21 de cărți de știință de citit în 202124 min read

De Cristi Mărculescu 19.03.2021

Am vorbit cu librari, editori și pasionați de lectură pentru a selecta cărți de știință, mai noi sau vechi, pe care merită să le punem pe lista noastră de lecturi.

Am zis „cărți de știință” și probabil ți-ai imaginat deja chestii foarte complicate, rezervate celor cu multe „cunoștiințe în domeniu”. Nu-i cazul. „Domeniul” nu există, pentru că de fapt sunt mai multe domenii (și de la ilustrație istorică la cum putem folosi inteligențele artificiale avem de toate, trecând prin Big Bang și embriologie). 

Cunoștiințele în domeniu nu mai sunt nici ele ce-au fost. Mai exact, trăim epoca în care cărțile de știință sunt, mare parte din ele, scrise accesibil și prietenos, deci nu-ți trebuie un doctorat în nano-biologie sau fosile ca să citești și înțelegi o carte disponibilă pe rafturile librăriilor. 

Am trecut pe la patru librării (Humanitas, Cărturești, Nautilus și Kyralina), am cerut recomandări de la librari, am vorbit cu editori și oameni care au de-a face cu cărțile și am tras un tur prin librăriile cu selecții generoase din zona de științe diverse. 

Mindcraftstories_21 de cărți de stiinta de citit în 2021_Carturesti

Cărturești

Recomandarea librarului: O viață pe planeta noastră de Sir David Attenborough 

Traducere de Constantin Vlad. Editura Publica, Colecția de știință.Disponibilă pe carturesti.ro 

„Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultimul timp. O viziune asupra felului în care s-a schimbat planeta în decursul unei singure generații, o carte care te face să te gândești la impactul pe care fiecare dintre noi îl are asupra ei dar, mai mult decât atât, sfaturi despre cum am putea încă să schimbăm toate astea și să ajutăm planeta să se refacă. Foarte bine scrisă, cu un ton foarte calm care, atunci când termini de citit, te lasă cu o speranță într-un viitor mai bun.” (Andreea Ionescu)

Recomandarea Mindcraft Stories: Dincolo de lumea cunoscută de Andrew Rader

Traducere de Adina Barvisnchi. Editura Corint,Disponibilă pe carturesti.ro

Cartea asta este o explorare a posibilităților de viitor (sau viitoruri) pe care le are umanitatea. Evident, se trece și prin trecut, prin toate trecuturile rasei umane, de la homo sapiens încoace. Rader are un șarm al lui și un cont de TwitterUrmărește-l aici: https://twitter.com/marsrader care este pur și simplu minunat. 

Despre carte, cel mai bine o zice chiar el: „După câteva miliarde de ani de evoluție, suntem gata, în sfârșit, să ne părăsim planeta și să vedem universul cu ochii noștri. Acum câteva secole, cei care străbăteau lumea se îmbarcau pe corăbii șubrede și petreceau luni întregi în cabine înghesuite și întunecate. Călătoriile în necunoscut erau mult mai primejdioase, iar dintre cei plecați la drum doar puțini se mai întorceau acasă. Provocările de azi nu sunt mai descurajante decât cele din trecut […]. Trebuie să sfidăm limitele și să unim umanitatea în jurul unui scop comun. Vom ignora oare acest apel și vom renunța la explorare? Nu cred asta. Printre noi vor fi mereu hoinari”.

Rătăciți printre formule de Sabine Hossenfelder

Traducere de Radu Slobodeanu. Editura Humanitas, colecția Știință.Disponibilă pe carturesti.ro

Merită o citire. Madam Hossenfelder are talentul, pe care extrem de puțini profesori de fizică îl au, de-a explica în clar lucruri foarte complicate. Cum să zic, dar atunci când cineva vine cu un citat din Leonard Cohen ca să dea startul la un material despre cum dark matter nu-i de fapt deloc întunecată, ci transparentă, această persoană merită atenție. Tocmai ce-a pornit un canal de youtube

Viețile secrete ale planetelor de Paul Murdin

Traducere de Constantin Dumitru-Palcus. Editura Trei.Disponibilă pe carturesti.ro 

Este o introducere cum nu se poate mai onestă în lucrurile care se întâmplă pe aici, pe la noi. Scrisă cu fascinație și niscaiva hard facts despre ce și cum s-a întâmplat în cartierul nostru, pardon, sistemul nostru solar, cartea asta așază bine și temeinic o fundație (de cunoștințe) pentru curiozități viitoare.

