Artur Carvahlo/Mindcraft Stories

Coronavirus Science Report #94: Ce e varianta AY.4.2 și cât de periculoasă e?

De Mihai Ghiduc 22.10.2021, ultima actualizare: 29.10.2021

Creșterea cazurilor date de o nouă variantă a tulpinii Delta îngrijorează (și confuzează) lumea. România va lua măsuri dure împotriva pandemiei. De luni.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. În condițiile în care în această săptămână au fost depășite toate recordurile de cazuri noi, decese și internări, România va lua noi măsuri de limitare a pandemiei;
  2. O nouă variantă a coronavirusului, numită AY.4.2, îngrijorează specialiștii. Un procent semnificativ din cazurile din Marea Britanie sunt date de această subtulpină;
  3. În SUA, au fost aprobate boostere pentru toate vaccinurile folosite în această țară, dar și posibilitatea de a opta pentru altul decât cel inițial;
  4. Producătorul francez Valneva a anunțat rezultate pozitive ale vaccinului lor candidat, unul bazat pe coronavirusul inactivat. 

Noi măsuri de combatere a pandemiei

În condițiile în care, marți, 19 octombrie, s-a înregistrat un record al numărului de cazuri noi (18.863) și al deceselor (561), autoritățile au decis să ia măsuri mai dure, pentru a limita mobilitatea socială, dar doar de luni.

Astfel, vacanța școlară va fi devansată pentru toate clasele (în mod normal, era vacanță doar pentru clasele I-IV), închizându-se de facto școlile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat„Hotărâre nr. 91 din 22.10.2021 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2”, iw.ro (PDF) vineri noile restricții, care vor fi valabile pentru 30 de zile. Se va introduce carantina de noapte pentru cei fără certificate, între orele 22 și 5. Magazinele se vor închide la ora 21, restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa la 50% din capacitate, cu program redus (5-21), nu se organizează evenimente private (nunți, botezuri, spectacole, concerte) în localuri, competițiile sportive se țin fără spectatori, accesul la evenimente se face cu certificatul digital verde, la fel și în instituțiile publice și clădirile de birouri private. Masca va deveni obligatorie peste tot. 

Aflată într-o situație similară, Lituania„Latvia is first country to reimpose lockdown in Europe’s new Covid wave”, theguardian.com a introdus carantină de noapte de o lună, a închis școlile și magazinele neesențiale. În această țară, rata vaccinării e superioară României (care abia în această săptămână a depășit șase milioane de vaccinați), dar totuși nu a depășit 54%.

Ce se știe despre noua variantă AY.4.2?

O mutație a variantei Delta a coronavirusului, numită AY.4.2, a intrat în atenția publică după ce s-a observat că apare în circa 6% dintre secvențierile din Marea Britanie.„SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation”, gov.uk (PDF) Varianta fusese identificată prima dată în iulie. Mutații ale diverselor variante apar mereu, prin modificări apărute în una, două sau mai multe poziții din codul genetic al virusului. Cazuri sporadice au fost raportate și în alte țări, precum SUA, Danemarca, Rusia sau Israel.

Practic, la varianta Delta (care are codul B.1.167.2) a virusului mai apare din când în când câte o mutație, iar acestea sunt numerotate cu litere și cifre suplimentare, pentru că încă nu se disting suficient de versiunea inițială. Codul complet al variantei AY.4.2 ar fi B.1.617.2.4.2 (nu e clar de ce n-a fost denumită, de exemplu, Delta.4.2).

Pentru că lucrurile nu sunt îndeajuns de confuze, AY.4.2 e supranumită eronat în presă și Delta Plus, denumire care a mai fost folosită și pentru o variantă descoperită în India, care are mutația K417N. Acest mutație, întâlnită și la variantele Beta și Gama, ajută virusul să infecteze mai ușor celulele. Acea variantă reprezenta de fapt sublinia AY.2.

AY.4.2 are în plus față de Delta mutațiile A222V și Y145H în proteina Spike. Cifra reprezintă poziția din codul genetic, iar literele reprezintă aminoacidul înlocuit, respectiv cel care-l înlocuiește. În acest caz, alanina (A) e înlocuită de valină (V), iar tirozina (Y) de histidină (H). Încă nu se știe care ar putea fi efectele noilor mutațiilor din AY.4.2 sau dacă ajută virusul să se răspândească mai bine. 

Conform specialiștilor britanici,„​​What you need to know about the new Covid-19 Delta Plus variant AY.4.2”, straitstimes.com prevalența e încă redusă, iar felul în care se răspândește e mult mai lent decât în cazul variantelor Alpha și Delta. Cu toate acestea, noua variantă pare a fi cu 10-15% mai infecțioasă decât Delta.„New Delta descendant may be more infectious than its ancestor”, ft.com

CITEȘTE ȘI: (Aproape) totul despre Delta

FDA permite mixarea vaccinurilor la doza booster

În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat„Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Takes Additional Actions on the Use of a Booster Dose for COVID-19 Vaccines”, fda.gov că persoanele care sunt complet vaccinate pot primi o doză booster din orice vaccin, la șase luni de la vaccinare, indiferent de tipul folosit inițiat. Sistemul este numit și „mix and match”. SUA folosește trei vaccinuri: Cominarty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna) și Janssen (Johnson & Johnson). Primele sunt administrate inițial în două doze, cel din urmă în doză unică.

De asemenea, FDA a autorizat boosterul cu o doză de Spikevax (Moderna), după șase luni, pentru persoanele de peste 65 de ani și cele între 18 și 64 cu risc crescut de forme severe sau cu ocupații cu nivel crescut de risc și boosterul Johnson & Johnson (Janssen), după două luni de la vaccinarea cu doza inițială a vaccinului, pentru toate persoanele peste 18 ani. 

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat vineri că va analiza posibilitatea mixării dozelor. În România, mixarea dozelor este posibilă pentru toți cei care au făcut vaccinurile Pfizer și Moderna și, practic, obligatorie pentru cei care au făcut AstraZeneca. 

Valneva, rezultate bune în faza a treia

Valneva a anunțat„Valneva Reports Positive Phase 3 Results for Inactivated, Adjuvanted COVID-19 Vaccine Candidate VLA2001”, valneva.com rezultatele testului de faza a III-a a vaccinului VLA2001. Testul a fost făcut prin comparație cu vaccinul AstraZeneca și a arătat că cei vaccinați cu Valneva dezvoltă mai mulți anticorpi, la două săptămâni de la vaccinare. Numărul cazurilor de COVID-19 a fost similar în ambele grupe, ceea ce ar arăta o eficacitate similară. Testul a fost făcut pe 4.012 participanți de peste 18 ani, în Marea Britanie.

Vaccinul Valneva folosește un principiu clasic, fiind creat din viruși inactivați. Compania va aplica pentru aprobare în Marea Britanie, țară care a anulat un contract cu firma în septembrie.„UK cancels Covid vaccine deal with French firm Valneva”, theguardian.com Discuții pentru un contract cu Valneva se poartă și cu Comisia Europeană.„EU ‘negotiating with Valneva’ over COVID-19 vaccine contract”, pharmaphorum.com Pentru a se ajunge însă la un contract, vaccinul trebuie aprobat și nu e clar dacă datele prezentate de Valneva sunt suficiente.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #93: COVID-19 este mai periculos pentru femeile însărcinate



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2