5 filme SF cu inteligență artificială pe care probabil nu le-ai văzut12 min read
La aniversarea a 25 de ani de la lansarea The Matrix, iată o listă cu alte cinci filme despre inteligența artificială nu la fel de populare, dar suficient de interesante.
Fără îndoială, inteligența artificială e o preocupare importantă în sfera science-fiction. Uneori e imaginată în moduri pesimiste, ca o entitate autoritară sau chiar diabolică, precum în The Terminator, I, Robot sau M3egan, alteori fetișizată ca fiind exploatată imoral de către oameni, ca în Blade Runner sau Ex Machina, dar și ca o tehnologie care poate deveni, în cele din urmă, problematică – vezi Her sau 2001: A Space Odyssey.
CITEȘTE DESPRE: The Terminator, M3egan, Her
Dar toate astea sunt titluri populare, de aceea am decis să revăd câteva titluri under the radar, dintre cele mai diverse. Toate, însă, au comentarii și observații subtile despre modurile în care inteligența artificială poate să complice lucrurile, în loc să le ușureze.
Colossus: The Forbin Project
Parcă am mai auzit premisa asta destinată eșecului: un supercomputer care controlează arsenalul de apărare american. La scurt timp după ce e activat, Colossus, așa cum a fost poreclit de creatorul său, Charles A. Forbin (Eric Braeden), detectează alt sistem asemănător – unul al Uniunii Sovietice, aka Guardian. Comunicarea dintre cele două sisteme evoluează rapid către o matematică complexă, mult peste înțelegerea umană, după care Colossus și Guardian se sincronizează prin intermediul unui protocol de comunicare pe care nimeni nu-l poate interpreta. Alarmați de faptul că cele două mașinării ar putea face schimb de secrete, președintele american și secretarul general sovietic convin să întrerupă legătura, lucru care îi „supără” pe cei doi Jarvis (glumă cu Iron Man): Colossus lansează o rachetă nucleară asupra unui câmp petrolier sovietic din Ucraina, în timp ce Guardian lansează alta asupra unei baze aeriene americane din Texas. Începe distracția, așadar, într-un film care e, mai întâi de toate, o satiră politică și, în același timp, „mama și tata” unor filme ca The Terminator sau The Matrix.
Detalii pe iMDB | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 7/10
D.A.R.Y.L.
Dacă ai văzut Stranger Things, vei recunoaște în D.A.R.Y.L. multe nuanțe din premisa personajului Eleven: un copil-experiment al guvernului american, care evadează, într-un fel sau altul, din supravegherea acestuia și nimerește într-o comunitate suburbană oarecare, relativ liniștită și familiară. Creierul lui Daryl e, de fapt, un microcomputer superavansat, cu abilități extraordinare (învață să cânte la pian în câteva minute), inclusiv reflexe excepționale (e brici la baseball), abilități multitasking și capacitatea de a sparge sisteme informatice (în mod deosebit, bancomatele, pentru a adăuga bani, fără număr, în contul tatălui adoptiv). În plus, asemenea lui Eleven, Daryl învață, din multe privințe, să se comporte în societate – spre exemplu, sinceritatea lui nu e întotdeauna oportună. Un film lejer, cu multe accente sitcom și stângăcii de scenariu sau interpretare. Genul ăla de film pe care-l vezi după ora 11 seara, întâmplător, la o televiziune generalistă și ți-l aduci aminte, uneori, ca referință pentru alte tropuri. Mai exact, dacă Married With Children ar fi încercat un episod în stilul Black Mirror, ar fi ieșit cam așa ceva.
Detalii pe iMDB | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 5/10
WarGames
David (Matthew Broderick, din Cable Guy) e un elev de liceu din Seattle, inteligent, spiritual, dar fără vreo motivație clară, în afară de pasiunea pentru tehnologie și hacking. Printre altele, își folosește // Detalii pe wikipedia.org // 8080 pentru a accesa sistemul informatic al districtului școlar, să își schimbe una dintre notele proaste primite la școală, pentru a evita corigența. Face asta și pentru o colegă care i-a picat cu tronc, Jennifer (Ally Sheedy, din The Breakfast Club), doar că viețile celor doi se complică, după ce David accesează WOPR (War Operation Plan Response, pronunțat, în mod amuzant, „whopper”), un supercomputer programat să ruleze în mod constant simulări de război. Poanta e că cei de la NORAD, după ce, în timpul unor simulări nucleare, mai mulți soldați refuză să declanșeze un eventual atac, datorită mustrărilor de conștiință, au lăsat controlul arsenalului nuclear pe mâna lui WOPR. David, însă, are impresia că toate acele simulări sunt „o joacă”, iar cei de la NORAD vor avea multe bătăi de cap.
Detalii pe iMDB | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 8/10
Hardware
Filmul de debut al regizorului-cult Richard Stanley a fost criticat la vremea respectivă că ar fi o pastișă la The Terminator: într-un viitor sumbru, totalitarist, în care omenirea e sufocată de o atmosferă toxică și radioactivă, un proiect guvernamental secret programează o armată de androizi să-i prindă și să-i execute pe cei care încalcă legile privind controlul nașterilor. Nu prea e. Hardware are de-a face mai degrabă cu anxietățile perioadei, legate de poluare și regimuri autoritare și conservatoare, nicidecum cu un viitor în care mașinăriile inteligente conduc lumea. În plus, arată foarte bine (cel mai bine din toată lista, de fapt, cu influențe dinspre horrorul gotic al anilor 1950 către neo-noir erotic și culorile aprinse ale lui Dario Argento), iar muzica compusă de Simon Boswell e superbă.
Detalii pe iMDB | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 6/10
Silent Running
Într-un viitor când flora de pe Pământ a dispărut din motive inexplicabile, Freeman Lowell (Bruce Dern, într-unul dintre multele roluri excelente, dar mai puțin cunoscute) e botanist la bordul Valley Forge, una dintre navele spațiale de mărfuri reconfigurate, cărora li s-au atașat mai multe cupole geodezice, asemănătoare unor sere, în care s-au conservat cât mai multe specimene de plante. Doar că, în cele din urmă, echipajele navelor primesc ordinul de a decupla și distruge domurile și, implicit, de a returna cargoboturile pentru servicii comerciale. După ce patru dintre cele șase cupole Valley Forge sunt explodate cu încărcături nucleare, Lowell se răzvrătește și alege să salveze plantele și animalele de pe nava sa, împreună cu cei trei roboți asistenți ai săi, pe care îi poreclește Huey, Dewey și Louie (o trimitere către personajele de desene animate cu aceleași nume, create de Disney). Filmul regizat de Douglas Trumbull (cunoscut și pentru contribuția sa la efectele speciale din Close Encounters of the Third Kind sau Blade Runner) e o manifest hippie pentru ecologie, simplu, onest și direct la țintă. De fapt, celebrul critic de film britanic // Într-o carte dedicată filmului: books-express.ro // susține chiar că e mai bun decât 2001 al lui Kubrick.
Detalii pe iMDB | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 7/10