Cele mai așteptate 15+ jocuri video din 202434 min read

De Ionuț Preda 26.01.2024

Ce urmează după unul dintre cei mai buni ani din istoria gaming-ului?

După o mică secetă de jocuri majore în anii de pandemie, 2023 parcă a deschis porțile pentru o năvală a producțiilor excelente. Baldur’s Gate 3, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Spider-Man 2, Resident Evil 4 Remake, Street Fighter 6, Final Fantasy XVI, Super Mario Bros. Wonder, Alan Wake 2 și multe, multe altele au oferit unul dintre cei mai aglomerați ani din istoria jocurilor video – nu doar ca număr și renume al jocurilor lansate, ci și ca număr de jocuri de calitate. Practic nu a existat lună în care să nu fi ieșit vreun titlu care, în alți ani, ar fi putut fi numit jocul anului.

2024 are o misiune dificilă. Majoritatea producătorilor care au lansat ceva anul trecut nu au timp suficient să producă altceva decât DLC-uri, iar cel mai anticipat joc anunțat în momentul de față, Grand Theft Auto VI, va apărea abia în 2025.

Cu toate acestea, sunt destule jocuri interesante anunțate pentru anul acesta, de la reveniri ale unor serii date dispărute, la un număr mare de IP-uri originale de buget mare. Am alcătuit o listă a celor mai interesante jocuri care au avut măcar un anunț de la producători sau publisheri care plasează lansarea în 2024, în ordinea cronologică a datelor.

Steam

MindcraftStories_1Like a Dragon: Infinite Wealth

Lansare: 26 ianuarie | Platforme: Windows, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S | Producător: Ryu Ga Gotoku Studio | Publisher: SEGA

Numele sună ciudat, însă probabil l-ai recunoaște mai ușor ca al optulea joc principal din seria de crimă/acțiune Yakuza. Între timp, seria a fost redenumită și în vest după numele ei japonez.// Like a Dragon este traducerea literală a numelui pe care l-a avut de la început în Japonia, Ryu ga Gotoku, însă jocurile anterioare au fost vândute în occident sub numele Yakuza. //

În ciuda schimbării de nume, producătorul RGG Studio promite același mix de poveste de calitate,continuare directă a celei din Yakuza 7: Like a Dragon, bazată pe drame despre lumea interlopă japoneză,. Se adaugă același umor absurd din poveștile secundare și o groază de mini-jocuri în care ai putea pierde sute de ore. Revine și protagonistul din Yakuza 7, Ichiban Kasuga, care va împărți de data aceasta rolul principal cu personajul-cheie al seriei, Kazuma Kiryu. Aventurile celor doi vor avea loc în Yokohama și – în premieră pentru serie – în afara Japoniei, în capitala statului american Hawaii, Honolulu.Infinite Wealth păstrează sistemul de combat din jocul anterior, care a trecut beat ‘em up/action la un combat pe ture, mai similar RPG-urilor japoneze clasice.

Steam

Cifre Articol MindcraftStories_2Tekken 8

Lansare: 26 ianuarie | Platforme: Windows, PS5, Xbox Series X/S |Producător: Bandai Namco Studios | Publisher: Bandai Namco

Pasionații de jocuri de tip fighting au parte de o perioadă de plină. După ce anul trecut au primit noi jocuri din seriile Street Fighter și Mortal Kombat, începutul lui 2023 aduce și primul Tekken nou, după nouă ani.

Tekken 8 se află în continuare sub oblăduirea creatorului Katsuhiro Harada, care coordonează toate jocurile principale ale seriei din 1994 încoace. Conform acestuia, Tekken 8 va răsplăti mai mult decât niciodată jucătorii ofensivi și proactivi, aducând o nouă mecanică care poate schimba repertoriul ofensiv al personajelor în timpul unui meci. Roster-ul confirmat pentru lansarea jocului va avea 32 de personaje, din care patru își fac debutul.

Ubisoft/Xbox

Cifre Articol MindcraftStories_3Skull and Bones

Lansare: 16 februarie | Platforme: Windows, PS5, Xbox Series X/S, Amazon Luna | Producător: Ubisoft Singapore  | Publisher: Ubisoft

A trecut mai bine de un deceniu de când Ubisoft a început producția unui joc prin care voia să preia sistemul foarte apreciat de bătălii navale din Assassin’s Creed IV: Black Flag și să-l transforme într-un simulator de piraterie. Iată că, după un ciclu de dezvoltare zbuciumat, în care a fost reconceptualizat de mai multe ori, Skull and Bones are în sfârșit o dată de lansare fixă.