În slujba războiului de Neil DeGrasse Tyson și Avis Lang

Traducere de Constantin Dumitru-Palcus. Editura Trei. Disponibilă pe carturesti.ro 

Cartea face browsing prin vreo 3.000 de ani de istorie a civilizației în care, ce să vezi, știința și războiul au mers constant de mână. Ce are armata cu telescoapele? Mai multe decât finanțările. 

CITEȘTE ȘI: 5 cărți recente despre știință și tehnologie

Mindcraftstories_21 de cărți de stiinta de citit în 2021_Humanitas

Humanitas

Recomandarea librarului: Epoca întunecării: Cum a distrus Creștinismul Lumea Clasică de Catherine Nixey

Traducere de Dionisie Constantin Pîrvuloiu. Editura Humanitas.Disponibilă pe humanitas.ro 

„Extrem de controversată, Epoca întunecării a reușit să stârnească polemici și printre cititorii români. Catherine Nixey, însă, nu se sfiește să privească adevărul în față: creștinismul timpuriu a distrus conștient multe urme ale civilizațiilor Greciei și Romei antice. Victimele persecuției au devenit călăii, au mutilat statui, au dărâmat temple, au ars biblioteci, au interzis filosofia și au ucis sau exilat filosofii. Cât de mult am pierdut în urma acestui vandalism, nu vom ști, probabil, niciodată.” (Cătălina Roșu)

Recomandarea Mindcraft Stories: Cetăți, castele și alte fortificații din România de Radu Oltean Editura Humanitas.Disponibilă pe humanitas.ro

Istoria este un domeniu vast, care, de la arheologie la politică și de la oale și ulcele până la expoziții prin muzee, include multe. Dar unul dintre fundamentele istoriei este reconstrucția epocilor și costumelor, monumentelor și ritualurilor. Ilustrator, Radu OlteanÎl găsești pe facebook.com face și desene și cercetarea istorică pentru ca aceste reconstrucții ale trecutului să fie nu doar plăcute la privit, ci și corecte din punct de vedere istoric. Noul volum despre fortificații arată excelent și nu se oprește aici, trece prin bătălii și războaie, cronici și istorici, pentru a reface, din date și documente, castelele Evului Mediu târziu românesc, majoritatea dispărute azi. 

Marea șansă a existenței: Evoluția și dezvoltarea omului de Alice Roberts 

Traducere de Anca Bărbulescu. Editura Humanitas, colecția Știință.Disponibilă pe humanitas.ro 

Sau cum poți face din embriologie și paleontologie un mix foarte interesant de citit, care te face să te gândești cine suntem și cum am ajuns aici. Norocul care-a picat peste oameni nu-i limitat la ieșirea meteorică a dinozaurilor din peisaj, era aici dinainte de-a exista ca mamifere. 

Origini: Povestea științifică a creației de Jim Baggott

Traducere de Tudor Avram. Editura Humanitas, colecția Știință.Disponibilă pe humanitas.ro 

„Povestea” lui Baggott se întinde pe vreo 14 miliarde de ani, de la Big Bang încoace. O carte de bază pentru cele care s-au întâmplat și cercetat despre istoria universului. 

Specia rebelă de David Eagleman și Anthony Brandt

Traducere de Carmen Strungaru. Editura Humanitas, colecția Știință.Disponibilă pe humanitas.ro
Un neurolog și un compozitor încearcă să descopere ce îi face (pe unii oameni) creativi, cum funcționează neurologic imaginația care îi face pe unii să construiască mașinării și teoreme care ajută umanitatea să controleze mai bine lumea din jur. 

