Alec Pop

20 de conturi de Instagram pentru Halloween

De Cristi Mărculescu 29.10.2020

Dăm din casă cele mai de sezon conturi de Instagram. Șoc și groază, SF și fantezie, de la seapunk până la satanisme oldschool, sunt de toate pe platforma asta. 

Cum la cinema nu e voie, de Netflix bănuiesc că te-ai săturat deja și nici la operă nu poți mergem (ca să nu te îmbolnăvești ca ăia din Milano)„Coronavirus alla Scala, salgono a 21 i positivi tra il coro e l’orchestra del teatro. Uno di loro è in ospedale”, milano.repubblica.it Halloweenul acesta va fi petrecut în mod tradițional, acasă în familie. Ca orice altă sărbătoare strămoșească. Și cum sărbătorile astea în familie cer cu disperare frecat telefonul (anti-stres, anti-plictis, anti-opresiune psihică) ce-ar fi mai util decât niște Instagram? Tematic selectat, apropo de sărbătoare tuturor monștrilor (parcă așa era, nu?), iată un playlist vizual cu variațiuni foarte diverse pe o temă fixă: groază frisoane și mister. 

Scott Brooks

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scott Brooks (@scottgbrooksart) on

Brooks a găsit frontiera fină dintre „drăgălaș” și „grețos” și și-a organizat toate tablourile în jurul conflictului ăsta fundamental. Aparent suntem mai aproape de imaginarul lui Alice și-a Țării Minunilor decât de sex-dungeon-uri, dar Brooks le combină într-un mare fel. Ca și când Tom Sawyer adolescent și Lizuca trecută de pubertate s-ar înfrupta din Raspunzel trasă la rotisor în timp ce animăluțele Disney ar pune-o de-o revoltă sexual-canibală. Trist fascinant, lasciv și teribil.

Blial Cabal

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blial Cabal ™ (@blialcabal) on

Cel mai fin exemplu de pe zona de ocultism, satanism și misticism. Artiști ultra-competenți (un cuplu din California, eternă pepinieră pentru sataniști) cu atât de mult skill și rafinament într-înșii că te doare sufletul când le vezi clipurile în care desenează demoni și virgine și auzi că ascultă metale grele. Dar tehnica și atenția la detaliu sunt demonic de năucitoare.

Joan Cornella

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joan Cornellà (@sirjoancornella) on

Cornella este cel mai pastelat colorat autor de blestemății de pe piața de idei brutale ilustrate în comic strips. Tehnic vorbind, s-ar putea zice că face caricaturi. Practic vorbind, Charlie Hebdo sunt mici copii pe lângă tipul ăsta care, din contrastul între pastel și nasoleală, este echivalentul unul remake de Wes Anderson la un film de John Waters. Unora s-ar putea să le dea cu ofensă. Domnul Cornella are și câteva cărți publicate.Găsești o listă pe bookdepository.com

Andrei Cotruț

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrei Cotrut (@andrei_cotrut) on

Ilustrator care pune extratereștri în benzi desenate și instalaționist (da, este un termen din arte, nu are conotații negative deși sună ca dracu) care împachetează gândaci în blistere de medicamente. Surprinzător cumva, lasă impresia de surâzător, chiar și atunci când pune toate blestemățiile în lapte pe post de cornflakes. 

Karl Dahmer

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karl Dahmer (@dahmerart) on

Damerart are mult de-a face cu istoria benzilor desenate de groază și mister din canonul american din care au rezultat și Tales from the Crypt și mare parte din posterele alea trashy și oarecum rockerești ale filmelor cu zombie din deceniul al optulea. Desenează în tușuri, colorează rar. 

Rob Llis

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rob Bliss (@robblissconceptart) on

O parte din lucrările lui Llis sunt familiare, poate chiar par banale. Explicația este simplă: tipul este unul din concept artiștii care face designul monștrilor de prin blockbustere. E normal să pară familiar. Ce-i deosebit de frumos este că, pe contul lui de Instagram, Llis pune și „d-ale lui”, iar versatilitatea este uimitoare. 

Anthony Hurd

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anthony Hurd (@anthonyhurd) on

Picturile lui Hurd, fie ele peisaje cam extraterestre sau portrete cumva umane, au eleganța și detaliul unor stampe japoneze abuzate cu acid de baterie și acid de psihedelie și apoi povestite unui AI care le redă în marja de eroare a unui AI cu probabilități multiple, dar zero simț al tenebrelor.

