Foto: Claudiu Popescu

„Cum arată o lume care seamănă cu tine?” Ideo Ideis – un festival ca o poveste 27 min read

De Daniela Vasilache 21.08.2023

Festivalul Ideo Ideis și-a serbat, anul acesta, majoratul la Alexandria, locul unde a început povestea sa. Ediția cu numărul 18 a fost una plină de nostalgie, speranță și artă, având ca temă „Faci lumea să semene cu tine”.

În august, Alexandria devine o mare scenă de teatru. Prin oraș încep să apară primele instalații și afișe de culoare roșie. Ideo Ideis este numele care se vede și se aude peste tot. Timp de o săptămână, artiști începători și profesioniști vin aici pentru a se conecta cu ei înșiși, cu comunitățile din care provin și pentru a oferi o nouă perspectivă artelor. 

Am mers la acest festival pentru a vedea ce se întâmplă acolo și cum se simte să trăiești live atmosfera de la Ideo Ideis.Site-ul oficial al festivalului este ​​ideoideis.ro Timp de patru zile, am stat printre actori, dansatori, scenografi, organizatori și voluntari, am descoperit poveștile lor, am participat la evenimentele organizate și am descoperit orașul Alexandria.  

Foto: Alexandra Iftime

O zi la Ideo Ideis

Nouă trupe de adolescenți participă anul acesta la festival. Tinerii sunt liceeni veniți din toată țara la Alexandria. Dimineața, de la ora 10, ei pornesc, însoțiți de câte un voluntar, spre atelierele de teatru și arte alăturate. Poartă fiecare câte un badge roșu cu numele lor și un zâmbet pe buze. 

Atelierele sunt situate în sălile de clasă ale unor școli din Alexandria. Fiecare trupă trebuie să participe la atelierele de teatru, unde învață cum să se miște pe scenă, cum să accentueze însemnătatea replicilor lor și multe altele. În schimb, pentru atelierele de arte alăturate, elevii optează în mod individual și au, astfel, ocazia să interacționeze cu colegii lor din celelalte trupe. Aici învață scenografie, film, dans, muzică, make-up, VR și dramaturgie. 

Ajunși la școli, ei sunt întâmpinați de trainerii lor, care petrec câte șase ore pe zi cu ei. Majoritatea trainerilor au participat și în trecut la Ideo Ideis, iar unii dintre ei au fost chiar de partea cealaltă a catedrei pe vremea când erau liceeni. 

„Eu am participat la a doua ediție a festivalului cu trupa de elevi, eram clasa a XII-a, iar, de atunci, m-am implicat în acest festival în toate formele pe care mi le-au oferit organizatorii”,  spune actorul Liviu Chițu. „Am fost și voluntar, am fost și trainer. Anul acesta, am revenit în calitate de trainer de teatru.” 

Pentru unii dintre participanți, Ideo Ideis este doar începutul care îi va propulsa și mai mult în lumea artelor, teatrului și filmului. Alții, în schimb, nu vor merge mai departe la UNATC sau UNARTE, ci vor alege alt drum. Oricare ar fi situația, experiența Ideo Ideis este o etapă formatoare din viețile lor. 

După ce atelierele din timpul zilei se termină, urmează evenimentele destinate publicului larg. În unele dintre seri sunt spectacole de teatru, în altele – concerte, seara povestitorilor, un masterclass etc. Toate acestea se desfășoară la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din centrul orașului.Poți urmări evenimentele centrului pe facebook.com

Primul lucru pe care îl vezi când ajungi acolo este semnul mare roșu Ideo Ideis. Puțin mai aproape de clădirea Centrului, a fost amplasat un panou argintiu care sclipește și baloane în forma cifrelor 1 și 8, pentru a marca aniversarea celei de-a 18-a ediții a festivalului. Înăuntru, în holul principal, au fost atârnate tricouri și badge-uri ale edițiilor din anii trecuți, care trezesc amintirile celor care au mai fost la acest festival. 

La ora 20, spectacolul începe. În fiecare zi este un eveniment diferit la această oră. 

După ce luminile se sting în sală și ecoul ultimelor aplauze amuțește, oamenii se îndreaptă spre restaurantul Conciato, devenit deja punct de reper pentru Ideo Ideis. Aici, stau la aceeași masă traineri, organizatori, voluntari și jurnaliști. Toți sunt egali la Ideo Ideis. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru acest festival și dorința de a schimba lumea. Discuțiile și râsetele se întind până târziu în noapte. 