Mindcraftstories_21 de cărți de stiinta de citit în 2021_Nautilius

Nautilus English Books

Recomandarea librarului: She Has Her Mother’s Laugh: The Story of Heredity, Its Past, Present and Future de Carl Zimmer

Editura Picador.Disponibilă pe nautilus.ro

„Această lucrare aflată, în 2018, pe lista scurtă pentru premiul Baillie Gifford Prize pentru cărți de non-ficțiune, oferă o viziune binevenită asupra geneticii. Îmbinând perspectivele istorice, socio-antropologice și științifice, Carl Zimmer, unul dintre cei mai titrați jurnaliști din domeniul științei, reușește să creeze o imagine complexă asupra procesului prin care ne formăm și asupra factorilor diverși care influențează ceea ce suntem – și ce transmitem mai departe.” (Daniel Hanu)

Recomandarea Mindcraft Stories: Yesterday’s Tomorrows: The Story of Science Fiction in 100 Books de Mike Ashley

British Library Publishing.Disponibilă pe amazon.com 

De fapt, nu sunt doar 100 de cărți, sunt mai multe. Și dincolo de aerul de superficialitate care îmbibă cărțile de selecții (gen „1.000 de albume pe care să le asculți până mori”), aici lucrurile sunt radical diferite. Selecția titlurilor este curatoriată cu pasiune și cu recurs la luciditate. Autorul nu respectă nici canonul, nici vreo poziționare ideologică. Urmează pur și simplu cronologic evoluția unui gen literar printre cărți vintage, unele mai puțin cunoscute, altele deja uitate. O listă de propuneri de lectură clar argumentate, care nu caută capodopere oropsite de istorie, ci perspective interesante, etape evolutive și moduri de-a face SF mai puțin familiare azi. 

A Crack in Creation: Gene Editing and the Unthinkable Power to Control Evolution de Jennifer A. Doudna & Samuel H. Sternberg

Houghton Mifflin Harcourt.Disponibilă pe nautilus.ro

Modificările genetice sunt un subiect fierbinte. Că există de niște sute bune de ani (ca să nu zic milenii) prin agricultură, e uitat foarte repede. Că unii sunt extrem de tentați de posibilitățile pe care le deschide avansul geneticii din ultimele decenii și că alții sunt de-a dreptul terifiați, se știe. Cartea asta, scrisă de co-creatoarea CRISPR-ului, proaspătă laureată a Nobelului, pledează pentru o realienere a ideilor preconcepute (fie ele pro sau contra manipulării genetice), și-o face fără să facă vreun pact cu diavolul și fără să omită lucrurile deja cunoscute și efectele pe care le poate avea designul genetic. 

Creativity Code: How AI is learning to write, paint and think de Marcus du Sautoy 

Fourth Estate.Disponibilă pe nautilus.ro

Ce este creativitatea și cine poate să fie creativ? Există creativitate în matematică? Există în reacția umană la artă ceva extrem de simplu, precum recunoașterea unor modele (patternuri) și aprecierea inconștientă a unor structuri? Cartea asta are niște răspunsuri și niște teorii despre ce este uman și despre inteligență artificială.

Human Compatible: AI and the Problem of Control de Stuart Russell

Penguin.Diponibilă pe nautilus.ro 

Russell pledează pentru controlarea drastică a inteligențelor artificiale. De la ideologii woke până la saga Terminator, motive ar fi destule pentru asemenea demersuri. Schepsisul este că Russell este unul dintre experții în A.I. unanim aclamați de presa din vest. O avea ceva perspective interesante de împărtășit, nu? Pe Elon Musk l-a convins.

Mindcraftstories_21 de cărți de stiinta de citit în 2021_Vellant

Editura Vellant

Recomandarea editorului: Despre Minciună de Sam Harris

Traducere de Deniz Otay. Editura Vellant.Disponibilă pe vellant.ro 

„Politicienii, negustorii venali, seducătorii lipsiți de scrupule sunt tipare ale succesului în societatea contemporană. Și pe toți pare a-i lega un lucru: abilitatea de a minți. Poate performanța în arta de a minți să fie cheia succesului? 

