Foto: Prime Video

5 seriale SF & fantasy pentru binge-watching de Paște12 min read

De Mihai Tița 30.04.2024

Dacă vei evita destinațiile turistice aglomerate în timpul minivacanței care stă să înceapă, poate încerci și câteva dintre serialele de mai jos.

În ultimele luni, s-au strâns la sertarul cu recomandări câteva seriale care merită cel puțin încercate, dacă nu tocmai duse până la capăt. După gustul fiecăruia, am lăsat de ales între un thriller cu niscaiva inteligență artificială implicată, un fantasy care te întoarce în vremuri victoriene, o animație care încearcă să fie subversivă, un spinoff la The Sandman și o melodramă apocaliptică.

Foto: Lilja Jons / FX Networks

MindcraftStories_1A Murder at the End of the World

Darby Hart (Emma Corrin, din The Crown) e o detectivă amatoare, un hacker priceput și autoarea unui roman polițist autobiografic, The Silver Doe, în care a scris despre experiența ei în cercetarea unor cazuri nerezolvate de femei ucise în Statele Unite, împreună cu fostul ei partener, Bill (Harris Dickinson, din Triangle of Sadness). Pentru Darby, fascinația, dacă se poate spune așa, pentru acest colț morbid al umanității e una aparte și profundă, deoarece e fiica unui medic legist, care a crescut-o pe cont propriu și, de obicei, o lua cu el în laborator sau „pe teren”. Lucrurile devin cu adevărat interesante când e invitată de miliardarul Andy Ronson (Clive Owen), un soi de Elon Musk, împreună cu alți opt oaspeți, la un resort izolat. La cina de bun venit, Darby e șocată să-l vadă pe Bill vizavi de ea. Cei doi nu se mai văzuseră de șase ani. Astfel, începe o serie de salturi în timp, în trecutul relației dintre cei doi, iar serialul regizat de Brit Marling (vezi The OA) jonglează cu comentarii despre supraveghere și anxietate tehnologică, mister și melodramatismul unei generații care nu se regăsește în lumea modernă.

Disponibil pe Disney+ | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 8/10

Foto: Robert Viglasky / Disney Enterprises

Cifre Articol MindcraftStories_2Renegade Nell

Dacă Guy Ritchie, în perioada Sherlock Holmes, ar fi regizat Plunkett and Macleane, dar cu o întorsătură fantasy, ar fi ieșit ceva destul de aproape de acest serial scris de veterana Sally Wainwright (vezi Coronation Street sau Gentleman Jack). Nell Jackson (Louisa Harland, din Derry Girls) se întoarce din război, văduvă, după ce a lipsit mai mulți ani. De altfel, tatăl ei, Sam (Craig Parkinson), și cele două surori, Roxy și George, și-au pierdut demult speranța că ar mai fi în viață. Surpriza e și mai mare de atât: Nell e înzestrată, în mod miraculos, cu o putere supraomenească, care va începe, destul de repede, să fie observată și admirată de toată lumea. Încă din prima seară, de altfel, când petrecerea în cinstea ei, care are loc la restaurantul lui Sam, e stricată de Thomas Blancheford, fiul bully al magistratului local, cu care Nell se ceartă din cauza hărțuirii lui Roxy și pe care îl umilește. Firește, lucrurile încep să se complice, iar Nell va intra într-un conflict complicat cu influentul și coruptul magistrat. Lejer și foarte distractiv.

Disponibil pe Disney+ | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 5/10

CITEȘTE ȘI: 5 filme SF cu inteligență artificială pe care probabil nu le-ai văzut

Foto: Prime Video

Cifre Articol MindcraftStories_3The Second Best Hospital in the Galaxy

Serialul de animație pentru adulți creat de Cirocco Dunlap, care a mai scris, printre altele, și două episoade din Russian Doll, le urmărește pe Sleech (Stephanie Hsu) și Klak (Keke Palmer), două doctorițe extraterestre, cele mai bune prietene și chirurgi renumiți la nivel intergalactic, în timp ce se confruntă cu paraziți bizari, bucle temporale ilegale sau boli cu transmitere sexuală în spațiul cosmic. Un caz remarcabil, însă, va fi mai mult decât o provocare științifică. Preocupat de sănătatea mintală (un parazit care trăiește în creier și consumă cortizon, hormonul asociat cu stresul, și care, astfel, poate trata anxietatea, he he), serialul produs de Amazon îți va aminti, în mod deosebit, de BoJack Horseman sau Tuca & Bertie, în vreme ce unele momente satirice te vor trimite înapoi în timp la The Simpsons, chiar dacă sarcasmul vizavi de compania de producție însăși e mai degrabă unul superficial.