Următoarea zi, totul începe de la capăt. 

Foto: Claudiu Popescu

Mai mult decât un festival – un manifest artistic

Ideo Ideis s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un manifest artistic care le oferă tinerilor șansa să-și facă vocea auzită și să arate cine sunt ei, fără a se teme de criticile oamenilor. 

Noile generații de adolescenți vor să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor, vor să se dezvolte personal, să înțeleagă cine sunt ei și să se facă auziți. Acolo unde nu există contexte pentru a crește și a se dezvolta, le creează ei înșiși, iar spectacolele pe care le construiesc schimbă oameni și mentalități. 

Festivalul Ideo Ideis reunește anual trupe de liceeni din toată țara, alături de traineri și mentori, care îi ajută să se dezvolte prin teatru și arte alăturate (film, scenografie, muzică, dans, machiaj). Tinerii participă la ateliere pentru a învăța bazele acestor discipline și pentru a se dezvolta profesional și personal, urmând ca la final să realizeze un film și o scenă de teatru pe care să le prezinte publicului din Alexandria. 

Ce a pornit în 2006 ca un festival de teatru tânăr, s-a dezvoltat apoi în așa numita „#experiențaIdeoIdeis”.„Cum s-a născut #experiențaIdeoIdeis?”, ideoideis.ro Experiența este formată din patru părți: capsulele, tabăra, laboratorul și festivalul. 

Atelierele care aveau loc doar în Alexandria au fost transformate în „Capsule de teatru și deșteptări” și au început să se desfășoare în mai multe orașe din România: Bistrița, Roșiorii de Vede, Bârlad, Craiova, Roman, Sf. Gheorghe, Tulcea, Zalău. Orașele, la fel ca Alexandria, au fost alese ținând cont de caracteristicile lor demografice și sociologice – orașe cu un număr mic de locuitori și în care vitalitatea culturală este scăzută. 

Unii dintre liceenii care participă la Capsule, merg, apoi, în Tabăra de teatru și film, unde, sub îndrumarea trainerilor, creează un scurtmetraj de film și o piesă de teatru. 

Laboratorul Ideo Ideis a fost lansat în 2022 și se desfășoară exclusiv la Alexandria pe tot parcursul anului. Laboratorul reprezintă un spațiu construit pentru comunitatea din acest oraș într-un efort de regenerare urbană și dezvoltare a spațiului artistic și cultural. Locuitorii pot participa la ateliere de dezvoltare personală prin arte și la evenimente (spectacole, conferințe etc.).

Nu în cele din urmă, festivalul se desfășoară mereu în luna august și aduce împreună trupe de liceeni din țară care se înscriu cu câte un spectacol pe care îl vor prezenta în timpul festivalului. Cele două materiale obținute de liceenii din Tabără vor fi și ele văzute în timpul festivalului. Evenimentele din luna august sunt dedicate publicului larg, căruia i se oferă posibilitatea de a viziona spectacolele și de a participa la dezbateri sau masterclass-uri. 

CITEȘTE ȘI „Vrei ca un elev să performeze? Atunci ascultă-l și încearcă să-l înțelegi.” Interviu cu Ana Fierăscu, coordonatoarea Capsulelor de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis

Foto: Alexandra Iftime

Un festival ca o poveste

Pentru fiecare participant, trainer, voluntar și organizator, Ideo Ideis reprezintă ceva diferit. Aici este locul unde se leagă prietenii, se nasc iubiri, se deschid drumuri în carieră și se redescoperă sinele.  

Actorul și trainerul Liviu Chițu a povestit cum Ideo Ideis l-a ajutat să se dezvolte pe plan personal. „Cel mai mult mi-a plăcut când am fost participant, pentru că am descoperit totul de la zero, și m-a ajutat foarte mult în formarea tânărului Liviu, cel care își dorea să fie student”, spune Liviu. „M-a ajutat să înțeleg ce-mi doream de fapt, era mai mult un feeling și mai mult o dorință înăuntru. La acea ediție, m-am descoperit pe mine, vorbind și discutând cu oamenii din festival.” 