Spre deosebire de marele concurent deja aflat pe piață, Sea of Thieves, titlul propus de Ubisoft vine cu un stil grafic mai realist și, susțin producătorii, un multiplayer mai antrenant, cu posibilitatea de a face co-op, dar și bătălii PvP.// Player versus Player, termen pentru modurile de joc în care jucătorii se înfruntă între ei // În ciuda unui setting bazat pe epoca de aur a pirateriei din secolele XVII-XVIII în Oceanul Indian, Skull and Bones promite și elemente de fantasy, precum creaturi mitologice, corăbii fantome sau blestemele piraterești.

Square Enix/Sony

Cifre Articol MindcraftStories_4Final Fantasy VII: Rebirth

Lansare: 29 februarie  | Platforme: PlayStation 5  | Producător: Square Enix  | Publisher: Square Enix

Refacerea unui joc care este luat serios în considerare în orice discuție despre „cel mai bun joc din istorie” nu este o treabă ușoară. În cazul lui Final Fantasy VII, Square Enix a decis că un singur joc nu e de ajuns, ci că RPG-ul japonez clasic necesită o trilogie. Și nici nu e vorba de tactica clasică de a separa un joc în mai multe bucăți pentru profit; Final Fantasy VII Remake, lansat în 2020, are cam la fel de multe ore de joc cât tot originalul, deși acoperă doar prima treime a poveștii lui Cloud Strife și compania.

Final Fantasy VII Rebirth continuă trilogia cu partea de mijloc a jocului original, în care Cloud și membrii ai unei grupări eco-teroriste își continuă misiunea de a încerca să oprească megacorporația Shinra din exploatarea unei resurse magice, vitală pentru planeta lor, și de a-l opri pe antagonistul principal, infamul Sephiroth. Rebirth va aborda segmentul de poveste din jocul original care are loc între plecarea din orașul Midgar și ajungerea în Forgotten Capital.

Steam

Cifre Articol MindcraftStories_5Dragon’s Dogma 2

Lansare: 22 martie | Platforme: Windows, PS5, Xbox Series X/S | Producător: Capcom | Publisher: Capcom

Mereu e o veste bună când un joc aclamat, dar care nu a fost neapărat un succes răsunător, primește în sfârșit un sequel, la multă vreme de la lansarea originală. E și cazul lui Dragon’s Dogma, un action-RPG fantasy și open world lansat de Capcom în 2012 care, la prima vedere, părea doar o tentativă de a capitaliza un trend în vogă la acea vreme, însă a oferit unele dintre cele mai interesante și unici mecanici de joc din orice RPG lansat în acea perioadă.

Dragon’s Dogma 2, coordonat tot de principala forță creativă din spatele primului, Hideaki Itsuno, promite o hartă de patru ori mai mare, noi clase hibride și noi moduri de a customiza companionii AI, care, la fel ca în primul joc, vor putea fi folosiți și de către alți jucători.

Sony

Cifre Articol MindcraftStories_6Rise of the Rōnin

Lansare: 22 martie  | Platforme: PlayStation 5  | Producător: Team Ninja  | Publisher: Sony

Team Ninja și-a creat o nișă din jocurile de acțiuni bazate pe era medievală japoneză, după ce a preluat producția legendarei serii Ninja Gaiden în 2004 și a lansat seria de jocuri souls-like// Jocuri cu mecanici de combat, RPG și design de nivel derivate din seria Dark Souls // Nioh. După un mic detur în mitologia chineză cu Wo Long: Fallen Dynasty, developerii japonezi revin în perioada Edo cu următorul joc, finanțat exclusiv pentru PlayStation de Sony: Rise of the Rōnin.

Spre deosebire jocurile anterioare ale companiei, Rise of the Rōnin va fi open world, însă sistemul de combat pare să fie bazat pe aceeași combinație de acțiune și mecanici de tip Dark Souls pe care Team Ninja a dezvoltat-o în Nioh și Wo-Long. Atmosfera din trailere aduce aminte de Ultimul Samurai, cu o poveste care va avea loc în ultimii ani ai shogunatului Toguwaka, din secolul al XIX-lea, în orașele Edo (numele de pe atunci al capitalei Tokyo), Yokohama și Kyoto și zonele rurale din jurul acestora.

