dowell/Getty Images

Coronavirus Science Report #83: Trei noi medicamente sunt testate împotriva COVID-19

De Mihai Ghiduc 07.08.2021

OMS repornește studiul Solidarity și testează trei medicamente împotriva COVID-19. Discuțiile despre administrarea unei a treia doze continuă, după ce Franța și Germania și-au anunțat intenția de a face acest lucru din septembrie.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Trei noi posibile tratamente anti-COVID-19 sunt testate de OMS. Toate cele trei medicamente – imatinib, infliximab și artesunat – sunt deja folosite în tratarea altor boli;
  2. Cercetători de la Harvard și MIT au dezvoltat un test de salivă pentru detectarea COVID-19, care poate identifica și variantele virusului;
  3. România a depășit, cu două luni întârziere, pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate;
  4. Franța și Germania anunță că vor administra o a treia doză din toamnă, în timp ce OMS cere să fie prioritizată imunizarea persoanelor din țările sărace;
  5. În noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, Franța a intrat în zona roșie.

OMS testează trei noi posibile tratamente

Studiul Solidarity, coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), va testa trei noi medicamente care ar putea fi potențiale tratamente anti-COVID-19: imatinib, un medicament folosit în chemoterapie, cunoscut mai ales sub denumirea comercială de Gleevec, infliximab, un anticorp folosit pentru tratarea unor boli autoimune și artesunat, un medicament împotriva malariei. Studiul, anunțat încă din luna mai,International COVID-19 trial to restart with focus on immune responses”, nature.com va începe abia acum, în Finlanda, care este prima țară care l-a aprobat. Noul studiu se numește SolidarityPlus.

În primăvara anului trecut, se puneau mari speranțe în prima variantă a studiului Solidarity, însă încercarea OMS s-a dovedit prea ambițioasă și s-a lovit de tot felul de probleme, de la aprobarea târzie a studiului de către autoritățile locale din diverse țări până la negocieri cu firmele din domeniul Pharma pentru accesul la medicamentele testate. Într-un final, studiul a fost oprit în ianuarie, după ce a implicat peste 11.000 de pacienți din 400 de spitale din toată lumea. Niciunul dintre cele patru medicamente testate în prima fază a Solidarity – ritonavir/lopinavir, hidroxiclorochină, remdesivir și interferon – nu s-au dovedit benefice. 

În schimb, un megastudiu similar, Recovery, care s-a desfășurat în Marea Britanie, a descoperit efectele benefice ale dexametazonei și ale tocilizumabului în tratarea COVID-19.

Test de salivă pentru COVID-19

Cercetători de la Harvard și MIT au anunțatNew device can diagnose COVID-19 from saliva samples: The tabletop diagnostic yields results in an hour and can be programmed to detect variants of the SARS-CoV-2 virus”, sciencedaily.com că au creat un dispozitiv care testează saliva pentru a detecta COVID-19 și poate fi programat pentru a identifica variantele virusului SARS-CoV-2. 

Dispozitivul oferă rezultatele într-o oră și ar fi la fel de eficient ca un test RT-PCR, conform autorilor. Acesta folosește tehnologia CRISPR și ar costa 15 dolari, poate chiar mai puțin dacă ar fi produs în masă.

5 milioane, cu două luni întârziere

România a atins 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 pe 31 iulie, la două luni de la data de 1 iunie pe care autoritățile și-au stabilit-o drept țintă în primăvară.„Iohannis: Ne propunem ca 5 milioane de persoane să fie vaccinate la 1 iunie, 6 milioane…”, agerpres.ro Aceleași autorități își doreau 7 milioane de vaccinați la 1 august 2021. 

Numărul persoanelor vaccinate cu schemă completă rămâne sub 5 milioane la data de 7 august 2021.

Vaccinul protejează; necesitatea dozei a treia rămâne neclară

Noi dovezi arată că, deși există un număr de persoane care se îmbolnăvesc de COVID-19 după vaccinare, acesta este semnificativ mai mic decât în cazul persoanelor nevaccinate. 

De exemplu, conform unui grafic compilat de Axios pe baza datelor Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC),„Chart: Less than 0.1% of vaccinated Americans have tested positive for COVID-19”, axios.com în SUA, din cele 164 de milioane de persoane vaccinate, 0,077% au fost testate pozitiv la COVID-19 și 0,001% au murit. Chiar și așa, 0,077% înseamnă circa 125.000 de persoane (și e vorba doar de cei testați, unele cazuri fiind asimptomatice), deci e de înțeles de ce grupările antivacciniste găsesc cazuri individuale pe care le folosesc apoi ca „dovadă” că „vaccinurile nu funcționează”.

În România, conform datelor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pentru săptămâna 26 iulie – 1 august,„Raport săptămânal de supraveghere”,cnscbt.ro (PDF) 81,5% din cazurile noi de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate și 85,7% dintre decese (restul de 14,3% fiind persoane care nu au primit a doua doză a vaccinului). Nicio persoană vaccinată complet nu a murit. 

Raportul nu precizează cât din procentul de 18,5% persoane vaccinate care s-au infectat era vaccinate complet.

Chiar și așa, tot mai multe țări discută despre o a treia doză, din septembrie, pentru persoanele vulnerabile. Ministrul sănătății din Germania a anunțat acest lucru la începutul săptămânii,„Germany to offer Covid-19 vaccine booster shots from September”, france24.com în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut anunțul pe Instagram.„Instagram video by Emmanuel Macron”, instagram.com 

Și România a anunțat săptămâna trecută că are în vedere o doză booster. 

În continuare, nu există un consens științific în ceea ce privește necesitatea acestei a treia doze. De exemplu, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) spune„EU: too early to say if COVID booster needed as Germany, France press ahead”, reuters.com că e prea devreme pentru a se stabili dacă e necesară, în timp, în SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) încearcă să grăbească aprobarea celei de-a treia doze pentru persoanele imunocompromise.„F.D.A. Aiming to Speed Extra Vaccine Doses for Immunocompromised Patients”, nytimes.com 

Recent, și Moderna a anunțat că,„Moderna Reports Second Quarter Fiscal Year 2021 Financial Results and Provides Business Updates”, modernatx.com deși vaccinul său își păstrează eficacitatea la șase luni de la administrare, o posibilă a treia doză ar putea fi necesară în iarnă, din cauza variantei Delta.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel pentru oprirea administrării celei de-a treia doze„WHO calls for halting COVID-19 vaccine boosters in favor of unvaccinated”, reuters.com în scopul de a trimite mai multe doze țărilor sărace, în care nivelul vaccinării populației este extrem de scăzut.

Franța intră în zona roșie

O nouă actualizare a listei statelor cu risc epidemiologic ridicat introduce și Franța în zona roșie. În momentul de față, majoritatea țărilor din vestul Europei: Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie și Irlanda sunt în zona roșie, cu Belgia, Luxemburg și Danemarca în zona galbenă.

Dintre destinațiile turistice apropiate importante, Grecia e în zona roșie, Turcia și Israel în cea galbenă, iar Italia, Croația, Bulgaria sau Austria rămân în zona verde. Nouă listă este valabilă de duminică, 8 august, inclusiv.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #82: A treia doză, din septembrie?



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2