Spencer Platt/Getty Images

Coronavirus Science Report #69: Mortalitate crescută în zonele mai sărace ale unui oraș

De Mihai Ghiduc 30.04.2021

Pfizer lucrează la două medicamente antivirale, iar Sanofi va produce vaccinul Moderna. Un studiu realizat în Chile arată că în zonele sărace mortalitatea e mai mare, în special la persoanele sub 80 de ani

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Pfizer lucrează la două antivirale, unul oral și unul injectabil, care ar putea fi folosite în tratarea COVID-19. Testele de primă fază au început în această perioadă;
  2. Conform unui studiu din Science, mortalitatea din zonele mai sărace ale unui oraș este mai ridicată, din cauza condițiilor socio-economice. Studiul a fost realizat în Santiago de Chile;
  3. Moderna a semnat un acord cu gigantul farmaceutic Sanofi pentru producerea vaccinului în fabricile acestuia din SUA;
  4. Prin determinarea tipului de răspuns imun care funcționează în testele preclinice se poate stabili încă de la început ce vaccin ar putea avea succes sau nu.

Pfizer lucrează la două antivirale anti-COVID-19

Pfizer a anunțat„Pfizer Initiates Phase 1 Study of Novel Oral Antiviral Therapeutic Agent Against SARS-CoV-2”, pfizer.com începere studiilor clinice pentru un medicament antiviral, cu numele provizoriu de PF-07321332, care ar putea fi folosit în tratarea COVID-19. Medicamentul, un inhibitor de proteaze, a funcționat în testele preclinice, in vitro, împotriva SARS-CoV-2 și a altor coronavirusuri. 

Inhibitorii de proteaze se leagă de o enzimă virală, împiedicandu-l astfel să pătrundă în celulele umane, și au fost folosiți cu succes în medicamente împotriva HIV și a vitamina C.

Medicamentul, care se administrează oral, ar putea funcționa în primele faze ale bolii, cred cei de la Pfizer. În prima fază, este evaluată tolerabilitatea, siguranța și farmacocinetica substanței. 

Un alt inhibitor de proteaze, PF-07304814, administrat intravenos, este testat în acest moment în faza Ib. 

Mortalitate crescută în zonele mai sărace

Un studiu realizat în Santiago de Chile și publicat în Science„Socioeconomic status determines COVID-19 incidence and related mortality in Santiago, Chile”, science.sciencemag.org arată cel mai exact diferența de mortalitate dintre zonele bogate și sărace ale orașului. Conform studiului, aceasta a fost mai crescută în cele sărace, în special la persoanele sub 80 de ani.

Există mai multe explicații pentru acest lucru. Rata de pozitivare a celor testați a fost mai mare în zonele sărace, ceea ce înseamnă că testarea a fost inadecvată și fost depistate mai puține cazuri. Conform datelor de localizare de pe telefoanele mobile, mobilitatea a fost mai crescută în zonele sărace, unde multă lume trebuia să meargă zilnic la un serviciu.

De asemenea, numărul de paturi de spital la 10.000 de locuitori a fost mult mai mic – un sfert față de zonele „bune”. Șocant este că, în zonele sărace, 90% dintre decese s-au petrecut în afara spitalului, față de 55% în zonele bogate. 

Sanofi va produce vaccinul Moderna

Sanofi a anunțat un acord cu Moderna„Sanofi to help manufacture Moderna COVID-19 vaccine, supporting global supply demands”, sanofi.com pentru producția vaccinului acestora, începând cu luna septembrie. Aceștia au spus că sunt pregătiți să pună pe piață 200 de milioane de doze produse în fabrica din Ridgefield, New Jersey, SUA. 

Compania lucrează în continuare la propriile vaccinuri, care au rămas în urmă din cauză că testele au trebuit să fie reluate, după o greșeală de dozaj. Între timp, firma franceză a produs vaccinuri Pfizer și Johnson & Johnson în Uniunea Europeană.

Pentru Moderna, care este un start-up biotech aflat la primul vaccin aprobat, acordul este o veste bună, pentru că le crește semnificativ capacitatea de producție. Până acum, ei produceau serul doar în Elveția și în fabrica propria.

Cum se poate afla ce vaccinuri funcționează înaintea testărilor

Un studiu care nu a fost încă validat„Immune Correlates of Protection by mRNA-1273 Immunization against SARS-CoV-2 Infection in Nonhuman Primates”, biorxiv.org arată că anticorpii împotriva proteinei S (spike) din vaccinul Moderna sunt cei care determină cel mai puternic răspuns, în urma testării mai multor doze de vaccinuri pe maimuțe. Acestea au fost expuse apoi la virusul SARS-CoV-2, iar cele care au avut cele mai puține simptome s-au dovedit a fi cele cu cel mai mare nivel al anticorpilor.

Dacă studiul va fi validat prin peer-review, ar putea ajuta cercetătorii să determine care vaccin candidat are un potențial mai mare de a funcționa încă dinaintea efectuării unor teste clinice pe scară largă. 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #68: Cheagurile de sânge, efect secundar foarte rar al vaccinului Jannsen



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2