Steam

Cifre Articol MindcraftStories_7Senua’s Saga: Hellblade II

Lansare: 21 mai | Platforme: Windows/Xbox Series X/S (inclus Xbox Game Pass) | Producător: Ninja Theory | Publisher: Xbox Game Studios

Hellbalde: Senua’s Sacrifice a fost un joc extrem de interesant în 2017, ce combina mitologia nordică și celtică cu o poveste axată pe sănătatea mentală precară a protagonistei, care suferă de psihoză – un diagnostic, evident, străin pentru era vikingă în care se desfășoară povestea, dar reprezentat realist, în urma consultărilor cu neurologi și experți în sănătate mentală.

Senua’s Saga promite o poveste la fel de interesantă, de data desfășurată în Islanda, la a cărei atmosferă va contribui și trupa de folk scandinav Heilung, care va asigura coloana sonoră a jocului. Altfel, Ninja Theory susține că a reconstruit sistemul de combat din primul joc pentru a fi mai dinamic și că valorile ridicate de producție ale sequel-ului vor face titlul original „să pară ca un joc indie” în comparație.

Steam

Frostpunk 2 

Lansare: prima jumătate a lui 2024 | Platforme: Windows (inclusiv Xbox Game Pass)  | Producător: 11 bit studios  | Publisher: 11 bit studios

Frostpunk e un city builder fascinant. Într-o lume post-apocaliptică înghețată, à la Snowpiercer, dar cu tehnologie de sfârșit de secol al XIX-lea, ești pus să construiești un oraș care să susțină un grup de supraviețuitori printr-o perioadă glaciară. Iar asta poate necesita adoptarea unor decizii dure, precum legiferarea canibalismului cetățenilor decedați sau trimiterea copiilor la muncă obligatorie în mine.

Sequel-ul are loc 30 de ani mai târziu, iar producătorii polonezi au anunțat că vor introduce, pe lângă un sistem de districte cu funcționalități similare celor din Cities: Skylines,// În Cities: Skylines, districtele orașelor pot fi configurate pentru a avea câte un rol economic specific, ceea ce se reflectă în industriile și zonele comerciale care apar în districtul respectiv. // și unul în care populația orașului se va organiza în diverse facțiuni, fiecare cu propriile doleanțe și viziuni politici, pe care va trebui să le oprești să declanșeze puciuri său războaie civile.

Steam

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgBlack Myth: Wukong

Lansare: 20 august  | Platforme: Windows, PS5, Xbox Series X/S  | Producător: Game Science  |  Publisher: Game Science

În vara lui 2020, primul trailer de gameplay al lui Black Myth: Wukong,//„Black Myth: Wukong – Official 13 Minutes Gameplay Trailer”, youtube.com // un joc apărut aproape de nicăieri, de la un producător necunoscut din China, a făcut valuri online. Nu doar că grafica și animațiile arătau extrem de bine, iar sistemul de combat, inspirat din Dark Souls, părea foarte fluid, dar trailer-ul avea o direcție artistică aparte, inspirată de romanul fantastic chinezesc Călătorie spre Vest (apărut în secolul al XVI-lea).

Patru ani mai târziu, hype-ul a mai scăzut, însă Wukong are în sfârșit o dată de lansare și promite să fie unul dintre primele jocuri care va împinge la maxim limitele lui Unreal Engine 5.

Steam

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgS.T.A.L.K.E.R 2: Heart of Chornobyl

Lansare: 5 septembrie 2024  | Platforme: Windows, Xbox Series X/S (inclusiv Xbox Game Pass)  |  Producător: GSC Game World  | Publisher: GSC Game World

Chiar și la 15 ani de la ultimul joc di n serie, nimic nu se compară cu S.T.A.L.K.E.R – un mix de shooter, survival și horror care combină idei din filmul cu același nume al lui Tarkovski (și romanul fraților Strugațki pe care acesta este bazat) cu mitologia modernă creată în jurul zonei de excluziune de la Cernobîl.

S.T.A.L.K.E.R. 2 trebuia inițial să fie lansat în 2012, a fost anulat de două ori, până să fie reimaginat în 2018 de o versiune nouă a producătorului ucrainean GSC Game World. Au venit, însă, pandemia și războiul din Ucraina – în caz că te întrebi de ce Cernobîl este scris ciudat, e pentru că e în ucraineană. Această adevărată epopee de ciclu de producție pare că se va termina, în sfârșit, anul acesta, iar GSC promit o atmosferă la fel de captivantă în cadrul unui shooter open-world, dar cu valori de producție mult mai ridicate decât seria originală.

