KrizzDaPaul/Getty Images

Coronavirus Science Report #95: fluvoxamina a avut rezultate bune în testele clinice

De Mihai Ghiduc 29.10.2021

Un medicament folosit în afecțiuni psihice ar putea reduce cu o treime spitalizările cauzate de COVID-19. Merck pune la dispoziția producătorilor de medicamente generice patentul molnupiravirului

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Un studiu efectuat în Brazilia, pe 1.500 de pacienți bolnavi de COVID-19, arată o reducere de o treime a spitalizărilor la cei care au luat fluvoxamină, un medicament antidepresiv, față de placebo. E nevoie însă de studii suplimentare pentru confirmare;
  2. Merck, compania care a dezvoltat molnupiravir, care reduce cu 50% decesele de COVID-19, va face disponibil patentul producătorilor de medicamente generice, dacă va fi aprobat de autorități;
  3. Un comitet al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a recomandat vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu Pfizer. Se va folosi o treime de doză, în locul uneia întregi. Aprobarea ar putea veni în noiembrie;
  4. Și Moderna a anunțat că o jumătate de doză e sigură și eficientă la copiii de 6-11 ani;
  5. Una dintre cele patru tulpini majore de gripă, B/Yamagata nu a mai fost depistată nicăieri în lume din aprilie 2020 – un efect secundar al măsurilor anti-COVID-19. Specialiștii se întreabă dacă nu a dispărut definitiv;
  6. Deși persoanele vaccinate se infectează mai rar și scapă mai repede de virus, în cazul în care acest lucru se întâmplă, încărcătura virală e similară cu cea de la nevaccinați, spune un studiu britanic

Fluvoxamina, un antidepresiv, ar putea funcționa împotriva COVID-19

Fluvoxamina, un medicament ieftin folosit pe scară largă în tratarea tulburării obsesiv-compulsive, a fost încă de anul trecut pe lista substanțelor care ar putea fi folosite în tratarea COVID-19, datorită faptului că medicii știau că are și un rol în reducerea inflamației. Însă primele teste, deși încurajatoare, au fost efectuate pe un număr mic de pacienți.

Săptămâna aceasta, The Lancet„​​Effect of early treatment with fluvoxamine on risk of emergency care and hospitalisation among patients with COVID-19: the TOGETHER randomised, platform clinical trial”, thelancet.com a publicat rezultatele studiului TOGETHER, care s-a desfășurat în 11 locuri din Brazilia, pe un număr de 1497 de pacienți, majoritatea nevaccinați, dintre care 741 au primit 100 g fluvoxamină, timp de zece zile, și 756 un placebo. 

Specialiștii americani, canadieni și brazilieni care au efectuat studiul au observat o reducere cu o treime a spitalizărilor la cei care au luat medicamentul. Pe de altă parte, unii pacienți au întrerupt tratamentul, pentru că nu tolerau medicația, ceea ce ar putea indica o problemă de dozaj. Studiul rămâne însă unul mic, iar autorii atrag atenția asupra faptului că, fiind desfășurat în plin vârf epidemic, în Brazilia, ar putea suferi de interferențe cu alte tratamente.

Este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă rezultatele se confirmă, care ar fi dozajul optim și dacă efectul asupra virusului SARS-CoV-2 se extinde la întreaga clasă de medicamente asemănătoare fluvoxaminei.

Molnupiravir ar putea fi disponibil rapid în întreaga lume

În așteptarea eventualei aprobări a medicamentului lor anti-COVID-19, cei de la Merck au încheiat au acord cu asociația Medicines Patent Pool„The Medicines Patent Pool (MPP) and Merck Enter Into License Agreement for Molnupiravir, an Investigational Oral Antiviral COVID-19 Medicine, to Increase Broad Access in Low- and Middle-Income Countries”, merck.com pentru a face disponibil patentul molnupiravirului pentru companii din 105 țări, majoritatea din Africa și Asia. 