Disponibil pe Prime Video | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10

Foto: David Bukach / Netflix

Cifre Articol MindcraftStories_4Dead Boy Detectives

Personajele astea au fost introduse în cel de-al patrulea volum, „Season of Mists”, al seriei de benzi desenate The Sandman a lui Neil Gaiman, înainte de a li se acorda una proprie, iar serialul bazat pe povestea lor a fost programat, inițial, să fie lansat pe HBO Max, ca parte a DC Television Universe. Astfel, ar fi fost eliminate toate referințele evidente la The Sandman. În urma deciziei lui James Gunn de a relansa și regândi franciza DC, pentru a treia oară, proiectul a fost lăsat de izbeliște. Netflix, însă, a profitat și a mirosit rapid oportunitatea. Dacă a fost mai bine sau mai rău așa, nu voi afla vreodată. Cert e că totul s-a transformat într-un Stranger Things întâlnește Harry Potter întâlnește Wednesday destul de agreabil, cu bizarerii paranormale, umor negru și interpretări simpatice ale celor patru actori și actrițe newcomers, Yuyu Kitamura, George Rexstrew, Kassius Nelson și Jayden Revri.

Disponibil pe Netflix | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 5/10

Foto: Netflix

Cifre Articol MindcraftStories_5Goodbye Earth

Încă o producție coreeană care reușește să fie peste media multor realizări vestice ale gigantului Netflix. O adaptare a romanului omonim, scris de Kōtarō Isaka, Goodbye Earth se învârte în jurul câtorva personaje-cheie, într-un context inedit: un asteroid urmează să lovească Pământul, peste două sute de zile, și va extermina o bună parte dintre locuitorii planetei, iar locul impactului va fi în Coreea de Sud. Firul narativ, însă, nu e unul cronologic, pentru că au loc salturi în trecut destul de dese, fie pentru a dramatiza anumite momente dinainte și după descoperirea fatidică, fie pentru a arăta diverse întâmplări prin care au trecut personajele, pentru că serialul folosește amenințarea dezastrului pentru a explora diverse reacții la o nenorocire iminentă. Confruntați cu propria mortalitate, oamenii se comportă într-o varietate de moduri, unele previzibile, altele mai puțin, iar în centrul atenției sunt Jin Se-kyung, o profesoară voluntară, care vrea să răzbune decesul unora dintre copiii cărora le predă, Yoon Sang-eun, iubitul acesteia și cercetător în biotehnologie, preotul Woo Seong-jae și Kang In-ah, o comandantă a unui batalion de sprijin al serviciilor de luptă. 

Disponibil pe Netflix | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 8/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|GAMING

Academia de Counter-Strike: Un club de esports din România pregătește viitorii pro gameri

De
Unul din cele mai mari branduri din zona de e-sports din ultimii ani de la noi concurează acum și cu o echipă de juniori
CULTURĂ|SCIENCE OF FOOD

Microidentitate gastronomică națională: metode de acrire a ciorbelor

De
Nelipsită astăzi de pe mesele românilor, ciorba este punctul central al bucătăriei tradiționale. Românii o prepară cu orice, de la ierburile din flora spontană la vișine, și de la mațe de miel la aguridă. Iar dintre toate tipurile disponibile, borșul stă la loc de cinste. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Kingdom of the Planet of the Apes: Fără sentimente

De
Al patrulea film al seriei Planet of the Apes, după trilogia începută în 2011, schimbă placa artistică și narativă, dar fără cap și coadă. 
CULTURĂ|GAMECRAFT

Final Fantasy VII Rebirth: Perspectiva unui jucător nou al seriei

De
Trilogia care reface unul dintre cele mai iconice jocuri din istorie e pe cât de captivantă, pe atât de confuză dacă nu ai jucat originalul.