnson e eficient și sigur

Rezultatele preliminare ale fazei I/II a vaccinului Ad26.COV2.S,„Interim Results of a Phase 1–2a Trial of Ad26.COV2.S Covid-19 Vaccine”, nejm.org dezvoltat de Janssen Pharmaceuticals, subsidiară europeană a companiei Johnson & Johnson, arată că vaccinul produce anticorpi și este sigur. Rezultatele fazei a III-a sunt așteptate până în martie.

Conform raportului publicat, aproape 100% dintre participanții între 18 și 55 de ani aveau anticorpi la 57 de zile de la administrare. Un studiu separat arată că 96% dintre persoanele de peste 65 de ani au dezvoltat anticorpi după 29 de zile de la vaccinare. Efectele secundare sunt minore, iar la 71 de zile anticorpii încă persistau. Avantajul vaccinului Johnson & Johnson este că se administrează într-o singură doză.

Tocilizumab și sarilumab reduc mortalitatea

Două medicamente antiinflamatoare pentru artrită care reglează activitatea interleukinei-6 (IL-6), tocilizumab și sarilumab, reduc mortalitatea în cazurile grave de COVID-19, spune un raport preliminar al unui nou studiu de la Imperial College London, publicat în format pre-print.„Interleukin-6 Receptor Antagonists in Critically Ill Patients with Covid-19 – Preliminary report”, doi.org Din 803 pacienți aflați la terapie intensivă, care primeau oxigen suplimentar sau erau trecuți pe ventilatoare, 353 au primit tocilizumab, 48 sarilumab și 402 niciunul dintre cele două medicamente. Mortalitatea a fost de 28% în grupul celor care au primit tocilizumab, 22% – sarilumab și 36% la cei fără aceste tratamente, ceea ce arată anumită o reducere a mortalității. 

Studiul contrazice însă alte cercetări deja publicate, care n-au găsit nici tocilizumab,„Efficacy of Tocilizumab in Patients Hospitalized with Covid-19”, nejm.org nici sarilumab„Regeneron and Sanofi Provide Update on Kevzara® (sarilumab) Phase 3 US Trial in COVID-19 Patients”, prnewswire.com eficiente în tratarea cazurilor grave.

În România, tocilizumab este folosit încă de la începutul pandemiei pentru cazurile grave.

CITEȘTE ȘI: Tratamentul pentru COVID-19. Situația la zi.

Plasma convalescentă ar putea fi eficientă administrată rapid

Un studiu argentinian„Early High-Titer Plasma Therapy to Prevent Severe Covid-19 in Older Adults”, doi.org arată că, dacă este administrată în primele trei zile de la apariția simptomelor, plasma convalescentă ar putea preveni decesul. 

Cercetătorii de la Fundación INFANT din Buenos Aires au administrat plasmă unor pacienți de peste 75 de ani sau unora de 66-74 de ani cu cel puțin o comorbiditate. Din cele 80 de persoane care au primit plasmă, 16% au dezvoltat o formă gravă a bolii, față de 31% în grupul placebo, compus tot din 80 de participanți. De asemenea, răspunsul a fost mai bun cu cât cantitatea de anticorpi din plasmă era mai ridicată.

O mutație recentă reduce eficiența anticorpilor

Un studiu care n-a fost încă peer reviewed„Comprehensive mapping of mutations to the SARS-CoV-2 receptor-binding domain that affect recognition by polyclonal human serum”,  antibodies biorxiv.org arată că mutația proteinei din poziția E484, care a fost descoperită recent într-o tulpină a virusului în Africa de Sud, ar putea reduce eficiența răspunsului imun în unele persoane. 

CITEȘTE ȘI: Noile tulpini ale coronavirusului. Ce știm până acum?

Cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, Washington au analizat probe din diverse variante ale virusului, cu mutații diferite în domeniul de legare la receptor (RBD) al virusului, pentru a vedea care dintre mutații ar putea afecta efectul anticorpilor. Din câteva mii de variante cercetate, doar câteva au avut acest efect.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #53: Vaccinarea, sub presiunea recordurilor de infectări și a mutațiilor noi



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2