Jesse Jacobs

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jesse Jacobs (@jacobs_comics) on

Jesse Jacobs scrie benzi desenate împănate cu psihedelie totală și splendori de-a dreptul mitice. De exemplu, By this Shall You Know HimO găsești pe goodreads.com este fix cum ar trebui să fie o mitologie păgână și quantică despre facerea lumii și-a tuturor celor care sunt în ea. Și foarte reprezentativă pentru stilul simplu, dar abundent în detalii, care-i umple și tot Instagramul. 

Joseph Loughborough

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Loughborough (@josephloughborough) on

Sau ce-ar fi înțeles Jack Kerouac din tablourile Tamarei de Lempicka. Fundamante perfect onorabile (manierism și eleganță de Roaring Twenties), deformate de abuz de substanțe înspre benzi desenate deloc conforme estetic, nici momentului actual, nici anilor ’20 (ăia de la 1920, fix acum un veac). Desen excelent, cu o linie impresionant de exactă.

Alex Merritt

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex Merritt (@alexmerritt81) on

Merrrit este autor de portrete dubioase și deloc duioase făcute din hașurături de cărbune sau din agresat pânza cu culori. Face oameni desfigurați, cu fețe mai mult ghicibile decât recognoscibile. Ca majoritatea pictorilor, după ce-au început să se vândă scump tablourile cu desfigurații lui Ghenie. Are în mod cert un surplus de ceva (lingoare?, teroare?, oroare?) care cere o privire mai atentă. 

Noper

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noper (@noperator) on

Noper lucrează în mai multe stiluri. Uneori kid-friendly, alteori ușor ezoteric și galactic în sensuri demne de benzile desenate ale lui Meobius. E memorabil și când se joacă și când lucrează sobru și cosmic. 

Robert Obert

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Robert OBERT (@robert_obert) on

Robert Obert face murale, scrie benzi desenate,The Urban Prophecy, robertobert.com desenează pe tramvaie și, din când în când, mai face câte o statuie. Vine dinspre cyber-punk și cyborgeală, are o migală asiatică la desen și o inspirație percutantă la culoare. Face sefeu și o arde urban prin București. Și Brașov, parcă. 

CITEȘTE ȘI: Robert Obert a ilustrat și dosarul Mindcraft Stories despre roboți

Zac Palmisano

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @selfishlittle on

Tipu ăsta se descrie cel mai bine singur: „Films like Street Trash, Brian Yuzna’s Society, and The Toxic Avenger series definitely have influenced the work I create” într-un interviu pentru Vice.„The Twisted Body Horror Paintings of SelfishLittle”, vice.com Ai înțeles, da? Frisoane trash, fluo galore, body horror cât cuprinde. Creator de mutanți, are toate motivele să fie mândru de ce scornește, pentru că își depășește și maeștrii și influențele.

Cleon Peterson

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CLEON PETERSON (@cleonpeterson) on

Toată arta lui Peterson este despre violență. Antiviolență, zice el. Stilul simplu, redus cromatic (precum vasele grecești) și forțos (precum artele totalitare ale anilor ‘30 – mai aproape de Reich, decât de soviete, aș zice eu) este de impact maxim. O incursiune prin contul lui de Instagram este fascinantă: minimalism și monumentalitate, o iconografie a violenței și-un repertoriu de manierisme devenite meme.  

Dusty Peterson

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dusty Peterson (@croakingdemon) on

Dusty Peterson este cablat la iconografiile Metal Hurlant și, la bază, lucrează pentru jocuri video. Monștrii extratereștri și mutanții lui au texturi dubios mucilaginoase, ca ectoplasme din coșmarurile colective ale unor generații bântuite de Silent Hill și H. R. Giger, Resident Evil și The Thing

Michael Reeder

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MICHAEL ✖️ REEDER (@reederone) on

La prima privire, ce pictează Reeder are un impact cromatic masiv. Texturile și școala de pictură devin clare ulterior. În seriile lui de portrete abstracte, morbidul și stridentul, colajul și simbolismul, se amestecă ca într-un lava lamp. Un lava lamp cu cranii și gesturi, patternuri și jocuri video vintage. Lucrările lui sunt creepy, dar sunt în primul rând fascinante. 

Helge Reumann

 

View this post on Instagram

 

A post shared by h.reumann (@helgereumann) on

Reumann este unul dintre puținii artiști cu un TumblrHelge Reumann, tumblr.com mai bine organizat decât contul de Instagram. Și pare fix genul de artist din zona confuză a supra-realismul tăios pentru care se poate utiliza fără rețineri #creepstagram. Face instalații și benzi desenate fără cuvinte și fără vreun fel de milă pentru personajele storcite de realitățile stranii prin care trăiesc. Are și două cărți (romane grafice, să zicem) publicate. 