Acordul ar putea scădea costul medicamentului la 20 de dolari pentru un tratament de cinci zile, de la 712 în SUA și vine în continuarea unora precedente,„Amid Humanitarian Crisis in India, Merck Announces Voluntary Licensing Agreements with Five Indian Generics Manufacturers to Accelerate and Expand Global Access to Molnupiravir, an Investigational Oral Therapeutic for the Treatment of COVID-19”, merck.com încheiate cu mai multe dintre cele mai mari companii de medicamente generice din India.

Abordarea vine în contrast cu felul în care Pfizer și Moderna au refuzat să ofere patentul pentru vaccinurile mRNA altor companii, cu precizarea că în cazul acestora din urmă procesul de producție e mult mai complex.

Conform unui comunicat de presă, rezultatele unui test de faza a III-aMerck and Ridgeback’s Investigational Oral Antiviral Molnupiravir Reduced the Risk of Hospitalization or Death by Approximately 50 Percent Compared to Placebo for Patients with Mild or Moderate COVID-19 in Positive Interim Analysis of Phase 3 Study”, merck.com efectuat de Merck și Ridgeback arată o înjumătățire a spitalizărilor și deceselor la pacienții cu risc ridicat de a dezvolta forme grave ale bolii care au fost tratați cu molnupiravir la apariția simptomelor. Firma a aplicat pentru autorizarea medicamentului în SUA și Europa.  

Vaccinul Pfizer ar putea fi aprobat pentru copiii de 5-11 ani

Un comitet al Administrației pentru Medicamente și Alimente (FDA) din SUA a recomandat„Pfizer vaccine for young kids gets greenlit by FDA advisers : Shots”, npr.org utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech la copii de 5-11 ani, un prim pas spre aprobarea de către agenție. 

Datele testului făcut de Pfizer arată o eficacitate de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii. Copiii sub 12 ani ar primi două doze de o treime dintr-una pentru adulți, la trei săptămâni distanță, pentru a limita riscul de a dezvolta efecte secundare. 

Și vaccinul Moderna e eficient

Moderna a anunțat luni„Moderna Announces Positive Top Line Data from Phase 2/3 Study of COVID-19 Vaccine in Children 6 to 11 Years of Age”, investors.modernatx.com că un studiu de faza II/III, pe copii de 6-11 ani, arată un răspuns imun bun după administrarea a două jumătăți de doză, la 28 de zile distanță. Firma nu a făcut însă publice datele complete. 

O tulpină a gripei ar putea să fi dispărut din cauza COVID-19

Conform unui studiu publicat de Nature,„Influenza lineage extinction during the COVID-19 pandemic?”, nature.com una dintre cele patru tulpini care provoacă gripa, numită B/Yamagata, nu a mai fost depistată nicăieri în lume din aprilie 2020. Cercetătorii spun că aceasta at putea să fi dispărut din cauza măsurilor luate împotriva COVID-19. Virusul gripei B/Yamagata se transmite numai de la om la om, fără a fi prezent în rezervoare animale, ceea ce dă și mai multă încredere cercetătorilor că omenirea ar putea să fi scăpat definitiv de el. Totuși, există posibilitatea ca acesta încă ăs circule în zone ale lumii în care nu s-au făcut teste. 

Și un alt studiu,„Human seasonal influenza under COVID-19 and the potential consequences of influenza lineage elimination”, researchsquare.com încă nevalidat prin procesul de peer review, notează această dispariție.

Ambele studii observă că, datorită măsurilor de distanțare socială, a măștilor și a limitării traficului internațional, celelalte trei variante ale gripei, A(H3N2), A(H1N1) și B/Victoria, au o circulație mult mai redusă și o diversitate genetică mai mică, dispărând cu totul din anumite regiuni.

Încărcătura virală e similară, indiferent de starea vaccinală

Un studiu făcut de specialiști de la Imperial College London și Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (HSA) și publicat în Lancet Infectious Diseases,„Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinat”, elsevierhealth.com (PDF) despre transmiterea coronavirusului în rândul familiilor, arată că persoanele infectate au o încărcătură virală similară, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu. Riscul transmiterii virusului este, deci, similar.

În schimb, la cei vaccinați riscul de infectare e mai scăzut și se scurtează perioada necesară pentru a elimina virusul din organism, în cazul unei infecții postvaccinare.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #94: Ce e varianta AY.4.2 și cât de periculoasă e?

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2