Despre minciună e o carte-eseu care tratează din punct de vedere filosofic, moral, psihologic și comportamental mecanismul minciunii. Sam Harris, unul dintre cei mai vizibili specialiști în neuroștiință, analizează toate mecanismele minciunii. Dacă te aștepți să fie o carte care să te ajute să minți mai performant, vei fi dezamăgit. Sam Harris reușește să demonstreze, nu numai din punct de vedere etic, ci și din punct de vedere pragmatic și psihologic, că secretul unei vieți reușite este să nu minți niciodată.” (Dan Pleșa)

Recomandarea Mindcraft Stories: Animalul povestitor de Jonathan Gottschall

Traducere de Smaranda Nistor. Editura Vellant, colecția Versant.Disponibilă pe vellant.ro

Povestim de când lumea și pământul. De la Homer și Ghilgameș și până la cifrele de COVID totul este servit, argumentat și contestat sub formă de narațiune. De ce facem asta, cât ne-a ajutat povestirea în evoluția noastră ca societate și civilizație și mai ales cum (mai) diferențiem între realitate și narativ sunt mizele lui Gottschall.

Mindcraftstories_21 de cărți de stiinta de citit în 2021_Alte Recomandari

Alte recomandări

Țesătura opiniilor de W. V. Quine & J. S. Ullian

Traducere de Mircea Dumitru. Editura Polirom.Disponibilă pe libris.ro

O introducere în modul de a formula rațional teorii și un prim pas în terenurile (nu tot timpul minate) ale filozofiei, limbajului și metodologiilor. Ca majoritatea lucrurilor care de fapt și de drept se ocupă cu epistemologia, și cartea asta este destinată unui public de specialitate.

O să-mi mănânce pisica ochii? de Caitlin Doughty și Dianné Ruz

Traducere de Dorina Tătăran.  Editura Nemira.Disponibilă pe nemira.ro 

Uneori nu cred că există motive de menționat pentru cumpărarea și citirea unei cărți în afară de titlu. Și titlul ăsta face toți banii. Ce-are a face cu cartea de știință? Este, cică, o carte de pop science care răspunde la cele mai frecvente (sau erau cele mai absurde?) întrebări despre moarte. 

Ani-lumină de Brian Clegg

Traducere de Radu și Adriana Buciu-Cimponeriu.  Editura Nemira.Disponibilă pe nemira.ro

Cartea promite clarificări despre lumină. Ce este ea, cum funcționează și cum de la temple antice la lasere a ocupat un loc central în lumea noastră. Clegg are o teorie: că lumina ar putea facilita călătoria în timp. 

Librăria Kyralina

Atlas de zoologie poétique de Emmanuelle Pouydebat, cu ilustrații de Julie Terrazzoni Arthaud.Disponibil pe kyralina.ro

Cu mult înainte să se dea inimioare în draci pe toate rețelele de socializare, francezii aveau (și încă au) o expresie foarte frumoasă: coup de coeur. M-a lovit la inimioară, ca să zicem așa, și expresia asta pare inventată fix pentru obiecte artistice, ca atlasul ăsta de zoologie poetică. E atlas, este cu floră și faună, dar nu-i fix ca atlasele școlare. Este cu poezie despre 35 dintre cele mai frumoase (sau bizare) animale din ecosistemul terestru. Și este superb. 

Mulțumiri speciale Andreei, Cătălinei și lui Dan, care ne-au recomandat câte una dintre cărțile lor preferate.



Text de

Cristi Mărculescu

Selecționer de filme la festivaluri. A început cu TIFF, a continuat cu multe altele (Dracula IFF, Dakino, Luna Plinã, BUZZ CEE). Ocazional, scrie.

CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.
CULTURĂ|AI WORLD

Munca invizibilă: Povestea lucrătorilor digitali în umbra inteligenței artificiale

De
Regizorul Natan Castay a intrat în lumea unei comunități de lucrători digitali anonimi care sunt plătiți la limita subzistenței pentru a alimenta inteligența artificială care va urma să le fure joburile.
CULTURĂ|POPCRAFT

20 de ani de la Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Merită efortul?

De
Una dintre excentricitățile genului SF, mizanscena suprarealistă regizată de Michel Gondry e foarte importantă și astăzi: de când n-ai mai făcut un gest împotriva rutinei?