Julieanne Birch/Morsa Images via Getty Images

Coronavirus Science Report #87: Risc de 10 ori mai mare de spitalizare pentru nevaccinați8 min read

De Mihai Ghiduc 03.09.2021, ultima actualizare: 05.09.2021

70% dintre europenii adulți sunt vaccinați, dar România rămâne pe penultimul loc în UE la vaccinare. Protecția anti-COVID-19 este crescută de administrarea unei a treia doze.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Uniunea Europeană a trecut de pragul de 70% vaccinați la finalul verii;
  2. Riscul de a ajunge în spital cu COVID-19 este de cel puțin 10 ori mai crescut pentru nevaccinați, decât pentru persoanele care fac infecții postvaccinare;
  3. Israelul, prima țară care a trecut la administrarea celei de-a treia doze a vaccinului, spune că acesta scade semnificativ riscul de infectare;
  4. Jumătate dintre supraviețuitorii COVID-19 au probleme medicale și la un an după primele simptome;
  5. Organizația Mondială a Sănătății investighează o nouă variantă a coronavirusului, care a primit numele Mu (de la litera grecescă μ).

70% de europenii adulți, vaccinați

Uniunea Europeană a atins pragul de 70% dintre adulți vaccinați la finalului lui august,EU says it has reached goal of vaccinating 70% of adults”, reuters.com a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. 

România se află însă pe penultimul loc în UE, cu nici 30%, fiind depășită doar de Bulgaria, unde doar o cincime dintre cetățenii adulții și-au făcut vaccinul.

Risc de 10 ori mai crescut de spitalizare pentru nevaccinați

Un studiu britanic publicat în The Lancet Infectious Diseases,„Risk factors and disease profile of post-vaccination SARS-CoV-2 infection in UK users of the COVID Symptom Study app: a prospective, community-based, nested, case-control study”, thelancet.com bazat pe datele colectate de la 1,2 milioane de persoane care și-au înscris simptomele, testările și situația vaccinării în aplicația COVID Symptom Study, până pe 4 iulie, vine cu date noi despre diferența dintre vaccinați și nevaccinați. 

Astfel, doar 0,2% au raportat infecții postvaccinare. În cazul celor care le-au făcut, posibilitatea de a dezvolta o infecție asimptomatică era de două ori mai mare decât la nevaccinați, iar riscul de spitalizare era cu 73% mai scăzut. În plus, riscul de a dezvolta COVID-19 de lungă durată (peste patru săptămâni) a fost cu 50% mai scăzut.

Un alt studiu, de data aceasta făcut de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), publicat în format pre-print,„COVID-19-associated hospitalizations among vaccinated and unvaccinated adults ≥18 years – COVID-NET, 13 states, January 1 – July 24, 2021”,  medrxiv.org bazat pe date colectate în acest an, până pe 24 iulie, arată că persoanele nevaccinate au un risc de 17 ori mai mare de a fi spitalizate din cauza COVID-19 decât cei care fac o infecție postvaccinare. Chiar și după apariția variantei Delta, riscul rămâne de zece ori mai crescut pentru nevaccinați.

A treia doză crește protecția

Un studiu israelian,„BNT162b2 vaccine booster dose protection: A nationwide study from Israel”, medrxiv.org (PDF) apărut în format pre-print, arată că riscul de a face COVID-19 al persoanelor care au primit o a treia doză a vaccinului Cominarty (Pfizer/BioNTech) a scăzut de 11,7 ori la 12 zile de la administrare. Studiul se bazează pe date colectate de la peste un milion de persoane peste 60 de ani, dar este nevoie de mai multe date și mai mult timp pentru a valida rezultatele. 

Jumătate dintre cei spitalizați cu COVID-19 au probleme medicale și după un an

Un studiu din China publicat în The Lancet„1-year outcomes in hospital survivors with COVID-19: a longitudinal cohort study” thelancet.com arată că jumătate dintre persoanele care au supraviețuit unei infecții cu SARS-CoV-2 care a necesitat spitalizare au cel puțin un simptom al bolii la un an după infectare.

Studiu a analizat 1.276 de supraviețuitori ai COVID-19, cu o vârstă medie de 59 de ani, la 6 și 12 luni de la instalarea primelor simptome ale bolii. Majoritatea celor care lucrau înainte de îmbolnăvire au revenit la o viață normală (88% dintre cei angajați). Însă 49% din total au avut măcar o problemă de sănătate cauzată de COVID-19, de la o respirație mai greoaie până la probleme mentale, precum depresia.

Varianta Mu, investigată de OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) investighează„Weekly epidemiological update on COVID-19 – 31 August 2021”, who.int varianta Mu (sau Miu, în română) a coronavirusului, identificată prima dată în Columbia la începutul anului. Numită și B.1.621, aceasta a fost declarată drept „variantă de urmărit” (VOI, variant of interest) de către organismul internațional.

Conform OMS, varianta aceasta prezintă mutații care ar putea-o face mai rezistentă la vaccinurile anti-COVID-19 și, deși reprezintă doar 0,1% la nivel global, prezența sa este în creștere în Columbia (39%) și Ecuador (18%). 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #86: Pfizer, aprobat definitiv în SUAText de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #89: Unde ai nevoie de certificatul digital?

De
Dacă incidența cazurilor depășește 3 la mie, certificatul digital devine necesar pentru unele activități. Marea Britanie a adoptat a treia doză, SUA ar putea urma în curând.
CORONAVIRUS|BS DETECTOR

Nu ești cal, n-ai paraziți? Nu-ți trebuie ivermectină

De
„Tratamentul-minune” al acestui sezon este un antiparazitar pentru care nu există dovezi serioase că ar funcționa împotriva coronavirusului.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #88: Școala reîncepe în plin val patru

De
Noile reguli încearcă să-i țină cât mai mult pe copii la școală. Între timp, eșecul campaniei de vaccinare de la noi e tot mai vizibil la nivel global
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #86: Pfizer, aprobat definitiv în SUA

De
Primul vaccin mRNA aprobat definitiv. Risc de miocardită mai mare la cei care fac boala. Originea coronavirusului rămâne o necunoscută.