Steam

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgVampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Lansare: toamna 2024  | Platforme: Windows, PS5, Xbox Series X/S | Producător: The Chinese Room  | Publisher: Paradox Interactive

Ecam greu de spus ce va ieși, mai exact, din Bloodlines 2, un alt sequel al unui joc legendar care a trecut printr-o perioadă de producție tumultoasă. Se știe că proiectul a pornit ca o continuare al lui Bloodlines, RPG-ul cu vampiri bazat pe lumea World of Darkness din 2003 care poate intra oricând în discuția despre cele mai bune RPG-uri din istorie. Iar proiectul părea în mâini bune, pentru că era coordonat de persoane-cheie care au stat în spatele primului joc.

Bloodlines 2 a avut trailere de gameplay, o droaie de informații despre povestea și lumea din joc și o dată inițială de lansare setată pentru 2020. Însă toate acestea au fost aruncate la gunoi, în urma unor neînțelegeri între producătorul Hardsuit Labs și publisher-ul Paradox. S-a ajuns până la înlocuirea primilor, iar noii producători, The Chinese Room, dau semne că au schimbat mare parte din conceptul original al jocului, care trebuia să fie un RPG open-world complex. Nu sunt cele mai promițătoare semne, dar măcar pare că jocul are în sfârșit un interval de lansare mai serios.

Steam

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpgAvowed

Lansare: toamna 2024 | Platforme: Windows, Xbox Series X/S (inclusiv Xbox Game Pass) | Producător: Obsidian Entertainment | Publisher: Xbox Game Studios

Veteranii de la Obsidian Entertainment// Studio format de către foști membri ai Black Isle Studios, creatorii Fallout, Planescape Torment și Icewind Dale și care a creat Knights of the Old Republic 2, Neverwinter Nights 2 și Fallout: New Vegas // au în continuare reputația de creatori de RPG-uri care pun accentul pe partea de role-playing. Cu partea financiară asigurată de cumpărarea lor de către Microsoft, au decis să facă nou RPG fantasy, semi-open world și din perspectivă first person, ceea ce nu sună deloc rău.

Avowed are loc în universul RPG-urilor izometrice create de Obsidian, Pillars of Eternity. Din trailere, pare să se poziționeze ca o alternativă de RPG fantasy major pentru fanii seriei The Elder Scrolls – venită chiar bine, având în vedere că The Elder Scrolls VI mai are probabil ani buni de așteptat până va ajunge pe monitoare.

Xbox

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpgMicrosoft Flight Simulator 2024

Lansare: cândva în 2024 | Publisher: Windows, Xbox Series X/S (inclusiv pe Game Pass) | Producător: Asobo Studio | Publisher: Xbox Game Studios

În 2020, Microsoft Flight Simulator a fost un tech demo extraordinar: un simulator de zbor care putea genera, mai mult sau mai puțin aproximativ, dar cu o grafică excelentă, zone de pe întreaga planetă pe baza datelor de satelit de pe Bing Maps. Problema era că lipsea aspectul de joc. Avea câteva șiruri de misiuni și challenge-uri, însă nimic care să te țină angrenat mai mult de câteva ore.

Microsoft Flight Simulator 2024 își propune să rectifice asta cu un număr mare de tipuri noi de misiuni aeronautice, precum stingerea incendiilor de vegetație, căutare și salvare, misiuni de cercetare meteorologice, curse între avioane și multe altele, și va adăuga la lista aeronavelor baloane cu aer cald, dirijabile și planoare. Va fi un joc separat de varianta din 2020, însă Asobo Studio susține că este construit tot pe aceeași bază, iar toate add-on-urile cumpărate din marketplace-ul oficial al lui Microsoft Flight Simulator vor funcționa și în noua variantă.

LucasGames/Ubisoft

Star Wars: Outlaws

Lansare: cândva în 2024 | Platforme: Windows, PS5, Xbox Series X/S | Producător: Massive Entertainment | Publisher: Ubisoft

Licența Star Wars pentru jocuri video a fost ținută multă vreme sub cheie de un contract de exclusivitate cu EA. După ce LucasFilm a dat liber la contractarea acesteia, în 2021, propunerile de jocuri din celebrul univers SF au început să se mai diversifice. Unul dintre ele vine de la Ubisoft, care, bineînțeles, a anunțat un joc direct în mijlocul zonei de confort: un single-player open world, probabil cu o hartă uriașă care te lasă cu gura căscată și o formulă de gameplay solidă, dar care devine repetitivă după o vreme.