Johnny Ryan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JOHNNY RYAN (@outlawscumfudge) on

Johnny Ryan nu avea cum lipsi nici de lista aceasta, nici din lista de personalități marcante pe care orașul Boston le-a dat umanității, unde figurează alături de Bette Davis și clanul de politicieni Kennedy, frații Affleck și trupa Aerosmith, scriitorul Dennis Lehane, etc. Mă îndoiesc că Ryan, care reprezintă toate furiile cosmice  și toate violențele (im)posibile, ar fi putut activa într-un alt domeniu decât al benzii desenate.Găsești kucrările sale pe fantagraphics.com Unde face snuff cosmic și tripangeală pe zonele de gore scat și genital mutilation cât pentru toate comicsurile cuminți și idealiste scoase vreodată de Marvel și DC. 

Anton Semenov

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anton Semenov (@gloom82) on

Se pot găsi ușor vreo zece artiști digitali ruși cel puțin la fel de interesanți și capabili tehnic precum Semenov. Dar ca să dai de încă unul capabil să fie deranjant pe termen mediu și lung într-un fel similar ar dura cam mult. E ceva bizar în reacțiile la lucrările lui: deși nu sunt nici excesive, nici hardcore, reușesc să lase în urmă o senzație de deranj și ceva puseuri de oroare. 

Shaun Tan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shaun Tan (@shauncytan) on

Ilustrator și creator de lumi fantastice, Tan a fost tipărit și în România,Îl găseșți la carturesti.ro că tradus nu pot zice pentru povești fără cuvinte care totuși nu-s benzi desenate. E ceva foarte simpatic în personajele pe care le desenează și le amplasează în povești cu tâlcuri și metafore despre om și umanitate. Totul articulat cu o tristețe dulce-amară și mult talent vizual.

Thy Veils

 

View this post on Instagram

 

A post shared by thyveils (@thyveils) on

Synthwave & cyberpunk. Dap, Thy Veils sunt o trupă de muzică din Timișoara și cea mai interesantă de la noi (din alea de care am dat și eu live) când vine vorba de planificat concerte drept experiențe vizuale imersive. Și fascinante, și perfect calibrate. 

Xsullo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by xsullo (@xsullo) on

Digital Mixed Media Artist sună de parcă ar fi un sport din ăla de smardoială la care iei centuri și șuturi în cap. Dar în cazul lui xsullo este un sea punk cover pentru universul sumbru și visceral din Hellraiser. Totul migălit în neon oripilant de chimic și cu subtexte deloc subtile când vine vorba de fetișizarea formatului numeric și lascivităților digitale. O orgie de neoane.

Astea au fost. 20 de conturi. Ca bonus, iată niște agregatoare/depozituri/selecții de SF& Horror, cum ar fi Vintage Sci-fi Art și vintage_scifi, fix fiindcă vintage sci-fi, și, de ce nu, Lowbrow & Popsurrealists, pentru că suprarealismul nu a murit, suprarealismul se transformă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vintage Sci-fi Art (@vintage_scifiart) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Science Fiction (@vintage_scifi) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lowbrow & Popsurrealists (@lowbrowpopsurrealists) onText de

Cristi Mărculescu

Selecționer de filme la festivaluri. A început cu TIFF, a continuat cu multe altele (Dracula IFF, Dakino, Luna Plinã, BUZZ CEE). Ocazional, scrie.

CULTURĂ|POPCRAFT

Sunny: Roboțelul buclucaș

De
Apple izbutește un nou serial bine făcut, bine jucat și bine scris. Era și vremea.
SPAȚIU|OVERVIEW

În căutarea sferelor Dyson

De
O echipă de astronomi este în căutarea sferelor Dyson, uriașe structuri ipotetice pe care o eventuală civilizație extraterestră le-ar putea construi în jurul stelei sale, pentru a-i capta și folosi energia.
CULTURĂ|AI WORLD

Un sistem AI creat de o româncă analizează fotografii și detectează falsuri în artă

De
Art Recognition, o companie care folosește inteligența artificială pentru a autentifica operele de artă, este co-fondată de Carina Popovici, de origine română. Printre cele 40 de falsuri identificate cu acest sistem se numără lucrări atribuite lui Monet și Renoir, găsite pe eBay.
CULTURĂ|POPCRAFT

Supacell: Black power!

De
Un serial apărut parcă de nicăieri, care aproape ironizează genul filmelor cu supereroi, printr-un binevenit și captivant revizionism.