Eoneren/Getty Images

Coronavirus Science Report #98: Variantă îngrijorătoare în Africa de Sud16 min read

De Mihai Ghiduc 26.11.2021, ultima actualizare: 29.11.2021

O variantă cu zeci de mutații a apărut în Africa. Comisia Europeană propune modificarea regulilor de călătorie în UE. Vaccinul Pfizer a fost aprobat la copii de 5-11 ani. 

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. O variantă a virusului SARS-CoV-2 care prezintă peste 30 ce mutații a fost depistată în Africa de Sud;
  2. Certificatul verde digital ar putea fi valabil doar nouă luni de la vaccinarea cu primele două doze. Ulterior, pentru călătoria în Uniunea Europeană va fi nevoie de un booster;
  3. Vaccinul Cominarty, produs de Pfizer/BioNtech, a fost aprobat pentru utilizare în UE, la copii de 5-11 ani;
  4. EMA a primit cererea de aprobare a medicamentului Lagevrio (molnupiravir) – pentru care a dat deja undă verde pentru a fi aprobat la nivel de țară – și evaluează în procedură accelerată Paxlovid;
  5. Austria și Slovacia au introdus carantina la nivel național, lucru avut în vedere și de Germania. Și alte țări din UE întăresc restricțiile;
  6. O gumă de mestecat specială ar putea limita încărcătura virală în cazul persoanelor deja infectate cu virusul SARS-CoV-2.

B.1.1.529, tulpină nouă cu foarte multe mutații

O variantă îngrijorătoare a virusului SARS-CoV-2 a fost depistată„What we know so far about the B.1.1.529 COVID variant causing concern in South Africa”, euronews.com în Africa de Sud. Spre deosebire de alte tulpini depistate până acum, aceasta prezintă un număr extrem de mare de mutații, dintre care cel puțin de 32 în proteina spike. Domeniul de legare la receptorul ACE2, prin care virusul infectează celulele, prezintă zece mutații, față de două în cazul Delta și trei în cazul variantei Beta, care a apărut inițial tot în Africa de Sud.

Cu numele de cod B.1.1.529, noua tulpină a fost depistată la 22 de persoane din Africa de Sud, în special din capitala Pretoria. Patru cazuri au fost depistate în Botswana și unul în Hong Kong, la o persoană care a călătorit din Africa de Sud. O întâlnire de urgență va avea loc la OMS,„WHO calls special meeting to discuss new Covid variant found in South Africa with ‘a large number of mutations’”, cnbc.com care va stabili dacă o pune pe lista „variantelor de interes” sau „îngrijorătoare” și probabil că îi va acorda o literă grecească nouă (Nu ar fi următoarea încă liberă. UPDATE: OMS a decis să sară două litere și a optat pentru Omicron).

B.1.1.529 pare a afecta mai ale persoanele tinere și are mutații comune cu variantele Beta și Lambda despre care se știe că pot ocoli răspunsul imun. Deocamdată, nu se știe dacă vaccinul este eficient împotriva noii variante sau apariția acesteia ar putea complica și mai mult lupta pentru limitarea efectelor pandemiei.

Nou termen de expirare pentru certificatul digital

În condițiile creșterii numărului de cazuri de COVID-19 din Europa, a faptului că nivelul imunizării necesar pentru imunitatea colectivă pare foarte ridicat„Rethinking Herd Immunity and the Covid-19 Response End Game | Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health”,  publichealth.jhu.edu și a scăderii eficacității vaccinurilor în timp,Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study”, thelancet.com Comisia Europeană are în vedere modificarea modului în care este folosit certificatul verde digital european pentru călătoriile intracomunitare.

Astfel, propunerea Comisiei„EU’s COVID travel pass will expire nine months after last vaccine dose”, euronews.com este ca valabilitatea certificatului să fie nouă luni de la vaccinarea completă (cu cele două doze inițiale – sau una, în cazul vaccinului Johnson & Johnson). Ulterior, va fi necesar un booster pentru a călători în altă țară fără a face un test anti-COVID-19. 

Încă nu s-a stabilit care va fi perioada de valabilitate a certificatului după această doză.

Noul sistem ar trebui să intre în vigoare din ianuarie, după aprobarea statelor membre. Comisia Europeană ia în considerare și extinderea listei vaccinurilor pentru care poate fi obținut certificatul digital cu toate cele aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Vaccinul Pfizer, aprobat pentru copii de 5-11 ani

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat„Comirnaty COVID-19 vaccine: EMA recommends approval for children aged 5 to 11”, ema.europa.eu aprobarea utilizarii vaccinului Cominarty, produs de Pfizer/BioNtech,  la copii între 5 și 11 ani. 

Cantitatea folosită va fi de o treime din cea folosită de la 12 ani în sus (10 µg, față de 30 µg) și va fi administrată în două doze, la trei săptămâni distanță. 