Star Wars: Outlaws se prezintă ca un simulator de Han Solo, în care controlezi un smuggler similar acestuia, Kay Vess, undeva în perioada dintre The Empire Strikes Back și Return of the Jedi. Din trailere, pare să fie un action-shooter cu elemente de stealth, care include și combat cu vehicule terestre și spațiale, iar aventura va avea loc pe mai multe planete, inclusiv Tatooine, dacă ai reușit cumva să uiți cum arată.

Steam

Indiana Jones and the Great Circle

Lansare: cândva în 2024 | Platforme: Windows, Xbox Series X/S (inclusiv Xbox Game Pass) | Producător: MachineGames | Distribuitor: Bethesda Softworks

În 2023, Hogwarts Legacy a arătat că un joc single-player cu buget mare, care este bazat pe o licență populară, poate fi o rețetă pentru succes financiar major, //„Harry Potter breaks Call of Duty’s streak as bestselling game in US”, polygon.com // dacă este măcar semi-competent la ce vrea să facă. O veste numai bună pentru Bethesda, care anunțase de ceva timp că a dat în lucru un joc cu valori de producție la fel de ridicate bazat pe Indiana Jones.

Indiana Jones and The Great Circle vine de la MachineGames, studioul care a revitalizat franciza Wolfenstein în ultimul deceniu. Și la fel ca jocurile Wolfenstein, va avea o perspectivă first person, dar se va juca cu aceasta în anumite momente și va pune un accent mult mai mare pe stealth și rezolvare de puzzle-uri. Orice va ieși, The Great Circle primește din start puncte în plus pentru selectarea, lui Troy Baker pentru vocea lui Indy. -Este același voice actor care l-a interpretat pe protagonistului Nathan Drake din seria Uncharted de pe PlayStation, una dintre cele mai bine realizate scrisori de dragoste către Indiana Jones din orice tip de media.

Bandai Namco

Bonus: Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Lansare: poate chiar în câteva minute | Platforme: Windows, PS4, PS5, Xbox One Xbox Series X/S | Producător: From Software | Publisher: Bandai Namco 

Elden Ring este, pentru mine, unul dintre cele mai bune jocuri lansate vreodată și un apogeu al stilului de joc patentat de From Software, /„soulsborne-ul”. / Combinație între numele seriilor Demon Souls/Dark Souls și Bloodborne, jocurile prin care From Software a definit acest stil de joc, bazat pe dificultate ridicată a combat-ului, mecanici obscure și design de nivel complex. // Așa că ștacheta pentru DLC-uri sau expansion-uri este incredibil de ridicată, mai ales pentru că jocul de bază are sute de ore de conținut care merită explorat.

Poate că nu e surprinzător că, în cei aproape doi ani de la lansare, From Software nu a făcut altceva decât să anunțe un expansion, Shadow of the Erdtree, fără a oferi alte detalii, nici măcar o dată de lansare. Sunt însă semne că acesta ar putea fi lansat în viitorul foarte apropiat, și nu m-ar surprinde dacă Shadow of the Erdtree va fi mai mare decât majoritatea jocurilor de pe această listă.Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CULTURĂ|POPCRAFT

Sunny: Roboțelul buclucaș

De
Apple izbutește un nou serial bine făcut, bine jucat și bine scris. Era și vremea.
CULTURĂ|AI WORLD

Un sistem AI creat de o româncă analizează fotografii și detectează falsuri în artă

De
Art Recognition, o companie care folosește inteligența artificială pentru a autentifica operele de artă, este co-fondată de Carina Popovici, de origine română. Printre cele 40 de falsuri identificate cu acest sistem se numără lucrări atribuite lui Monet și Renoir, găsite pe eBay.
CULTURĂ|POPCRAFT

Supacell: Black power!

De
Un serial apărut parcă de nicăieri, care aproape ironizează genul filmelor cu supereroi, printr-un binevenit și captivant revizionism.
CULTURĂ|GAMING

Cum faci o coloană sonoră pentru un joc care poate dura sute de ore?

De
Un interviu cu Borislav Slavov, compozitorul muzicii din Baldur’s Gate 3 și Crysis 2.