Pentru actorii Ana Covalciuc și Alex Călin, festivalul a fost martorul iubirii lor, fiind alături de ei în toate etapele importante. „Ideo Ideis a fost an de an, vară de vară, în ultimii 11 ani din cei 18 pe care i-a împlinit anul acesta, martorul nu doar a evoluției noastre ca actori sau traineri, dar și a evoluției relației noastre de la iubiți, la soți, la părinți de unul și, apoi, de doi copii”, a scris Alex pe pagina lui de Instagram.Postarea lui Alex Călin pe Instagram, instagram.com La ediția din acest an, Ana și Alex au venit însoțiți de cei doi copii ai lor, o fetiță și un băiețel, care se simțeau ca acasă la Ideo Ideis. 

Fondatorul Alexandru Ion a găsit noi oportunități de carieră cu ajutorul festivalului. Deși la bază este actor, calitatea lui de manager al festivalului i-a adus mai multe oferte de muncă în sfera managementului. Pentru moment, nu își dorește să activeze în acest domeniu, dar este un backup bun pentru viitor. „Nu sunt într-un punct în care managementul să mă intereseze mai mult decât mă interesează actoria. Vom vedea cât o să practic actorie. E bine că pot să mă întorc la management”.

„Cum arată o lume care seamănă cu tine?”

Majoratul Ideo Ideis a avut ca temă sloganul: „Faci lumea să semene cu tine”. Fiecare om este unic în felul său, astfel că „lumea” va arăta diferit pentru fiecare. 

Am pus față în față răspunsurile participanților și trainerilor la întrebarea „cum arată o lume care seamănă cu tine?”. Deși răspunsurile lor erau diferite, mulți au spus că întrebarea i-a făcut să reflecteze cine sunt ei de fapt și ce mult înseamnă Ideo pentru ei. 

Andra Catinca, participant: „O lume care seamănă cu mine e o lume în care toți pot să se exprime liber, atât timp cât nu rănesc pe nimeni. Aici, oamenii se îmbracă cât de colorat vor,  încearcă (la fel ca mine) să evolueze constant și să fie deschiși la schimbări. Toate persoanele sunt văzute pentru cine sunt cu adevărat, fără a fi discriminate. E o lume sensibilă, în care fiecare emoție e înțeleasă și normalizată. O lume în care apreciem lacrimile pentru că ne fac să ne simțim vii”. 

Valeria Motofelea, participant: „O lume care ar semăna cu mine ar fi o lume în care toți au șansa și timpul necesare pentru a se descoperi pe sine. În lumea mea ideală, toți ar fi capabili să îi asculte pe ceilalți și să fie empatici. În lumea mea ideală, aș mânca tiramisu la trei dimineața pe plajă”. 

Marius Hodea, trainer și virtual experience designer: „M-am pierdut puțin în eul meu, pentru că eu am rămas cu ideea că sunt artist sau creator, dar de fapt am devenit foarte tehnic și foarte dornic să cunosc procese de creație folosind tehnologia. Lumea care seamănă cu mine e foarte albă, pentru ca apoi să pot adăuga diverse elemente în ea. Lumea mea e clar plină de tehnologie”.

Tudor Platon, trainer și director de imagine: „O lume care seamănă cu mine este o lume care începe multe lucruri deodată și le termină pe toate, dar le face amestecat. E o lume care nu are o presiune din exterior, ci caută în interiorul ei răspunsurile la problemele care apar. O lume care e curioasă”. 

Ideo Ideis își lasă amprenta asupra orașului

După ce Ideo Ideis se termină, iar ultimii actori își strâng lucrurile pentru a pleca, Alexandria revine la rutina sa zilnică, iar locuitorii își văd de treburile lor obișnuite. Despărțirea de festival e doar temporară, acesta venind înapoi anul următor. 

Pentru ca scena culturală din Alexandria să nu dispară până la reîntoarcerea sa, festivalul lasă în urma sa murale pe diferite clădiri din oraș. Inițiativa a început în 2020 și, de atunci, sunt pictate în jur de trei murale noi pe an. Picturile spun povești, care sunt menit să redea esența Ideo Ideis – o schimbare pozitivă a comunităților și a oamenilor. 

Anul acesta, picturile sunt realizate pe clădirile școlilor, având în minte ideea că festivalul este, în principal, dedicat dezvoltării tinerilor. Ei vor putea, prin intermediul muralelor, să retrăiască o mică parte din festival de fiecare dată când merg la școală. 