Aprobarea se bazează pe un test clinic făcut pe circa 2.000 de copii, dintre care 1.305 au primit vaccinul și 663 un placebo. 16 copii din grupul placebo s-au îmbolnăvit ulterior de COVID-19, față de doar trei dintre cei care au primit vaccinul, ceea ce înseamnă că eficacitatea ar fi de 90,7%.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre vaccinarea copiilor și adolescenților?

Lagevrio și Paxlovid, pe cale să fie aprobate în UE

EMA a explicat„EMA issues advice on use of Lagevrio (molnupiravir) for the treatment of COVID-19”, ema.europa.eu cum poate fi folosit Lagevrio (molnupiravir), medicamentul produs de Merck pentru tratarea COVID-19, înainte de aprobarea oficială. Autoritățile naționale pot decide aprobarea acestuia în avans. Acesta ar trebui administrat persoanelor cu risc crescut de a face forme grave, dar care nu primesc oxigen suplimentar, începând cu cel mult a cincea zi de la debutul simptomelor.

Câteva zile mai târziu, agenția a primit„EMA receives application for marketing authorisation for Lagevrio (molnupiravir) for treating patients with COVID 19”, ema.europa.eu cererea de autorizare a medicamentului de la Merck – pe care a anunțat că o va evalua accelerat – și a început „EMA starts review of Paxlovid for treating patients with COVID-19”, ema.europa.eu evaluarea Pavloxidului, tratamentul Pfizer cu eficiență crescută în primele teste clinice.

Uniunea Europeană e în negocieri atât cu Merck, cât și cu Pfizer pentru achiziționarea medicamentelor, dar nu au apărut încă detalii despre evoluția discuțiilor.

Noi restricții în Europa

Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească într-o serie de state europene, ceea ce duce la adoptarea de noi restricții. Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) avertizează„ECDC statement: Risk of very high COVID-19 burden unless public health measures are applied urgently”, ecdc.europa.eu că lunile decembrie și ianuarie ar putea fi foarte dificile dacă nu se iau rapid măsuri. 

Organizația Mondială a Sănătății estimează„The WHO European Region could hit over 2 million COVID-19 deaths by March 2022. We can avoid reaching this grim milestone by taking action now”, euro.who.in că, până în primăvara lui 2022, se vor înregistra două milioane de decese cauzate de virusul SARS-CoV-2, în special pentru că varianta Delta e dominantă, și cere, la rândul său, întărirea măsurilor de prevenție. Trebuie însă spus că OMS se referă la întregul continent (incluzând Marea Britanie, Ucraina și Rusia), nu doar la Uniunea Europeană.

Iar măsurile încep să vină.

Austria a anunțat„Latest Information on the Coronavirus Situation in Austria”, austria.info o carantină temporară, începând de luni, 22 noiembrie până pe 13 decembrie. Inițial, guvernul vizase carantinarea celor nevaccinați, dar a extins-o destul de repede la toată populația. În acest context, călătoriile în această țară nu sunt posibile. Ulterior acestei perioade, certificatul digital verde va fi cerut pentru cele mai multe activități. Din februarie 2022, vaccinarea va fi obligatorie„’Impfpflicht’: How will Austria’s mandatory vaccination law work in practice?”, thelocal.at în această țară, singura din UE care impune acest lucru.

Cea de-a doua țară care a declarat carantina națională, pentru două săptămâni, este Slovacia.„COVID-19: Slovakia becomes second European country to go into lockdown”, euronews.com Țara este pe locul trei în Europa, după Bulgaria și România, cu cele mai puține persoane vaccinate (în jur de 45%).  

Și Germania ar putea impune carantina națională,„Germany’s Possible Lockdown Not Ruled Out, Top Health Official Reiterates”, bloomberg.com în condițiile în care numărul de cazuri a crescu abrupt, la niveluri mult peste cele din valurile anterioare.

Și Italia a anunțatItaly to impose ‘super green pass’ Covid restrictions on unvaccinated”,  thelocal.it noi restricții pentru nevaccinați începând cu 6 decembrie, până cel puțin la mijlocul lui ianuarie. Aceștia nu vor mai avea acces la servicii neesențiale: de la baruri și restaurante (în interior) la evenimente sportive și culturale.

Gumă de mestecat antivirus

Cercetători de la Universitatea Pennsylvania au propus, într-un studiu publicat în Molecular Therapy,„Debulking SARS-COV-2 in saliva using angiotensin converting enzyme 2 in the chewing gum to decrease oral virus transmission and infection”, cell.com utilizarea, de către persoanele infectate, a unei gume de mestecat special concepute pentru limitarea răspândirii virusului. 

Guma conține copii ale proteinei ACE2, aflată pe suprafața celulelor, cea pe care coronavirusul o folosește pentru a le infecta. Ideea e că, astfel, coronavirusul va fi prins în capcană și încărcătura virală va fi limitată. În testele făcute de cercetători, aceasta a scăzut cu 95%. 

Guma are gust asemănător celei obișnuite și poate fi stocată la temperatura camerei. 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #97: Pfizer oferă tratamentul țărilor sărace. A fost găsit primul bolnav de COVID-19

 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2