Andy Weir. Foto: Alex Wong/Getty Images

Editors’ choice: BUM, Proiectul Hail Mary, Degete verzi

De Mindcraft Stories 05.06.2021, ultima actualizare: 10.06.2021

Săptămâna asta recomandăm un muzeu subteran, dacă ai drum în Brașov, o nouă carte de Andy Weir (făcut faimos de Marțianul) și o expoziție despre grădinile urbane ale Bucureștiului.

Au început să se întâmple lucruri – expoziții, evenimente, vin imediat și festivalurile. După un an și jumătate de incertitudini, vara asta va fi fără restricții (sau așa pare). Pare un pic ciudat. Pentru noi, după un an și jumătate de scris despre coronavirus (nu degeaba i-am dedicat o secțiune), pare și mai ciudat. Cert este că sunt lucruri de văzut. Cu cât de multă protecție se poate, totuși, că nu se știe când vine vreun nou val.

BUM – Brașov Underground Museum

Mă gândeam zilele trecute dacă n-ar fi o idee bună să-mi petrec weekendul în afara Bucureștiului, și cum nu sunt un fan al „mării care mă așteaptă”, explora, ideea de a ajunge în Brașov. Un motiv important pentru asta: tocmai s-a deschis BUM – Brașov Underground Museum. Este primul muzeu de artă new media din România. Muzeul este amenajat într-o serie de galerii subterane, săpate cu rol de adăpost antiaerian și depozit de muniție în Al Doilea Război Mondial, în chiar centrul istoric al Brașovului. Vernisajul primei expoziții, Underground,Detalii pe facebook.com a avut loc joi, iar expoziția poate fi vizitată până în septembrie. Accesul în muzeu se face din Aleea După Ziduri, pe cea mai apropiată intrare de muralul Brassaï. (Mihai Ghiduc)

Proiectul Hail Mary

Prietenii de la Nemira tocmai au scos din tipar ultimul roman a lui Andy Weir, ubergeek-ul căruia îi datorăm Marțianul. Lansat internațional pe 4 mai, Proiectul Hail MaryCartea e disponibilă pe nemira.ro are în centru tot o aventură solitară contracronometru în spațiu, de care, de data asta, depinde viitorul speciei umane. Weir se dovedește un autor în plină creștere, care știe să construiască speculații elegante pe temelii solide hard science fiction. De citit rapid, până nu-l ecranizează MGM (pardon, Amazon). (Vlad Tăușance)

Degete verzi

Cu vreo jumătate de an în urmă, în viața mea a intrat o cățelușă cu blana de un alb lăptos și pete cafenii. Ea m-a forțat să nu mai lipsesc aproape nicio seară din parcurile și grădinile Bucureștiului, să caut și să descopăr noi spații verzi urbane. 

Așa că m-am bucurat să aflu că Rezidența BRD Scena9 organizează, în perioada 01 iunie – 17 octombrie 2021, proiectul Degete Verzi,Detalii actualizate despre proiect poți găsi pe pagina dedicată, facebook.com care are în centrul său comunitatea și grădinile publice sau private. Proiectul se desfășoară la Rezidență și în cartierul Grădina Icoanei și propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe.  

Pe 12 iunie va avea loc prima întâlnire, odată cu Noaptea Muzeelor, iar la eveniment vor participa artista Wanda Hutira, peisagistul Nicolas Triboi și istoricul de artă Oana Marinache. (Adriana Moscu)

 



Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Recomandare de

Vlad Tăușance

Publisher. Consultant de strategie, uneori în comunicare. Prieten cu societatea civilă și cu organizațiile neguvernamentale. Conector compulsiv de idei și de oameni.


Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

O mică istorie a micilor și mititeilor

De
De la cârciuma lui Iordache la Terasa Obor, micii au o istorie complicată, care ține foarte mult de un ingredient controversat: bicarbonatul de sodiu
CULTURĂ|FILM&TV

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță

De
Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

Epopeea salatei (de) boeuf la români 

De
Istoria spune că această mâncare găsită pe toate mesele de Sărbători poate conține fasole verde, dar și homari.
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

România – Ucraina, mâncarea care ne unește și ne desparte

De
Deși am fost multă vreme o țară de la Porțile Orientului, gastronomia românească are și multe locuri comune cu cele din Europa Centrală sau cu bucătăriile slave de la nord și nord-est de România.