dowell/Getty Images

Coronavirus Science Report #96: Tratamentul oral Pfizer are o eficiență de 89% împotriva spitalizării11 min read

De Mihai Ghiduc 05.11.2021

Marea Britanie a aprobat Lagevrio, OMS a aprobat Covaxin. Un rezervor de SARS-CoV-2 a fost descoperit într-o specie de căprioare din SUA

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Pfizer a anunțat că antiviralul oral pe care îl testează împotriva COVID-19 are o eficiență de 89% împotriva spitalizării și decesului la pacienții cu risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii, conform rezultatelor unui studiu clinic de fază II/III;
  2. Marea Britanie devine prima țară din lume care aprobă molnupiravir, medicamentul dezvoltat de Merck care reduce cu 50% riscul de a dezvolta forme grave ale bolii și, implicit, de deces. În Europa și SUA procesul de evaluare mai durează;
  3. Vaccinul indian Covaxin este cel de-al optulea aprobat de Organizația Mondială a Sănătății;
  4. În SUA, a început vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu Pfizer/BioNTech;
  5. O echipă de cercetători americani a găsit un rezervor de SARS-CoV-2 la căprioarele din Iowa.

Tratamentul oral Pfizer are o eficiență ridicată împotriva spitalizării și deceselor

Pfizer a anunțat că antiviralul oral pe care îl testează împotriva COVID-19, Paxlovid, are o eficiență ridicată în prevenirea spitalizării sau deceselor provocate de boală, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic de fazele II/III.„Pfizer’s Novel COVID-19 Oral Antiviral Treatment Candidate Reduced Risk of Hospitalization or Death by 89% in Interim Analysis of Phase 2/3 EPIC-HR Study”, pfizer.com Studiul a fost efectuat pe aproximatv 2.000 de participanți infectați cu SARS-CoV-2 care aveau un risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii.

Gigantul farmaceutic a anunțat că pilula, administrată în combinație cu antiviralul ritonavir, folosit în tratarea HIV, scade cu 89% riscul de spitalizare sau deces dacă schema de tratament începe în primele trei zile de la debutul simptomelor. Tratamentul constă în administrarea combinației de Paxlovid și ritonavir odată la 12 ore, timp de cinci zile.

Doar 0,8% (3 din 356) dintre participanții care au început tratamentul în această perioadă au fost spitalizați, față de 7% din cei care au primit un medicament placebo (27 din 385). Eficiența a rămas ridicată și atunci când tratamentul a început la cinci zile de la debutul simptomelor, caz în care doar 1% dintre pacienți au ajuns spitalizați (6 din 607), față de 6,7% din grupul de control (41 din 612). Per total, la 28 de zile de la debutul simptomelor, niciunul dintre pacienții tratați cu paxlovid/ritonavir nu a decedat, în comparație cu 10 decese (1,6%) înregistrate la grupurile de control.

Compania a mai anunțat că, la recomandarea unei comisii de monitorizare independentă a testelor și în urma unor consultări cu Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, testul clinic va fi oprit mai devreme și va aplica pentru o autorizare federală a medicamentului în Statele Unite,

Lagevrio (molnupiravir) aprobat în Marea Britanie

Marea Britanie devine prima țară care aprobă antiviralul oral produs de Merck. Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA)„First oral antiviral for COVID-19, Lagevrio (molnupiravir), approved by MHRA”, gov.uk a dat undă verde acestui medicament joi, 4 noiembrie, pentru a fi folosit la persoanele cu forme ușoare și moderate ale bolii care au cel puțin un factor de risc.

Medicamentul, dezvoltat de Ridgeback Biotherapeutics and Merck Sharp & Dohme sub numele molnnupiravir, va purta denumirea comercială de Lagevrio. Conform studiilor clinice, acesta ar reduce cu 50% riscul de a dezvolta forme grave și de deces, dacă este folosit în primele zile de la un test pozitiv și instalarea simptomelor.

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat tot joi că va accelera procesul de evaluare a medicamentului, fără a da o dată precisă pentru aprobare. EMA spune că va purta discuții cu statele membre interesate pentru a vedea în ce condiții pot face medicamentul disponibil înaintea aprobării.

În SUA, Administrația pentru Medicamente și Alimente (FDA) a anunțat la mijlocul lunii trecute că ședința pentru evaluarea și aprobarea molnupriavirului va avea loc pe 30 noiembrie.

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat Covaxin

Covaxin, un vaccin produs de compania indiană Bharat Biotech, a fost aprobat pentru utilizare de urgență de către OMS„WHO issues emergency use listing for eighth COVID-19 vaccine”, who.int la persoanele de peste 18 ani. Acesta se adaugă celor șapte vaccinuri aprobate până acum de organizație.

Vaccinul, bazat pe coronavirus inactivat, se administrează în două doze, la interval de patru săptămâni. Eficacitatea estimată de teste este de 78%.

Aprobarea de către OMS nu înseamnă că vaccinul va fi disponibil în Europa (și, implicit, România), dar lasă cale liberă pentru utilizarea sa în cadrul programului COVAX, prin care sunt ajutate țările care nu au acces și posibilitatea de a le achiziționa direct de la producători.

SUA a început vaccinarea copiilor de 5-11 ani

Marți, Centrul Pentru Prevenția și Controlul (CDC) a recomandat oficial„CDC Recommends Pediatric COVID-19 Vaccine for Children 5 to 11 Years”, cdc.gov vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu câte o treime de doză a vaccinului Pfizer/BioNTech, la un interval de trei săptămâni. Anunțul vine după ce săptămâna trecută FDA evaluase și aprobase vaccinul pentru utilizare și la această grupă de vârstă. Peste 32 de millioane de copii devin eligibili pentru vaccinare.

Și căprioarele iau virusul

Un studiu de la Universitatea Penn State,„Multiple spillovers and onward transmission of SARS-Cov-2 in free-living and captive White-tailed deer (Odocoileus virginianus)”,  biorxiv.org care încă n-a trecut de procesul de peer-review, a descoperit că sute de animale din specia cerbului cu coada albă (Odocoileus virginianus) din Iowa au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2. Specia este specifică Americii de Nord, Centrale și părții nordice a Americii de Sud.

Urme ale virusului au fost găsite în 80% dintre probele obțiunte de la animale, atât aflate în captivitate, cât și libere. Practic, această specie de animale a luat virusul de la oameni – specialiștii nu știu cum –, iar acum a devenit un nou rezervor în care virusul supraviețuiește.

Specialiștii sunt îngrijorați că, în timp, virusul ar putea să sufere mutații și să sară din nou la om, eventual mai virulent sau mai letal.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #95: fluvoxamina a avut rezultate bune în testele clinice 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2