Foto: Claudiu Popescu

Începuturile festivalului Ideo Ideis

Festivalul s-a născut în 2006, la Alexandria, din dorința unor adolescenți de a face o schimbare în comunitatea lor. Alexandru Ion și Andreea Borțun sunt cei doi actori care au creat Ideo Ideis pornind de la un vis. Pe atunci aveau 18 și, respectiv, 15 ani. 

Alexandru povestește cum, în liceu, făcea parte dintr-o trupă de teatru, alături de care participa la festivaluri asemănătoare cu Ideo Ideis. Majoritatea dintre ele erau în engleză, fiind organizate de British Council. „Puseul și mimetismul adolescentin, dorința de a face lucruri pe care le vezi și îți plac au fost unele dintre lucrurile care au stat la baza apariției festivalului”, a spus el. 

Andreea crede, la rândul ei, că dacă nu ar fi existat acea trupă de teatru, festivalul nu s-ar fi născut niciodată. „Poți să simți că ți-ai găsit oamenii”, a spus ea în timpul Serii povestitorilor, din cadrul acestei ediții a festivalului. 

Prima ediție nu a avut magnitudinea pe care Ideo Ideis o are în prezent. Era alcătuită doar din  spectacolele trupelor participante și câteva ateliere. „A ajutat foarte mult că ne cunoșteam cu celelalte trupe din festivalurile pe care le-am menționat, pentru că a deschis procesul de comunicare”, a spus Alexandru. 

Un festival la început de drum avea nevoie de foarte multă susținere, pentru a deveni cunoscut și a avea succes. În acest sens, Andreea Borțun l-a contactat pe Marcel Iureș pentru a-i cere ajutorul. Actorul a acceptat și a crezut în potențialul acestor tineri încă de la început. „Binele e sădit în om și trebuie făcut”, a spus Iureș zâmbind când își amintea de prima ediție a festivalului. 

Ideo Ideis a prins magnitudine la ediția a patra când actorul englez Jeremy Irons a transmis un mesaj videoIdeo Ideis 4 – Jeremy Irons – Mesaj pentru Alexandria”, youtube.com în care lăuda festivalul. Acest lucru a generat un „boom” mediatic care a atras atenția asupra evenimentului. Irons a aflat de festival de la soprana română Angela Gheorghiu care era, atunci, susținătoarea principală a festivalului. Jeremy trebuia să și vină la aceea ediție, dar programul său nu s-a sincronizat cu cel al festivalului. 

De atunci, Ideo Ideis a continuat să se dezvolte de la an la an. „Creșterea a fost exponențială, și din punct de vedere al numărului de evenimente, și din punct de vedere al bugetului”, a zis Alexandru. 

Cea mai importantă lecție pe care o poți învăța de la Ideo Ideis este să fii tu însuți. E important să faci lumea să semene cu tine, nu să semeni tu cu lumea. Deci, cum arată o lume care seamănă cu tine?



Text de

Daniela Vasilache

Danielei îi place să testeze limitele „imposibilului”, nu se ferește niciodată de complexitate și e mereu pregătită pentru o nouă provocare. Și-a început cariera scriind articole despre artă, dar mai târziu s-a îndrăgostit de lumea științei. A scris timp de un an de zile pentru ZME Science, iar unele dintre articolele ei au fost preluate de presa italiană și ungară.

CULTURĂ|POPCRAFT

E The Penguin, e vagabond, dar n-ai ce-i face

De
Deși apreciez chivernisirea universului Batman cu un spin off cu gangsteri și mafia italiană, noul The Penguin e neconvingător.
CULTURĂ|POPCRAFT

Agatha All Along: Vrăjeală

De
Serialele Marvel devin o adevărată probă de anduranță. Aș propune ca cine le-a văzut pe toate să primească abonament gratuit pentru un an.
CULTURĂ|SCI-FACTS

5 motive pentru care Interstellar e printre cele mai bune lecții de știință de la Hollywood

De
Nu-mi place când trebuie să răspund la întrebări de genul „care e X-ul tău preferat?”, dar când vine vorba de filme răspunsul meu e consecvent – Interstellar.
CULTURĂ|POPCRAFT

Opt ilustrate din lumea ideală a publicității românești post-socialiste

De
Mai ții minte când Connex îți dădea trei secunde gratuite la fiecare apel? Cam atât de săraci eram și nu știam.